Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo jestem ciekaw co u Ciebie jest przyczyną bo ostatnio zauważyłem ze u mnie podobnie. Mała ilość wycieka od strony filtra wywiewnego. W komorze filtra na ściankach są kropelki wody.

Czy przyczyną może być niedocieplony rekuperator stojący obecnie w temp. +10 stopni (w nocy pewnie mniej)?

Różnica temperatur i wilgotności. Obecnie pracują nad "ubrankiem" aby rekuperatory, które stoją w niższych temperaturach nie miały tego problemu. Możesz spróbować docieplić czymś tymczasowo tę komorę od zewnątrz.

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Że są różne klasy to wiem. Na wlocie mam G4 potem F7. G4 mało zatrzymuje "syfu" smogowego, dopiero F7 filtruje i to on przejmuje na siebie ten "syf". Wczoraj wieczorem miałem na zewnątrz MP10 500 mikrogramów/ m3 w domu było jeszcze w normie około 40-50. Wnioskuję z tego, że skuteczność F7 dla PM10 jest jakieś 90%. Mam jeszcze filtr węglowy za rekuperatorem, ale jak wnioskuję on tylko wyłapuje gazy a pyłem się zapycha.

Ostatnio "zrobiłem" dodatkowy filtr u znajomego za reku na nawiewie klasy F9 zrobił znaczącą różnicę. U siebie też chyba coś takiego wrzucę.

A mnie zastanawia jedna rzecz - w instrukcji pisze że reku powinien być w miejscu gdzie temperatura jest wyższa od 5 stopni. Mój reku traci sprawność a serwis twierdzi aby sprawność była dobra reku musi być w pomieszczeniu w którym jest od 16 stopni wzwyż :D Magia :cool:
A mnie zastanawia jedna rzecz - w instrukcji pisze że reku powinien być w miejscu gdzie temperatura jest wyższa od 5 stopni. Mój reku traci sprawność a serwis twierdzi aby sprawność była dobra reku musi być w pomieszczeniu w którym jest od 16 stopni wzwyż :D Magia :cool:

Jest to zakres możliwy a nie optymalny. No niestety różnica będzie jak będziemy mieć centralę w pomieszczeniu gdzie jest +20 a 5'C. Przypomnę, że sprawności rekuperatorów podawane są zgodnie z normami. dla przykładu w przypadku nowych Airpacków Home sprawa wygląda takL

Powietrze wewnętrzne T=20oC, RH=38%

Powietrze zewnętrzne T=7oC, RH=20%

I na tej podstawie mamy określone osiągi tych central oczywiście przy temperaturze otoczenia również w okolicach 20'C.

Bardzo jestem ciekaw co u Ciebie jest przyczyną bo ostatnio zauważyłem ze u mnie podobnie. Mała ilość wycieka od strony filtra wywiewnego. W komorze filtra na ściankach są kropelki wody.

Czy przyczyną może być niedocieplony rekuperator stojący obecnie w temp. +10 stopni (w nocy pewnie mniej)?

U mnie zamontowany jest w pomieszczeniu ogrzewanym, tem około 20 stopni.

Ja mam na strychu. Temp. spada tam czasem i poniżej zera. Sprawność powyżej 80% a w reku sucho i nic się nie wykrapla.

I bądź tu mądry.... :) U mnie też na strychu i nic się nie dzieje. Chociaż sprawność niższa.

Ja mam na strychu. Temp. spada tam czasem i poniżej zera. Sprawność powyżej 80% a w reku sucho i nic się nie wykrapla.

ale stoi nieocieplony?

jeśli tak to może kwestia długości kanałów do czerpni i wyrzutni? U mnie są dość krótkie ok. 2-2.5m każdy.

Mój reku stoi na strychu nieogrzewanym ale ocieplonym, temperatura przy mrozach spada do ok 8 stopni, wyrzutnie od reku mam w ścianie szczytowej ale planuje ją przenieść do nieużywanego komina wentylacyjnego. I tu moje pytanie czy kanał od wyrzutni izolować wełną czy zostawić nieocieplony, żeby dogrzewał strych? Nie wiem jak to będzie ze skraplaniem wody na kanele.
I bądź tu mądry.... :) U mnie też na strychu i nic się nie dzieje. Chociaż sprawność niższa.

U mnie też na nieogrzewanym strychu, gdzie temperatura obecnie jest koło 10 oC i też sprawnośc sporo niższa.

Wspomagam się dodatkową nagrzewnicą (nieoryginalną) juz po wyjściu z airpaka na dom. Ustawiłem sobie kaganiec temperatury w nagrzewnicy na 18,5 oC i sterownik sobie sam moduluje nagrzewnicą 24h bez względu na taryfę.

Czyli ten sam filtr na tym samym wentylatorze umieszczony przed powoduje straszliwe opory a umieszczony za już nie powoduje?

To jakaś alternatywna fizyka się pojawia. Zamiast wymyślać na poczekaniu bzdury zapytaj się producenta dlaczego tak robią,

więcej będziesz mieć z tego pożytku, a przy okazji i my też skorzystamy.

Chodzi o to że powietrze wg producenta idzie najpierw przez filtr M5 (G4 w starszych modelach) i jest wstępnie oczyszczone z grubszych zanieczyszczeń.

Dopiero wtedy idzie przez rekuperator do F8.

Dlaczego umieszczono go za rekuperatorem?

Rekuperator i wymiennik nie potrzebuje oczyszczania lepszego niż M5 i nie ma miejsca dla F8.

Jeżeli ktoś samemu kombinuje to może umieścić Cleanbox przed rekuperatorem, na czerpni, ale obowiązkowo przed nim musi dodatkowo filtrować powietrze filtrem klasy 4 czy 5. Wtedy można usunąć filtr z rekuperatora.

Mój reku stoi na strychu nieogrzewanym ale ocieplonym, temperatura przy mrozach spada do ok 8 stopni, wyrzutnie od reku mam w ścianie szczytowej ale planuje ją przenieść do nieużywanego komina wentylacyjnego. I tu moje pytanie czy kanał od wyrzutni izolować wełną czy zostawić nieocieplony, żeby dogrzewał strych? Nie wiem jak to będzie ze skraplaniem wody na kanele.

Też mam czerpnię i wyrzutnię na przeciwległych ścianach szczytowych i zacieki o dziwo pojawiły się tylko na czerpni. Spadki mam w stronę ściany, Sonodec izolowany.

Zaciek na czerpni z zewnątrz może być spowodowany wodą z opadów, która spływa po czerpni na ścianę. Zrób spadek na zewnątrz lub przerwij spływ kropli montując odciek np. z trytytki.

Doradzcie...

Zrobiłem instalacje na termoflehach 160 pod inny reku. Jednak prawdopodobnie kupię thessle, która ma przyłącze 200:-/

Czy założenie redukcji z 200 na 160 będzie błędem...?

Doradzcie...

Zrobiłem instalacje na termoflehach 160 pod inny reku. Jednak prawdopodobnie kupię thessle, która ma przyłącze 200:-/

Jaki 300 czy 400 ?

Doradzcie...

Też tak miałem i producent stwierdził, że nie będzie to problemem - czerpnię i wyrzutnię mam na 200, a do skrzynek 200 zredukowane na 160. Dopiero od ok. 2-3 lat robią Airpacki z króćcami 200, wcześniej były 160.