Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pytanko czy ktoś z forumowiczów wybiera się na to szkolenie:

http://www.thesslagreen.com/news/1/seminarium_wentylacja_budynkw_mieszkalnych

po telefonie do nich wiem że szkolenie jest nie tylko dla firm,chętnie bym się wybrał ale nie dam rady i trochę daleko

Thessla będzie także na targach Budma w Poznaniu za ok. 2 tygodnie.

Krótkie szkolenie uzyskać tam możesz (jakby powiedziała pewna mała istota z kultowego fimu :)

Edytowane przez kerado28

Jako wadę uznałbym miejsce umieszczenia czujnika temperatury otoczenia centrali. Jest on na płycie głównej centrali , przez co zawyża temperature od rzeczywistej o jakieś 6-7 stopni. Moim zdaniem nie powinien on być niczym zabudowany.

Poza tym czujnikiem nie mam się do czego przyczepić na chwile obecną.

Głośność centrali...? Nie jest cicha ale nie jest też jakoś uciążliwie głośna. Tak jak pisałem wyżej, stoi ona na strychu wiec może sobie tam hałasować.Wazne że w domu jej nie słyszę.

Przy normalnej pracy na 30% żaden dźwięk nie wydobywa się z anemostatow. Przy 120% słychać lekki szum ale tylko słychać go gdy podejdzie się bardzo blisko anemostatu. Nie jest to uciążliwy dźwięk.

Po odkreceniu bocznej osłony, wewnątrz centrala wygląda na bardzo starannie i szczelnie wykonaną, czego nie mogę powiedzieć o centrali Onyx którą widziałem. Tam np silikon wyglądał jakby był niedbale paluchem nakładany.

Na bardzo duży plus zasługuje serwis Thessli. Miałem pewnie problem z centralą i chcieli juz przyjechać na drugi dzień po moim zgłoszeniu.

Aaaaa, kod do ustawień serwisowych dostałem od Pana z serwisu przy wymianie panela na nowy. W poprzednim tez dostałem bez łaski taki kod , kolego @wbbmzg ....

Na temat samej sprawności centrali nie będę nic pisał. Wyżej w postach przesłałem zdjęcia więc każdy może sobie tą sprawność wyliczyć i ocenic czy jest zadowalająca czy też nie.

To chyba z moją jest coś nie tak, bo jest mega cicha. W sumie bałem się, że będzie szumieć. Centralę mam w garazu pod sufitem, wyżej jest sypilania i nic nie słychać w korytarzu obok garażu też cisza. Jak się wejdzie do garazu to przy 30% szumi jak laptop a przy 100% jak głośniejszy PC, spokojnie można przy niej rozmawiać.

Z resztą w 100% się zgadzam, dobry serwis i wsparcie, centrala dobrze wykonana, fajne sterowanie.

Wada to dość drogie filty, z tego co pamiętam pow 100zł :(

Jak się wejdzie do garazu to przy 30% szumi jak
Ustnik do trąbki też nie jest głośny, ale jak mu się dołoży tubę rozprężną...

Szumy to fala dźwiękowa, powstaje, lub wzmacnia się w instalacji z rozprężania się powietrza. Instalacja powinna być tak zrobiona, by tłumić alebo chociażby, nie wzmacniać.

Thessla będzie także na targach Budma w Poznaniu za ok. 2 tygodnie.

Krótkie szkolenie uzyskać tam możesz (jakby powiedziała pewna mała istota z kultowego fimu :)

Bardzo chętnie bym podjechał tylko targi są w środku tygodnia i razcej nie ma szans na wyrwanie się z pracy, ale dzięki za info

Jako wadę uznałbym miejsce umieszczenia czujnika temperatury otoczenia centrali. Jest on na płycie głównej centrali , przez co zawyża temperature od rzeczywistej o jakieś 6-7 stopni. Moim zdaniem nie powinien on być niczym zabudowany.

Poza tym czujnikiem nie mam się do czego przyczepić na chwile obecną.

Głośność centrali...? Nie jest cicha ale nie jest też jakoś uciążliwie głośna. Tak jak pisałem wyżej, stoi ona na strychu wiec może sobie tam hałasować.Wazne że w domu jej nie słyszę.

Przy normalnej pracy na 30% żaden dźwięk nie wydobywa się z anemostatow. Przy 120% słychać lekki szum ale tylko słychać go gdy podejdzie się bardzo blisko anemostatu. Nie jest to uciążliwy dźwięk.

Po odkreceniu bocznej osłony, wewnątrz centrala wygląda na bardzo starannie i szczelnie wykonaną, czego nie mogę powiedzieć o centrali Onyx którą widziałem. Tam np silikon wyglądał jakby był niedbale paluchem nakładany.

Na bardzo duży plus zasługuje serwis Thessli. Miałem pewnie problem z centralą i chcieli juz przyjechać na drugi dzień po moim zgłoszeniu.

Aaaaa, kod do ustawień serwisowych dostałem od Pana z serwisu przy wymianie panela na nowy. W poprzednim tez dostałem bez łaski taki kod , kolego @wbbmzg ....

Na temat samej sprawności centrali nie będę nic pisał. Wyżej w postach przesłałem zdjęcia więc każdy może sobie tą sprawność wyliczyć i ocenic czy jest zadowalająca czy też nie.

Cześć też muślałem że czujnik w otoczenia żle mierzy. Zdzwoniłem sie z serwisem i poimformowano mnie że czujnik ten jest potrzebny dopiero kiedy na wyposazeniu jest kabel grzejny do ogrzania rurek odprowadzających skropliny i wtedy zamawiający dostaje czujnik z przewodem do zamontowania w rejonie tejże rurki . a ten który jest w obudowie tak naprawdę służy jako tester gdyz płyta główna sprawdza wszystkie peryferia i brak tego czujnika potraktowała by jako błąd czujnika i wyświetliła awarię . dodatkowo uzyskałem info że płyta główna zawsze jest ful opcja wyposazenia tylko trzeba aktywować poszczególne peryferia to samo tyczy się płyty rozszerzającej .

Witam,

Dom ok. 500m3 kubatury, 3-4 mieszkańców, z racji, że rekuperator będzie chodził zazwyczaj na ok. 120m3/h którą wersję wybrać tzn 300 czy 400?

400setka szybciej przewietrzy dom w razie potrzeby, ale pewnie 300setka będzie miała mniejszy pobór energii przy podanej wydajności - czy się mylę?

a skąd się bierze ta sama maksymalna moc - 195W dla wentylatorów w opisie centralek 180, 300 i 400 airpaka?

Jaki wymiennik ma 300 a jaki 400?

Dopiero 600tka ma inną moc wentylatorów...

Podobnie myślałem w kwestii mocy. Moc dla każdego rodzaju rekuperatora jest inna bo wentylatory w każdym są inne. Zapewne sprawdzałeś na stronie Thessla Green w zakładce "produkty" gdzie wkradł im się błąd, wejdź w pliki do pobrania i sprawdź w dokumentacji technicznej danego produktu.

Przy okazji, mam podobną kubaturę jak hajnel i też się zastanawiałem. Kupiłem Airpack-a 300 i wydaje mi się, że powinien wystarczyć. Na początku chodził na 30% fabrycznie ustawionej mocy ale podkręciłem na 60%, dodatkowo w ciągu dnia 2x wietrzenie zaprogramowane i jestem zadowolony. Bardzo fajny panel Air++, daje dużo możliwości.

Podobnie myślałem w kwestii mocy. Moc dla każdego rodzaju rekuperatora jest inna bo wentylatory w każdym są inne. Zapewne sprawdzałeś na stronie Thessla Green w zakładce "produkty" gdzie wkradł im się błąd, wejdź w pliki do pobrania i sprawdź w dokumentacji technicznej danego produktu.

Przy okazji, mam podobną kubaturę jak hajnel i też się zastanawiałem. Kupiłem Airpack-a 300 i wydaje mi się, że powinien wystarczyć. Na początku chodził na 30% fabrycznie ustawionej mocy ale podkręciłem na 60%, dodatkowo w ciągu dnia 2x wietrzenie zaprogramowane i jestem zadowolony. Bardzo fajny panel Air++, daje dużo możliwości.

Pan ustawi 30% a zwiększy w "zaawansowanych" z 5V na 8 czy nawet 10.