Tomasz Brzęczkowski 27.02.2015 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Ja już byłem, co zresztą widać na załączonym obrazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 27.02.2015 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) pytanko czy ktoś z forumowiczów wybiera się na to szkolenie: http://www.thesslagreen.com/news/1/seminarium_wentylacja_budynkw_mieszkalnych po telefonie do nich wiem że szkolenie jest nie tylko dla firm,chętnie bym się wybrał ale nie dam rady i trochę daleko Thessla będzie także na targach Budma w Poznaniu za ok. 2 tygodnie. Krótkie szkolenie uzyskać tam możesz (jakby powiedziała pewna mała istota z kultowego fimu Edytowane 28 Lutego 2015 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 27.02.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Jako wadę uznałbym miejsce umieszczenia czujnika temperatury otoczenia centrali. Jest on na płycie głównej centrali , przez co zawyża temperature od rzeczywistej o jakieś 6-7 stopni. Moim zdaniem nie powinien on być niczym zabudowany. Poza tym czujnikiem nie mam się do czego przyczepić na chwile obecną. Głośność centrali...? Nie jest cicha ale nie jest też jakoś uciążliwie głośna. Tak jak pisałem wyżej, stoi ona na strychu wiec może sobie tam hałasować.Wazne że w domu jej nie słyszę. Przy normalnej pracy na 30% żaden dźwięk nie wydobywa się z anemostatow. Przy 120% słychać lekki szum ale tylko słychać go gdy podejdzie się bardzo blisko anemostatu. Nie jest to uciążliwy dźwięk. Po odkreceniu bocznej osłony, wewnątrz centrala wygląda na bardzo starannie i szczelnie wykonaną, czego nie mogę powiedzieć o centrali Onyx którą widziałem. Tam np silikon wyglądał jakby był niedbale paluchem nakładany. Na bardzo duży plus zasługuje serwis Thessli. Miałem pewnie problem z centralą i chcieli juz przyjechać na drugi dzień po moim zgłoszeniu. Aaaaa, kod do ustawień serwisowych dostałem od Pana z serwisu przy wymianie panela na nowy. W poprzednim tez dostałem bez łaski taki kod , kolego @wbbmzg .... Na temat samej sprawności centrali nie będę nic pisał. Wyżej w postach przesłałem zdjęcia więc każdy może sobie tą sprawność wyliczyć i ocenic czy jest zadowalająca czy też nie. To chyba z moją jest coś nie tak, bo jest mega cicha. W sumie bałem się, że będzie szumieć. Centralę mam w garazu pod sufitem, wyżej jest sypilania i nic nie słychać w korytarzu obok garażu też cisza. Jak się wejdzie do garazu to przy 30% szumi jak laptop a przy 100% jak głośniejszy PC, spokojnie można przy niej rozmawiać. Z resztą w 100% się zgadzam, dobry serwis i wsparcie, centrala dobrze wykonana, fajne sterowanie. Wada to dość drogie filty, z tego co pamiętam pow 100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.02.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jak się wejdzie do garazu to przy 30% szumi jak Ustnik do trąbki też nie jest głośny, ale jak mu się dołoży tubę rozprężną... Szumy to fala dźwiękowa, powstaje, lub wzmacnia się w instalacji z rozprężania się powietrza. Instalacja powinna być tak zrobiona, by tłumić alebo chociażby, nie wzmacniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 28.02.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Thessla będzie także na targach Budma w Poznaniu za ok. 2 tygodnie. Krótkie szkolenie uzyskać tam możesz (jakby powiedziała pewna mała istota z kultowego fimu Bardzo chętnie bym podjechał tylko targi są w środku tygodnia i razcej nie ma szans na wyrwanie się z pracy, ale dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 28.02.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2015 Jako wadę uznałbym miejsce umieszczenia czujnika temperatury otoczenia centrali. Jest on na płycie głównej centrali , przez co zawyża temperature od rzeczywistej o jakieś 6-7 stopni. Moim zdaniem nie powinien on być niczym zabudowany. Poza tym czujnikiem nie mam się do czego przyczepić na chwile obecną. Głośność centrali...? Nie jest cicha ale nie jest też jakoś uciążliwie głośna. Tak jak pisałem wyżej, stoi ona na strychu wiec może sobie tam hałasować.Wazne że w domu jej nie słyszę. Przy normalnej pracy na 30% żaden dźwięk nie wydobywa się z anemostatow. Przy 120% słychać lekki szum ale tylko słychać go gdy podejdzie się bardzo blisko anemostatu. Nie jest to uciążliwy dźwięk. Po odkreceniu bocznej osłony, wewnątrz centrala wygląda na bardzo starannie i szczelnie wykonaną, czego nie mogę powiedzieć o centrali Onyx którą widziałem. Tam np silikon wyglądał jakby był niedbale paluchem nakładany. Na bardzo duży plus zasługuje serwis Thessli. Miałem pewnie problem z centralą i chcieli juz przyjechać na drugi dzień po moim zgłoszeniu. Aaaaa, kod do ustawień serwisowych dostałem od Pana z serwisu przy wymianie panela na nowy. W poprzednim tez dostałem bez łaski taki kod , kolego @wbbmzg .... Na temat samej sprawności centrali nie będę nic pisał. Wyżej w postach przesłałem zdjęcia więc każdy może sobie tą sprawność wyliczyć i ocenic czy jest zadowalająca czy też nie. Cześć też muślałem że czujnik w otoczenia żle mierzy. Zdzwoniłem sie z serwisem i poimformowano mnie że czujnik ten jest potrzebny dopiero kiedy na wyposazeniu jest kabel grzejny do ogrzania rurek odprowadzających skropliny i wtedy zamawiający dostaje czujnik z przewodem do zamontowania w rejonie tejże rurki . a ten który jest w obudowie tak naprawdę służy jako tester gdyz płyta główna sprawdza wszystkie peryferia i brak tego czujnika potraktowała by jako błąd czujnika i wyświetliła awarię . dodatkowo uzyskałem info że płyta główna zawsze jest ful opcja wyposazenia tylko trzeba aktywować poszczególne peryferia to samo tyczy się płyty rozszerzającej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 02.03.2015 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Witam,Dom ok. 500m3 kubatury, 3-4 mieszkańców, z racji, że rekuperator będzie chodził zazwyczaj na ok. 120m3/h którą wersję wybrać tzn 300 czy 400? 400setka szybciej przewietrzy dom w razie potrzeby, ale pewnie 300setka będzie miała mniejszy pobór energii przy podanej wydajności - czy się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 02.03.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 wydaje mi się, że tam są te same wentylatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.03.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 wydaje mi się, że tam są te same wentylatory Są "oczko" większe. 300 i 400 to wydajność przy 200Pa oporów instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbbmzg 02.03.2015 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 a skąd się bierze ta sama maksymalna moc - 195W dla wentylatorów w opisie centralek 180, 300 i 400 airpaka?Jaki wymiennik ma 300 a jaki 400?Dopiero 600tka ma inną moc wentylatorów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 02.03.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 W thessli dowiedzalem sie ze 300 od 400 rozni sie tylko wentylatorami. W dtr jest podana wieksza moc pobierana dla 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MalinaEl 02.03.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 a skąd się bierze ta sama maksymalna moc - 195W dla wentylatorów w opisie centralek 180, 300 i 400 airpaka? Jaki wymiennik ma 300 a jaki 400? Dopiero 600tka ma inną moc wentylatorów... Podobnie myślałem w kwestii mocy. Moc dla każdego rodzaju rekuperatora jest inna bo wentylatory w każdym są inne. Zapewne sprawdzałeś na stronie Thessla Green w zakładce "produkty" gdzie wkradł im się błąd, wejdź w pliki do pobrania i sprawdź w dokumentacji technicznej danego produktu. Przy okazji, mam podobną kubaturę jak hajnel i też się zastanawiałem. Kupiłem Airpack-a 300 i wydaje mi się, że powinien wystarczyć. Na początku chodził na 30% fabrycznie ustawionej mocy ale podkręciłem na 60%, dodatkowo w ciągu dnia 2x wietrzenie zaprogramowane i jestem zadowolony. Bardzo fajny panel Air++, daje dużo możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.03.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Podobnie myślałem w kwestii mocy. Moc dla każdego rodzaju rekuperatora jest inna bo wentylatory w każdym są inne. Zapewne sprawdzałeś na stronie Thessla Green w zakładce "produkty" gdzie wkradł im się błąd, wejdź w pliki do pobrania i sprawdź w dokumentacji technicznej danego produktu. Przy okazji, mam podobną kubaturę jak hajnel i też się zastanawiałem. Kupiłem Airpack-a 300 i wydaje mi się, że powinien wystarczyć. Na początku chodził na 30% fabrycznie ustawionej mocy ale podkręciłem na 60%, dodatkowo w ciągu dnia 2x wietrzenie zaprogramowane i jestem zadowolony. Bardzo fajny panel Air++, daje dużo możliwości. Pan ustawi 30% a zwiększy w "zaawansowanych" z 5V na 8 czy nawet 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MalinaEl 02.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2015 Pan ustawi 30% a zwiększy w "zaawansowanych" z 5V na 8 czy nawet 10. Niestety nie mam kodu instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.03.2015 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Niestety nie mam kodu instalatora. Pan poda nr seryjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 03.03.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Wtrącę się w temat z trochę innym pytaniem. Jaką alternatywę dla Airpack'a 400 możecie polecić? Najlepiej w podobnym zakresie cenowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.03.2015 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Wtrącę się w temat z trochę innym pytaniem. Jaką alternatywę dla Airpack'a 400 możecie polecić? Najlepiej w podobnym zakresie cenowym. Jeszcze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.03.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Jeszcze nie ma. Kilkudziesięciu producentów na rynku, a Pan pisze, że nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samboman 03.03.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Też mnie to zaskoczyło.. a co np. z Jan-Gazem lub Onyxem (z poprawioną izolacją)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 03.03.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Jak pisałem wcześniej - nie ma "złotego środka" na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts