Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz u mnie.

Temperatury rzeczywiste.

Parter 23,5°C 46%

Piwnica 15,9°C 56%

Na zewnątrz 9°C 87%

Temperatury wg wskazań Air+ rekuperatora

Czerpnia 9,8°C

Wyrzutnia 11,3°C

Nawiew 18,4°C

Wywiew 20,4°C

Otoczenie 19,9°C

Przepływ 100m3/h (40% przy kalibracji na 250).

Sprawność liczona wg temperatur czerpni, nawiewu i wywiewu 81%.

Sprawność liczona wg temperatur na czterech króćcach 94,5%.

Ja też mam ciekawy przypadek z moją thesslą 400. Mam podłączony do niej watomierz od 30 listopada od rana. Temperatura zewnętrzna brana zawsze o tej samej porze z czujnika zewnętrznego pompy - ok 7:15 rano, więc temperatura z nocy, kiedy jest najzimniej.

Zużycie energii przez niego wyglądało tak:

Data - t.zew o 8 rano średnia z 6h - kWh

30.11 - minus 7.1 - 0

01.12 - minus 8,6 - 4.71

02.12 - minus 1 - 8,55

03.12 - plus 2,6 - 12,25

04.12 - plus 4,9 - 15,75

Rekuperator zużywa przez 4 dni tyle, co moja pompa w 1 dzień? Przecież to niepoważne przy takich temperaturach, żeby ciągnął po tyle kWh... A szczególnie 03.12. i 04.12 - przecież wtedy średnia dobowa była wyższa, niż zero stopni, to jak 4go mogło nabić 3,5 kWh? Przecież ten rekuperator w ten sposób to ma zerową sprawność... Jakieś pomysły, dlaczego mogło tak być ?

reku.jpg

rownież podłaczyłem watomierz u siebie bo niepokoiło mnie zużycie energii przy trybie rozmrazania i po 7 dniach mam zużytych łącznie 11 kW. Rekuperator to onyx dream 400, chodzi 24h w trybie ciągłym, ustawiony nawiew/wywiew na 35%. Podczas pracy zużywa 18,6 w na godzinę, w trybie rozmrażania wymiennika chwilowe zużycie 570-580 w ale rozmrazanie trwa od 5 do 10 minut, później przerwa i od nowa. Gdyby mrozy ścisneły przez 2-3 tygodnie i tryb antyzamrozeniowy załączał się z większą częstotiwością to myśle, że 4-5 kW dziennie wciągnie taki reku. Bez tego trybu zużycie niskie bo ~450 w na dobę

Teraz u mnie.

Temperatury rzeczywiste.

Parter 23,5°C 46%

Piwnica 15,9°C 56%

Na zewnątrz 9°C 87%

Temperatury wg wskazań Air+ rekuperatora

Czerpnia 9,8°C

Wyrzutnia 11,3°C

Nawiew 18,4°C

Wywiew 20,4°C

Otoczenie 19,9°C

Przepływ 100m3/h (40% przy kalibracji na 250).

Sprawność liczona wg temperatur czerpni, nawiewu i wywiewu 81%.

Sprawność liczona wg temperatur na czterech króćcach 94,5%.

U mnie teraz wg Air++:

Czerpnia 8.9 st

Nawiew 18.6 st

Wywiew 19.9 st

W domu 21st, przepływ 30%.

Skąd masz temperaturę wyrzutni ? u mnie nie pokazuje takiego parametru.

Czy możesz podać jakie masz ustawienia napięcia wentylatorów?

Poczekajmy do mrozów wtedy chciałbym porównać parametry bo jak widać jak jest na plusie zewnątrz to jest w miarę ale gdy spada poniżej 0 to jest tragedia.

Ja napiszę inaczej. U mnie przy ujemnych temperaturach tak poniżej -5 z reguły jest około 20 - 30 stopni różnicy między czerpnią a nawiewem. przy -12 miałem około 14 na nawiewie przy wywiewie około 19-20. A największe zużycie to luty tego roku 56 kWh

P.S. Średnia za ten rok to 30 kWh/mc koszt 13,6/mc, a i żeby nie było około 4 zł filtry co 6 tygodni.

Edytowane przez plusfoto

Ja napiszę inaczej. U mnie przy ujemnych temperaturach tak poniżej -5 z reguły jest około 20 - 30 stopni różnicy między czerpnią a nawiewem. przy -12 miałem około 14 na nawiewie przy wywiewie około 19-20. A największe zużycie to luty tego roku 56 kWh

P.S. Średnia za ten rok to 30 kWh/mc koszt 13,6/mc, a i żeby nie było około 4 zł filtry co 6 tygodni.

Czyli też bez szału 14 st nawiew przy -12 st. :) też Thesslagreen?

Ktoś się może jeszcze pochwalić parametrami ? mój znajomy twierdzi że u niego bez względu na temperaturę ma zawsze do 2 stopni różnicy Naw/wyw.

Ja też mam ciekawy przypadek z moją thesslą 400. Mam podłączony do niej watomierz od 30 listopada od rana. Temperatura zewnętrzna brana zawsze o tej samej porze z czujnika zewnętrznego pompy - ok 7:15 rano, więc temperatura z nocy, kiedy jest najzimniej.

Zużycie energii przez niego wyglądało tak:

Rekuperator zużywa przez 4 dni tyle, co moja pompa w 1 dzień? Przecież to niepoważne przy takich temperaturach, żeby ciągnął po tyle kWh... A szczególnie 03.12. i 04.12 - przecież wtedy średnia dobowa była wyższa, niż zero stopni, to jak 4go mogło nabić 3,5 kWh? Przecież ten rekuperator w ten sposób to ma zerową sprawność... Jakieś pomysły, dlaczego mogło tak być ?

U mnie zużycie letnie to zwykle 18-23kWh/miesiąc. Zimowe jest większe. Luty 48, a listopad 27,5 kWh.

Suma w bieżącym roku, od stycznia do teraz to 260kWh.

Większość czasu tryb auto.

U mnie teraz wg Air++:

Czerpnia 8.9 st

Nawiew 18.6 st

Wywiew 19.9 st

W domu 21st, przepływ 30%.

Skąd masz temperaturę wyrzutni ? u mnie nie pokazuje takiego parametru.

Czy możesz podać jakie masz ustawienia napięcia wentylatorów?

Poczekajmy do mrozów wtedy chciałbym porównać parametry bo jak widać jak jest na plusie zewnątrz to jest w miarę ale gdy spada poniżej 0 to jest tragedia.

U mnie na AirMobile też nie pokazuje wyrzutni tylko temperaturę czerpni, nawiewu, wywiewu i zawyżoną otoczenia rekuperatora bo mierzoną w pobliżu płyty elektroniki.

Mam zamontowany na kabelku Air+ za 216 zł i tam sobie odczytuję.

Ktoś się może jeszcze pochwalić parametrami ? mój znajomy twierdzi że u niego bez względu na temperaturę ma zawsze do 2 stopni różnicy Naw/wyw.

To by świadczyło o tym że on upraszcza swoją opowieść lub ma tak skalibrowany. Warto wtedy sprawdzić temperaturę wyrzutni.

Czy nie ma szału nie wiem. Wiem jedno że zamiast wiać mi z kratek -12 wieje +14 i to przy wydajności 80 m3. Jak podniosę wydajność do 150 to nawiew około 16 stopni. W przybliżeniu wychodzi około 85% więc dziury w całym nie zamierzam szukać

Kolego nie obraź się ale jeżeli dla Ciebie ogrzanie powietrzem wyrzucanym o 26C powietrza czerpanego jest bez szału, to:

A. Kupiłeś jakiś mega drogi reku za miliony monet i teraz próbujesz jakoś usprawiedliwić ten zakup szczypiąc się o każde pól stopnia

B. Jesteś powiązany z branżą i za kilka postów się ujawnisz polecając coś niezwykłego.

W każdym innym przypadku było by jak napisał plusfoto czyli cieszyłbyś się że nie wpuszczasz -12 tylko coś cieplejszego, a czy jest to +10 czy +13 czy może +13,4 to już bez znaczenia dla przeciętnego Kowalskiego.

Czy nie ma szału nie wiem. Wiem jedno że zamiast wiać mi z kratek -12 wieje +14 i to przy wydajności 80 m3. Jak podniosę wydajność do 150 to nawiew około 16 stopni. W przybliżeniu wychodzi około 85% więc dziury w całym nie zamierzam szukać

W rekuperatorach z grzałką wstępną nie można liczyć sprawności od -12, bo do wymiennika wpada powietrze z zewnątrz podgrzane do temperatury >0°.

Typowe wzory działają tylko dla temperatur powyżej 0.

Kolego nie obraź się ale jeżeli dla Ciebie ogrzanie powietrzem wyrzucanym o 26C powietrza czerpanego jest bez szału, to:

A. Kupiłeś jakiś mega drogi reku za miliony monet i teraz próbujesz jakoś usprawiedliwić ten zakup szczypiąc się o każde pól stopnia

B. Jesteś powiązany z branżą i za kilka postów się ujawnisz polecając coś niezwykłego.

W każdym innym przypadku było by jak napisał plusfoto czyli cieszyłbyś się że nie wpuszczasz -12 tylko coś cieplejszego, a czy jest to +10 czy +13 czy może +13,4 to już bez znaczenia dla przeciętnego Kowalskiego.

Po pierwsze nie jestem z branży rekuperatorów po drugie kupiłem Thesslagreen airpack (nie za milion monet) a po trzecie gdyby myśląc Twoim tokiem to nie można by było się spytać o cokolwiek bo przecież wszędzie można mieć podejrzenia o powiązanie z branżą. Spytałem o parametry i o nie poprosiłem innych użytkowników więc jeśli nie masz nic do powiedzenia to nie komentuj bo nic nie wnosisz do tematu. Poza tym jestem w kontakcie z wsparciem Thesslagreen i oni również uważają że coś jest nie tak ze względu na dużą różnice nawiew/wywiew i kombinujemy ze zmianami napięć wentylatorów, gdy to nie pomoże mają kogoś przysłać.

• 2 weeks później...

Przeczytałem garśc postów i nie wiem czy faktycznie chcę airpacka :( pasuje mi boczne podłączenie na strych, planuję ggwc a nawet chodzi mi po głowie kolejna nagrzewnica wodna na nawiewie za reku podłączona do ogrzewania...

Jakie rekuperatory są godne polecenia? Na pewno nie chce dac więcej jak jak 10kzł, 8tys to i tak strasznie duzo wg mnie. Do tego kazda plytka warta 40z kosztuje 240 czy tam panel lcd ponad 1000. Sam sobie dorobię! Ale na centralę nie mam czasu, muszę kupić. Polecicie coś? Min 350, może być 400m3/h, podłączenie fi200.

Pozdrawiam

Karol