bronson90 16.12.2018 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2018 Frapol Onyx dream 400. Póki co super, pierwszy sezon dopiero więc za dużego doświadczenia nie mam, wcześniej były problemy ze sterownikami teraz są nowe sterowniki i ponoć ok, czas pokaze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 27.12.2018 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 od miesiąca chodzi u mnie airpack 400.nie mieszkam jeszcze, ale niepokoją mnie słabe sprawności temperaturowe. kilka dni temu przy dodatnich temperaturach wyglądało to tak:czerpnia +8,4wywiew 15,6nawiew 13,5czyli sprawność 71%. wentylacja chodziła na funkcji pusty dom czyli 20% wyjąłem dziś wymiennik, i wylało się z niego mnóstwo wody, myślę ze jakieś 1,5-2 litrów. woda wylała się dopiero gdy niosłem wymiennik do łazienki i nieco go przechyliłem. w rekuperatorze tacka ociekowa była miejscami wilgotna. z jakiego powodu woda zostaje w wymienniku a nie spływa na tackę? w syfonie była woda, syfon jest z kulką.sprawdziłem teraz własnie poziomicą nachylenie reku, było nieznacznie w złą stronę nachylone, poprawiłem to podkładając styropianowe podkładki i teraz jest zdecydowanie nachylony w stronę odpływu. teraz po pół godzinie od ponownego uruchomienia, gdy w wymienniku nie zdążyło nazbierać się tyle wody i chodzi na 50% wyniki wyglądają tak:czerpnia +5,5wywiew 16,7nawiew 14,2czyli sprawność 78%. nieco lepiej ale daleko mu do tego co mają inni czyli 88-90% na tych samych reku. dodam że mam wersję z modułem CF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 27.12.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Strasznie słabo jak na airpaca wszem polecanego ... za ponad 8 k ... czytałem , że jak jest kondensat to powinno być lepiej ale jak widać w nadmiarze też nie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 27.12.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Nic nie wniosłeś do tematu. Jakies inne pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 27.12.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Nic nie wniosłeś do tematu. Jakies inne pomysły? Jak nic nie wniosłem ? zasugerowałem , że jak masz centrale za grube pieniądze to wzywasz serwis bo nie spełnia swojego zadania ( deklarowana sprawność ) to chyba zrozumiałe .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 27.12.2018 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Żaden producent nie deklaruje sprawności. to byłby strzał w kolano. Sprawność zależy od wielu czynników, dlatego napisałem ten post by wspólnie może dojść jakie czynniki powodują niższą u mnie sprawność, a może ktoś miał podobnie i wie co było przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 27.12.2018 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 a masz WM wyregulowaną ciśnieniowo ? wlot/wylot ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 27.12.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 ten reku ma moduł CF który ma wyrównywać przepływy. ale czy to robi to nie wiem, jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 27.12.2018 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 wklejam z innego tematu: ale nie wiem jak zweryfikować poprawność wykonania pomiarów i ich wiarygodność.Prosta sprawa. Należy być przy tym i patrzyć jak robią. Inna kwestia, to czy chcesz mieć to zmierzone raz, czy chcesz poobserwować i coś poregulować. Jeśli to drugie, to polecam kupić anemometr/wiatromierz cyfrowy (do nabycia na znanym portalu aukcyjnym za 60-80zł) oraz wykonać z kartonu/folii i taśmy klejącej lejek o średnicy szerszej koło 30-50cm, a węższej koło 10-15cm. Następnie przykładasz lejek szerszym końcem do sufitu by szczelnie objąć anemostat, a wiatromierzem przy węższym końcu lejka mierzysz prędkość wylatującego powietrza. Następnie znając średnicę węższego wylotu lejka i prędkość wypływu powietrza wyliczasz wydajność punktu wentylacji. Możesz te swoje pomiary porównać z profesjonalnie wykonanymi i w ten sposób potwierdzisz wiarygodność obu. ale ty masz to z automatu , wiec powinno być ok ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 27.12.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 Jaka masz temperature w domu? Wywiew na poziomie 16 stopni sugeruje że ok. 18 stopni. Jeżeli więcej to tutaj upatrywał bym problemu. Za duże straty na odcinku skrzynka-reku. Ps.U mnie nawiew w tym momencie to niecałe 18 stopni a reku za połowę PLN Twojego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 27.12.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2018 nie mieszkam jeszcze, dlatego w domu jest 17-18 st. jutro podniose temperature w do,u do normalnych 21 st i zobaczę jakie wtedy będą wyniki, ale nie ma się chyba co spodziewać wzrostu sprawności ze wzrostem wywiewu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 28.12.2018 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 po podniesieniu temp w domu do 20,5 st jest nieco lepiej. wywiew 18,115,3 nawiewczerpnia 5,0 sprawność 79% zmierzyłem wilgotność w domu, jest 62% co tez obniża sprawność temperaturową rekuperatora. po wysuszeniu domu i spadku wilgotności do 40-45% powinna być wyższa sprawność. zauważyłem też, że po 10-minutowym wietrzeniu na 100%, gdy przedmucha się woda z wymiennika sprawność od razu skoczyła do 83-84%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 29.12.2018 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2018 Chciałbym zaktualizować panel air++ , czy koniecznie trzeba wysłać go do serwisu czy może można taką aktualizacje zrobić przez internet ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 30.12.2018 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 U mnie na 20% sprawność też wyraźnie spada. Sprawdź jak to wygląda np. przy 40%. Pytanie z innej beczki - serwisujecie jakoś syfon odpływowy? Jakieś 3 tygodnie temu zauważyłem na podłodze pod rekuperatorem plamkę kondensatu, rozkręciłem na szybko syfon, przegrzebałem paluchem i 3 tygodnie było ok. Dziś zauważyłem już większą plamę, wczoraj miałem w domu 15 osób więc szedł manualnie na 70% + kilka wietrzeń 10 minutowych na 100%. Jedyne co mi na szybko przychodzi do głowy to "glon" osadzony w syfonie który powoduje że kulka nieszczelnie go domyka i wysokie obroty zasysają wodę z syfonu. Możliwe? Reku wisi na ścianie na dedykowanych konsolach, patrzyłem czy się nie poluzowały i nie opadł - wszystko jest ok. W zeszłym sezonie nie było takiego zjawiska. Przez lato czyściłem wymiennik ale zamontowałem go identycznie jak był bo sobie zrobiłem oznaczenia markerem. Czerpnia drożna, czyszczę regularnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 30.12.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 od 2 dni chodzi na 35% i sprawność 76% a po przedmuchaniu wymiennika na 100% wzrasta chwilowo do 81-82 i powoli wraca na 76.wietrzenie na 100% powoduje nagły spływ skroplin (około co najmniej 0,5 litra wylatuje ciurkiem w kilkanaście sekund) co potwierdza, że w wymienniku zbiera się woda. Czy to jest normalne? MOże ktoś sprawdzić u siebie czy w wymienniku zbiera się woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 30.12.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2018 MOże ktoś sprawdzić u siebie czy w wymienniku zbiera się woda? Zbiera się . U mnie jest podobnie. Jak dam na 100%, to słyszę spływającą wodę i sprawność fajnie wzrasta. Po czasie znowu wraca do normy. Dom też jeszcze nie zamieszkały, ale ogrzewany i WM hula już od ok roku. Ostatnio przed wizytą instalatora, zajrzałam do wymiennika i zauważyłam pod nim wodę. Wspomniałam o tym instalatorowi i po oględzinach, stwierdził, że tej wody nie powinno tam być. Sprawdził poziom jednostki i trzeba było dać podkładki od przodu, bo jednak nie była wypoziomowana. Teraz jest minimalnie przechylona do tyłu, w stronę odpływu i wody już nie ma. I nawet przy uruchomieniu opcji "Wietrzenie", nie słychać już spływającej wody. Fakt, że temperatura cały czas na plusie, to i kondensatu mniej, niż w czasie mrozów. Zobaczymy, jak będzie przy minusowych temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 03.01.2019 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2019 (edytowane) AirPack 650V z CF. Wraz z serwisem dość długo walczyliśmy o znośną sprawność rekuperatora. Kilkukrotnie aktualizowany był soft. Przy okazji wyszło, że w jakiejś ważnej aktualizacji były błędy dla większych central. Później błąd naprawiono ale nie pomogło to w niczym sprawności centrali. W ostateczności miałem mieć wymieniony wymiennik. Przy najnowszym sofcie obliczeniowa sprawność centrali powinna być w okolicach 85%. U mnie nie udało się przekroczyć 80% przy czym często były to okolice 75%. Kilka dni temu serwisant dla pewności sprawdził jeszcze wszystkie ustawienia. Okazało się, że prawdopodobnie problemem były współczynniki korygujące przy kalibracji CF. Te współczynniki to wartości tabelaryczne zależne od konkretnego typu centrali. U mnie były one nieprawidłowe. Po takiej w sumie drobnej ale istotnej edycji centrala pracuje aktualnie tak jak w tabeli poniżej. Może komuś się ta wiedza przyda przy szukaniu powodu niskiej sprawności centrali. Tyle, że te wartości tabelaryczne współczynników korekcji CF zna pewnie tylko producent. Aktualne ustawienia dla kalibracji CF: współczynnik korekcji - nawiew 124% współczynnik korekcji - wywiew 96% PS. Minimalna temperatura by-passu na razie dalej zostaje na 10oC. Wkrótce (?) ma być zmniejszona na 5oC. To przynajmniej dla mnie bardzo istotne w okresach przejściowych. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Wekto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 08.01.2019 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2019 Witam.Dzisiaj u mnie zamontowano Airpacka 400v. Wszystko pomierzono i ustawiono. Nie podoba mi sie tylko jedna rzecz. Talezyki anemostatów są mocno wykrecone. Czy to jest zwiazane z regulacją i tak ma byc czy mogę je trochę powkręcać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 09.01.2019 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2019 Ja bym powkręcał , wiadomo nie całkiem , nie zachamójesz tym powietrza , tylko przyspieszysz strumień w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 11.01.2019 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Witam, czy by dostać się do grzałki trzeba ściągać rekuperator przy takim ustawieniu: Przy większych mrozach (tak na oko niżej niż - rekuperator 300V wywala błąd S22 i ma przyjechać serwis ale zastanawiam się czy nie będę musiał tego rozbierać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts