plusfoto 11.01.2019 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Raczej tak bo grzałka jest od tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 11.01.2019 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Jedna rzecz mnie interesuje. Instalator zamontował, pomierzył. Mnie w domu nie było.Jak mam sobie teraz ustawić intensywnosc wentylacji? 30-40-50%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 11.01.2019 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Witam, czy by dostać się do grzałki trzeba ściągać rekuperator przy takim ustawieniu: [ATTACH=CONFIG]424629[/ATTACH] Przy większych mrozach (tak na oko niżej niż - rekuperator 300V wywala błąd S22 i ma przyjechać serwis ale zastanawiam się czy nie będę musiał tego rozbierać... [ATTACH=CONFIG]424630[/ATTACH] Najprawdopodobniej nie będziesz musiał go ściągać, bo to wina błędnego ustawienia temperatury załączania się grzałki. Ja tak miałem w ubiegłym sezonie, był serwis i przestawił ją. Niestety jeszcze nie było mrozów, żebym mógł się przekonać, czy to było to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 13.01.2019 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Moze cos doradzicie. Od kilku dni pracuje u mnie Airpack 400v. Trapi mnie jedna rzecz. Z dnia na dzień coraz bardziej mam obawy ze nie działa to wszystko jak trzeba:( wydaje mi się ze wywiewu prawie wcale nie ma. Nawiewy są wyczuwalne. Zapachy generowane w kuchni są na całym parterze i w przedpokoju na piętrze i tak tam siedzą przez pól dnia. Nawet funkcja wietrzenie nie wiele daje.Dziś robilem test z dymem. Ustawilem centrale na 100% i patrzylem jak zachowuje się dym w kuchni. Leciał do góry blisko anemostatu wywiewnego i leniwie rozchodzil sie pod sufitem w kuchni. Mało co było zasysane. Tak samo zachowywał się przy innych wywiewach.Instalacja przy montażu byla regulowana przepustnicami i anemometrem.Napięcia wentylatorów sa chyba standardowe bo przy 100% bierze 72W przy 150% 150W, a przy 45% 22W.Powiedzcie co zrobić bo coraz bardziej jestem rozczarowany.Instalacja dla anemostatów na pietrze to ocieplane sztywne spiro. Ze strychu schodzi pion sztywny do rozdzielaczy i stamtąd peflexy do anemostatów ze skrzynkami rozpreznymi. Na górnych rurach spiro przepustnice. Dwie przepustnice na pionach przed rozdzielaczami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 13.01.2019 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 filtr na wywiewie sprawdzone ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 13.01.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2019 Reku ma 6 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 14.01.2019 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Zapewne masz w domu za dużo punktów wywiewnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 14.01.2019 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2019 Na dole 3 wywiewy 3 nawiewy. Na górze 2 wywiewy 3 nawiewy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 18.01.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 przepustnice sprawdzone? moze ktoras blokuje przepływ? jak zrobiona jest instalacja? jakie odległości do anemostatów? nie ma za dużo zakrętów 90st na kanałach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 22.01.2019 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Zbiera się Wam szron na czerpniach w takie dni jak dziś, że wszystko rankiem jest białe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 22.01.2019 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 No właśnie, dobre pytanie. Mam podobne, dotyczy każdego systemu WM. Czy czerpnia od północy nad samą syreną alarmową to zły pomysł? Tak mi ładnie pasuje. Inaczej będę musiał upychać syrenę pod sam daszek lukarny. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.01.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Jak pisałem, przy mrozach wyskakiwał mi błąd S22 co powodowało wyłączenie rekuperatora. Dziś był serwisant... i okazało się, że ktoś zapominał wpiąć kabelka z grzałki.... Mam nadzieje, że wymienniki nie uległ uszkodzeniu... Przy okazji dostałem nowy soft pokazujący temperaturę przed i po grzałce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 22.01.2019 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Przy okazji dostałem nowy soft pokazujący temperaturę przed i po grzałce iiii...? Co tam widzisz? Ja u siebie niedawno puściłem specjalnie na strych (bo niestety to jest najwygodniejsze miejsce dla reku) rury do GGWC + kanalizacja do skroplin. Zamierzam dać coś jak na foto: (znalezione kiedyś w necie, sorki jeśli właściciel by sobie nie życzył udostępniania tego zdjęcia) Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 23.01.2019 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 No właśnie, dobre pytanie. Mam podobne, dotyczy każdego systemu WM. Czy czerpnia od północy nad samą syreną alarmową to zły pomysł? Tak mi ładnie pasuje. Inaczej będę musiał upychać syrenę pod sam daszek lukarny. Pozdrawiam Karol Jeżeli mogę coś doradzić po roku używania reku, to chyba ważniejsza łatwość dostępu do czerpni aniżeli strona domu. Ja mam centralnie od wschodu tak, że do południa słońce się na niej opiera i niewiele to daje jak jest -8. Natomiast dużo daje to, że jest jakieś 2.5-3m nad ziemią, więc z pomocą małej domowej drabinki, zmiotki i pędzla w 3 minuty czyszczę ją na błysk. W sumie nawet się cieszę, że się zaszroniła, bo płaty kurzu jakie udało mi się z niej wydobyć przerosły moje najśmielsze oczekiwania, szczególnie, że była odkurzana odkurzaczem przemysłowym w październiku i myślałem że jest naprawdę czysta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 23.01.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 iiii...? Co tam widzisz? Wcześniej nie widziałem temp przed i za grzałką, oraz pracy grzałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.01.2019 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) iiii...? Co tam widzisz? Ja u siebie niedawno puściłem specjalnie na strych (bo niestety to jest najwygodniejsze miejsce dla reku) rury do GGWC + kanalizacja do skroplin. Zamierzam dać coś jak na foto: (znalezione kiedyś w necie, sorki jeśli właściciel by sobie nie życzył udostępniania tego zdjęcia) Pozdrawiam Karol Wygląda to pięknie. A liczyłeś ile to będzie kosztować? Ile czasu poświęcisz na instalacje? I wszystko po to by zabezpieczyć wymiennik. Bo chyba się nie łudzisz, że będzie to pracować jak klimatyzacja? Moc chłodnicza tego urządzenia to marne kilkadziesiąt W. Mając żwirowy GWC, którego moc chłodnica jest 3 - 4 razy wyższa, wymaga dużych przepływów (rzędu 400 m3/h) aby - powstrzymać wzrost temperatury w domu. Po prostu idea chłodzenia powietrzem zewnętrznym (świeżym) o temperaturze początkowej 32*C jest błędna już z założenia. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na zakup droższej centrali z rotorem i zapomnieć o problemie zamarzającego wymiennika. Wcześniej nie widziałem temp przed i za grzałką, oraz pracy grzałki I wg. Ciebie te wartości które się tam wyświetlają mają sens? Grzałka 0% i podgrzanie powietrza z -6*C, na 1,1*C. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 23.01.2019 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 _John Moc chłodnicza tego urządzenia to marne kilkadziesiąt W. Wiele źródeł raczej głosi, że to moc nawet do 3 kW a to już moc, która latem pomoże nie przegrzać domu i chociażby wieczorem/ nocą poczuć miłą bryzę. Bynajmniej nie jest to po to by mi wymiennik nie zamarzł. Może wtórnie tak ale przede wszystkim jest to po to by było taniej ogrzewać (wentylować) dom zimą i łatwiej zachować przyjemnie niższą temperaturę latem względem zewnętrznej. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony Koszty? Strzelam, nagrzewnica 1000, obiegówka 400, naczynie, rury, glikol ~200. Do tego DZ, może dam radę je upakować gratis z DZ PC gruntowej albo wykorzystać te od PC (propozycja instalatora, koszt wymiennika). Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 I wg. Ciebie te wartości które się tam wyświetlają mają sens? Grzałka 0% i podgrzanie powietrza z -6*C, na 1,1*C. W/g mojej wiedzy ta wartość nie ma nic wspólnego z grzałką. O tym informuje symbol na górze ekranu FPX1 lub FPX2. Przy FPX2 powinna się tutaj pokazać wartość o jaką został zredukowany nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 _John Wiele źródeł raczej głosi, że to moc nawet do 3 kW a to już moc, która latem pomoże nie przegrzać domu i chociażby wieczorem/ nocą poczuć miłą bryzę. Bynajmniej nie jest to po to by mi wymiennik nie zamarzł. Może wtórnie tak ale przede wszystkim jest to po to by było taniej ogrzewać (wentylować) dom zimą i łatwiej zachować przyjemnie niższą temperaturę latem względem zewnętrznej. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony Koszty? Strzelam, nagrzewnica 1000, obiegówka 400, naczynie, rury, glikol ~200. Do tego DZ, może dam radę je upakować gratis z DZ PC gruntowej albo wykorzystać te od PC (propozycja instalatora, koszt wymiennika). Pozdrawiam Karol Jak kupisz reku takie minimum 600 - 800 m3 to może i to coś da ale pod warunkiem że będzie chodzić na maksa przez cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 23.01.2019 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 (edytowane) _John Wiele źródeł raczej głosi, że to moc nawet do 3 kW a to już moc Dla wymiany rzędu 1 kubatury – powiedzmy 500-600m3/godz (bo takich domów jest najwięcej) możemy do wnętrz przenieść (tu raczej wynieść z wnętrz, bo tylko LATEM) moc rzędu 3kW. Adam głosi, czy wiele źródeł? Spójrz na założenia teoretyczne. Praca ciągła - 600 m3/h !!! Aby ta instalacja była cicha, na dzień dobry dokładasz do układu w zakupie materiału 3 tys PLN. Wszystkiego musi być więcej lub większych rozmiarów. Centrala droższa, tłumiki droższe itd. Zakup glikolu policzyłeś? Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że koszt wykonania tej instalacji (wliczając koszt robocizny) Będzie porównywalny z zakupem droższej centrali z rotorem i klimatyzacji na poddasze. Łącząc funkcje chłodzenia z wentylacją, zawsze wychodzi przewymiarowany system, który za mocno wentyluje i za słabo chłodzi. Wielu już próbowało i skutek tego był dyskusyjny. Są tu forum odważni użytkownicy GGWC, którzy przyznali że drugi raz by go nie zrobili. Za 3k PLN się tego sensownie nie zrobi. Edytowane 23 Stycznia 2019 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts