uciu 23.01.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Wygląda to pięknie. I wg. Ciebie te wartości które się tam wyświetlają mają sens? Grzałka 0% i podgrzanie powietrza z -6*C, na 1,1*C. Chwile wcześniej było 10% i w chwili zrobienia zdjęcia grzałka się wyłączyła i wskoczyło na 0% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.01.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Chwile wcześniej było 10% i w chwili zrobienia zdjęcia grzałka się wyłączyła i wskoczyło na 0% Jeśli grzałka się wyłączy to symbol FPX1 zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 23.01.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Chwile wcześniej było 10% i w chwili zrobienia zdjęcia grzałka się wyłączyła i wskoczyło na 0% W moim jest grzałka pulsacyjna, w Tessli przypuszczam również. Ja bym to interpretował w ten sposób, symbol FPX1 świeci -funkcja grzałki działa, natomiast procenty z jaką sumaryczną mocą..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 23.01.2019 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 Łącząc funkcje chłodzenia z wentylacją, zawsze wychodzi przewymiarowany system, który za mocno wentyluje i za słabo chłodzi. Wielu już próbowało i skutek tego był dyskusyjny. Są tu forum odważni użytkownicy GGWC, którzy przyznali że drugi raz by go nie zrobili. Za 3k PLN się tego sensownie nie zrobi. Dokładnie to samo mówił mój sprzedawca/instalator gdy zapytałem go czy by nie dopłacić do jakiegoś modułu Cool/Heat Box czy jak to się tam u Thessli nazywa. Odparł, że każda złotówka wydana na to będzie zmarnowana i lepiej dopłacić do lepszej klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 24.01.2019 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Sokri za OT, który rozpocząłem ale może ktoś będzie znał jakiś patent na dochłodzenie domu za pomocą WM? O ile mi wiadomo, nie jest dobrą metodą podłączenie normalnie klimy przed centralą (klimatyzacja kanałowa czy coś takiego) no bo np na zasadzie samochodu, raz na jakiś czas należy odgrzybiać taką instalację. Tu, przy niemal setkach metrów przewodów (samych flexów poszło u mnie 150 a do tego wiele metrów sztywnych spiro). Ja nie chcę klimy, wystarczy mi te te kilka kW aby powiało przyjemnym chłodem. PozdrawiamKarol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.01.2019 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) karster zapomnij o skutecznym chłodzeniu lub ogrzewaniu przy pomocy WM. To są zbyt małe wydajności aby to miało sens. Musiał byś "przewymiarować" przynajmniej 4-ro krotnie urządzenie i całą wentylację.P.S. Celem WM jest dostarczanie w sposób kontrolowany (w przeciwieństwie do WG) świeżego powietrza do pomieszczeń a reku ma za zadanie ograniczyć zbytne wychładzanie (straty) lub latem przegrzewanie pomieszczeń. Ale tylko OGRANICZYĆ a nie wyeliminować. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.01.2019 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Sokri za OT, który rozpocząłem ale może ktoś będzie znał jakiś patent na dochłodzenie domu za pomocą WM? O ile mi wiadomo, nie jest dobrą metodą podłączenie normalnie klimy przed centralą (klimatyzacja kanałowa czy coś takiego) no bo np na zasadzie samochodu, raz na jakiś czas należy odgrzybiać taką instalację. Tu, przy niemal setkach metrów przewodów (samych flexów poszło u mnie 150 a do tego wiele metrów sztywnych spiro). Ja nie chcę klimy, wystarczy mi te te kilka kW aby powiało przyjemnym chłodem. Pozdrawiam Karol Zrobiłem takie coś w specjalnej szafie za rekuperatorem. Zamontowany jest tam filtr węglowy i domontowałem jeszcze klimę typu split. Moc chłodnicza 2-3kW. Teraz żałuję, że nie zamontowałem trochę większej. W lecie dmuchało z nawiewów 10 - 15*C. Nie schłodzisz tym domu. Mnie udaje się jedynie utrzymać temperaturę na zadowalającym poziomie. Do tego spadek wilgotności w domu bezcenny. Załączałem tylko w dzień, w nocy nie włączałem bo domownicy narzekali, że im zimno wieje. Mam tą dogodną sytuację, że nie mam dużego uzysku w lecie przez okna. W południe do żadnego okna nie świeci bezpośrednio słońce. Balkon od południa i dużo wysunięty dach nad tym balkonem załatwiają sprawę. Na trzy okna dachowe, bo takie zostały w ostatnim czasie dorobione założyłem płyty poliwęglanowe z folią przeciwsłoneczną i zdaje to egzamin. Na zimę zostały zdemontowane a na lato pewnie zięciunio sobie założy ponownie . Co do czyszczenia i odkażania, czyścisz tylko klimę jak się tam coś zbierze. Po filtrach F7 czy F9 niewiele tego jest a właściwie nic. Kurzu nie widać, no ale sprawdzę na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 24.01.2019 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Do tego spadek wilgotności w domu bezcenny. Orłem z fizyki nie byłem, ale jakim cudem chłodzenie powoduje spadek wilgotności? No chyba, że zamontowałeś tę chłodnicę równocześnie z uruchomieniem centrali i to co obserwujesz to zasługa wietrzenia, a nie chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.01.2019 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Moc chłodnicza 2-3kW. Teraz żałuję, że nie zamontowałem trochę większej. W lecie dmuchało z nawiewów 10 - 15*C. Nie schłodzisz tym domu. Mnie udaje się jedynie utrzymać temperaturę na zadowalającym poziomie[/b]. Do tego spadek wilgotności w domu bezcenny. Załączałem tylko w dzień, w nocy nie włączałem bo domownicy narzekali, że im zimno wieje. Mam tą dogodną sytuację, że nie mam dużego uzysku w lecie przez okna. W południe do żadnego okna nie świeci bezpośrednio słońce. Balkon od południa i dużo wysunięty dach nad tym balkonem załatwiają sprawę. Na trzy okna dachowe, bo takie zostały w ostatnim czasie dorobione założyłem płyty poliwęglanowe z folią przeciwsłoneczną i zdaje to egzamin. Nie masz czego żałować, nawet gdybyś wstawił tam 5 kW to co miało by tą moc chłodniczą odebrać? Jakie latem utrzymujesz przepływy? Jaką temperaturą jest zasilana "szafa"? Orłem z fizyki nie byłem, ale jakim cudem chłodzenie powoduje spadek wilgotności? No chyba, że zamontowałeś tę chłodnicę równocześnie z uruchomieniem centrali i to co obserwujesz to zasługa wietrzenia, a nie chłodzenia. Żadne cuda. Nie zastanowiło cię nigdy dlaczego late z samochodów z klimatyzacją kapie woda? Lub po co klimatyzatory mają odpływy? Może warto wrócić pamięcią do szkoły i co nieco sobie odświeżyć. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 24.01.2019 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Nie masz czego żałować, nawet gdybyś wstawił tam 5 kW to co miało by tą moc chłodniczą odebrać? Jakie latem utrzymujesz przepływy? Jaką temperaturą jest zasilana "szafa"? Mówię to na podstawie doświadczenia, Gdy zwiększyłem przepływ na max temperatura rosła więc wnioskuję, że można by trochę większą zamontować. Klima chodziła też na maksa. Nie będę się spierał o moc, może ta klima nie ma deklarowanej mocy chłodzącej To najtańsza jaka mi spasowała. Sterowana jest z telefonu przez wifi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.01.2019 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Z fizyką spierać się nie będziemydelta t * przepływ = mocInaczej nie będzie. Sterowanie wifi to można dokupić za 50 PLN, do każdego urządzenia wpinanego do gniazda Edytowane 25 Stycznia 2019 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 25.01.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Z fizyką spierać się nie będziemy delta t * przepływ = moc Inaczej nie będzie. Sterowanie wifi to można dokupić za 50 PLN, do każdego urządzenia wpinanego do gniazda Przy przepływie 500m3/h (tyle mogę "wyciągnąć") i różnicy temperatur 18*C wychodzi 3kW i taką dobrałem 1 - 3,2kW ale jeszcze dochodzi skraplanie, które też zabiera moc więc tak ze 4kw by było w sam raz a i różnica temperatur może być większa przy dużych upałach. Co do sterowania za 50PLNów to nie masz możliwości ustawiania temperatury, zmiany funkcji (chłodzenie, grzanie, osuszanie) i innych parametrów jak obroty wentylatora. Widzę jakie są parametry na klimie, która jest na strychu w pomieszczeniu technicznym rekuperatora i dodatkowo zamknięta w "szafie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik302 31.01.2019 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Witam od dziś pracuje u mnie airpack Home 500, jak oceniacie jego pracę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 31.01.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Ile ty masz w domu że wywiew masz 25 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bercik302 31.01.2019 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Pokoje 23, łazienki 25. W łazienkach są same wyciągi więc może one zawyzaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Colllumb 05.02.2019 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2019 Zauważyłem ciekawą rzeczn.Na sterowniku:40% wentylacjiNawiew 5.5v wywiew 6.7vCzerpnia +2Wywiew 21Nawiew 18Otoczenie reku 13Na anemostatach na parterze 19,5 na górze 15.Z czego może wynikać taka strata na temperaturze na piętrze?Na piętrze anemostaty podłączone kawałkiem thermoflexa a dalej do reku spiro sztywne izolowane 160 i przy samym reku znowu thermoflex.Anemostaty na parterze podłączone przez skrzynki rozprezne peflexem w wylewce piętra do skrzynki rozdzielczej. Dalej spiro izolowane do reku i kawalek thermoflexa przy reku. Strych gdzie jest reku i rury spiro ocieplony wełną 20cm między krokwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polwielki 10.02.2019 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Witam,Zastanawiam się mocno nad zakupem AirPack 400V. Mam mały dom o powierzchni użytkowej 130 m2. Chciałem dołożyć również CoolBox 200 52 6R. Widziałem, że taka opcja ma wielu przeciwników w tym wątku.Osobiście nie lubię klimatyzacji, nawet w samochodzie a jeśli obniżę temperaturę latem o 2-3 stopnie i osuszę powietrze to mi już wystarczy.Ponieważ mam zaplanowane ogrzewanie z pompy ciepła to będę miał latem do dyspozycji zimny glikol z DZ (2x80m + po 20 metrów dobiegu) . Ciekawe czy ktoś ma podobne rozwiązanie. Będę wdzięczny za opinie. Dodatkowo zastanawia mnie kwestia odzysku wilgoci w powietrzu. Ostatnio dowiedziałem się, że są rekuperatory z tą funkcją.Thessla Green mi się ogólnie podoba i chciałbym wybrać właśnie tę firmę ale wiem, że takich rozwiązań nie posiada. Chciałem się więc zapytać użytkowników jak to jest z tą wilgotnością powietrza zimą. Czy dokucza Wam za suche powietrze?Czy w ogóle nie ma takiej kwestii i nie wnikać dalej w temat.Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 10.02.2019 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2019 Ja mam zamontowaną chłodnice kanałową 2 kW Berlufa za rekuperatorem ..Zasilana jest glikolem z dolnego źródła pompy ciepła. Ogólnie latem spadek temperatury powietrza na chłodnicy wynosi około 10 stopni , niemniej jednak kluczowa dla odczucia efektu chłodzenia jest tutaj wydajność rekuperacji, która powinna być duża.. Mam dom około 170 m2 i rekuperator Thessla 400 H. Którego wydajność do rekuperacji jest ok ( wydajność nominalna po kalibracji wyszła 365 m3/h ) natomiast do chłodzenia niestety jest za mała. Można oczywiście ustawić wydajność na 100 % ale robi się głośno i ciągnie więcej prądu . Podsumowując aby efekt był zadowalający należałoby mocno przewymiarować rekuperator , a to są koszty..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polwielki 11.02.2019 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2019 Ja mam zamontowaną chłodnice kanałową 2 kW Berlufa za rekuperatorem ..Zasilana jest glikolem z dolnego źródła pompy ciepła. Ogólnie latem spadek temperatury powietrza na chłodnicy wynosi około 10 stopni , niemniej jednak kluczowa dla odczucia efektu chłodzenia jest tutaj wydajność rekuperacji, która powinna być duża.. Mam dom około 170 m2 i rekuperator Thessla 400 H. Którego wydajność do rekuperacji jest ok ( wydajność nominalna po kalibracji wyszła 365 m3/h ) natomiast do chłodzenia niestety jest za mała. Można oczywiście ustawić wydajność na 100 % ale robi się głośno i ciągnie więcej prądu . Podsumowując aby efekt był zadowalający należałoby mocno przewymiarować rekuperator , a to są koszty..... Odczuwacie jakąś różnicę z rodziną przy obecnym układzie? Zamontował byś jeszcze raz? Czy nie nabijać sobie kosztów? Mógłbym zamontować centralkę 500V. Różnica w cenie jest niewielka. Mam sporo mniejszy dom, moja kubatura to ok 685 m3. Moc CoolBox 200 52 6R nie jest jasno określona, zależna jest mocno od przepływu oraz temperatury (np: przy przepływie 300V i temperaturze na zewnątrz 32 stopnie, producent podaje moc 2.9 kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 12.02.2019 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Słuchaj na pewno nie można powiedzieć , że to nie działa. Byłem pozytywnie zaskoczony ,że taka pozornie mała chłodnica ( 2 kW ) potrafi sobie tak dobrze radzić. Niestety nie mam w oknach żadnych żaluzji ani rolet dlatego latem pomieszczenia mocno nagrzewają mi się od promieni słonecznych, jednak nigdy nie miałem w środku temperatury większej niż 25-26 stopni przy działającej chłodnicy kanałowej i wydajności rekuperacji nastawionej na 65 %. Jeśli chodzi o zapewnienie komfortu latem na pewno nie jest to klimatyzacja niemniej jednak potrafi obniżyć odczuwalna temperaturę. Czy zamontował bym jeszcze raz ? myślę że tak, tylko dał bym wydajniejszy rekuperator aby uzyskać większe prędkości przepływu powietrza oraz dołożył bym jeszcze większych starań do izolacji kanałów nawiewnych. Mam kanały PE FLEX częściowo idące w połaci dachowej pomiędzy krokwiami. Są co prawda zatopione w piance która mam wyizolowane poddasze, jednak mam wrażenie że mogą latem nagrzewać się od gorącej połaci. Plusem jest też regeneracja dolnego źródła pompy, szczególnie jeśli masz odwierty pionowe. Jeżeli się zdecydujesz na glikolowa chłodnicę kanałową, to przy użyciu rekuperatora Thessla można tym dość fajnie sterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts