_John 12.02.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Mógłbym zamontować centralkę 500V. Pamiętaj, że oprócz lata masz jeszcze zimę. Okres kiedy centralą trzeba zjechać w dół, bo w domu będzie sucho jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 13.02.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Chciałem się więc zapytać użytkowników jak to jest z tą wilgotnością powietrza zimą. Czy dokucza Wam za suche powietrze? Czy w ogóle nie ma takiej kwestii i nie wnikać dalej w temat. Mam reku 14 miesięcy i 2 proste "analogowe" higrostaty, więc na tym będę opierał swoją wypowiedź. Dokuczać nie dokucza, ale jest odczuwalne. Najbardziej w taki sposób, że wszystko kopie, dosłownie. Każdy róg ściany w którym pod gładzią zatopiony jest kątownik potrafi kopnąć To jest pierwsza, najbardziej odczuwalna dla mnie rzecz. Druga to taka, że pieczywo wyłożone na stole podczas imprezy już po 2-3 godzinach jest odczuwalnie suchsze. I to tyle. Tylko u mnie 100% podłogówka, więc nie ma aż takiego osuszania z ogrzewania. Wskazówka waha się od 45-55% wilgotności. Zielone pole to 40-70. Zanim zamontowaliśmy reku potrafiło dobić do 70% przy gotowaniu rosołu albo po dużej kąpieli, wtedy okna dachowe były już zaparowane. Kumpel mieszkający w bloku mówił, że mają 20-30% wilgotności i przy porannej toalecie krew z nosa to norma, u nas tego na szczęście nie ma. Tryb zimowy to reku na 30% + 3 krótkie wietrzenia + często podkręcany do 50-60 podczas gotowania/sprzątania. Jeszcze w ramach ciekawostki przez pierwszy miesiąc od podłączenia miałem odpływ skroplin wpuszczony do wiadra. 35 litrowe wiadro po gładzi wystarczało na 9-10 zimowych dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 13.02.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 u mnie wilgotność to 27-32%.....100% podłogówka... reku przykręcony na 30% + 1 wietrzenie (chyba ze coś się gotuje lub piecze to więcej).Bede stawiał duże akwarium odkryte...wiec może to pomoże.... Za to pranie schnie w kilka godzin i to chyba jedyny plus.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 22.02.2019 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Pytanie ?Jaką osiągacie sprawność rekuperatora z modułem CF.Mnie udało się uzyskać 84%. Ale generalnie to 75%.Rekuperator stoi na nieocieplonym strychu. Może to jest powód.Jak u Was ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.02.2019 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 89-92%. Trwało to kilka długich miesięcy i wiele różnych podejść ale w końcu udało się znaleźć przyczynę (wcześniej 75% i trochę więcej). Tutaj wrzuciłem kilka pomiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 22.02.2019 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) 89-92%. Trwało to kilka długich miesięcy i wiele różnych podejść ale w końcu udało się znaleźć przyczynę (wcześniej 75% i trochę więcej). Tutaj wrzuciłem kilka pomiarów. Możesz podzielić się ową wiedzą i doświadczeniem ?? Myślę że nie tylko ja będę Ci bardzo wdzięczny. Edytowane 22 Lutego 2019 przez Misiek.Miskow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 22.02.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Skąd wiecie jaką macie sprawność? Nigdzie nie znalazłem w Air++ żeby taką informację podawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 22.02.2019 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Skąd wiecie jaką macie sprawność? Nigdzie nie znalazłem w Air++ żeby taką informację podawało. Sprawność oblicza się zgodnie ze wzorem: h = (tn2 – tn1)/(tw1 – tw2) · 100% tn - temperatura powietrza nawiewanego, tw – temperatura powietrza wywiewanego, 1 - temperatura przed wymiennikiem, 2 – temperatura za wymiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.02.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Sprawność oblicza się zgodnie ze wzorem: h = (tn2 – tn1)/(tw1 – tw2) · 100% tn - temperatura powietrza nawiewanego, tw – temperatura powietrza wywiewanego, 1 - temperatura przed wymiennikiem, 2 – temperatura za wymiennikiem. W Thesli temperatura przed wymiennikiem nigdy nie jest niższa niż +1 stopień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 22.02.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Możesz podzielić się ową wiedzą i doświadczeniem ?? Myślę że nie tylko ja będę Ci bardzo wdzięczny. Informacje, które może Ci pomogą znajdziesz kilka stron wcześniej. W moim przypadku potrzebny był serwis. Ten sam wpis znajdziesz też w moim DB Kilka razy serwis zmieniał oprogramowanie. Ostatecznie miałem mieć wymieniony sam wymiennik. Skończyło się na zmianie ustawień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiek.Miskow 22.02.2019 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Informacje, które może Ci pomogą znajdziesz kilka stron wcześniej. W moim przypadku potrzebny był serwis. Ten sam wpis znajdziesz też w moim DB Kilka razy serwis zmieniał oprogramowanie. Ostatecznie miałem mieć wymieniony sam wymiennik. Skończyło się na zmianie ustawień. Dziękuję Ci bardzo. Znalazłem ten wpis, napisałem też do serwisu wspominając twoja historię oczywiście bez żadnych szczegółów. Może coś mi pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 22.02.2019 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Sprawność oblicza się zgodnie ze wzorem: h = (tn2 – tn1)/(tw1 – tw2) · 100% tn - temperatura powietrza nawiewanego, tw – temperatura powietrza wywiewanego, 1 - temperatura przed wymiennikiem, 2 – temperatura za wymiennikiem. Beskidziak, podpowiesz gdzie moge odczytać temperaturę przed i za wymiennikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 25.02.2019 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 A ktoś ma thessle podpiętą do watomierza? Do ilu dobijacie z poborem w takie mroźne dni jak w styczniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 25.02.2019 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Czy ktoś może powiedzieć gdzie znajdę temperaturę za i przed wymiennikiem? Czy to są te temperatury zaznaczone na czerwono? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 25.02.2019 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Poprawcie mnie jezeli się mylę 0,9 to temperatura przed grzałką, czyli generalnie temp zewnętrzna + uzyski na linii czerpnia-rekuperator, które w zależności od tego jak długi masz tam kanał oraz jak ciepło w miejscu gdzie jest rekuperator mogą pewnie podnosić ją o kilka stopni 7,4 to temperatura otoczenia reku, nie wiem gdzie dokładnie jest ona mierzona, pewnie gdzieś w okolicach elektroniki, u Ciebie dziwnie niska, gdzie masz reku? ja w nieogrzewanej kotłowni i najmniej miałem tam 15C, dziś ok. 18,5. temperatury bezpośrednio przed wymiennikiem Ci nie wyświetla, mi też nie, da się to włączyć serwisowo jakoś, pojawia się wtedy ona po prawej od 0,9 temp za wymiennikiem to u Ciebie 11,4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loot 27.02.2019 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Mam rekuporator w garażu, w któym jest 15 stopni, a pokazuje od 5 do 10 stopni mniej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 27.02.2019 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2019 Przeczytaj kilka ostatnich stron, było o tym sporo. Koszt duży w stosunku do wydajności, a i żeby ta była jako taka to już na wstępie trzeba przewymiarować centrale. W skrócie - nie opłaca się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.02.2019 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2019 Nie ma.Wentylacja nie służy do klimatyzacji. Wszystko co podłączone do wentylacji próbuje udawać klimatyzacjęGWC, chłodnice kanałowe itp. przy tych wydajnościach to tylko protezy nie warte złamanego grosza.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
txt66 01.03.2019 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 WitamPoszukuje kodu serwisowego do airpack 500 - chciałbym włączyć opcje GWC. Proszęo informacje na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.03.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Foto tabliczki wysłać do producenta i odeślą kod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts