Earnest 05.03.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Jestem zdecydowany na zaup urządzenia z firmy thessla zastanawiam się nad 300 i 400 home, dom parterowy z poddaszem uzytkowym 140m2 ,liczba mieszkańców 2+1,ogrzewanie podłogowe.Prosze o podpowiedź które urządzenie będzie odpowiednie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 05.03.2019 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Jestem zdecydowany na zaup urządzenia z firmy thessla zastanawiam się nad 300 i 400 home, dom parterowy z poddaszem uzytkowym 140m2 ,liczba mieszkańców 2+1,ogrzewanie podłogowe.Prosze o podpowiedź które urządzenie będzie odpowiednie. Przy wyborze uwzględnij fakt, że wymiary wersji 300, 400 i 500 sa takie same (wielkie pudło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 06.03.2019 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Jestem zdecydowany na zaup urządzenia z firmy thessla zastanawiam się nad 300 i 400 home, dom parterowy z poddaszem uzytkowym 140m2 ,liczba mieszkańców 2+1,ogrzewanie podłogowe.Prosze o podpowiedź które urządzenie będzie odpowiednie. Te 140m to po podlogach czy uzytkowa? Ja mam po podlogach 230 ale uzytkowej wentylowanej tylko 140 (skosy na poddaszu + garaz i kotlownia bez WM) i 400 jest w sam raz. W sumie nawet myslalem, ze moze gdybym kupowal drugi raz to wzialbym 500 aby przewietrzanie bylo jeszcze efektywniejsze, ale z drugiej storny kupic i dusić go 99,9% czasu na 20% (teraz lata na 30%) to bez sensu, lepiej wydłużyć dzienne wietrzenia o kilka minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 06.03.2019 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 (edytowane) ................ Wszystko co podłączone do wentylacji próbuje udawać klimatyzację GWC, ........ itp. przy tych wydajnościach to tylko protezy nie warte złamanego grosza.. Żwirowy GWC zapewni klimatyzację - przy odpowiedniej jego wydajności. Np dla przecietnego domu o powierzchni użytkowej do 150m2 - min. 400m3/h i dla domu do 200m2 - min. 700m3/h. Przecietny mam na mysli przeszklenie scian od południa i zachodu do 25% i mała ilość okien dachowych. Ilosc wymian parter 1wym./h dla pietra 1,5 i wiecej od poludnia i zachodu. Moc wentylatora j/w 150-200W - jaki klimatyzator zapewni klimę dla CAŁEGO domu tak małą mocą!!! Koszt wentylatora z regulatorem obrotów +/- 700zł Takiej wydajności j/w rekuperator nie zapewni. Wykona to Bypass wokół rekuperatora z wentylatorem kanałowym i przepustnicami które to przełączają - automatycznie (droższe rozwiazanie-siłowniki) lub "ręcznie" w trakcie zakładania wkładu letniego do rekuperatora. Wtedy cała instalacja wentylacyjno/klimatyzacyjna musi mieć wieksze przekroje. Latem rekuperator staje sie "kanałem wentylacyjnym". Edytowane 6 Marca 2019 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.03.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Już widzę to reku 700 latające na ful w 200 metrowym domu przez 24 godziny na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 06.03.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Już widzę to reku 700 latające na ful w 200 metrowym domu przez 24 godziny na dobę. Nie "reku" tylko wentylator kanałowy na wydajność 700m3/h. Pełna moc tego wentylatora tylko w trakcie upałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Earnest 06.03.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Te 140 m2 to uzytkowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 06.03.2019 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 To 400 powinna wystarczyć spokojnie. Ponawiam pytanie o zimowe zużycie prądu, ktoś ma reku podłączony do watomierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 06.03.2019 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 To 400 powinna wystarczyć spokojnie. Ponawiam pytanie o zimowe zużycie prądu, ktoś ma reku podłączony do watomierza? Home 500: styczeń: 81,5 kWh (70% w taniej taryfie G12W) luty: 26,5 kWh (66% w taniej taryfie G12W) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 06.03.2019 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Home 500: styczeń: 81,5 kWh (70% w taniej taryfie G12W) luty: 26,5 kWh (66% w taniej taryfie G12W) Dzieki! Bałem się że tylko mi tak dużo bierze, ale widzę, że wyniki podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamix 10.03.2019 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2019 Informacje, które może Ci pomogą znajdziesz kilka stron wcześniej. W moim przypadku potrzebny był serwis. Ten sam wpis znajdziesz też w moim DB Kilka razy serwis zmieniał oprogramowanie. Ostatecznie miałem mieć wymieniony sam wymiennik. Skończyło się na zmianie ustawień. Witam, Już w kilku miejscach czytam, że serwis Thessla Green musi interweniować do do nowo zainstalowanych central. Czy to normalna procedura? Czy ktoś wie czego te problemy dotyczą, jak się objawiają? Wystartowałem właśnie z budową parterowego szkieletu na płycie, pow. 157 m2. Projekt ogrzewania podlogowego i wentylacji w trakcie wykonywania. Też myślę o Thessla Green ale jak czytam o tym serwisie to włącza mi lampka ostrzegawcza. No chyba, że serwis koryguje np. niekompetencję instalatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robaczywy 14.04.2019 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 JEstem prawie zdecydowany na AirPack home 400V, ale mam pytanie o sterownik czy też interfejs tegoż. Widze, ze tu większośc używa AIr++, a ja bym wolał AirMobile. Na stronie Thesli jest napisane, "system umożliwia użytkownikowi obsługę wszystkich funkcji systemu sterowania i jest dokładnym przeniesieniem na platformę mobilną interfejsu Air++.", natomiast instalator/sprzedawca powiedział, że AirMobile nie da mi dostępu do menu serwisowego i poleca dodatkowo zakup panelu AirL+. Jak to faktycznie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 15.04.2019 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2019 kolega właśnie zamawia AIRPACK HOME i zakładał, że potrzebuje wersji 400, a instalator twierdzi, że 300 ma te same części, te same wentylatory, tylko inaczej wysterowane (tak jakby po prostu w 400 wentylatory działały na wyższym napięciu). Czy to prawda? Pod kątem dopłat z programu Czyste powietrze, to HOME 300 spełnia wymagania (oficjalna min. sprawność 85%), a HOME 400 już nie spełnia (min. wydajność 84%). Nie wnikając w zasady programu Czyste powietrze (która sprawność reku ma byś brana pod uwagę, bo są różne wyniki dla różnych warunków brzegowych) to czy rzeczywiście HOME 300 różni się od HOME 400 tylko napięciem na wentylatorach?! Wtedy chyba każdy by mógł w menu serwisowym ustawić inne napięcia na każdym biegu i zrobić 400 z 300? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.04.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Mam pytanie co do działania baypassa - jak macie go ustawiony ( w AIR +++ są 3 temp do ustawienia)???Po kolei.W zimie ok powietrze idzie mi przez GWC i przez wymiennik.W lecie (np. wczoraj) było 25* na dworze. Powietrze po przejściu przez GWC schłodziło się do 11-12stopni (temp na AIR++).Przez co baypas (ustawiony od 17*) nie zadziałał i powietrze nadal leciało przez wymiennik (ogrzewając się - na nadmuchach miałem ok 21) a przydałoby się by go omijało i schładzało wnętrze domu.Jak w ustawieniach zmieniłem włączenie baypassa na 11 stopni – wtedy ładnie się przełączyło.Pozostawienie na 11* nie ma sensu bo gdy będzie chłodniej (np. w nocy) przydałoby się by powietrze leciało przez wymiennik…. – GWC zawsze ogrzewa mi powietrze do 8-11* Widziałem, że są w ustawienia 3 tryby pracy baypassa - moze tam trzeba coś pomieszać? Mam nadzieję że nie zamieszałem ������ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 26.04.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) Mam pytanie co do działania baypassa..... Trzeba wykonać od strony powietrza z GWC dodatkowy bypass wokół rekuperatora z wentylatorem kanałowym (z płynną regulacją obrotów) i przepustnicami które przełączają się z poziomu bypassu rekuperatora - automatycznie (+droższe rozwiazanie-siłowniki) lub "ręcznie" w trakcie zakładania wkładu letniego do rekuperatora. Wtedy cała instalacja wentylacyjno/klimatyzacyjna musi mieć większe przekroje - jeżeli chcemy mieć klimę w całym domu - nie tylko w salonie czy sypialni. Latem rekuperator staje sie "kanałem wentylacyjnym". Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 26.04.2019 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2019 Dzięki ale to jest ingerencja w instalacje a prostu wystarczyłby prosty harmonogram sterowania baypasem.W godziny takie i takie działajj przy temperaturze X a w godziny takie i takie działaj przy temp Y..Spokojnie by wystarczyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 27.04.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Moja porada była dla instalatora lub inwestora, który zna się na elektronice. Czasowo - oczywiście można ale są ograniczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 28.04.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Mam pytanie co do działania baypassa - jak macie go ustawiony ( w AIR +++ są 3 temp do ustawienia)??? (...) Mam ustawiony tak, że ma się włączać od 10C i powyżej 22C na wywiewie i szczerze mówiąc nie rozumiem twojego problemu. Tzn rozumiem go w teorii, ale nie rozumiem w praktyce. Czemu nie chcesz chłodzić domu nocą? Myślałem, że priorytetem w używaniu BP jest osiągnięcie zamierzonej temperatury w domu, a nie godziny w których ma się to dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 28.04.2019 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 Mam ustawiony tak, że ma się włączać od 10C i powyżej 22C na wywiewie i szczerze mówiąc nie rozumiem twojego problemu. Tzn rozumiem go w teorii, ale nie rozumiem w praktyce. Czemu nie chcesz chłodzić domu nocą? Myślałem, że priorytetem w używaniu BP jest osiągnięcie zamierzonej temperatury w domu, a nie godziny w których ma się to dziać. W ktorym trybie można ustawic dwa warunki? U mnie przez GWC rzadko kiedy mam ponizej 10 na czerpni podczas dzialania na 30%. Na panelu mam tylko: -minimalna temp otwarcia BP -temperatura grzanie - temperatura chłodzenie Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 28.04.2019 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2019 W ktorym trybie można ustawic dwa warunki? U mnie przez GWC rzadko kiedy mam ponizej 10 na czerpni podczas dzialania na 30%. Na panelu mam tylko: -minimalna temp otwarcia BP -temperatura grzanie - temperatura chłodzenie Dzięki minimalna temp. otwarcia bypassu to jest temperatura poniżej której bypass się nie włączy (bo jest np. za zimno na zewnątrz). U siebie musisz ustawić to poniżej temperatury jaką masz na nawiewie - czyli np 7 stopni. temperatura chłodzenie - tutaj ustawiasz drugi warunek - czyli temepratura powyżej której (na wyciągu) będzie załączany bypass - innymi słowy jest to temperatura, do której chcesz obniżyć temperaturę wywiewanego powietrza. Gdy dom się schłodzi poniżej tej temperatury, to bypass się wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts