bronson90 27.01.2020 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Jeśli dobrze rozumiem i masz 20 cm izolacji a sama rura ma około 8 cm wysokości to nad nią tylko zostaje 12 cm izolacji. Trochę licho, u siebie mam 42 cm izolacji więc nad przewodami od reku jest około 34 cm i mam 3 stopnie straty po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 27.01.2020 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Rury 50mm, a nad rurami lezy luźno te 20 wełny. Jest jeszcze izolacja pod, ale to juz nie wplywa(ogolnie ackerman 18, wylewka, styropian 16, wylewka, owe rury, 20cm welny i docelowo deski beda jako izolacja... taki przekladaniec ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 27.01.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Ogolnie dzis jak podkrecilem na 80% to temperatura doszla: Wywiew: 17,5Nawiew: 15Czerpnia: 7,2 Teraz: Wywiew: 16,2Nawiew: 13,6Czerpnia: 3,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 27.01.2020 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 (edytowane) u mnie rury są rozprowadzone po podłodze nieogrzewanego strychu. Na nich 20cm zwykłego białego styro , na skrzynach rozdzielczych 10cm. I mam takie wyniki przy temp na dworze/ strychu 1st Między czerpnią na dworze a czerpnią w reku jest 40m rury fi 160 wkopanej na około 180cm stąd różnica temperatury. Edytowane 27 Stycznia 2020 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregos11 27.01.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2020 Zaizoluj czymś skrzynki (te zbiorcze), jeżeli nie masz izolacji. Te blaszaki potrafią naprawdę "wyciągać" temperaturę. Jak masz samoprzylepną wełnę, to oklej wełną, jak masz pistolet i pianę możesz pobawić się pianą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 28.01.2020 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Nie wiem czy do mnie to było, ale faktycznie dobry pomysł zeby docieplić metalowe skrzynki. Z teraz:Wywiew: 16,1Nawiew: 14Czerpnia: 5,2 Nie ma wielkich roznic miedzy wywiewem a nawiewem, to na plus. Nie mieszkuje tu jeszcze(od czasu do czasu przesiaduje). Wczoraj pomierzylem temperatury przy anemostatach i szalu nie ma, stad i te temperatury... no i straty na rurach(jak trzeba bedzie to sie dorzuci welny i zrobi ruszt jeden poziom wyżej. Ogólnie tak to wygłada: Kuchnia: 20-21Spiżarka:20Lazienka:18Wiatrolap: 15(nie grzeje tam, a generalnie grzeje splitem). Mysle ze usredniajac(biorac pod uwage ilosc rur z kazdych pomieszczen, to bedzie okolo 18-19 stopni. Przykrecilem troche wyciag na anemostacie w niegrzanym wiatrolapie i nadmuch w pokoju gdzie mam silownie i rowniez temperatura 15 stopni aby zbilansowac(chyba dobrze mysle?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 28.01.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2020 Ps. Nie mieszkam tu jeszcze* Slabo z edycja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drizzt02 01.02.2020 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2020 Witam,czy są a jakieś wytyczne co do długości rur między reku a czerpnią i reku a wyrzutnią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 02.02.2020 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Witam, czy są a jakieś wytyczne co do długości rur między reku a czerpnią i reku a wyrzutnią? Ogólnym zaleceniem jest - jak najkrótsze. Jakie maksymalnie długie, najlepiej pytać producenta sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 02.02.2020 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 Witam, czy są a jakieś wytyczne co do długości rur między reku a czerpnią i reku a wyrzutnią? Według mnie, opory czerpni czy wyrzutni wchodzą do obliczeń spadku ciśnienia nawiewów czy wywiewów i nie ma tu wytycznych. Przecież zawsze można, przy długich kanałach czerpni czy wyrzutni dać większe średnice i zminimalizować opory przepływu. Przy czerpni dobrze jest dać puszkę z filtrem wstępnym G4 aby muchy i komary czy inne "gadostwo" nie gnieździło się w przewodach. Daje to możliwość czyszczenia kratki czerpni od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 02.02.2020 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 u mnie czerpnia jest 50m od reku a wyrzutnia 8m.Na czerpni dodatkowo mam filtr zrobiony "ręcznie" - taki długi na 1m stożek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitrekkk 02.02.2020 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2020 https://zapodaj.net/0bef4aad91815.jpg.html W domo średnio około 21 stopni czyli straty cały czas takie same. Albo jakiegoś lewego powietrza dostaje, albo mało ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.02.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) U mnie część rur (bez izolacji) z dolnej łazienkie biegnie przez garaż - strata na którą się godzę, a na poddaszu mam rury cześciowo nie przykryte wełną, bo ciągle czasu brak. W domu 21-22 stopnie. Na wyciągu temperatura waha się od 19,5 do 20 stopni. W tej chwili mam tak: Edytowane 5 Lutego 2020 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.02.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 To i tak lepiej niż u mnie. Mimo iż jak widać na rurach praktycznie nie mam strat. Sprawność rośnie po wietrzeniu, aby potem znów zacząć spadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.02.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Te dane odczytujesz przez modbus i liczysz sprawność? Masz za mały flow i powietrze nie jest w stanie osuszyć wymiennika. Pisał o tym Kaizen w którymś wątku. U mnie na 35% czyli 150m3 też była degradacja sprawności. Na 38% jest minimalna, ale też ją widać po wietrzeniu. Może się okazać, że lepiej wymieniać więcej przy wyższej sprawności niż mniej z jej utratą. Trzeba by przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.02.2020 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Tak, dane po modbusie, a prędkość i sprawność wyliczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.02.2020 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Fajnie zrobione. To na jakimś pc czy sterowanie automatyki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 05.02.2020 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2020 Home assistant, którym wszystko spinam razem. Stoi na dockerze na serwerze. Thesslę spiąłem próbnie dopiero wczoraj, więc póki co wygląda jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klew 06.02.2020 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Home assistant, którym wszystko spinam razem. Stoi na dockerze na serwerze. Thesslę spiąłem próbnie dopiero wczoraj, więc póki co wygląda jak wygląda. Czy mógłbyś opisać w jaki sposób dobrać się do tych danych? Czym i gdzie się wpiąłeś? Jakim oprogramowaniem czytasz te dane z reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 06.02.2020 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2020 Czy mógłbyś opisać w jaki sposób dobrać się do tych danych? Czym i gdzie się wpiąłeś? Jakim oprogramowaniem czytasz te dane z reku? Agb, podbijam. Opisz proszę bardziej szczegółowo jak wyciągasz te dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts