Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie rury są rozprowadzone po podłodze nieogrzewanego strychu.

Na nich 20cm zwykłego białego styro , na skrzynach rozdzielczych 10cm.

I mam takie wyniki przy temp na dworze/ strychu 1st

IMG_20200127_184150.jpg

IMG_20200127_184221.jpg

Między czerpnią na dworze a czerpnią w reku jest 40m rury fi 160 wkopanej na około 180cm stąd różnica temperatury.

Edytowane przez uciu

Nie wiem czy do mnie to było, ale faktycznie dobry pomysł zeby docieplić metalowe skrzynki.

Z teraz:

Wywiew: 16,1

Nawiew: 14

Czerpnia: 5,2

Nie ma wielkich roznic miedzy wywiewem a nawiewem, to na plus.

Nie mieszkuje tu jeszcze(od czasu do czasu przesiaduje). Wczoraj pomierzylem temperatury przy anemostatach i szalu nie ma, stad i te temperatury... no i straty na rurach(jak trzeba bedzie to sie dorzuci welny i zrobi ruszt jeden poziom wyżej.

Ogólnie tak to wygłada:

Kuchnia: 20-21

Spiżarka:20

Lazienka:18

Wiatrolap: 15(nie grzeje tam, a generalnie grzeje splitem).

Mysle ze usredniajac(biorac pod uwage ilosc rur z kazdych pomieszczen, to bedzie okolo 18-19 stopni.

Przykrecilem troche wyciag na anemostacie w niegrzanym wiatrolapie i nadmuch w pokoju gdzie mam silownie i rowniez temperatura 15 stopni aby zbilansowac(chyba dobrze mysle?).

Witam,

czy są a jakieś wytyczne co do długości rur między reku a czerpnią i reku a wyrzutnią?

Według mnie, opory czerpni czy wyrzutni wchodzą do obliczeń spadku ciśnienia nawiewów czy wywiewów i nie ma tu wytycznych. Przecież zawsze można, przy długich kanałach czerpni czy wyrzutni dać większe średnice i zminimalizować opory przepływu. Przy czerpni dobrze jest dać puszkę z filtrem wstępnym G4 aby muchy i komary czy inne "gadostwo" nie gnieździło się w przewodach. Daje to możliwość czyszczenia kratki czerpni od wewnątrz.

U mnie część rur (bez izolacji) z dolnej łazienkie biegnie przez garaż - strata na którą się godzę, a na poddaszu mam rury cześciowo nie przykryte wełną, bo ciągle czasu brak. W domu 21-22 stopnie.

Na wyciągu temperatura waha się od 19,5 do 20 stopni. W tej chwili mam tak:

Oi0qJhHw3rvLs5MX80LsBdyFRF006eAoMFhCS4xX4rh5MyZ38qFAGfAP8BCbMnZYtETemdiKO_XME-2Mr8tEzZ9MIta-x2EEhtLqmgJ1yUclfMrdeR8rxKRT8Apc0sBIihGFQrcu9-h-uzvCz8Xlen1JbBV33HRt519x7GzaEmAVuQbKTTWT4CT9NW6EwR6D9pkYEsvhtz8TUdA0EYR3dqZ5ABuJ3Lh9an4rwu8fQfaBGyw0e28_j7Aw8npqNPY-cRjYUwaR9nLWeGbPPDECdDd97U1mtjfWfVNysfyr6XKOlM2rXP-jFa0k7qXYNX099d2NcCygJcvsaheqJfqmupnlrWlvPN06VCb3O9o28W2R15qFmh8PgJceMc_VLajfmmBKU7UtpU4f6G5uGOUCzZ0jKjiPTycN2JFCH_hAdr0z71m7urxAVs8fi2WhrP6GXKYwlKy2I8l1uzdPTLppaS-jQtS_jSM9BF2alT1EizOrbMsfTic6RaZ6FZTcCnoaLJTb0OZ_Kf-7H_ckqMfMflGFjG7ayWt3SnA4gl2MhTHQyqYb5u3jcB8woaasQioaQqyZotpZshxRFdeDl1CljXZ12VMVHoKYFiXWQMP8B4uSk4ctEaaHf9YkVV8xA7pARKNdtM5VtkYESSb7ZHMwhnTp2r28FbytL3IOYDSJLm8R3hJN0i4K0YG9mGYYBf9pzLDaBSGrDKlryCMuJPlLbkQsuMgPqSbYnFqyvXnUwvFQFl7rAw=w266-h576-no

Edytowane przez Owczar

Te dane odczytujesz przez modbus i liczysz sprawność?

Masz za mały flow i powietrze nie jest w stanie osuszyć wymiennika. Pisał o tym Kaizen w którymś wątku.

U mnie na 35% czyli 150m3 też była degradacja sprawności. Na 38% jest minimalna, ale też ją widać po wietrzeniu. Może się okazać, że lepiej wymieniać więcej przy wyższej sprawności niż mniej z jej utratą. Trzeba by przeliczyć.

Home assistant, którym wszystko spinam razem. Stoi na dockerze na serwerze. Thesslę spiąłem próbnie dopiero wczoraj, więc póki co wygląda jak wygląda.

Czy mógłbyś opisać w jaki sposób dobrać się do tych danych? Czym i gdzie się wpiąłeś? Jakim oprogramowaniem czytasz te dane z reku?