Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czym się objawia jej skuteczniejszość jeśli presostat działa jak należy i centrala sama zgłasza konieczność wymiany? Wzrost zużycia energii to już czynnik wtórny.

Precyzją pomiaru. Prestostat przez 2,5 roku nie zadziałał nigdy. Tymczasem pobór energii wzrósł trzykrotnie z powodu zapchanych prefiltrów.

Działa na zasadzie pomiaru różnicy ciśnienia przed i za filtrem. Moje duże filtry kieszeniowe po pół roku praktycznie nie zmieniały oporów. Presostaty się nie załączyły, a pomiar zużycia energii wykazał ok 5% różnicy.

To jasne, że mierzy różnicę, jak sama nazwa wskazuje presostat mierzy statyczną różnicę ciśnienia i reaguje tylko w momencie kiedy ta różnica osiągnie zadaną wartość. Reakcja objawia się zamknięciem bądź otwarciem obwodu elektrycznego. W przypadku reku większe różnice wskazań wynikają ze zmian wydajności niż ze zmian zabrudzenia filtra.

Nie trzeba, bo reku robi to domyślnie. Ale pewnie w tym czym handlujesz jest jeszcze lepiej?

Nie wynika to z powyższych wypowiedzi użytkowników...

Nawet jeśli tak jest i tak to działa, to słabo bo ten proces jest energochłonny, a za presostaty i ich montaż w centrali trzeba zapłacić.

Nie lepiej ogarnąć to przy pomocy pomiaru strumienia wydajności...?

Pan Jan Werbiński jako długoletni użytkownik Thesli Green ma bogate doświadczenie w tym temacie: "Świeżo wymienione prefiltry przy przepływie 80m3/h to pobór mocy na poziomie 22W. Zużyte to np 30W. Zapomniane przez pół roku to szum i pobór 65W. Ta metoda pomiaru jest skuteczniejsza niż presostaty rekuperatora."

Przecież ja tego nie ustawiłem sobie sam. To wszystko rozwiązania z pudełka, przeciętnego usera to nie interesuje...

Czy to proces energochłonny? Ja to traktuję jako wietrzenie, a zużycie energii jest tak naprawdę śmieszne.

Nie wiem o jakich presostatach pisał Jan Werbinski, bo TG nie ma ich wbudowanych...

Centrala ma ustawienia czasowe i przypomina o wymianie czasowej, więc jeśli user nie wymienił przez 2,5 roku, to wina centrali czy użytkownika? Jak presostat zadziała, to też użytkownik zmienia filtr.

Patrząc na rynek, to z punktu widzenia zasady działania nie ma wielkich różnic. TG była pierwsza z control flow, do tego robią prpdukty dobrej jakości. Mają spore opóźnienia z wprowadzaniem nowych rozwiązań, ale wynika to z długich badań i testów. Nie chcą zaliczać wpadek jak niektórzy producenci, których reku jest nieszczelne, czy skropliny gdzieś wyciekają.

Mimo znanych wad, polecam centrale TG. Jako inżynier, patrząc na ten produkt, uważam, że jest dopracowany i zbudowany z dbałością o detale. Wygłuszenie, obudowa, spasowania. Nie można im nic zarzucić.

Edytowane przez Owczar

Nie wynika to z powyższych wypowiedzi użytkowników...

Nawet jeśli tak jest i tak to działa, to słabo bo ten proces jest energochłonny, a za presostaty i ich montaż w centrali trzeba zapłacić.

Nie lepiej ogarnąć to przy pomocy pomiaru strumienia wydajności...?

Nie wynika też, że trzeba to ręcznie robić. Ale zamiast dopytać lepiej stwierdzać. Proces energochłonny? Podaje ile konkretnie taka operacja kosztuje :D

Pan Jan Werbiński jako długoletni użytkownik Thesli Green ma bogate doświadczenie w tym temacie: "Świeżo wymienione prefiltry przy przepływie 80m3/h to pobór mocy na poziomie 22W. Zużyte to np 30W. Zapomniane przez pół roku to szum i pobór 65W. Ta metoda pomiaru jest skuteczniejsza niż presostaty rekuperatora."

Nie wiem. Nie czytam jego postów tutaj. Ale chodzi o jego doświadczenie, czy to, że jego wypowiedzi akurat ci podpasowały? Jesteś może z kaizenem jakoś spokrewniony?

Nie wynika też, że trzeba to ręcznie robić. Ale zamiast dopytać lepiej stwierdzać. Proces energochłonny? Podaje ile konkretnie taka operacja kosztuje :D

Nie wiem. Nie czytam jego postów tutaj. Ale chodzi o jego doświadczenie, czy to, że jego wypowiedzi akurat ci podpasowały? Jesteś może z kaizenem jakoś spokrewniony?

Nie jestem spokrewniony. A Ty jesteś właścicielem Thesli G. co się tak denerwujesz :) Jeśli tak to powinieneś się cieszyć, że dostajesz na tacy dobre rozwiązania. W kilka lat zrobiliście cztery generacje i każda nowa lepsza od poprzedniej, układów sterowania tez tam widziałem na stronie kilkanaście wersji, dlatego myślę, że Home 5 i Home 6 też niebawem się pojawi - uwagi krytyczne są na wagę złota w takiej sytuacji...

Proces energochłonny? Podaje ile konkretnie taka operacja kosztuje :D

Nie znam szczegółów, wiec nie policzę - ale chętnie poznam... jesli założymy, że centrala (wg danych producenta) przez 76% czasu eksploatacji zużywa 9 W/h :D :D :D to w czasie takiego pomiaru na pewno zużywa kilkaset procent więcej. Nie mówiąc już o zużyciu silnika wentylatorów, które raz w tygodniu przyspieszają i zwalniają by sprawdzić filtry.

A jak miałby wyglądać pomiar strumienia wydajności i jego porównanie?

Procedura testu filtrów jest do filtrów zewnętrznych, więc cięzko widzę integrację z filtrami innych producentów. Jeśli nie masz filtrów zewnętrznych, to nie ma prsostatów i nie ma testów.

Jeśli już ktoś zadaje sobie tyle trudu, że chce mierzyć zużycie filtrów to mniej więcej tak jak opisał Pan Jan Werbiński na podstawie swoich doświadczeń:

"Świeżo wymienione prefiltry przy przepływie 80m3/h to pobór mocy na poziomie 22W. Zużyte to np 30W. Zapomniane przez pół roku to szum i pobór 65W. Ta metoda pomiaru jest skuteczniejsza niż presostaty rekuperatora."

Nie jestem spokrewniony. A Ty jesteś właścicielem Thesli G. co się tak denerwujesz :) Jeśli tak to powinieneś się cieszyć, że dostajesz na tacy dobre rozwiązania. W kilka lat zrobiliście cztery generacje i każda nowa lepsza od poprzedniej, układów sterowania tez tam widziałem na stronie kilkanaście wersji, dlatego myślę, że Home 5 i Home 6 też niebawem się pojawi - uwagi krytyczne są na wagę złota w takiej sytuacji...

Nie jestem. Ale mam alergię na regularnie pojawiających się tutaj "speców".

Nie znam szczegółów, wiec nie policzę - ale chętnie poznam... jesli założymy, że centrala (wg danych producenta) przez 76% czasu eksploatacji zużywa 9 W/h :D :D :D to w czasie takiego pomiaru na pewno zużywa kilkaset procent więcej. Nie mówiąc już o zużyciu silnika wentylatorów, które raz w tygodniu przyspieszają i zwalniają by sprawdzić filtry.

To jak nie znasz szczegółów, to na jakiej podstawie stwierdzasz tą energochłonność? Wiesz chociaż ile to jest to 9Wh? I powiedz nam jak wpływa to na zużycie silników. Chętnie się dowiemy.

W tym punkcie jest pewna nieścisłość. Pan Werbiński pisze o presostatach rekuperatora - w thessla green nie ma czegoś takiego jak presostat rekuperatora. Można sobie ustawić przypomnienie z tego co pamiętam dla filtrów wewnętrznych.

Można oczywiście też podpiąć podlicznik podłączony do jakiegoś HA, można też raz na tydzień chodzić i spisywać obecną wartośc zużycia. Kto co lubi.

A jak producent ma rozwiązać pomiar zużycia filtra dołączonaego do centrali? Dowolnego filtra. Centrala nie wie co dzieje się w układzie. Nie wie czy ktoś zatkał anemostaty bo mu wiało, czy coś zgniotło rury. Thessla Green poszła w sprawdzone i proste rozwiązanie - sygnał z presostatu.

5 minutowy test raz w tygodniu, to łącznie 70Wh w miesiącu. Jeśli ustawimy test w nocy, to koszt miesięczny wynosi niecałe 3gr! :)

Nie widzę tańszego w implementacji i eksploatacji sposobu pomiaru.

Nawet miernik energii pobierze jakąś energię - niech to będzie dodatkowe 4W, co w miesiącu da prawie 3kWh dodatkowej energii. Jak dodamy miernik energii z wifi, to będzie jeszcze więcej.

Jeśli piszemy, że jakiś presostat nie zadziałał, to ja bym chciał się dowiedzieć jaki i jakie miał nastawy. Bo można ustawić 50Pa, a można i 200Pa.

A jak filtry zewnętrzne monitorują inni producenci? Jest w ogóle taka opcja?

W tym punkcie jest pewna nieścisłość. Pan Werbiński pisze o presostatach rekuperatora - w thessla green nie ma czegoś takiego jak presostat rekuperatora. Można sobie ustawić przypomnienie z tego co pamiętam dla filtrów wewnętrznych.

Można oczywiście też podpiąć podlicznik podłączony do jakiegoś HA, można też raz na tydzień chodzić i spisywać obecną wartośc zużycia. Kto co lubi.

A jak producent ma rozwiązać pomiar zużycia filtra dołączonaego do centrali? Dowolnego filtra. Centrala nie wie co dzieje się w układzie. Nie wie czy ktoś zatkał anemostaty bo mu wiało, czy coś zgniotło rury. Thessla Green poszła w sprawdzone i proste rozwiązanie - sygnał z presostatu.

5 minutowy test raz w tygodniu, to łącznie 70Wh w miesiącu. Jeśli ustawimy test w nocy, to koszt miesięczny wynosi niecałe 3gr! :)

Nie widzę tańszego w implementacji i eksploatacji sposobu pomiaru.

Nawet miernik energii pobierze jakąś energię - niech to będzie dodatkowe 4W, co w miesiącu da prawie 3kWh dodatkowej energii. Jak dodamy miernik energii z wifi, to będzie jeszcze więcej.

Jeśli piszemy, że jakiś presostat nie zadziałał, to ja bym chciał się dowiedzieć jaki i jakie miał nastawy. Bo można ustawić 50Pa, a można i 200Pa.

A jak filtry zewnętrzne monitorują inni producenci? Jest w ogóle taka opcja?

Nie wiem dokładnie kto jak ma. Ta opcja z presostatami nie przemawia do mnie. Tym bardziej jeśli to się odbywa w nocy.

Najlepsze rozwiązanie wg mnie to interwał czasowy podobnie jak w samochodach.

Ale jeśli już to przecież większość dobrych central ma pomiar wydajności, więc zakładam, że sterownik centrali wie że przy nowym filtrze (niezależnie czy jest jeden czy sa dodatkowe filtry na kanale nawiewnym) wentylator pracuje na 50% mocy żeby przetłoczyć 100 m3/h a po pewnym czasie potrzebuje 60%. Nic nie trzeba dokładać, nic nie zużywa niepotrzebnie energii...

Edytowane przez nowaenergia

Odbywa się w ustawionym przedziale czasowym.

Opcja monitorowania zmiany napięć na wentylatorach przy danych nastawach to już konkretne rozwiązanie, ale sprawdzi się tylko w opcji z CF, a nie każda centrala ma CF.

Teraz mając HA monitoruję sobie napięcia na wentylatorach i mogę sobie wprowadzić dodatkowy test bazując na tych danych. Choć nawet zimą filtry wymieniam po prostu. Opory to też nie jest jedyny wyznacznik zużycia. Jego skuteczność to kolejny wyznacznik. Szczególnie w filtrach f8-f9.

I zarówno założenie przez użytkownika G4, jak i F7 da takie same opory i ten sam pobór energii? Ciekawe. Opowiadaj dalej.

Przecież chyba centrala wie, że został nowy filtr założony, czy na przykład dodano nagrzewnicę kanałową czy nawilżacz więc hydraulika całego układu się zmienia i od te chwili to jest punkt zero od którego bada się zmiany ciśnienia.