R90 29.08.2020 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2020 Czy cena 6750 netto za to reku to dobra cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 03.09.2020 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Czy cena 6750 netto za to reku to dobra cena ? Raczej nie za bardzo. 3 lata temu płaciłem 7600 brutto za 400V + panel Air++. Od tego czasu są już dwie nowsze wersje, a chyba nie jest to jakiś biały kruk na rynku aby tak trzymać cenę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annatulipanna 03.09.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2020 Raczej nie za bardzo. 3 lata temu płaciłem 7600 brutto za 400V + panel Air++. Od tego czasu są już dwie nowsze wersje, a chyba nie jest to jakiś biały kruk na rynku aby tak trzymać cenę... Ja 3 lata temu płaciłam za 400V i Air++ 8100 brutto i to była najtańsza oferta, jaką otrzymałam Miałam oferty nawet za 10.000 zł . Także dla mnie 6750 zł netto nie wygląda źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.09.2020 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2020 (edytowane) Przy aktywnym bypassie mam nawiew na 50% a wywiew na 0% tak powinno byc czy cos mam zle ustawione?wywiew nie pownien byc rowny nawiewowi? ok juz wiem, sa 3 tryby pracy1=nawiew=wywiew2=nawiew>wywiew3= nawiew x % wywiew = 0% Edytowane 13 Września 2020 przez Busters Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gpx1 28.09.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2020 jeśli reku jest przygotowany pod cf to montażysta chce 500 za przyjazd. Jeśli nie to trzeba rozgrzebać pół reku i wtedy cena może być adekwatna. Czy potrzebny? Różne są zdania na ten temat. Ja nie mam i od 7 lat nie narzekam. Dziękuję za odpowiedź, a czy wykonujesz kalibracje? jeśli tak to jak często? Cały czas zastanawiam się czy montować moduł cf czy zostawić tak jak jest. Jeżeli nie zdecyduje się na montaż modułu cf to muszę się liczyć z tym, że co jakiś czas będę musiał wezwać serwis w celu kalibracji urządzenia. Dodatkowo chciałbym podpytać jak macie ustawiony bypass? Nie bardzo mogę się połapać w instrukcji na to dobrze ustawić. Z tego co rozumiem to w okresie zimowym/grzewczym bypass najlepiej chyba wyłączyć aby wymieniane powietrze przechodziło przez wymiennik ciepła? A jak macie ustawione parametry w okresie letnim? Montażysta zalecił mi takie ustawienia: temperatura otwarcia 15 temperatura chłodzenia 16 temperatura grzania 26 tryb pracy 1 Czy ktoś z Was może w sposób prosty wytłumaczyć do co oznaczają poszczególne opcje? Będę wdzięczny za każdy komentarz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 30.09.2020 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Gadałem z serwisem odnośnie Modbus dividera w przypadku gdy ma się Air++ oraz CF, a chce się wpiąć centralę do swojej automatyki i mówili, że się to nie sprawdzi, diwider nie służy do tego... Czy ktoś z Was może w sposób prosty wytłumaczyć do co oznaczają poszczególne opcje? Prościej niż instrukcja już się chyba nie da Są tam nawet przykłady z danymi temperaturami i opisane czy bypass się włączy czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.09.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2020 Teraz jest już płyta z cf które nie używa modbus więc jeden zostaje wolny. Mieli nawet wymieniać u mnie ale zacząłem się zastanawiać po co? Przez modbus i ha mogę sprawdzić i ustawić co chce. Air mobile od pół roku wypięty i wcale mi go nie brakuje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.10.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Udało mi się ostatecznie spiąć okap z reku przez HA, ale nie przez funkcję OKAP - bo w tej funkcji niestety min flow to 100%. A ja nie mam potrzeby aż tak dmuchać. Skorzystałem z funkcji kominka - tutaj mogę sobei dowolnie ustawić proporcje nawiewu/wywiewu od 5 do 50%. Na 1szym biegu okapu włączana jest funkcja kominek. Na 2 dodatkowo zwiększana jest wentylacja o 10% i tak do 70% z kolejnymi biegami. Warunkiem włączenia funkcji okap jest temperatura na zewnątrz powyżej 5 stopni - aby nie zamrozić wymiennika. Jeśli temp jest poniżej 5, zwiększa się tylko ciąg wentylacji. Tak, wiem, że spada sprawność itd. Ale wolę to niż zaciąganie powietrza np z garażu, czy dość duży spadek wydajności okapu. Na ten moment tak wygląda mój panel od wentylacji: Pora wystawić airmobile na allegro, raczej już nie wrócę do niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.10.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 (edytowane) W panelu Tryb okapu nie lepiej slider, albo dropdown zrobić zamiast 2x4 switche? Coś takiego: Edytowane 2 Października 2020 przez agb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 02.10.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Kozacko to kolego zrobiłeś. Ja w końcu spiąłem kocioł CO i klimę z HA, za tego cholernego modbusa nie umiem się zabrać ale ilekroć oglądam Twoje screeny widzę, że to powinien być mój priorytet. Czym mierzysz jakość powietrza? Obie czujki przy króćcach reku czy jedna już w konkretnym pomieszczeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.10.2020 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Z modbusem najgorzej się połączyć. Jak już zaczniesz odbierać, to potem jest z górki. Ale w przypadku thessli szlak jest już przetarty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 02.10.2020 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Udało mi się ostatecznie spiąć okap z reku przez HA, ale nie przez funkcję OKAP - bo w tej funkcji niestety min flow to 100%. A ja nie mam potrzeby aż tak dmuchać. Skorzystałem z funkcji kominka - tutaj mogę sobei dowolnie ustawić proporcje nawiewu/wywiewu od 5 do 50%. Na 1szym biegu okapu włączana jest funkcja kominek. Na 2 dodatkowo zwiększana jest wentylacja o 10% i tak do 70% z kolejnymi biegami. Warunkiem włączenia funkcji okap jest temperatura na zewnątrz powyżej 5 stopni - aby nie zamrozić wymiennika. Jeśli temp jest poniżej 5, zwiększa się tylko ciąg wentylacji. Tak, wiem, że spada sprawność itd. Ale wolę to niż zaciąganie powietrza np z garażu, czy dość duży spadek wydajności okapu. Na ten moment tak wygląda mój panel od wentylacji: [ATTACH=CONFIG]448772[/ATTACH] Pora wystawić airmobile na allegro, raczej już nie wrócę do niego Świetna robota. Gratulacje !! Jak podłączyłeś okap do HA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.10.2020 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Mozesz wkleić kod slidera? Jeszcze nie używałem w ha. Pewnie byłoby wygodniej. Tutaj automatyzacja przełącza wszystko, ale rzeczywiście lepiej by to wyglądało. Jakość powietrza mierzę na czerpni, a drugi już za filtrami w skrzynce rozdzielczej nawiewu. Dokładnie jak napisał agb, jak już się połączysz to jest z górki. Straciłem 8h na początku. Na szczęście agb podesłał mi swój kod i poszło z górki. Niby mam modbus to TCP ale tak naprawdę poszło przed modbus over TCP. Taka subtelna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.10.2020 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Zamiast okapu mam wentylator kanałowy sterowany napięciem 0-10v, więc już samo sterowanie okapu idzie także przez ha. Dalej to już tylko autonatyzacje. Napięciem w moim przypadku steruje sterbox przez PWM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.10.2020 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Mozesz wkleić kod slidera? Jeszcze nie używałem w ha. Pewnie byłoby wygodniej. Tutaj automatyzacja przełącza wszystko, ale rzeczywiście lepiej by to wyglądało. Jakość powietrza mierzę na czerpni, a drugi już za filtrami w skrzynce rozdzielczej nawiewu. Dokładnie jak napisał agb, jak już się połączysz to jest z górki. Straciłem 8h na początku. Na szczęście agb podesłał mi swój kod i poszło z górki. Niby mam modbus to TCP ale tak naprawdę poszło przed modbus over TCP. Taka subtelna różnica. RTU over TCP Ja się właśnie przerzuciłem na https://github.com/3cky/mbusd i ze zwykłym donglem za 8zł idzie. dropdown: input_select: aquarea_quietmode: name: Set Quiet Mode options: - 'Off' - 1 - 2 - 3 aquarea_powermode: name: Set Power Mode options: - 'Off' - 30 min - 60 min - 90 min slider: input_number: aquarea_tank_temp: name: Set Tank Temperature min: 40 max: 75 step: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.10.2020 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 RTU over TCP Racja I wartość slidera wysyłasz po modbus. Będę musiał to dopracować Mam naprawdę mało czasu na automatyke, kończę garaż, narzędziownie, poprawki i wiele, wiele innych Też myślałem o tym donglu, ale nikt nie odpowiedział czy zadziała z HA. Ten mój działa stabilnie. Jeszcze nie było potrzeby restartu czy jakiejkolwiek ingerencji. W sumie jestem zadowolony. Opędzam nim pompę ciepła i reku. Pompa po RS232, a Reku RS485. Dzięki za kod. W wolnej chwili będę grzebał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 02.10.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2020 Znalazłem dokładny przykład dla thessli Slider: input_number: thessla_flow_rate: name: Manual Flow Rate min: 15 max: 100 step: 5 i automatyzacja: - alias: Set Manual Flow Rate trigger: platform: state entity_id: input_number.thessla_flow_rate action: service: modbus.write_register data: address: 4210 hub: thessla unit: 10 data_template: value: "{{ (states('input_number.thessla_flow_rate') | int) }}" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 05.10.2020 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Podpowiecie jak to macie podłączone?https://allegro.pl/oferta/konwerter-usb-rs485-ch340-modbus-profibus-plc-9349556295 takie coś wpinam do malinki i ciągnę dwa przewody prosto do reku? Zarobić je pewnie trzeba we wtyczce RJ45 na odpowiednich pinach i wpiąć jak zwykły panel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.10.2020 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2020 Dokładnie, zarobiona RJka zgodnie z instrukcją i podpięte do konwertera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 06.10.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 fajnie to ogarnęliście @Owczar i @agb właśnie jestem na etapie wyboru rekuperatora, który będzie się dało sensownie zintegrować z systemem BMS. Wydaje się, że dzięki modbusowi thessla to dobry wybór (przynajmniej patrząc z perspektywy integracji). czy dobrze rozumiem, że każdy AirPack ma moduł BASIC, który to ma 2 gniazda RS485/Modbus RTU ? co znaczy, że pod jedno gniazdo mogę wpiąć moduł CF, a pod drugie np. dongla do RPI ? ----------------------- drugie pytanie dotyczy filtrów. Widzę, że część z Was ma prefiltry. Jak dobrze to ogarnąć ? jaki filtr, gdzie? czy są to filtry kanałowe umieszczone w specjalnych skrzyniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts