agb 06.10.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 AFAIK do modbusa musisz mieć moduł Expansion. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 06.10.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 być może źle to czytam (do sprawdzenia), ale ze strony theesli wnioskuje, że moduł basic jest dostępny zawsze, a w nim gniazda 24 i 27 to modbus https://thesslagreen.com/modul-basic/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 06.10.2020 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 (edytowane) Patrzę na ten obrazek wyżej i widzę 2 gniazda modbus i osobno Air++.Czyli Air++ jest spięty z jednym gniazdem modbus jakoś równolegle, że albo to albo to? Bo ilościowo tych gniazd by wystarczyło... Dostałem fajną dokumentację modbusa od Thesli, taka tabelka na 8 stron, macie to samo?Jak coś to mogę podesłać gdyby ktoś potrzebował. Edytowane 6 Października 2020 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 06.10.2020 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 ja jestem bardzo chętny, podeślij proszę na priv'adziękI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.10.2020 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 Gniazda są. Ale nie oznacza to automatycznie obsługi modbus. Dla pewności zadzwoń do thessli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 06.10.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 wychodzi na to, że przede wszystkim trzeba się upewnić jaką ma się wersje modułu basic. Są różne. Tu pojawia się ciekawa uwaga "NIE NALEŻY UŻYWAĆ JEDNOCZEŚNIE ZŁĄCZA KOMUNIKACJI BMS ORAZ ZŁĄCZA DO PODŁĄCZENIA DODATKOWEGO MODUŁU ROZSZERZEŃ." i tu pojawia się pytanie czy będzie potrzebny moduł rozszerzeń. Trzeba poprostu dobrze przemyśleć co będize potrzebne i dopiero kupować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.10.2020 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2020 W nowych płytach Moduł CF już nie korzysta z modbus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.11.2020 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Od jakiegoś czasu przeliczam sobie sprawnośc w HA. Wraz ze spadkiem tempartury na zewnątrz nasila się problem wody w wymienniku, o którym pisaliśmy w tym wątku. W domu mam 45-47% wilgotności i problem jest dość wyraźny. Bez wietrzenia spada do 70%. Ustawiłem wietrzenie poniżej 75%. Początkowo miałem 5 minut, ale w sumie wystarcza 2 minuty by wylać wode i prywrócić sprawność do ok 80%. Poniżej wykres. Zastanawiam się czy nie zasadne byłoby inne ułożenie wymiennika - tak by kanały były pionowo i wywiew od góry... Nawet gdy mam non stop 50% to problem ze sprawnością wystepuje... Edytowane 13 Listopada 2020 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 17.11.2020 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 cześć, Panowie, czy ktoś zagłębiał się w temat sprężu w airPacku 400v? Jestem na etapie wyboru rekuperatora. Wczoraj był u mnie instalator (montuje rekuperatory różnych firm) i jak zapytałem co sądzi o theesli airpack 400v to powiedział, że uważa, że ma za mały spręż. Że powinien być minimun na poziomie 150Pa żeby bezproblemowo pokonywał wszystkie opory. Dom (parter + poddasze użtkowe) 160m2 powierzchni. co o tym sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.11.2020 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Najwyraźniej instalator ma lepsze marże na innych producentach Thessla i mały zapas sprężu? U mnie ma do pokonania 3 filtry, chłodnicen6 rzędowa, nawilżacz a dmucha 590m3/h czyli nominalna wartość dla oporu instalacji 100Pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 17.11.2020 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 właśnie ze względu na marże i inne promocje mam ograniczone zaufanie do instalatorów i handlowców myślisz, że zmierzyć wartość spadku ciśnienia w instalacji i dopiero dobrać rekuperator z odpowiednim sprężem? na Twoim przykładzie wiedze, że nie koniecznie miałoby to sens...skoro jest ok z "dodatkowymi" oporami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.11.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Myślę, że każda sensownie zrobiona isntalacja mieści się w tych 150Pa. U siebie spodziewałem się koło 200, ale nie mierzyłem nawet, bo brałem thessle, która ma spory zapas. Masz jakieś specyficzne zakręty w kanałach że są takie obawy? Jakiej średnicy peflexy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 17.11.2020 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 myśle, że ogólnie jest w miarę ok. Ale mam kilka konkretniejszych zakrętów (załączam zdjęcia), stąd lekkie obawy mam. peflex fi75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 17.11.2020 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 Myślę, że to nie powinno stanowić aż takiego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 17.11.2020 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2020 (edytowane) myśle, że ogólnie jest w miarę ok. Ale mam kilka konkretniejszych zakrętów (załączam zdjęcia), stąd lekkie obawy mam. peflex fi75mm To nie centrala powinna mieć duży spręż tylko instalacja niski. Przecież to instalacja, która pracuje 24 na dobę przez całe życie. Często spotykana sytuacja jak kryterium wyboru jest cena i nie masz projektu Wiadome jest, że najtańszy wykonawca oferuje wentylacje wykonaną z możliwe najmniejszej ilości rur PE i najmniejszych (najtańszych) dostępnych skrzynek. Dziś oszczędzisz 500 pln na instalacji, a przez kolejne lata użytkowania dołożysz do prądu by przez te kanały pchać powietrze. Ja jak widzę punkt nawiewny z jedną rurą pe 75 to już mam obawy. Wszystkie te instalacje skalkulowane do minimum, a później problemy - że w sypialni brakuje, że hałas... Edytowane 17 Listopada 2020 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 18.11.2020 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 U mnie 400tka wyciąga 350-360 a instalacje mam wydaje mi się bardzo "koślawą" (sporo zakrętów), w sumie 14 punktów i jakieś 240m przewodu 75mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.11.2020 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Łączna długośc peflexa nie ma znaczenia - tylko długość najdłuższego kanału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 19.11.2020 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2020 dzięki za opinie Panowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw2006 20.11.2020 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 WitamAirpack seria 4pojawił mi się - nie wiem kiedy - dziś zauważyłem - błąd e138.Jestem w stanie sam to ogarnąć czy wołać należy serwis.?Centralka może pracować (silniki chodzą raczej nierównomiernie) czy należy wyłączyć reku i czekać na serwis.?proszę o jakieś wskazówki, może uda się coś samemu ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 20.11.2020 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2020 Witam Airpack seria 4 pojawił mi się - nie wiem kiedy - dziś zauważyłem - błąd e138. Jestem w stanie sam to ogarnąć czy wołać należy serwis.? Centralka może pracować (silniki chodzą raczej nierównomiernie) czy należy wyłączyć reku i czekać na serwis.? proszę o jakieś wskazówki, może uda się coś samemu ogarnąć Ale jesteś leń. Instrukcję instalacji otwarłeś? Pomogę: https://thesslagreen.com/wp-content/uploads/IO_AirPack4h.01.2020.2.pdf strona 15 E138 Awaria czujnika CF wentylatora nawiewnego Brak komunikacji z przetwornikiem ciśnienia wentylatora Zalecam odłączyć centralę od prądu i podłączyć ponownie. Jak nie pomoże to dzwoń do serwisu, jak jest taka możliwość to cię poinstruują co można zrobić. Centrala z tym błędem może pracować dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts