qrko 24.11.2020 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Przymrozki na horyzoncie, błąd E103 (awaria czujnika przy wymienniku czyli tego którego odczytu domyślnie na air++ nie widać) zaczął dawać się we znaki. Gdy temp na czerpni spadała poniżej 3C reku stawał, gdy wzrosła startował i tak w kółko co kilkanaście sekund. Doraźnie na kilka dni pomogło obniżenie temp FPX w konfiguracji z 1C na -1C i puszczanie go na noc na najwolniejszym biegu (to tak jako tip, bo długo na tym jechać nie da rady i ma sens tylko w okolicach 0C aby faktycznie nie zamrozić wymiennika). I dla potomnych: Wymiana jako tako nie była trudna tylko nieco brutalna. Oryginalny czujnik jest przytwierdzony do blaszki która to blaszka była przynitowana do obudowy - trzeba to było rozciąć kleszczami, bądź rozwiercić jeżeli ktoś ma odpowiednio małą wiertarkę lub przekładnie kątową. Gdy czujnik był uwolniony to wciągnęliśmy ze 20cm przewodu do środka, odcięliśmy starą sondę, odcięliśmy nową sondę od nowego przewodu, kabelki zlutowane, zaizolowane, nadmiar przewodu wepchnięty z powrotem w "sufit" rekuperatora tak że tylko sonda wystaje. Kwestie zastąpienia starego nitu rozwiązała solidna ilość silikonu, upchane, uformowane, sonda na noc dociśnięta prowizoryczną podpórką rano trzymała jak ta lala. Wszystko działa, minimum stówka na roboczogodzinie + opłata za dojazd zaoszczędzona, mi akurat pomógł tata elektryk ale jak ktoś miał w ręce lutownicę więcej niż raz to też ogarnie. Czujnik z wysyłką kurierską kosztował mnie stówkę bez paru groszy prosto od thessli. Jeżeli ktoś preferowałby szukanie na własną rękę to fotka poniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.11.2020 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Tymczasowym rozwiązaniem jest podmiana czujnika tego na temp otoczenia. U mnie tak działało z 2 tygodnie zanim thessla wymieniła - rozwiazanie zalecone przez serwis. Wystarczy zamienić wtyczki na płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 24.11.2020 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 A widzisz, nie podpowiedzieli mi, a sam na to nie wpadłem, aczkolwiek żywię nadzieję że u mnie to ustawienie FPX na -1C mogło faktycznie odcinać reku przy mrozie posiłkując się odczytem z czerpni albo jakimiś innymi wyliczeniami skoro zmiana z 1C pomogła. Swoją drogą przyglądałeś się może jak Ci to wymienili? Ciągnęli cały przewód oryginalny (masakra chyba od strony manualnej) czy też szybkie rozcięcie i połączenie z nową sondą? Nitowali to na nowo czy jakoś przykleili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 24.11.2020 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Ale w sumie u mnie to było lato więc nie było ryzyka. Bo mowa o czujniku temperatury wywiewu? Nie wiem jak wymienili w sumie, bo nie miałem czasu stać i patrzeć, ale trochę to zajęło serwisowi. Ze 2h siedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 24.11.2020 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Nie, nie. Czujnik za nagrzewnicą a przed wymiennikiem. Czyli ten stricte odpowiadający za anty zamarzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 24.11.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2020 Czy w Air++ da rade samodzielnie uaktualnić oprogramowanie? W ostatnim czasie przy włączeniu ręcznie wietrzenia nie da rady potem go wyłączyć... trzeba wejść w ustawienia i wyłączyć urzadzenie i włączyć je ponownie. Moze jakoś chociaż da rade ustawienia fabryczne przywrócić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 25.11.2020 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 (edytowane) hej, jakieś średnicy rury macie położone do czerpni i wyrzutni dla AirPacka Home 400v ?Support thessli napisał mi, że "minimum DN200". Czy to znaczy, że rekomendowana wielkość to np.DN250 ?jak macie u siebie ? swoją drogą, czy jest tu na forum ktoś kto sprzedaje reku thessli i mógłby przygotować mi ofertę ? Edytowane 25 Listopada 2020 przez DaniG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 25.11.2020 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2020 Moze jakoś chociaż da rade ustawienia fabryczne przywrócić? Przywracanie domyslnej konfiguracji jest dostepne w menu. hej, jakieś średnicy rury macie położone do czerpni i wyrzutni dla AirPacka Home 400v ? Support thessli napisał mi, że "minimum DN200". Czy to znaczy, że rekomendowana wielkość to np.DN250 ? jak macie u siebie ? Napisali minimum 200, bo tyle mają króćce w reku. Ja mam 200mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 02.12.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Koledzy możecie sprawdzić jaką temperaturę macie w menu serwisowym -> ustawienia FPX? Ja po wymianie czujnika temp przywróciłem ustawienie które miałem czyli +1C i dziś przy mrozach ~-4C na zewnątrz grzałka zżarła już 3KWh. Nie wiem czy nowy czujnik nie jest jakiś wrażliwszy czy o co chodzi ale na pewno nie było dni żeby mi reku brał 6KWh na dzień, nawet przy -15C. O 11 kliknąłem pusty dom na próbę. No chyba że przeoczyłem ubiegłe lata i tak zawsze wygląda pierwszy dzień mrozów jak powietrze ma jeszcze dużo wilgoci i mocno wychładza wymiennik. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaniG 02.12.2020 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Panowie,jak to jest z przewymiarowaniem reku ?może ktoś chciałbym rozwinąć temat dlaczego warto bądź też nie warto? powierzchnia domu to ~160m2 (parter + piętro). Z projektu wychodzi, że powinienm kupić 400v. Natomiast instalator sugeruje, żeby kupić 500v. Powiedział, że koszty utrzymania zbliżone (prąd + filtry) ale wentylatory mocniejsze i mają mniejsze opory. z kolei tu na forum znalazłem informacje, że może to powodować nadmierne wysuszanie powietrza oraz spadek sprawności (od zalegającej wody w wymienniku). czy ktoś moze się do tego ustosunkować + doradzić ? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.12.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Koledzy możecie sprawdzić jaką temperaturę macie w menu serwisowym -> ustawienia FPX? Ja po wymianie czujnika temp przywróciłem ustawienie które miałem czyli +1C i dziś przy mrozach ~-4C na zewnątrz grzałka zżarła już 3KWh. Nie wiem czy nowy czujnik nie jest jakiś wrażliwszy czy o co chodzi ale na pewno nie było dni żeby mi reku brał 6KWh na dzień, nawet przy -15C. [ATTACH=CONFIG]450803[/ATTACH] O 11 kliknąłem pusty dom na próbę. No chyba że przeoczyłem ubiegłe lata i tak zawsze wygląda pierwszy dzień mrozów jak powietrze ma jeszcze dużo wilgoci i mocno wychładza wymiennik. Może i coś nie tak. U mnie najwięcej to 2 kWh/doba ale to było w styczniu 2017 roku teraz oscyluje w okolicy 0,8 - 1kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 02.12.2020 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Cholera, niefajnie. Sprawdzisz na ile masz ustawione FPX? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.12.2020 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Panowie, jak to jest z przewymiarowaniem reku ? może ktoś chciałbym rozwinąć temat dlaczego warto bądź też nie warto? powierzchnia domu to ~160m2 (parter + piętro). Z projektu wychodzi, że powinienm kupić 400v. Natomiast instalator sugeruje, żeby kupić 500v. Powiedział, że koszty utrzymania zbliżone (prąd + filtry) ale wentylatory mocniejsze i mają mniejsze opory. z kolei tu na forum znalazłem informacje, że może to powodować nadmierne wysuszanie powietrza oraz spadek sprawności (od zalegającej wody w wymienniku). czy ktoś moze się do tego ustosunkować + doradzić ? dzięki Większe reku to większe mozliwości, ciszej, lepsze wietrzenie on demand, większy zapas do filtrów Mam podobną kubature do Ciebie i mam 600V. 500 home miała te same wymiary co 400V z tego co pamiętam, więc zakładam, że i wymiennik był podobnych rozmiarów. Mi zależało na ciszy i to się sprawdza. Wentylacja pracując na 30-40% jest praktycznie niesłyszalna. Przy 70 zaczyna być ją słychać. Podczas wietrzenia mam porządne dmuchnięcie. Wysuszanie powietrza to już stricte związanie z fizyką. Dzisiaj powietrze z zewnątrz wdmuchnięte do domu ma 13% wilgotności. Jak wentylujesz, a zysków brak, robi się sucho... Ale to nie kwestia rozmiaru. U siebie mam nawilżacz kanałowy i ogarnia temat. Drugi problem to woda w wymienniku. Jak już nawilże to powietrze, to woda skrapla się na wymieniku, blokując kanały. Dopiero koło 70% problem nie jest tak widoczny.. Trzeba dmuchnąć wietrzeniem co jakiś czas żeby reku odzyskało sprawność. Ale z drugiej strony szarpać 400V na 70% to nie dość, że głośno, to i tak dmuchasz sporo tego powietrza. Cholera, niefajnie. Sprawdzisz na ile masz ustawione FPX? To czy czujnik jest zbyt czuły możesz ocenić na podstawie temp FPX i powietrza zewnętrznego. Do wartości granicznej temperatury są zbliżone. Różnią się o jakieś 0,5 stopnia. PS. Taka ciekawostka. Thessla udostępnia temperaturę powietrza wyrzucanego na zewnątrz w AiRL. W modbus nie podają rejestru, ale tak patrząc na tabelkę, to np input register 23 nie jest do niczego przypisany. Sprawdziłem w ciemno i cyk - jest. U mnie, gdy FPX się już załącza, na wywiewie mam 8 stopni. Według mnie sporo i jest duży margines bezpieczeństwa. Przetestuję minimalne ustawienie z AirL -3. Mam sporo wody w powietrzu i spokojnie można wyciskać z niego więcej energii. Pośrednio rozwiązaniem będzie entalpiczny wymiennik, który thessla ma zamiar wprowadzić. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 02.12.2020 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Wychodzi na to, że temperatura między nagrzewnicą, a wymiennikiem nie jest jedyną ukrytą w Air++. Chociaż akurat tą da się podobno jakoś włączyć przy pomocy bodajże AirL - paru ludzi miało tutaj na zdjęciach dwie temperatury przy czerpni. Co do mojego problemu to mogłem przez noc mieć wymiennik zawalony wodą, skróciłem nieco czas wieczornego wietrzenia i może po kąpieli się ostała przez co odzysk znacząco spadł. Muszę dziś poobserwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 02.12.2020 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 Ja polecam dojście powietrza do reku puścić w ziemi. Grzałka włącza mi się tylko jak spadnie temp poniżej -10/-14 Mam tylko ok 40m rury fi 160 (2m pod ziemią) i to wystarczy by podnosić temp w zimę o około 8-10stopni a w lato obniżać. Obecnie na czerpni +11 a na dworze -2 Drugą temp włączył mi serwisant jak był na naprawie gwarancyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 02.12.2020 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Ja polecam dojście powietrza do reku puścić w ziemi. Mam przepust w fundamencie i rurę 200mm wypuszczoną pod reku właśnie na ten cel ale póki co z tego zrezygnowałem. Wiem, że spoko było by to mieć gdyby magicznie spadło z nieba, nie jestem natomiast do końca pewny czy gra jest warta świeczki jeżeli trzeba to ogarnąć samemu Jak by mnie to wyszło 3k zł, a prąd na grzałkę 150zł rocznie to okres spłaty trochę przeraża. Kumpel wydał kilka tys. na GWC powietrzne z rurami antybakteryjnymi i w końcu to rozpiął bo nie umiał sobie z tym dać rady, ciągle albo wilgoć jakaś się przedostawała albo dziwne zapachy. Tylko on ma idealnie równą działkę, mogło to być pewne utrudnienie. Niemniej jednak zawsze mnie ten temat interesował i byłem na niego otwarty, stąd ten przygotowany przepust. Napiszesz coś więcej? Rura zwykła czy jakaś lepsza? Masz spad na działce czy równo? Prosta rura czy jakiś układ przechodzący w kilka krótszych nitek? Jak sobie poradziłeś z wilgocią/skroplinami? Spad w kierunku czerpni i pod nią żwir czy jakaś pompka z pływakiem? Przyznam że akurat tego tematu nie ruszałem co najmniej 3 lata, ciekawi mnie jak to się teraz robi. Edytowane 2 Grudnia 2020 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 02.12.2020 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 U mnie to zwykla rura kanalizacyjna.Ma spad w kierunku kominka. Na koncu jest trojnik by ew skropliny szly w ziemie. Koszt byl nie duzy a przy okazji wykopow rure wrzucilem w ziemie.Kominek tez zrobiony z pomalowanej kanalizy i w nim mam taki 80cm filtr zrobiony z włókniny -taka duza skarpeta w ksztalcie stożka. Sa takie na alegro jak wpiszesz filtr workowy gwc. Kupilem u nich jak kosztowały jeszcze polowe tego co teraz i tylko sobie wymieniam wlóknine. Przydaje sie to tez by zadne robactwo do rury nie wlatywalo. Ogolnie jestem bardzo zadowolony. Spelnia swoja role bo w lecie cignie chlodne powietrze a w zime sie ogrzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAGBA 06.12.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Od 4 lat mam Airpaka 400h. Jakiś rok temu w sezonie zimowym zauważyłem pod nim kałużę. Po rozmowie z serwisantem okazało się, że należy wymienić filtry (nie wymieniałem ich od 3 lat ). Mówił, że to właśnie przez to jest przedmuchiwany wymiennik i skrapla się woda. Temat się rozwiązał. W tym roku znowu ten sam problem (filtry M5 z peflex). Ktoś mi może wytłumaczyć czemu tak się dzieje? 1. Airpack ma i niby presostat ale nie informuje o zapchanych filtrach. 2. Woda wykrapla się na bocznej osłonie od wymiennika od strony czerpni (tą którą się odkręca aby się do niego dostać od strony kondensatu) wsiąka w izolację i sączy się na dół. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez TAGBA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 06.12.2020 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 Moj informuje o zmianie filtrow. Jak byly oryginalne to pociągnął 2lata do info o wymianie. W tym roku w styczniu wymienilem na zamienniki peflex i juz mi wyskakuje blad....zamiennik niby 2x tanszy ale wytrzymuje duuuzo krocej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 06.12.2020 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Ja miałem kałużę pod reku raz, jak końcem grudnia podczas imprezy na kilkanaście osób włączałem wietrzenie wiele razy z rzędu. Wydaje mi się, że podciśnienie które w przypadku sporadycznego wietrzenia wysysa wilgoć z wymiennika i po opadnięciu obrotów pozwala jej normalnie spłynąć do odpływu tutaj pojawiało się na tak długo, że wilgoć "pchana" ku ściankom zdążyła przemoczyć uszczelnienia. Co do filtrów to presostat nigdy nie poinformował mnie o konieczności ich wymiany podczas używania oryginalnych cleanpad pure. Jedynie wcześniej gdy w ramkę wsadzałem swoje włókniny to były alerty o zapchanym filtrze ale on miał dużo większe opory. Edytowane 6 Grudnia 2020 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts