Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

miałem na początku podobne wątpliwości :D Jeśli zamówiłeś Reku z modułem CF znajduje on się w środku Reku. Jeśli chcesz doposażyć poźniej montujesz na płycie głównej (jest tam wyjście do podłączenia). Ponadto, jeśli jest CF, wówczas menu serwisowym masz możliwość autokalibracji.

Zgodnie z instrukcją:

E250 Sygnalizacja konieczności

wymiany filtrów w centrali.

AUTOMATYCZNY

podczas

przeprowadzania

procedury

wymiany filtrów

Minął ustalony czas pracy filtrów. Należy wymienić filtry i

przeprowadzić procedurę

wymiany filtrów z poziomu

dowolnego panelu.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie masz wyrzutni zapchanej jakimś syfem?

Wtedy przy kalibracji nie bylo inoxowej kratki na końcu przewodu ale ona chyba az tak nie tlumi? Jutro ja ściągnę.

czerpnia-wyrzutnia-scienna-uvla-125.jpg

Rozebralem reku. W srodku czysto, troche kurzu na łopatkach wentylatora. Przepłukałem wymiennik.

Brak poprawy a nawet jest gorzej bo na wywiewie nie potrafi osiągnąć tego co wczoraj ((210) tylko waha się poniedzy 180 a 197m3/h.

Edytowane przez uciu

Na razie przyjrzalem sie wyrzutni. Czysta, drozna. Jedyne co to porozginalem żaluzje w tym ustrojstwu ze zdjecia powyzej. Od razu kalibracja przeszla przy zadanych 230m3 gdzie wczesniej przy 210 nie dalo rady. Moge jeszcze wywalic siatke przy tej żaluzji.

Gdy wentylatory kręcą sie na maxa na nawiewie bez problemu mam 270, jednak na wywiewie max 227.

Jutro przyjrze sie czerpni. Obecnie powietrze idzie przez GWC ale jutro puszcze od razu przez sciane ale wpierw podobnie jak w wyrzutni porozginam zaluzje.

Siatka owszem jest, ale jest czysta. Jutro przyjrzę sie jej gdy bedzie jasno. Moze w ogole jaj wywale...

Choc na nieuzywanej czerpni sciennej widze ze osy/pszczoly domek sobie tam robily wiec siatka chyba sie przydaje;) Gniazdo pewnie tam jest z racji tego ze tej czerpni nie uzywam. Na wyrzutni raczej by je wywialo, wiec tam moze ja wytnę.

A pod tymi żaluzjami nie masz czasem siatki? Ja żaluzje wyciąłem dzięki czemu mam dostęp do tej siatki którą praktycznie muszę co miesiąc omiatać bo się zabija syfem.

O widzisz, też już myślałem o wycięciu ich, może nie wszystkich ale choćby co drugiej albo chociaż odgiąć jakoś. Z syfem sobie radzę raz na kwartał i problemu nie ma, gorzej ze szronem. Mieszkam blisko lasu, ogólnie na terenach dosyć zielonych i jest dużo wilgoci, wystarczy lekki przymrozek po dłuższej przerwie i wszystko od elewacji przez samochody, ogrodzenie i rośliny jest pokryte 1cm warstwą szronu. Kilka wietrzeń i szron jest tak zassany między żaluzje że wymiatać go trzeba małym pędzelkiem.

Wokół mnie same pola, w dodatku delikatna niecka. Wiec tez wilgotno i dlugo sie mgła utrzymuje. Kratke rowniez wyciąlem i zostawilem sama siatke. Zobacze.

Ogolnie nie wiem czy wina nie leży po stronie reku... przewody mam wszystkie czyste bo sprawdzalem. Opory na pewno niskie bo przewody sa na jednym poziomie - parterowka. W dodatku te z wywiewu maja max 4m do skrzynki rozdzielczej. A miedzy skrzynka rozdzielcza a reku jest 3m rury fi200 tez na jednym poziomie.

Skad wiec takie straty na wywiewie?

Na nawiewie spokojnie ustawie 270 a dla wywiewu max to 230...

Moze wina lezy wiec po stronie reku?

Wentylator padl? Może modul CF zle cos mierzy?

Ten wymiennik ma rewelacyjne parametry, ale wyłącznie na stole laboratoryjnym.

Dlatego w krajach Skandynawskich, gdzie wentylacja mechaniczna to przynajmniej 50 lat doświadczeń

Nie spotyka się central z wymiennikami przeponowymi.

Lepiej mieć 80% odzysku stale, niż chwilowo 92% i to niezależnie od przepływu jaki sobie na urządzeniu ustawisz.

_Johnie korzystam z programu do obliczania OZC i jest tam zakładka pt."Domyślna projektowa sprawność systemu odzysku ciepła w rekuperatorze" Wielkość wyrażona w [%] Czy przyjęcie wartości na poziomie 85% będzie wiarygodne np.przy reku Thessli?Czy to jeszcze laboratorium;)Dzięki za odp

Edytowane przez Reku1

Panowie, widze, że ogarnicie temat kalibracji z CF. mam 400h airpack home. Wsadzam nowe filtry i chciałbym skalibrować to. JAk rozpocząć procedure? Gdy wejde w menu serwisowe to jakie parametry ustawic przepływu m3/h i(w menu-kalibracja) i jakie parametry w menu skalowania CF?Najpierw CF i potem to co wyliczy w kalibracji to zaakceptować? ustawia mi z automatu nawiew 432m3/h i wywiew 431m3/h. Edytowane przez mestrekamcio

Masz zadać tyle ile chcesz mieć przepływu na 100%. Względem tego później ustawiasz bieg rekuperatora w skali procentowej, a wietrzeniem możesz wywołać max co fabryka dała.

Co do CF to mogę coś mylić ale lepiej tam nie mieszaj. Z tego co kojarzę jest tam komunikat aby wykonywać to przy ODŁĄCZONYCH kanałach, to jest chyba fabryczna kalibracja wykonywana na nowym urządzeniu raz na zawsze. Chyba, że coś mylę to proszę o poprawienie.

jak ustawisz za dużo to i tak kalibracja nie przejdzie.

Ustaw ile się da i schodz niżej jak nie osiągnie takiej wartości.

Patrząc u mnie - to jak zadam np 300m3/h to musi się utrzymywać 285-300 przez 1 minute. Wtedy potwierdzasz i przechodzi dalej.

Jak tylko na chwilę spadnie na 284 to licznik się zeruje.

Tu masz opis z rysunkami:

https://thesslagreen.com/wp-content/uploads/IO_AirPackCalibrartor_0720161pdf.pdf

ten opis jest bardzo ogólny, u mnie jest taka sytuacja, z na poczatku sa niskie watości, ale zaraz skaczą do góry i utrzymują się na zadanym poziomie... między nominalnymi ustawionymi wartościami, a tymi po czasie kalibracji są różnice.

Zobacz prosze filmik: https://youtu.be/YpIcrBBLL5A

Edytowane przez mestrekamcio
błędy, uzupełnienie