Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak już wspomniałem, będę się jutro kontaktował z serwisem Thessli w sprawie mojej niskiej sprawności rekuperatora (robi się coraz gorzej: o 18.00 T zewn +1.1st, Wywiew +20.1, Nawiew zaledwie + 9.8 stopnia). Przewietrzanie zwiększa chwilowo temp nawiewu do max 15-16 st, ale po 10 minutach znowu wraca do wcześniejszych parametrów.

Mam inne pytanie: zaobserwowałem że na rekuperatorze skrapla się woda ale tylko na szczelinie klapy frontowej przy króćcu wyrzutni (zdjęcia). Normalne zjawisko czy wskazuje na jakąś nieszczelność urządzenia?

1.jpg2.jpg

Wygląda to jakby wywiew był przytkany i szło obudowa centrali. Nie masz przytkanej wyrzutni? Jak w ogóle wygląda wyrzutnia?

Kanał wyrzutni to ok 6m odcinek sztywnej rury fi 200 w grubej izolacji (wełna) zawieszony pod sufitem w garażu (z rekuperatorem połączona jest elastyczną ocieploną rurą zagiętą w lekki łuk). Zarówno czerpnia jak i wyrzutnia ścienna wygląda tak:

Czerpnia.JPG

Na pierwszy rzut oka nic nie wygląda na przytkane. Wszystkie kalibracje również były robione z tymi czerpniami/wyrzutniami.

Tak przy okazji: znacie może jakiegoś fachowca działającego w województwie mazowieckim zajmującego się kompleksowo wentylacjami mechanicznymi (montaż/kalibracje/naprawy etc)? Może mamy kogoś takiego na forum? Chyba najlepiej by było jakby ktoś fachowym okiem na żywo zerknął na całą instalację i stwierdził który element zawodzi..

witam. We wcześniejszych postach pisałem o moich problem z kodami błędów 139,138,198. Wszystkie tyczyły się błędnej komunikacji z modułem CF. Wiatraki startowały na 100 % i zwalniały i tak ciągle. Przyjechał serwisant i po prostu wymienił całą płytkę z modułem CF. Problem u nich znany i mówi że po wszystkich jeździ i to wymienia. W pewnej partii wychodziły po prostu wybrakowane moduły. Może komuś to się przyda Pozdrawiam

• 2 weeks później...
możliwe, że coś jest popsute i pokazuje błędne wartości? na chwilę obecną wygląda to tak:

[ATTACH=CONFIG]452349[/ATTACH]

Dalej masz tak rewelacyjne cyferki ? Okazało się, że mam podobną sytuację a nawet lepszą : wywiew 19,9 nawiew 20,3.

Robiłeś coś z tą sytuacją ?

U mnie jest problem z bypassem który podobno przepuszcza. Częsty przypadek w tych nowych ap4x tego co mi instalator mówił.

I nic instalator więcej nie pomógł?

Problem zna, ale rozwiązania nie?

Kretyn jakiś, nie instalator.

By-pass jeśli przepuszcza, to znaczy że trzeba poprawić siłownik na przepustnicy, mógł się "ślizgnąć" jak przymarzł, lub ktoś za słabo dokręcił.

Albo uszczelka z lameli wypadła i trzeba ją włożyć...

Jak to w instalacyjnym żargonie mawiają

Instalacja VIP

Wybuduj i porzuć ;)

Dziś dodzwoniłem się na serwis, pan prosił mnie o zdjecie z oznaczeniem mojego sprzętu i wersji softu i ekranu z temperaturami.

Jutro musze sprawdzić czerpnię, czy nie jest zatkana. Mieliście taki przypadek, że ta siatka na wejściu jest tak brudna, że tamuje pobieranie ?

Dziś dodzwoniłem się na serwis, pan prosił mnie o zdjecie z oznaczeniem mojego sprzętu i wersji softu i ekranu z temperaturami.

Jutro musze sprawdzić czerpnię, czy nie jest zatkana. Mieliście taki przypadek, że ta siatka na wejściu jest tak brudna, że tamuje pobieranie ?

Dwa razy tak miałem ze ta siatka była tak zapchana ze prawie nie było widać światła. Po drugim razie siatka została usunięta...