Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Jestem swieżym uzytkownikiem tak więc wybaczcie jesli to głupie pytanie.

Dosć mocno mi wieje z tej rurki odwadniającej Airpacka 400h (na tyle że przchodząc obok czuć po nogach). To normalne ?

Nie mam jej podłączonej nigdzie, tylko leży koło kratki sciekowej w technicznym pomieszczeniu.

Parametry raczej ok, bo temp w domu +21 a nawiewa +19 przy zewn temp około -1*C.

Ale tak mi sie wydaje, ze nie powinno tam wiać, tylko ewentualnie skropliny leciec.

Sprzęt na gwarancji to chcę się upewnić czy jest co reklamować......

...

Edit: według tego co się kiedyś dowiedziałem, tam się robi nadciśnienie żeby, w przypadku podłączenie kanalizacji, nie cofnął się smród.

To przy okazji, nadcisnienie jest w celu ograniczenia infiltracji czyli niekontrolowanego napływu zewnętrzengo powietrza, a tym samym ograniczenia czesci strat na wentylację w okresie grzewczym.

To, że wieje wynika z konstrukcji rekuperatora.

Wentylatory ma tak usytuowane, że wymiennik jest w nadciśnieniu dla obu kierunków przepływu.

Pierwszy Airpack miał wentylatory na czerpni i wyrzutni - co było reklamowane jako rozwiązanie "super ciche" bo wymiennik jest niejako tłumikiem i oddziela wentylatory od części mieszkalnej..

W nowym modelu zmienili usytuowanie wentylatorów - więc reklamują to jako rozwiązanie "super higieniczne"

Zwykły marketingowy bełkot !!!

Edytowane przez _John

Będę to musiał jakoś zasyfonować chyba bo innej opcji nie mam.

Ale to by musiało być duuuuże kolanko bo wieje dość mocno i wyprze z łatwoscią wodę.

Z tym, że jesli to tak ma być, że wymiennik na nadcisnieniu "by design" to zacznie wiać z innych miejsc, czyli nie ma sensu......dobrze myślę ?

Ja jadę bez syfonu póki co ;) nie było kilka razy prądu i zapachu nie zaciągnęło.

Ale jak chcesz spać spokojnie to syfon kulowy będzie odpowiedzią na Twoje pytanie. Mam właśnie taki w chłodnicy i sprawdza się. Też panuje tam nadciśnienie bo za chłodnica są filtry i cała instalacja.

Mnie trochę to wianie denerwowało. Dwa kolanka fi40 za kilka zł i <5 min roboty i jest spokój :)

W sumie źle się wyraziłem - mam podpięte do kanalizy, ale bez syfonu ;) ianczej by mi zalewało składzik w kotłowni. Chociaż właśnie zamówiłem agregat który tam stanie, więc trzeba będzie trochę posprzątać :D

To wianie zależy w dużej mierze od oporów instalacji. Im większe, tym bardziej będzie wiało.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Napisze więcej, masz możliwość ustawienia dowolnego koloru tła, od czarnego do białego :) Wchodzisz w menu => użytkownik i klikasz w puste tło, przekierowuję Cię do kolorystyki tła i czcionki. Ja ustawiłem czarne tło :)

Na czarnym tle lepiej widać. Szkoda, że ustawienia koloru traci się po wyłączeniu centrali z prądu...

• 4 weeks później...
Ktoś ma albo miał styczność z cleanboxem+? Kupiłem sobie prowizoryczny czujnik PM2.5 i o ile na co dzień świeci na zielono (chyba że akurat smażymy kotlety) o tyle jednego wieczoru zaświecił na czerwono, wychyliłem głowę na zewnątrz i faktycznie szło siekierę powiesić w powietrzu. Nie zdawałem sobie sprawy że aż tyle się tego do środka przedostaje. Takich dni mam pewnie kilka w roku, więc particle+ wydaje mi się trochę przesadzoną inwestycją, natomiast cleanboxa mógłbym sobie sprawić zamiast zwykłego oczyszczacza do salonu. Widzę tylko że znikają z oferty i nie wiem czy temu że paść czy temu że po co sprzedawać coś za tysiaka jak można za pięć :)

Nie kojarzę wersji z plusem - ale sam cleanbox jak najbardziej działa ;)

Czujnik pm2.5 chyba średnio wskazuje albo masz wyjątkowo czystą okolicę. W domu masz tyle PM co na zewnątrz chyba, że wyłączysz wentylację. Filtr m5 w centrali wycina bardzo znikomą ilość pm2.5 - sprawdzałem dość niedawno.

Mój błąd particle jest z plusem, cleanbox jest bez. Wezmę chyba 200XL, tysiak to mniej więcej cena oczyszczacza do samej sypialni a tu ogarnie cały dom. Na te kilka dni w roku styknie,

Masz go u siebie? Na ile wystarcza filtry plus minus? Ciężkie to? Myślałem żeby podwiesić go pod sufitem w miejscu gdzie elastyczny kanał nawiewny z reku przechodzi w sztywny.

Czujnik z IKEI. O dziwo działa dosyć dobrze co jest dla mnie szokiem jak na cenę, bo wziąłem głównie dla obudowy aby sobie tam wsadzić swoje bebechy z esp8266 Okolicę mam czystą (świeci na zielono), zabrałem na spacer z powerbankiem i praktycznie każdy przejeżdżający pojazd powodował zmianę na pomarańcz albo czerwono po czym wracało do normy kilkanaście metrów dalej. Dochodzimy do domu z dymiącym kominem i to samo, momentalnie czerwone. Także coś tam mierzy, czy pm2.5 czy brzydki zapach to już co innego ale mniej więcej się to pokrywa zapewne.

Mam jeszcze dodatkowy G4 przed centralą i wymeiniam ostatnio filtry raz na rok:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?375172-Filtr-F8-vs-M5&highlight=cleanbox

Jak dasz 200XL to też powinien styknąć na rok. Jest dość ciężkie, bo blacha gruba, ale pod sufitem spokojnie możesz dać. Miejsce jak najbardziej ok i zdecydowanie lepszy patent niż oczyszczazc w domu.

Jeśli to IKEA to podobno działa ok. Można go shacować i podpiąć do HA. Na forum ai speaker był opis. Pozazdrościć okolicy. U mnie syfią ostro ;)

https://ai-speaker.discourse.group/t/czujnik-jakosci-powietrza-pm2-5-z-ikea-tasmota-10-0-0-norman/2233