Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

G4 przed a F8 za centralą.

Ten 250 jest tak ogromny, że centrala nawet go nie zauważa.

Robiłem kilka dni temu rekalibrację i wypluła na nawiewie 612m3 max przepływu. Przy oporach 100 powinna wypluć 590m3/h. A w instalacji mam filtry, chłodnice i jeszcze nawilżacz ;)

No właśnie wszyscy piszą żeby cleanbox na nawiewie dać. A u mnie tam jest akurat bardzo mało miejsca a na odcinku czerpnia-reku autostrada że i ze 2 bym zmieścił :D

Mój błąd particle jest z plusem, cleanbox jest bez. Wezmę chyba 200XL, tysiak to mniej więcej cena oczyszczacza do samej sypialni a tu ogarnie cały dom. Na te kilka dni w roku styknie,

Masz go u siebie? Na ile wystarcza filtry plus minus? Ciężkie to? Myślałem żeby podwiesić go pod sufitem w miejscu gdzie elastyczny kanał nawiewny z reku przechodzi w sztywny.

Zawiesisz bez problemu. Ja mam na prętach gwintowanych fi6. Sam się wieszałem najpierw dla testu i bez problemu. CleanBox waży kilkanaście kg.

Czujnik z IKEI. O dziwo działa dosyć dobrze co jest dla mnie szokiem jak na cenę, bo wziąłem głównie dla obudowy aby sobie tam wsadzić swoje bebechy z esp8266 Okolicę mam czystą (świeci na zielono), zabrałem na spacer z powerbankiem i praktycznie każdy przejeżdżający pojazd powodował zmianę na pomarańcz albo czerwono po czym wracało do normy kilkanaście metrów dalej. Dochodzimy do domu z dymiącym kominem i to samo, momentalnie czerwone. Także coś tam mierzy, czy pm2.5 czy brzydki zapach to już co innego ale mniej więcej się to pokrywa zapewne.

IKEA z tego co czytałem nie jest za dokładna. Przy niskim zanieczyszczeniu potrafi zawyżać. Mam u siebie i innego koloru jak zielony nie widziałem.

• 1 month później...

Może ktoś miał podobny problem i zna rozwiązanie?

Centrala przez pewien czas samoistnie wchodziła w tryb wietrzenia. Praktycznie losowo. Wcześniej wpięty przycisk dzwonkowy do wywoływania wietrzenia. Później wypięty. Wietrzenie włączało się co kilka/naście minut.

Zgłoszenie pogwarancyjne przyjęte. Wykluczyłem problem ze sterownikiem. Diagnoza, że to raczej coś z płytą główną. Proponują jej odpłatną wymianę. Może jakieś ścieżki się zwierają (?).

Stan na dziś jest taki, że jeszcze wyższy priorytet dostała funkcja "pusty dom". Ona włącza się na stałe. Więc ustawiłem jakąś rozsądną wymianę dla "pustego domu" i centrala chodzi na tym trybie. Jak potrzeba to wyłączam "pusty dom" a centrala od razu wchodzi w wietrzenie (łazienek) po czym wraca do trybu "pusty dom". Upośledzone rozwiązanie ale póki co działa.

Byłem bardzo dużym zwolennikiem rozwiązań ThesslaGreen. Bo polskie, bo nowatorskie itp. Tyle, że serwis był już u mnie wielokrotnie. Udało się coś tam poprawić ze sprawnością kilka lat temu (głównie przez aktualizację softu). Teraz padnięta płyta główna (?). Sporo tych problemów jak na 5 lat użytkowania :(

Mam podobnie. 3 lata był spokój, potem padł czujnik temp, zapłaciłem stówkę, przysłali nowy, wymieniłem, padł po pół roku, przysłali kolejny, 2 tygodnie temu padł po raz trzeci, przysłali nowy. Jednak to nie koniec. Od paru dni centrala szaleje, wyłącza się i włącza, na panelu naprzemiennie 0% i 44% czyli jak zaraz po włączeniu. Stojąc blisko słychać przekaźnik albo jakiś inny mechanizm. Udało mi się wyłapać błąd "wyzwolony czujnik ppoż" co miało by sens i odcinało wentylatory, tylko nie mam pojęcia co go wyzwala i gdzie on się znajduje.

W instrukcji jedyne słowo ppoż jakie występuje jest w modelu upgrade którego nie posiadam. Przedmuchałem na wszelki wypadek styki na płycie głównej gdzie podłącza się moduł upgrade ale nic to nie dało.

Edytowane przez qrko

Witam, biorę się z lekturę tego tematu natomiast zapytam tak ogólnie czy polecacie rekuperator firmy Thessla Green? Został mi zaproponowany ale nie znam na razie żadnej obiektywnej opini.

Można tam założyć jakiś filtr antysmogowy czy to może standard w każdym rekuperatorze i pytam o coś banalnego.

Edytowane przez boconek03

Dzięki. Rozumiem, że to opcja przy zakupie i trzeba ją wybrać żeby to było? Mnie instalator polecił tą firmę bo podobno jednostka jest bardzo cicha na czym mi bardzo zależy.

I drugie pytanie: w każdym domu z wentylacją mechaniczną w którym byłem było okropnie suche powietrze. Czy tej kwestii w rekuperaturach coś zmieniło czy tak po prostu musi być przy WM?

Powietrze jest suche przy działającej wentylacji zimą. Niezależnie czy grawitacyjnej czy mechanicznej. Wymiennik ERV ma częściowo temu zapobiegać.

Kupić możesz rekuperator thessli z wymiennikiem ERV, ale tych jest ograniczona ilość modeli, albo zwykły i wymieniasz wymiennik na własną rękę.

Ok ;) No nic,instalator mi polecił jednostkę właśnie tej firmy ale ma sprawdzić czy da się u mnie to zamontować (pierwotne chyba inny rekuperator był w planie) ale chyba nie powinno być z tym problemu.

A w rekuperatorach firmy Thessla któreś modele szczególnie polecacie czy to już w gestii instalatora zostawić.

Warto moduł CF oraz Expansion. Ten drugi jeżeli będziesz potrafił zrobić z niego użytek.

Btw. Thessla ostatnio aktualizował cennik na początku listopada. W obecnej sytuacji bym nie zwklekał z zamówieniem, bo myślę, że kolejna podwyżka jest kwestią czasu.

Kilka słów ode mnie:

- Z modeli masz chyba obecnie do wyboru 3kę (air pack home) oraz czwórkę (bodajże po prostu air pack 4). Trójkę widziałem ma dużo ludzi i generalnie sobie chwali, o czwórce nie wiem zbyt wiele poza tym że wygląda nowocześnie. Ja mam dwójkę i to w sumie taka trójka tylko mniej ocieplona i z pomajstrowanym wymiennikiem przez co nie mogę go tak prosto wymienić na ERV, w trójce można to zrobić od strzału.

- CF to mus, jak już robić WM to po to by kontrolować przepływ powietrza w domu, bez CF staje się to dosyć niedokładne/utrudnione

- modułu Expansion zwanego też gdzieniegdzie Upgrade nie mam i nie brakuje mi go. Nie mam co prawda kominka, a okap mam jedynie w formie obiegu wewnętrznego z filtrem węglowym, więc dwóch głównych opcji bym nie wykorzystał (chociaż funkcja okap i tak jest upośledzona z tego co pamiętam, nie pozwala zwiększyć nawiewu aby zbilansować wyrzut okapem) Jednak jeżeli planujesz dodatkowe funkcjonalności (gruntowy wymiennik ciepła/nagrzewnica/chłodnica) to Upgrade jest chyba niezbędny - doczytasz na stronie producenta

- Panel Air++ mam bo jestem z ludzi którzy lubią tam patrzeć i sprawdzać i ciągle coś kręcić. Jeżeli chcesz to ustawić raz i nie ruszać to idzie pare stówek przyoszczędzić wybierając tańszy odpowiednik

- Filtru antysmogowego nie mam, ale będę na wiosnę montował ten tańszy za ~1100zł, bo sprawiłem sobie czujnik PM2.5 i były jak dotąd 3-4 dni w tym sezonie grzewczym gdzie ten filtr zrobiłby robotę. Jeżeli masz powietrze zauważalnie gorszej jakości to można rozważyć ten droższy (bodajże ~5500) napchany elektroniką i z filtrami dużo lepszej klasy ale nie wypowiem się co i jak dokładnie, bo nie czytałem opinii ani nie miałem styczności, widziałem jedynie ulotkę.

- Z rzeczy praktycznych jeżeli jesteś jeszcze na etapie budowy to warto sobie z łazienek i może nawet kuchni pociągnąć dwużyłowy kabel od włącznika dzwonkowego do rekuperatora aby wyzwalać nim funkcję wietrzenie. Jak jest już za późno na kabelki to też nic straconego da się to za stówkę rozwiązać bezprzewodowo.

Jeżeli gdzieś strzeliłem babola to pewnie ktoś zaraz mnie poprawi.

Z minusów - padł mi jeden z czujników temperatury już 3 razy (pierwszy po gwarancji kupiłem, dwa kolejne dosłali za darmo) i obecnie zmagam się z awarią płyty głównej. W skali wątku to i tak niewiele problemów ale piszę jak jest żeby nie było tak różowo.

Edytowane przez qrko

Dzięki serdeczne. U mnie też nie ma kominka a okap mam wyprowadzony rurą od razu na dach więc pakiet Expansion raczej nie ma sensu. CF już rozumiem, że to mus. Odnośnie smogu to ten droższy to masz na myśli Particle+?

https://thesslagreen.com/product/particle-plus/

Jeśli rozumiem dobrze to to jest osobna skrzynia montowana gdzieś po drodze a to co Ty będziesz montował to rozbudowa tego co masz aktualnie o dodatkowe filtry?