boconek03 08.03.2022 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Aha. Muszę się w to wczytać ale ten cleanbox w zasadzie by mi wystarczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 08.03.2022 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Oba to dodatkowe puchy montowane na kanale nawiewnym.CleanBox to buda + filtr.Particle to buda, 2 filtry i elektronika. Walnąłem małego babola, bo przecież funkcja kominek jest w podstawowej wersji. Moduł expansion pozwala dodatkowo wywalać ją z włącznika dzwonkowego zamiast z panelu.Jeżeli okap masz wyprowadzony na dach to znaczy że masz wyrzut na zewnątrz i będzie on nieco zakłócał pracę rekuperacji - utworzy się podciśnienie w domu na skutek większego wyrzutu niż nawiewu. Pytanie czy czegoś nie poprawili w nowych wersjach, bo być może już da się w funkcji okap ustawić np. wyrzut 10% a nawiew 60%. Jeżeli by tak było i gotujecie więcej niż jecie na mieście to bym rozważył wydanie tych 3 stówek. Pytanie ode mnie, bo jak już tu będę miał serwisanta to rozważam upgrade Air++ do wersji białej. Ktoś ma porównanie z wersją poprzednią (niebieską). Wiem, że w białej obniżyli z 10C na 5C minimalną temp zewnętrzną wyzwalającą bypass - to u mnie na plus, na jesień szło by efektywniej chłodzić rozgrzany po lecie dom. Minusem wydaje mi się przeorganizowany wygląd statystyk czerpnia/wyrzutnia/nawiew/wywiew, ten w wersji niebieskiej wydawał mi sę bardziej czytelny ale może to kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.03.2022 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Puszczajac 5 stopni trzeba pamietac o punkcie rosy. Jesli masz np kanaly w suficie podwieszanym to moze sie na nich skondensować woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 08.03.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 qrko, a czy ten cleanbox albo Particle to dużo miejsca dodatkowo zabiera? Ja się o to martwię czy to wszystko się pomieści u mnie. Tak samo ten wymiennik ERV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2022 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2022 Może mamy jeszcze za Ciebie wysłać zapytanie ofertowe? To wszystko jest w katalogu thessli wystarczy wejść i sprawdzić. Ale lepiej czekać na gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 09.03.2022 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2022 Puszczajac 5 stopni trzeba pamietac o punkcie rosy. Jesli masz np kanaly w suficie podwieszanym to moze sie na nich skondensować woda. Dzięki, będę musiał prześledzić tabelki. Generalnie w moim AP2 ten bypass jest dosyć słaby i przy 10C na zewnątrz najmniej widziałem chyba 13-14C wlatujące do domu i to mierzone na kroćcu centrali czyli pewnie +2 po drodze do anemostatu jeszcze, więc każdy stopień w dół jest na wagę złota ale fakt trzeba podchodzić z umiarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 11.03.2022 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2022 Wekto masz pełną skrzynkę PW ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 15.03.2022 03:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Witam Mam pytanko odnośnie filtrów. Mam opcję sprawdzania filtrów przez jednostkę, ale ona raczej nie działa. Od kilku dni reku strasznie szumiał juz przy 100m3/h. Przejrzałem czerpnię i była ok. Otworzyłem więc reku i .... miałem taki syf jakby ptaki gniazdo budowały. Czy ta opcja sprawdzania nie powinna mi zasugerować wymiany ? MOże nie działa i warto uderzyć do serwisu póki mam gwarancję ? Jedyna zmiana jaka zaobserwowałem to wyświetlacz Air++ pokazywał mi FPX1 na samej górze czego teraz po wyczyszczeniu już nie ma. Dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.03.2022 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 W manu serwisowym trzeba sprawdzić czy jes topcja sprawdzania filtrów. Można też rzucić okiem na ustawienia presostatów i zapytać producenta jakie są fabryczne nastawy. Siedzą tam presostaty belimo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 15.03.2022 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 (edytowane) Opcja działać działa, bo jak założyłem kiedyś tkaninę niby F7 do dedykowanej ramki to od razu trąbiło że spore opory i skontroluj filtry. Przerzuciłem się ze 3 lata temu na filtry clean pad pure M5 zmieniane co roku na wiosnę, do tego prefiltry zmieniane co kwartał i nie udało mi się od tego czasu wyzwolić podobnego alarmu. Przypuszczam że próg będzie dosyć spory, musiało by Ci tam wessać jednorazówkę może albo parę gumowych rękawiczek Ja już po wymianie płyty i aktualizacji Air++ oraz CF. trochę jestem w szoku, bo sprawność wzrosła o 5-10% w zależności od warunków zewnętrznych. Nie wiem czy to zasługa aktualizacji samej w sobie (lepsza logika) czy po prostu aktualizacja nadpisała/usunęła jakieś dziwne ustawienia które miałem wcześniej. Zauważyłem że nie mam już w ustawieniach zaawansowanych (po wpisaniu kodu) szczegółowych ustawień CF, a tam miałem jakieś dziwne wartości kalibracyjne prosto z fabryki (bilansowanie nawiewu i wywiewu miałem zmienione o 5% i 30%), nie ruszałem tego bo nie wiedziałem co to robi (może ktoś sprawdzić jak ma u siebie?) ale teraz tego nie ma i bum sprawność od razu w górę. Sam nowy soft Air++ też na plus, dużo schludniejszy i bardziej przemyślany, jedyny minus to ikonka podglądu temperatur zaraz nad przyciskiem wietrzenia ale o dziwo sprawność dotyku też wzrosła, nie ma już losowych kliknięć w coś innego, a miałem to notorycznie. Do tego czarne tło robi robotę. PS. poszli po rozum do głowy i przywrócili na tej karcie statystyk pierwotny układ, bo ten który pojawił się kilka/naście postów wcześniej na białym tle był tak nieczytelny że aż mnie mdliło: Edytowane 15 Marca 2022 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.03.2022 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2022 Pewnie zmienili bilans i poprawiła się sprawność. Więcej wywiewasz niż nawiewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 16.03.2022 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Hmm, coś w tym może być.Przed wymianą płyty wentylatory przy 10V dawały mi przepływy ok 340-360m3/h w zależności od stopnia zabrudzenia filtrów, niemniej jednak oba kierunki były bardzo do siebie zbliżone. Teraz przy 10V mam 350m3 nawiewu ale wyciągu tylko 280m3. Filtry wymieniłem, a wyrzutnie oraz czerpnie zapobiegawczo wyczyściłem ale bez zmian. Została jeszcze kwestia przepłukania wymiennika ale wątpię żeby aż tak się zasyfił. Wygląda to jak by presostat na wywiewie był poprzednio skalibrowany na +30% i chyba miało bo to sens, bo obecnie przy kalibracji na 280m3 nawiew mam 8V a wywiew 9,8V. Więc stąd ten wzrost sprawności, on myśli że ma 280/280 a w rzeczywistości ma 280/350. Pytanie jak domowym sposobem mogę to pomierzyć choćby pi razy drzwi żeby wiedzieć czy tędy droga i wtedy iść w kalibrację ręczną np. 350/280 aby samemu sobie to zrównoważyć czy może jednak problem leży gdzieś indziej i trzeba by poszukać głębiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.03.2022 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Masz dostęp do menu serwisowego? Tam możesz sprawdzić bilans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 16.03.2022 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2022 Mam dostęp do tego menu gdzie wchodzi się kodem 4 cyfrowym i jest np. kalibracja i ustawienia temp FPX.Nie ma tam w nowej wersji AIR++ bilansu dla CF. Jest tylko jedno ustawienie - czas pomiaru CF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.03.2022 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 U mnie możliwe, że będzie AirPack4 500h. Miał ktoś do czynienia z tym konkretnym modelem i jest w stanie powiedzieć mi coś o głośności pracy tej jednostki?Nie chciałbym czegoś co buczy w całym domu mimo zamkniętych drzwi do kotłowni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 19.03.2022 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 U mnie możliwe, że będzie AirPack4 500h. Miał ktoś do czynienia z tym konkretnym modelem i jest w stanie powiedzieć mi coś o głośności pracy tej jednostki? Nie chciałbym czegoś co buczy w całym domu mimo zamkniętych drzwi do kotłowni.. Mam go od 2 lat. Nic nie słychać a wisi w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boconek03 19.03.2022 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2022 Dziękuję no to fajnie ostatnio rozmawiałem z kimś kto ma w domu rekuperator Nibe i narzekał, że trochę buczy stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darnokfm 27.04.2022 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 Padł mi czujnik temp nawiewu przed nagrzewnicą. Nowy już czeka na montaż ale gdybym miał to zrobić podręcznikowo tj, poprzez dojście do starego czujnika, rozwiercenie nitu i podmianę sondy to musiałbym zdjąć reku ze ściany w ciasnym miejscu obłożonym szafkami oraz odpiąć elastyczne kanały które mam przytwierdzone do króćców blachowkrętami i szczelnie zataśmowane ducktapem. Roboty na 5 godzin, plus pewnie elastyczne kanały do wymiany, a co najmniej skrócenia, bo to raczej nierozbieralne. No i tak mnie naszło czy by nie wywiercić dziury na wylot w króćcu na wierzchu rekuperatora, nie wetknąć tam sondy i szczelnie zasilikonować. Byłby tylko kilka cm wyżej niż oryginalny czujnik więc odczyt nie powinien się zbytnio różnić, a roboty na 10-15 minut... Jakieś sugestie / przeciwwskazania? Tez mam 400V. Ostatnio przyuważylem ze temp wyjściowa nawiewu jest wyższa niż wywiewu i oczywiscie czerpni - wiec albo reku plonie ogniem i grzeje mi dom albo sie czujnik temp popsul. W tej chwili to 25*C. Jakie byly objawy padaniecia czujnika temp? czy mozesz cos wiecej napisac o wymianie i pozyskaniu czujnika (kupowales oryginal, czy zamiennik - NTC/termopara?). Jest jakas instrukcja z lokalizacja? jego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 28.04.2022 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Tez mam 400V. Ostatnio przyuważylem ze temp wyjściowa nawiewu jest wyższa niż wywiewu i oczywiscie czerpni - wiec albo reku plonie ogniem i grzeje mi dom albo sie czujnik temp popsul. W tej chwili to 25*C. Jakie byly objawy padaniecia czujnika temp? czy mozesz cos wiecej napisac o wymianie i pozyskaniu czujnika (kupowales oryginal, czy zamiennik - NTC/termopara?). Jest jakas instrukcja z lokalizacja? jego. Na szybko możesz sprawdzić czujnik zamieniając go tymczasowo z innym (zmiana podpięcia na płycie głównej). Czujnik to DS18B20 w obudowie, koszt kilka/kilkanaście złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 03.05.2022 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Jakie byly objawy padaniecia czujnika temp? Najpierw przekłamania, a potem błędy na centrali. czy mozesz cos wiecej napisac o wymianie i pozyskaniu czujnika (kupowales oryginal, czy zamiennik - NTC/termopara?). Oryginał, zepsuł się po roku, dostałem kolejny za free. Jest jakas instrukcja z lokalizacja? jego. Dostałem zdjęcia + opis wymiany od serwisu po zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts