Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Jest jeszcze Flexit i Swegon

Z wymiennikami obrotowymi.

Ta druga firma, to jedna z największych, marne szanse by upadła.

Flexit w Polsce montowany od 1998 - bardzo solidne centrala. Jako ciekawostka dodam, że jeden z pierwszych trafił do ówczesnego redaktora naczelnego Muratora.

Wersja 70% bardzo dobrze sprawdzała się przy (jeszcze wtedy montowanym) ogrzewaniu centralnym. 90% dla centralnego to była zdecydowanie za wysoka sprawność.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

AERIS 350LUXE - 9k

AIRPACK 300V - 6k

BRINK EXCELLENT 300 - 8k

Daikin VAM-FB - 11k

FEN 400 - 7k

PRO VENT MISTRAL PRO 400 - 7k

REQURA 300 - 7,5k

Andrzeju - poszukaj lepiej bo widzę, że rozrzut ogromny w Twoich cenach od "instalatorów". I to na dodatek netto.

Doprecyzuj też jaki sterownik przy tym airpacku i czy ma płytkę rozszerzającą jak planujesz air++. No i jeszcze trzeba mieć to na czym zamontować...

Nawet w sklepie można taniej już z 23%vatem - przykładowo:

Brink Renovent Excellent 300 = REQURA 300 i w zależności od sterownika już z 23%vatem i dostawą to 5,5-6k

Optimal z bypasem 4,5k

Gdzie jest haczyk w produkcie tej firmy, w końcu mają taniej niż wymienione produkty konkurencji.

haczyk to pewnie jest w ofercie od instalatora ;)

Thessla to produkt jeden z wielu dostępnych na rynku. O wielu rzeczach nie mówią chwaląc się innymi. Malowaniem i cichym marketingiem Pana Tomasza rynku nie da się przejąć. Polecam przeczytaj, ze zrozumieniem:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233458-Rekuperator-ThesslaGreen-AirPack-400V-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84-i-porady&p=6781767&viewfull=1#post6781767

ps. ciekawy jestem czy jest tu ktoś komu Pan Tomasz sprzedał materiały i centralę po cenach o których pisze ;)

Doprecyzuj też jaki sterownik przy tym airpacku i czy ma płytkę rozszerzającą jak planujesz air++. No i jeszcze trzeba mieć to na czym zamontować...

Do Air++ nie musi być płytka rozszerzona.

ps. ciekawy jestem czy jest tu ktoś komu Pan Tomasz sprzedał materiały i centralę po cenach o których pisze
Nie pamiętam, ale to bardzo mało prawdopodobne. Właściwie wszyscy chcą rabaty.

Przeczytałem. I takie wnioski mam.

Porównałeś wentylatory w centralach, a nie centrale.

To, że w centrali jest wentylator o wydajności maksymalnej 600 m3/h, nie znaczy, że cała centrala jest do niego przystosowana.

Normalnym zabiegiem jest to, że stosuje się mocniejszy silnik ale zasilony niskim napięciem

Znacząco spada wtedy zużycie prądu przy zachowaniu wydajności.

Jeśli chcesz rzetelnie porównać centralę, to ustaw wszystkie na ten sam przepływ powietrza, ale przepływ dla którego producent gwarantuje parametry w DTR.

zerknij co pisze na ten temat Pan Tomasz w tym temacie

ja tylko starałem się porównać jak prądowo obciążają te centrale bo stały obok siebie

centrali całościowo nie jestem w stanie porównać

takie rzeczy to tylko w Radomiu ;)

Edytowane przez wbbmzg

... te centrale bo stały obok siebie

centrali całościowo nie jestem w stanie porównać

takie rzeczy to tylko w Radomiu ;)

cichym marketingiem Pana Tomasza
W jednym miejscu raczył Pan napisać, że nie jest w stanie... A ja jestem, bywam w Radomiu WP_20140919_014.jpg wszystko rozkręcam, badam, słucham centrale.jpg I co?

cichym marketingiem Pana Tomasza
A gdyby był Pan w stanie, bywać w Radomiu, u producentów i mieć w firmie wszystkie centrale (może poza "skośnymi" - z założenia) to jakby się Pan czuł po takim podsumowaniu swoich starań?

Gdybym ja miał takie możliwości jak Pan to na pewno bym się postarał o test porównawczy kilku najczęściej przewijających się przez to forum central. Rzetelny test bo spodziewam się, że w Pana teście z góry wygranym byłyby thesla lub frapol.

Jak ukułem to przepraszam, ale nic rzetelnego Pan nie przedstawił przez tyle lat obecności na tym forum. Tylko własne opinie i przypadkowe zdjęcia jak np. to - porównując % i W na skręconej centrali:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?233458-Rekuperator-ThesslaGreen-AirPack-400V-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84-i-porady&p=6722687&viewfull=1#post6722687

Tylko komu byłoby takie porównanie na rękę? Na pewno było by tylko jednej stronie - klientowi. Nie instalatorowi/sprzedawcy i nie producentom - chyba że wybranym. Można by się mocno narazić "przegranym".

Byłbym bardzo wdzięczny za rzeczowe i rzetelne porównanie

Pamiętam jak do takiego testu podchodził chyba kerado28.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?223338-Test-rekuperator%C3%B3w-dla-poszukuj%C4%85cych-jako%C5%9Bci

Wyśmiewał go Pan za skale wykresów nie przedstawiając ze swojej strony nic. Tylko opinie i ciągłe mącenie. Może pora się za coś takiego zabrać?

Edytowane przez wbbmzg
link do testu

Gdybym ja miał takie możliwości jak Pan to na pewno bym się postarał o test porównawczy kilku najczęściej przewijających się przez to forum central. Rzetelny test bo spodziewam się, że w Pana teście z góry wygranym byłyby thesla lub frapol.
Dlaczego z góry? Nie spotkałem firmy, która odmówiłaby mi sprzedaży. Kieruje się porównaniami. A, że dla Pana nie jestem rzetelny... to musi Pan sam zrobić porównania. Radom Panu, nie pomoże. Biorą kasę za badania i zobowiązują się ich nie ujawniać. Ujawnia ten co płaci.

Wyśmiewał go Pan za skale wykresów nie przedstawiając ze swojej strony nic.
Może Pan nie czytał?

Mam pytanie jeśli pozwolicie odnośnie panelu dotykowego Air++ do sterowania Airpackiem. Standardowo rekuperator połączony jest z panelem przy pomocy kabla (skrętki). A czy istnieje mozliwość, połączenia tego bezprzewodowo, np. instalując jakieś moduły wifi na obu urzączeniach ??

Sprawa jest prozaiczna, po prostu najprawdopodobniej mam uszkodzony kabel pociągnięty do miejsca gdzie chciałem mieć zainstalowany panel, szukam więc rozwiązania które pozwoli mi uniknąć prucia i wiercenia ścian.

Mam pytanie jeśli pozwolicie odnośnie panelu dotykowego Air++ do sterowania Airpackiem. Standardowo rekuperator połączony jest z panelem przy pomocy kabla (skrętki). A czy istnieje mozliwość, połączenia tego bezprzewodowo, np. instalując jakieś moduły wifi na obu urzączeniach ??

Sprawa jest prozaiczna, po prostu najprawdopodobniej mam uszkodzony kabel pociągnięty do miejsca gdzie chciałem mieć zainstalowany panel, szukam więc rozwiązania które pozwoli mi uniknąć prucia i wiercenia ścian.

Dopiero po wakacjach.

• 1 month później...

Air++ w połączeniu z centralą wykorzystuje tylko 4 przewody. Może znajdziesz 4 dobre?:)

Wg info z serwisu na wtyczce RJ45 wykorzystane są 2 skrajne z lewej i prawej.

rj45.jpg

Edytowane przez franco78

Air++ w połączeniu z centralą wykorzystuje tylko 4 przewody. Może znajdziesz 4 dobre?:)

Wg info z serwisu na wtyczce RJ45 wykorzystane są 2 skrajne z lewej i prawej.

[ATTACH=CONFIG]320752[/ATTACH]

Po błyskotliwym komentarzu TB, postanowiłem sobie sam poradzić i dokładnie zrobiłem tak jak piszesz. Po rozwiązaniu małego kłopotu ze sprzętem do przedzwonienia przewodów, po prostu znalazłem 4 funkcjonujące żyły i je wykorzystałem do spięcia panelu z centralą. Całe szczęście że znalazłem 4 dobre :-)

Dzięki za odpowiedź, konstruktywną !

• 1 month później...
Po błyskotliwym komentarzu TB, postanowiłem sobie sam poradzić i dokładnie zrobiłem tak jak piszesz. Po rozwiązaniu małego kłopotu ze sprzętem do przedzwonienia przewodów, po prostu znalazłem 4 funkcjonujące żyły i je wykorzystałem do spięcia panelu z centralą. Całe szczęście że znalazłem 4 dobre :-)

Dzięki za odpowiedź, konstruktywną !

Jak by to słabo działało to sterownik ma jeszcze wbudowany wzmacniacz . U mnie była podobna sytuacja miałem zwykłe 4 druty, zamiast skrętki, zrobiłem przejściówkę (dzięki info z serwisu), ale sterownik działał mega wolno. Po załączeniu wzmocnienia chodzi idealnie :)

Jak by to słabo działało to sterownik ma jeszcze wbudowany wzmacniacz . U mnie była podobna sytuacja miałem zwykłe 4 druty, zamiast skrętki, zrobiłem przejściówkę (dzięki info z serwisu), ale sterownik działał mega wolno. Po załączeniu wzmocnienia chodzi idealnie :)

Witam,

napisz coś więcej, w jak sposób to zrobiłeś, gdzie ten wzmacniacz?

Witam,

napisz coś więcej, w jak sposób to zrobiłeś, gdzie ten wzmacniacz?

Sterownik ma wbudowany wzmacniacz sygnalu (po RSie). po zdjeciu obudowy widac trzy mikkroprzelaczniki na plycie, o ile pamietam przesuniecie pierwszego powodowalo zalaczenie wzmacniacza, ale najlepiej popytac w serwisie, bo juz moge nie pamietac ktory to pin.