Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam ponownie.

Po zgłoszeniu problemu - odpowiedź była natychmiastowa , a po dwóch dniach był serwis , choć mam do Krakowa pow. 500km - szacun :)

Przyczyną była błędna konfiguracja grzałki , która nie dawała rady podczas mrozów i wymiennik zamarzał. Po zmianie parametrów wszystko wróciło do normy - mam nadzieję :) - czekam ponownie na silniejsze mrozy, aby zweryfikować to w 100% . Ponoć mała część central może mieć tą błędną konfigurację , więc jeżeli komuś centrala przestaje odzyskiwać i wydmuchiwać już przy słabych mrozach to może być to.

Pozdrawiam

pba

Witam,

odpływ - syfon z kulką, woda z tacki odpływa normalnie

Główny problem to zamarzanie - już przy -6C na wejsciu (woda zalega w wymienniku i zamarza blokując wywiew - generalnie od 0C sukcesywnie zaczyna spadać sprawność)

Grzałka włącza sie nonstop , ale to nie pomaga - sprawdziłem fizycznie , że grzeje.

Zmieniłem ustawienia wentylatorów na:

10V - wywiew

4V - nawiew

ale po kilkunastu godzinach od odmrożenia (i odwodnienia) wymiennika zaczął się on ponownie zapychać.

Po odmrożeniu:

wywiew: ok. 21C

nawiew ok. 17C

wejście ok. -6C

po kilkunastu godzinach:

wywiew: ok. 21C

nawiew ok. 3-7C

wejście ok. -6C

i z czasem spada dalej.

Wilgotność w domu ok. 62%

Centrala na stryszku (ok. 10 - 12C)

Skrzynki rozdzielcze na stryszku - cała instalacja (nawiew i wywiew) po wyłączeniu reku ma dość silny 'ciąg' - działa grawitacyjnie - może to mieć jakiś wpływ ??

Czerpnia - kanał ok 7m, wyrzutnia - ok.1,5m

Jakie macie odzyski przy temp wejściowej -5C, -10C ?

Przy ujemnych temp , grzałka włączona - chyba non-stop - to normalne? - mam nadzieję, że nie bierze mi cały czas 1.6kWh :)

pozdrawiam

Pba

Witajcie...

własnie zaliczam wielki catarsis..

przez weiele tygodni byłem nastawioiny do tego ze chce miec w domu aparature Viessmanna - w tym takze rekuperator od Viessmanna a raczej od Brinka z małymi przaeróbkami i naklejka Viessmanna...

i chyba nadeszło opamietanie...

od kilku dni szukam zamiennika.. alterntywy .. jak zwał tak zwał...

Wiele dobreo przeczytalem o ThesslaGreen AirPack 300v

Myslę że do mojego domku z uzytkowym poddaszem i powierzchni uzytkowej okolo 120 metrów kwadratowych taka własnie trzysetka wystarczy.

Dzis dostałem oferte na zakup centrali rekuperacyjnej Airpack 300V za cene netto 4 700 PLN, brutto to okolo 5780 PLN czy to dobra cena?

Czy warto zlecac instalowanie rekuperacjji wskazanym na stronie http://thesslagreen.com/ instalatorom ? Czy tez bez problemu moze to zrobic deweloper realizujacy budowe do stanu deweloperskkiego?

Pozdrawiam

Edytowane przez forscher

Cześć

jak w końcu interpretować wyjście fi 200 z rekuperatora AirPack 400? Tomasz Brzęczkowski tłumaczył, że dają 200mm, bo wtedy jest tańsza produkcja. Prędkość powietrza powinna być 2-5m/s. Tutaj mamy 1-3,5m/s. Tomasz pisał, że można dać redukcję 200mm->160mm i wtedy mamy wartości optymalne i można korzystać maks. z 7 kanałów 63mm.

A co jak mi potrzeba 10 kanałów nawiewnych? Czy zostawić na wyjściu 200mm i robić 10 kanałów 63/75mm, czy dać redukcję 200mm->160mm i wtedy zrobić na 12 kanałach 46/50mm?

W pierwszym rozwiązaniu prędkość 1-3,5m/s a w drugim 2-5m/s.

Czy ważniejsze jest to żeby nie przekraczać 5m/s? Wtedy pierwsze rozwiązanie też nie jest złe.

Pozdrawiam

Rafał

Cześć

jak w końcu interpretować wyjście fi 200 z rekuperatora AirPack 400? Tomasz Brzęczkowski tłumaczył, że dają 200mm, bo wtedy jest tańsza produkcja. Prędkość powietrza powinna być 2-5m/s. Tutaj mamy 1-3,5m/s. Tomasz pisał, że można dać redukcję 200mm->160mm i wtedy mamy wartości optymalne i można korzystać maks. z 7 kanałów 63mm.

A co jak mi potrzeba 10 kanałów nawiewnych? Czy zostawić na wyjściu 200mm i robić 10 kanałów 63/75mm, czy dać redukcję 200mm->160mm i wtedy zrobić na 12 kanałach 46/50mm?

W pierwszym rozwiązaniu prędkość 1-3,5m/s a w drugim 2-5m/s.

Czy ważniejsze jest to żeby nie przekraczać 5m/s? Wtedy pierwsze rozwiązanie też nie jest złe.

Pozdrawiam

Rafał

Przy możesz zostawić jak jest. Ja przy 300 zmniejszam na 160' i też zależy od sytuacji.

Witam ponownie.

Po zgłoszeniu problemu - odpowiedź była natychmiastowa , a po dwóch dniach był serwis , choć mam do Krakowa pow. 500km - szacun :)

Przyczyną była błędna konfiguracja grzałki , która nie dawała rady podczas mrozów i wymiennik zamarzał. Po zmianie parametrów wszystko wróciło do normy - mam nadzieję :) - czekam ponownie na silniejsze mrozy, aby zweryfikować to w 100% . Ponoć mała część central może mieć tą błędną konfigurację , więc jeżeli komuś centrala przestaje odzyskiwać i wydmuchiwać już przy słabych mrozach to może być to.

Pozdrawiam

pba

Dopiero teraz trafiłem na twój wpis. Miałem ten sam objaw w moim airpacku i przy mrozach -18oC miałem zmrożoną cześć zewnętrzną reku i nawiewało mi ujemnymi temperaturami.

Czekam na serwis i mam nadzieję*ze to rozwiąże sprawę, bo już zaczynałem się zastanawiać nad dodatkową nagrzewnicą kanałową w przyszłości :)

Sam reku jest całkiem ok (chociaż byłem rozczarowany zachowaniem podczas mrozów). Nie wiem czy to kwestia centrali czy mojej instalacji (że mam małe opory), ale bardziej słyszę pompkę obiegową w skrzynce z rodzielaczem na piętrze niż reku na strychu bezpośrednio nad sypialnią (nawet na 100%).

• 3 weeks później...