franco78 06.01.2016 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Można ustawić wydajność jaką się chce... Przed chwilą sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 06.01.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 W AirPacku 300 też można zmniejszyć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 07.01.2016 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Witam man odpowiedz serwisu wina softu Serwis juz jedzie dzialaja błyskawicznie Rekuperator z2014r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 07.01.2016 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Ja dziś do nich napisałem bo u mnie gdy zmniejszam wydajność centrali to po pewnym czasie sama wskakuje na 100% i tak pozostaje. Dwa razy miałem taki przypadek i nie jest to systematyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pba 11.01.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Witam ponownie. Po zgłoszeniu problemu - odpowiedź była natychmiastowa , a po dwóch dniach był serwis , choć mam do Krakowa pow. 500km - szacun Przyczyną była błędna konfiguracja grzałki , która nie dawała rady podczas mrozów i wymiennik zamarzał. Po zmianie parametrów wszystko wróciło do normy - mam nadzieję - czekam ponownie na silniejsze mrozy, aby zweryfikować to w 100% . Ponoć mała część central może mieć tą błędną konfigurację , więc jeżeli komuś centrala przestaje odzyskiwać i wydmuchiwać już przy słabych mrozach to może być to. Pozdrawiam pba Witam, odpływ - syfon z kulką, woda z tacki odpływa normalnie Główny problem to zamarzanie - już przy -6C na wejsciu (woda zalega w wymienniku i zamarza blokując wywiew - generalnie od 0C sukcesywnie zaczyna spadać sprawność) Grzałka włącza sie nonstop , ale to nie pomaga - sprawdziłem fizycznie , że grzeje. Zmieniłem ustawienia wentylatorów na: 10V - wywiew 4V - nawiew ale po kilkunastu godzinach od odmrożenia (i odwodnienia) wymiennika zaczął się on ponownie zapychać. Po odmrożeniu: wywiew: ok. 21C nawiew ok. 17C wejście ok. -6C po kilkunastu godzinach: wywiew: ok. 21C nawiew ok. 3-7C wejście ok. -6C i z czasem spada dalej. Wilgotność w domu ok. 62% Centrala na stryszku (ok. 10 - 12C) Skrzynki rozdzielcze na stryszku - cała instalacja (nawiew i wywiew) po wyłączeniu reku ma dość silny 'ciąg' - działa grawitacyjnie - może to mieć jakiś wpływ ?? Czerpnia - kanał ok 7m, wyrzutnia - ok.1,5m Jakie macie odzyski przy temp wejściowej -5C, -10C ? Przy ujemnych temp , grzałka włączona - chyba non-stop - to normalne? - mam nadzieję, że nie bierze mi cały czas 1.6kWh pozdrawiam Pba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 14.01.2016 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Witajcie... własnie zaliczam wielki catarsis.. przez weiele tygodni byłem nastawioiny do tego ze chce miec w domu aparature Viessmanna - w tym takze rekuperator od Viessmanna a raczej od Brinka z małymi przaeróbkami i naklejka Viessmanna... i chyba nadeszło opamietanie... od kilku dni szukam zamiennika.. alterntywy .. jak zwał tak zwał...Wiele dobreo przeczytalem o ThesslaGreen AirPack 300v Myslę że do mojego domku z uzytkowym poddaszem i powierzchni uzytkowej okolo 120 metrów kwadratowych taka własnie trzysetka wystarczy. Dzis dostałem oferte na zakup centrali rekuperacyjnej Airpack 300V za cene netto 4 700 PLN, brutto to okolo 5780 PLN czy to dobra cena? Czy warto zlecac instalowanie rekuperacjji wskazanym na stronie http://thesslagreen.com/ instalatorom ? Czy tez bez problemu moze to zrobic deweloper realizujacy budowe do stanu deweloperskkiego? Pozdrawiam Edytowane 14 Stycznia 2016 przez forscher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 15.01.2016 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 Kilka miesięcy temu kupowałem Airpacka 400V i dostałem rabat 30% od ceny katalogowej....Centrala i sterownik Air++.Wyślij zapytanie do kilku firm i targuj się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher_bis 15.01.2016 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 chyba u producenta bedzie najtaniej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 15.01.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) A producent daje rabaty od ceny producenta? http://thesslagreen.com/file/file/file/Cennik_ThesslaGreen_02_2015.pdf Edytowane 15 Stycznia 2016 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher_bis 15.01.2016 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 (edytowane) czyli 5 700 z Vat za AirPack 300 V to i tak duzo ??? katologowa to okolo 7 700 PS dziwne te ceny....rozrzuty sa moim zdaniem strasznie duze.. (procentowo) Edytowane 15 Stycznia 2016 przez forscher_bis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 15.01.2016 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2016 czyli 5 700 z Vat za AirPack 300 V to i tak duzo ??? katologowa to okolo 7 700 Nie pisałem, że to dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 19.01.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2016 Cześć jak w końcu interpretować wyjście fi 200 z rekuperatora AirPack 400? Tomasz Brzęczkowski tłumaczył, że dają 200mm, bo wtedy jest tańsza produkcja. Prędkość powietrza powinna być 2-5m/s. Tutaj mamy 1-3,5m/s. Tomasz pisał, że można dać redukcję 200mm->160mm i wtedy mamy wartości optymalne i można korzystać maks. z 7 kanałów 63mm. A co jak mi potrzeba 10 kanałów nawiewnych? Czy zostawić na wyjściu 200mm i robić 10 kanałów 63/75mm, czy dać redukcję 200mm->160mm i wtedy zrobić na 12 kanałach 46/50mm? W pierwszym rozwiązaniu prędkość 1-3,5m/s a w drugim 2-5m/s.Czy ważniejsze jest to żeby nie przekraczać 5m/s? Wtedy pierwsze rozwiązanie też nie jest złe. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 21.01.2016 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 miał być Brink ale dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy modelu Airpack w wersji 400V po przesiadce z luny w domu zdecydowanie cieplej i mniej wilgoci Pierwsze spostrzeżenie - przy wydajności wentylacji rzędu 15-25% dużo niższa sprawność niż przy nastawie 35% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.01.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Cześć jak w końcu interpretować wyjście fi 200 z rekuperatora AirPack 400? Tomasz Brzęczkowski tłumaczył, że dają 200mm, bo wtedy jest tańsza produkcja. Prędkość powietrza powinna być 2-5m/s. Tutaj mamy 1-3,5m/s. Tomasz pisał, że można dać redukcję 200mm->160mm i wtedy mamy wartości optymalne i można korzystać maks. z 7 kanałów 63mm. A co jak mi potrzeba 10 kanałów nawiewnych? Czy zostawić na wyjściu 200mm i robić 10 kanałów 63/75mm, czy dać redukcję 200mm->160mm i wtedy zrobić na 12 kanałach 46/50mm? W pierwszym rozwiązaniu prędkość 1-3,5m/s a w drugim 2-5m/s. Czy ważniejsze jest to żeby nie przekraczać 5m/s? Wtedy pierwsze rozwiązanie też nie jest złe. Pozdrawiam Rafał Przy możesz zostawić jak jest. Ja przy 300 zmniejszam na 160' i też zależy od sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 21.01.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2016 Witam ponownie. Po zgłoszeniu problemu - odpowiedź była natychmiastowa , a po dwóch dniach był serwis , choć mam do Krakowa pow. 500km - szacun Przyczyną była błędna konfiguracja grzałki , która nie dawała rady podczas mrozów i wymiennik zamarzał. Po zmianie parametrów wszystko wróciło do normy - mam nadzieję - czekam ponownie na silniejsze mrozy, aby zweryfikować to w 100% . Ponoć mała część central może mieć tą błędną konfigurację , więc jeżeli komuś centrala przestaje odzyskiwać i wydmuchiwać już przy słabych mrozach to może być to. Pozdrawiam pba Dopiero teraz trafiłem na twój wpis. Miałem ten sam objaw w moim airpacku i przy mrozach -18oC miałem zmrożoną cześć zewnętrzną reku i nawiewało mi ujemnymi temperaturami. Czekam na serwis i mam nadzieję*ze to rozwiąże sprawę, bo już zaczynałem się zastanawiać nad dodatkową nagrzewnicą kanałową w przyszłości Sam reku jest całkiem ok (chociaż byłem rozczarowany zachowaniem podczas mrozów). Nie wiem czy to kwestia centrali czy mojej instalacji (że mam małe opory), ale bardziej słyszę pompkę obiegową w skrzynce z rodzielaczem na piętrze niż reku na strychu bezpośrednio nad sypialnią (nawet na 100%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 22.01.2016 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 u mnie mniej wiecej tak przy włączonej opcji pusty dom i wydajności ok 20% nawiew spada do 12 stopni. Widać że przy takich mrozach nagrzewnica załącza się dosyć często... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 22.01.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Jak jeszcze Panowie napiszecie jakie macie nastawy napięcia wentylatorów to będzie można porównać wyniki bo u jednego nastawia 20% będzie miała wymianę np 80m3/h a drugiego 40m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forscher 07.02.2016 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2016 hej I jak Wam się sprawują Wasze AirPacki ? Są to produkty warte swojej ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manix76 08.02.2016 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Do mojej 300-tki po przeszło roku użytkowania nie mam zastrzeżeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.02.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Do mojej 300-tki po przeszło roku użytkowania nie mam zastrzeżeń... Jak instalacja dobrze zrobiona i akurat nie ma jakiegoś odosobnionego przypadku to zastrzerzeń być nie powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts