sherif 17.02.2016 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 Jak jeszcze Panowie napiszecie jakie macie nastawy napięcia wentylatorów to będzie można porównać wyniki bo u jednego nastawia 20% będzie miała wymianę np 80m3/h a drugiego 40m3/h U mnie przy 600V tak to wygląda: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=347191&d=1455751153 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=347190&d=1455751133 Przy okazji, dzięki uprzejmości serwisu dostałem dokumentację sterowania i udało mi się pożenić to z sytemem sterowania domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 17.02.2016 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2016 hej I jak Wam się sprawują Wasze AirPacki ? Są to produkty warte swojej ceny? Warte jak najbardziej, u mnie już przeszło 1,5r pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 20.02.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 jestem posiadaczem centrali AirPack 600, uruchomiona od 2 dni.Na maksymalnej wydajności centrala jest BARDZO głośna co przekłada się na dudnienie w całym domu.Centrala zamontowana jest w garażu a słychać ją w całym domy.Już przy wydajności 50% staję się uciążliwa, natomiast przy 100% jest nie do zniesienia. Czy to może być wina instalacji? czy te centrale są tak głośne przy max wydajności?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 20.02.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 jestem posiadaczem centrali AirPack 600, uruchomiona od 2 dni. Na maksymalnej wydajności centrala jest BARDZO głośna co przekłada się na dudnienie w całym domu. Centrala zamontowana jest w garażu a słychać ją w całym domy. Już przy wydajności 50% staję się uciążliwa, natomiast przy 100% jest nie do zniesienia. Czy to może być wina instalacji? czy te centrale są tak głośne przy max wydajności?? Pewnie tak albo w jakiś rezonans wpada. U mnie ta centrala wisi pod sufitem w garażu, pod sypialnią. Przy 30-40% jest bardzo cicho w garażu, szumi coś ala PC. W domu absolutnie jej nie słychać. Przy wietrzeniu (tj 120%) w garażu słychać centralę (stojąc metr od niej), ale nie jest jakoś mega głośno, bez problemu da się rozmawiać bez podnoszenia głosu. W pomieszczeniach obok jest cisza, przy kratkach słychać jedynie szum powietrza ale nei jest to dokuczliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 20.02.2016 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Pewnie tak albo w jakiś rezonans wpada. U mnie ta centrala wisi pod sufitem w garażu, pod sypialnią. Przy 30-40% jest bardzo cicho w garażu, szumi coś ala PC. W domu absolutnie jej nie słychać. Przy wietrzeniu (tj 120%) w garażu słychać centralę (stojąc metr od niej), ale nie jest jakoś mega głośno, bez problemu da się rozmawiać bez podnoszenia głosu. W pomieszczeniach obok jest cisza, przy kratkach słychać jedynie szum powietrza ale nei jest to dokuczliwe. U mnie wentylatory pracują bardzo głośno, przy max wydajności. Robiłem krótki test z pomiarem głośności. Głośność tła w domu około 28dB - jest to zupełna cisza Centrala pracująca na max wydajności a w domu głośność około 50dB Jest to bardzo uciążliwy szum. Instalacja wykonana na sztywnych kanałach spiro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misza10 20.02.2016 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Myśle ze przyczyna mogą byc kanały spiro , czy był robiony projekt wentylacji na jakich napięciach pracują wentylatory. Pocieszenie centrala będzie większości pracowała ok 100m3 takze będzie cicho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 20.02.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2016 Sprawdziłem aplikacją na telefonie, tło to 28-30dB, po przełączeniu na wietrzenie aplikacja praktycznie nie zmieniła odczytu, czasem wskakiwało 31dB.Też mam instalacje na sztywnych Spiro. Podczas pomiaru dwa nawiewy miałem w ok 3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 jestem posiadaczem centrali AirPack 600, uruchomiona od 2 dni. Na maksymalnej wydajności centrala jest BARDZO głośna co przekłada się na dudnienie w całym domu. Centrala zamontowana jest w garażu a słychać ją w całym domy. Już przy wydajności 50% staję się uciążliwa, natomiast przy 100% jest nie do zniesienia. Czy to może być wina instalacji? czy te centrale są tak głośne przy max wydajności?? Oczywiście centrala na maxa będzie słyszalna.... Tylko pytanie ile ona na maksa będzie chodzić...? Generalnie w normalnej eksploatacji centralka działa na 25-35%. Jak jest impreza, ludzie to nawet i na maksie jej nie powinno być słychać. Jak ktoś chce mieć ciszej na maksie to warto zrobić montaż na wibroizolacjach. Użytkownik zawsze powinien być informowany o tym że na większych biegach centrala oznaki życia dawać będzie ale jednocześnie musi wiedzieć że na tym maksie działa raz na jakiś czas lub w ogóle. Również w kanałach będzie słychać szum na dużych obrotach ponieważ kanały liczymy pod małe prędkości aby nocą było cicho... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 U mnie wentylatory pracują bardzo głośno, przy max wydajności. Robiłem krótki test z pomiarem głośności. Głośność tła w domu około 28dB - jest to zupełna cisza Centrala pracująca na max wydajności a w domu głośność około 50dB Jest to bardzo uciążliwy szum. Instalacja wykonana na sztywnych kanałach spiro Sztywne kanały spiro.....Podziękował. to tak jak ktoś mało zoriernowany w wentylacjach domowych zajmuje się instalacjami domowymi. Ciekawe ile cię skasowali za wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Myśle ze przyczyna mogą byc kanały spiro , czy był robiony projekt wentylacji na jakich napięciach pracują wentylatory. Pocieszenie centrala będzie większości pracowała ok 100m3 takze będzie cicho Kanały spiro w wentylacjach domowych to błąd. Pisałem o tym tutaj nie raz nie dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 21.02.2016 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Sprawdziłem aplikacją na telefonie, tło to 28-30dB, po przełączeniu na wietrzenie aplikacja praktycznie nie zmieniła odczytu, czasem wskakiwało 31dB. Też mam instalacje na sztywnych Spiro. Podczas pomiaru dwa nawiewy miałem w ok 3m. Jaką masz wydajność przepływu powietrza na maksymalnej wydajności? U mnie przy pomiarach wyszło około 560m3 i przy tej wydajności centrali nie da się użytkować. Tak jak pisałem powyżej 50% staje się uciążliwa. misza10 Całości wentylacji wykonywała jedna firma od wstępnego projektu wykonanie instalacji jak i uruchomienie centrali. Podczas uruchomienia nie zostałem poinformowany na jakim napięciu pracują wentylatory, a nie kodu instalatora żeby to sprawdzić? Czy jest to kod standardowy? może mi ktoś podać? Jak powinno wyglądać uruchomienie centrali wentylacyjnej? Może mi ktoś to krótko opisać? U mnie Pan uruchomił centralę po czym przemierzył po dwa razy każdy anemostat i zakończył uruchomienie. Zakładam że wentylatory ustawił na max. Nie sprawdził wydatku powietrza na niższych obrotach i na tym zakończył swoją prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 21.02.2016 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Kanały spiro w wentylacjach domowych to błąd. Pisałem o tym tutaj nie raz nie dwa. Kiedyś innych nie było. A importerzy PE kazali płacić krocie za ich rozwiązania. Na Spiro też się da, cicho i dobrze. Ale napracować się trzeba więcej. @ innabajka Twój problem rozwiążą tłumiki. I nie mam na myśli kanałów elastycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Kiedyś innych nie było. A importerzy PE kazali płacić krocie za ich rozwiązania. Na Spiro też się da, cicho i dobrze. Ale napracować się trzeba więcej. @ innabajka Twój problem rozwiążą tłumiki. I nie mam na myśli kanałów elastycznych. Kiedyś.... Tutaj nie mamy sytuacji z kiedyś. A i koszty pewnie też były większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.02.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 (edytowane) Kiedyś.... Tutaj nie mamy sytuacji z kiedyś. A i koszty pewnie też były większe. Na rynku pojawiło się wiele firm, które świadczy usługi montażu systemu wentylacji mechanicznej na kanałach PE (a dlaczego PE - a właśnie dlatego, że nie potrafią dobrze i cicho wykonać instalacji na kanałach ocynkowanych). Da się to wykonać dobrze i cicho także na kanałach sztywnych. Z życia wzięte: Ostatnio miałem okazję opiniować instalację wentylacji mechanicznej wykonaną przez dystrybutora Vaillant.... przepływy mierzyli - DETEKTOREM SPALIN !! Nic dodać nic ująć !! Edytowane 21 Lutego 2016 przez kerado28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.02.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Kanały spiro w wentylacjach domowych to błąd. Pisałem o tym tutaj nie raz nie dwa. Bo nie umiesz wykonać innej instalacji? Żaden błąd !! Także będzie działać i to dobrze (jeśli dobrze zaprojektowana i wykonana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Na rynku pojawiło się wiele firm, które świadczy usługi montażu systemu wentylacji mechanicznej na kanałach PE (a dlaczego PE - a właśnie dlatego, że nie potrafią dobrze i cicho wykonać instalacji na kanałach ocynkowanych). Da się to wykonać dobrze i cicho także na kanałach sztywnych. Z życia wzięte: Ostatnio miałem okazję opiniować instalację wentylacji mechanicznej wykonaną przez dystrybutora Vaillant.... przepływy mierzyli - DETEKTOREM SPALIN !! Nic dodać nic ująć !! Dobre...to firmy się pojawiły a nie systemy? To tak jakby powiedzieć że pojawiły się firmy montujące pompy ciepła i stąd "moda" na pompy. Instalacja na PE jest łatwiejsza, szybsza i tańsza oraz zdrowsza jak ktoś wierzy bardzo w cudowną moc jonów srebra... Nie wiem po co sobie komplikować życie. Ale jak ktoś lubi to czemu nie... Nie mówię że się nie da zrobić cichej na spiro tylko po co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Bo nie umiesz wykonać innej instalacji? Żaden błąd !! Także będzie działać i to dobrze (jeśli dobrze zaprojektowana i wykonana). Moja odpowiedź powyżej. Nie chodzi o "nieumienie" chodzi o sens takich instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 21.02.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Dobre...to firmy się pojawiły a nie systemy? To tak jakby powiedzieć że pojawiły się firmy montujące pompy ciepła i stąd "moda" na pompy. Instalacja na PE jest łatwiejsza, szybsza i tańsza oraz zdrowsza jak ktoś wierzy bardzo w cudowną moc jonów srebra... Nie wiem po co sobie komplikować życie. Ale jak ktoś lubi to czemu nie... Nie mówię że się nie da zrobić cichej na spiro tylko po co... System był od dawna, lecz bardzo drogi (o kilkaset % droższy jak teraz !!). Firmy montujące musiały mieć wiedzę, aby to wszystko działało i było cicho. Teraz jeśli ktoś nie ma dwóch lewych rąk to sobie poradzi. Osobiście uważam, że system PE jest lepszym w dolnych partiach wydajnościowych rekuperatora, a ocynk bardziej nadaje się w górnych wydajnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.02.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 System był od dawna, lecz bardzo drogi (o kilkaset % droższy jak teraz !!). Firmy montujące musiały mieć wiedzę, aby to wszystko działało i było cicho. Teraz jeśli ktoś nie ma dwóch lewych rąk to sobie poradzi. Osobiście uważam, że system PE jest lepszym w dolnych partiach wydajnościowych rekuperatora, a ocynk bardziej nadaje się w górnych wydajnościach. Zupełna zgoda. I właśnie wentylacje domowe przez większą część pracy działają na tych dolnych partiach właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 21.02.2016 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2016 Kiedyś innych nie było. A importerzy PE kazali płacić krocie za ich rozwiązania. Na Spiro też się da, cicho i dobrze. Ale napracować się trzeba więcej. @ innabajka Twój problem rozwiążą tłumiki. I nie mam na myśli kanałów elastycznych. Dzięki za informacje. Gdzie takie tłumiki powinny być zastosowane i jaki rodzaj tłumików dobrać żeby było dobrze? W domu lubię świeże powietrze i nie wyobrażam sobie użytkowania instalacji przy max wydatku latem przy tak głośnej instalacji. Zakładam maksymalne wykorzystanie wentylacji właśnie w sezonie letnim. Jaka jest norma dopuszczalnej głośności wentylacji mechanicznej w instalacja domowych? U mnie instalacja wykonana na rurach o średnicy fi200 -> fi160 -> fi130 -> anemostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts