Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Chodziło o instalatora wentylacji. a nie anten, czy co.

Zazdroscisz czy wysmiewasz?

Montaz pe flexa jest prosty jak budowa cepa, a jak wspomnialem obliczenia byly robione przez odpowiednie osoby,

Pomiar z dzisiaj po delikatnych zmianach w dniu wczorajszym

T zew. 0,7

T wyw.22,8

T naw. 20,4

intensywnosc 50 %

Sprawnosc 89%DSC_2513 (Kopiowanie).jpg

DSC_2513 (Kopiowanie).jpg

Edytowane przez mikolaj1001

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Montaz pe flexa jest prosty jak budowa cepa
, Kanały tak ułożone nasiąkną. To raz dwa, jak łączy Pan na przewietrzanie to zobaczy Pan jak "przygniecie" kanały podciśnienie.
obliczenia byly robione przez odpowiednie osoby
Nie wiem co znaczy w tym wypadku odpowiednie ( z wyglądu, czy ceny...) , ale sądzą po ilości wywiewów - to na wentylacji nie bardzo się znające.

Montaz pe flexa jest prosty jak budowa cepa, a jak wspomnialem obliczenia byly robione przez odpowiednie osoby,

T zew. 0,7

T wyw.22,8

T naw. 20,4

intensywnosc 50 %

Sprawnosc 89%[ATTACH=CONFIG]296323[/ATTACH]

A co zmieniłeś?

Jak już zrobiłeś to teraz odpowiem :-)

Ilość strumienia nawiewanego i wywiewanego nie były najprawdopodobniej równe, dlatego straty pomiędzy nawiewem i wywiewem były 6-7 stopni różnicy.

Posprawdzaj sobie jeszcze na troszkę innych ustawieniach.

W systemie PE rzadko zdarza się, że są tak duże straty jak pisał TB.

A jak by Pan je ułożył te przewody?by wg. Pana nie nasiakały?
Przede wszystkim centrala musi mieć wyjścia z boków . Cena airpacka 400V i 400 jest identyczna. Przewody muszą być naciągnięte.

Jak mogę coś poradzić to albo, wymienić centralę na bez V lub założyć na króćce sztywniejsze i łagodniejsze zakrętyMT-B160_90_45_Kolanko_kanału_wentylacyjnego,_izolowane_termicznie_firmy_MAICO_Ventilatoren_IM00.jpgubi18090.jpg A jak nie, to chociaż na taśmach podwiązaćob_ddc57d_imgp6132.JPG

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

T zew. 0,7

T wyw.22,8

T naw. 20,4

intensywnosc 50 %

Sprawnosc 89%[ATTACH=CONFIG]296323[/ATTACH]

super osiągi ja czekam na swojego reku też AirPack jestem bardzo ciekaw mojej instalacji ?

Przy wiekszym roznicowaniu obrotow ( 5Vco 1V) efekt byl znikomy takze zostawilem 2 by nie zrobic podcisnienia

Takze teraz jestem zadowolony

sprawnosc rzedu 89 % mozna uznac za zadowalajaca, wg producenta do 92, takze jestem zadowolony

Dzieki kredo za pomoc.

Twoja radość jest moją radością :-) :-)

Przede wszystkim centrala musi mieć wyjścia z boków . Cena airpacka 400V i 400 jest identyczna. Przewody muszą być naciągnięte.

Jak mogę coś poradzić to albo, wymienić centralę na bez V lub założyć na króćce sztywniejsze i łagodniejsze zakręty[ATTACH=CONFIG]296399[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296400[/ATTACH] A jak nie, to chociaż na taśmach podwiązać[ATTACH=CONFIG]296401[/ATTACH]

Tutaj podłączenia także robili amatorzy...

Podtrzymanie kanałów poprzez pieluchy !! REWELACJA !!

Jest coś takiego jak taśma perforowana lub obejma montażowa !

Tutaj podłączenia także robili amatorzy...

Podtrzymanie kanałów poprzez pieluchy !! REWELACJA !!

Jest coś takiego jak taśma perforowana lub obejma montażowa !

Tu akurat instalatorzy, amator rąbiąc sobie, kupi taśmę. Instalator woli kupić piwo, a folię z opakowania kanałów wykorzystać twórczo, zamiast do śmieci.

Z tym, że to nie u nas.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Czy można tak zrobić:

- mam dach dwuspadowy

- poddasze użytkowe

- izolacja: skosy i strop 40cm wełny drzewnej lub celulozy

- WM+requ

- czerpnia w ścianie północnej

- A WYRZUTNIA NA STRYCHU ???

- jeżeli TAK: to skosy by się dociepliło po samą kalenicę i JEDNA dziura mniej w dachu na wyrzutnię.

Wiadomo strych byłby dogrzewany zużytym ciepłym powietrzem, a co za tym idzie mniejsze straty przez strop od pomieszczeń mieszkalnych. A co z wilgotnością?

Czy można tak zrobić:

- mam dach dwuspadowy

- poddasze użytkowe

- izolacja: skosy i strop 40cm wełny drzewnej lub celulozy

- WM+requ

- czerpnia w ścianie północnej

- A WYRZUTNIA NA STRYCHU ???

- jeżeli TAK: to skosy by się dociepliło po samą kalenicę i JEDNA dziura mniej w dachu na wyrzutnię.

Wiadomo strych byłby dogrzewany zużytym ciepłym powietrzem, a co za tym idzie mniejsze straty przez strop od pomieszczeń mieszkalnych. A co z wilgotnością?

To ile chcesz miec na wyrzucie wydaje mi sie że raczej będziesz chłodził ,chcesz zrobic taki magazyn wilgotnego powietrza na strychu

Re Hans

Nie wolno wyrzutu z rekuperatora puścić do jakiegokolwiek pomieszczenia, gdyż przy niższych temperaturach z rekuperatora wylatuje powietrze o wilgotności powyżej 100%, w chłodniejszych pomieszczeniach wykraplają się od razu litry wody. Trzeba to wyrzucić koniecznie na zewnątrz, przez wyrzutnię w ścianie szczytowej lub w dachu.

Wielu tak kombinowało, zawsze kończyło się paskudnym grzybem w olbrzymiej ilości na strychu...

Tak chodziło mi o pomieszczenie strychowe - nad poddaszem użytkowym, dziękuję Indiana_ za fachową odpowiedź. A jak będzie lepiej, rekuperator na parterze w pomieszczeniu gospodarczym, czy lepiej właśnie na strychu, tak jak pisałem dom jest z poddaszem użytkowym? Edytowane przez Hanss

Tak chodziło mi o pomieszczenie strychowe - nad poddaszem użytkowym, dziękuję Indiana_ za fachową odpowiedź. A jak będzie lepiej, rekuperator na parterze w pomieszczeniu gospodarczym, czy lepiej właśnie na strychu, tak jak pisałem dom jest z poddaszem użytkowym?

Na struchu zawsze będą straty na kanałach i na centrali chocbyś niewiem jak ocieplił a jeśli dasz w gospodarczym ogrzewanym kanały będą w bryle budynku ogrzewanego tak więc na nawiewach ci będzie może więcej dawało jak za wymienikiem .