mikolaj1001 31.12.2014 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Chodziło o instalatora wentylacji. a nie anten, czy co. Zazdroscisz czy wysmiewasz? Montaz pe flexa jest prosty jak budowa cepa, a jak wspomnialem obliczenia byly robione przez odpowiednie osoby, Pomiar z dzisiaj po delikatnych zmianach w dniu wczorajszym T zew. 0,7 T wyw.22,8 T naw. 20,4 intensywnosc 50 % Sprawnosc 89% Edytowane 31 Grudnia 2014 przez mikolaj1001 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Montaz pe flexa jest prosty jak budowa cepa, Kanały tak ułożone nasiąkną. To raz dwa, jak łączy Pan na przewietrzanie to zobaczy Pan jak "przygniecie" kanały podciśnienie. obliczenia byly robione przez odpowiednie osoby Nie wiem co znaczy w tym wypadku odpowiednie ( z wyglądu, czy ceny...) , ale sądzą po ilości wywiewów - to na wentylacji nie bardzo się znające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 31.12.2014 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 A jak by Pan je ułożył te przewody?by wg. Pana nie nasiakały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 31.12.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Zazdroscisz czy wysmiewasz? Montaz pe flexa jest prosty jak budowa cepa, a jak wspomnialem obliczenia byly robione przez odpowiednie osoby, Pomiar z dzisiaj po delikatnych zmianach w dniu wczorajszym T zew. 0,7 T wyw.22,8 T naw. 20,4 intensywnosc 50 % Sprawnosc 89%[ATTACH=CONFIG]296323[/ATTACH] A co zmieniłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 31.12.2014 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Zmniejszylem napiecie o 2V na wentylatorze nawiewuteraz to chyba dobrze wyglada....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 31.12.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Jak już zrobiłeś to teraz odpowiem Ilość strumienia nawiewanego i wywiewanego nie były najprawdopodobniej równe, dlatego straty pomiędzy nawiewem i wywiewem były 6-7 stopni różnicy. Posprawdzaj sobie jeszcze na troszkę innych ustawieniach. W systemie PE rzadko zdarza się, że są tak duże straty jak pisał TB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 31.12.2014 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Przy wiekszym roznicowaniu obrotow ( 5Vco 1V) efekt byl znikomy takze zostawilem 2 by nie zrobic podcisnienia Takze teraz jestem zadowolonysprawnosc rzedu 89 % mozna uznac za zadowalajaca, wg producenta do 92, takze jestem zadowolony Dzieki kredo za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) A jak by Pan je ułożył te przewody?by wg. Pana nie nasiakały? Przede wszystkim centrala musi mieć wyjścia z boków . Cena airpacka 400V i 400 jest identyczna. Przewody muszą być naciągnięte. Jak mogę coś poradzić to albo, wymienić centralę na bez V lub założyć na króćce sztywniejsze i łagodniejsze zakręty A jak nie, to chociaż na taśmach podwiązać Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 31.12.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Zazdroscisz czy wysmiewasz? Montaz pe flexa jest prosty jak budowa cepa, a jak wspomnialem obliczenia byly robione przez odpowiednie osoby, Pomiar z dzisiaj po delikatnych zmianach w dniu wczorajszym T zew. 0,7 T wyw.22,8 T naw. 20,4 intensywnosc 50 % Sprawnosc 89%[ATTACH=CONFIG]296323[/ATTACH] super osiągi ja czekam na swojego reku też AirPack jestem bardzo ciekaw mojej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 31.12.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Przy wiekszym roznicowaniu obrotow ( 5Vco 1V) efekt byl znikomy takze zostawilem 2 by nie zrobic podcisnienia Takze teraz jestem zadowolony sprawnosc rzedu 89 % mozna uznac za zadowalajaca, wg producenta do 92, takze jestem zadowolony Dzieki kredo za pomoc. Twoja radość jest moją radością :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 31.12.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Przede wszystkim centrala musi mieć wyjścia z boków . Cena airpacka 400V i 400 jest identyczna. Przewody muszą być naciągnięte. Jak mogę coś poradzić to albo, wymienić centralę na bez V lub założyć na króćce sztywniejsze i łagodniejsze zakręty[ATTACH=CONFIG]296399[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296400[/ATTACH] A jak nie, to chociaż na taśmach podwiązać[ATTACH=CONFIG]296401[/ATTACH] Tutaj podłączenia także robili amatorzy... Podtrzymanie kanałów poprzez pieluchy !! REWELACJA !! Jest coś takiego jak taśma perforowana lub obejma montażowa ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Tutaj podłączenia także robili amatorzy... Podtrzymanie kanałów poprzez pieluchy !! REWELACJA !! Jest coś takiego jak taśma perforowana lub obejma montażowa ! Tu akurat instalatorzy, amator rąbiąc sobie, kupi taśmę. Instalator woli kupić piwo, a folię z opakowania kanałów wykorzystać twórczo, zamiast do śmieci. Z tym, że to nie u nas. Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 01.01.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 mikolaj1001 mam pytanie - jak duży masz dom powierzchnia/kubatura na tą centralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 01.01.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Czy można tak zrobić:- mam dach dwuspadowy- poddasze użytkowe- izolacja: skosy i strop 40cm wełny drzewnej lub celulozy- WM+requ- czerpnia w ścianie północnej- A WYRZUTNIA NA STRYCHU ???- jeżeli TAK: to skosy by się dociepliło po samą kalenicę i JEDNA dziura mniej w dachu na wyrzutnię.Wiadomo strych byłby dogrzewany zużytym ciepłym powietrzem, a co za tym idzie mniejsze straty przez strop od pomieszczeń mieszkalnych. A co z wilgotnością? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1001 01.01.2015 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 mikolaj1001 mam pytanie - jak duży masz dom powierzchnia/kubatura na tą centralę? Pow. uzytkowa to 240 m2 minus garaz i kotlownia, nie sa wentylowane mechanicznie, wiec wychodzi ok 200 m2 pow wentylowanej, wys jakies 2,70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.01.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Czy można tak zrobić: - mam dach dwuspadowy - poddasze użytkowe - izolacja: skosy i strop 40cm wełny drzewnej lub celulozy - WM+requ - czerpnia w ścianie północnej - A WYRZUTNIA NA STRYCHU ??? - jeżeli TAK: to skosy by się dociepliło po samą kalenicę i JEDNA dziura mniej w dachu na wyrzutnię. Wiadomo strych byłby dogrzewany zużytym ciepłym powietrzem, a co za tym idzie mniejsze straty przez strop od pomieszczeń mieszkalnych. A co z wilgotnością? To ile chcesz miec na wyrzucie wydaje mi sie że raczej będziesz chłodził ,chcesz zrobic taki magazyn wilgotnego powietrza na strychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 01.01.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 To ile chcesz miec na wyrzucie wydaje mi sie że raczej będziesz chłodził ,chcesz zrobic taki magazyn wilgotnego powietrza na strychu koledze chyba chodziło ze zrobi czernie i wyrzutnie w ścianach szczytowych na poddaszu a nie w dachu będzie robił otworów w dachu Tak sadze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 01.01.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Re HansNie wolno wyrzutu z rekuperatora puścić do jakiegokolwiek pomieszczenia, gdyż przy niższych temperaturach z rekuperatora wylatuje powietrze o wilgotności powyżej 100%, w chłodniejszych pomieszczeniach wykraplają się od razu litry wody. Trzeba to wyrzucić koniecznie na zewnątrz, przez wyrzutnię w ścianie szczytowej lub w dachu.Wielu tak kombinowało, zawsze kończyło się paskudnym grzybem w olbrzymiej ilości na strychu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 01.01.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Tak chodziło mi o pomieszczenie strychowe - nad poddaszem użytkowym, dziękuję Indiana_ za fachową odpowiedź. A jak będzie lepiej, rekuperator na parterze w pomieszczeniu gospodarczym, czy lepiej właśnie na strychu, tak jak pisałem dom jest z poddaszem użytkowym? Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 01.01.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Tak chodziło mi o pomieszczenie strychowe - nad poddaszem użytkowym, dziękuję Indiana_ za fachową odpowiedź. A jak będzie lepiej, rekuperator na parterze w pomieszczeniu gospodarczym, czy lepiej właśnie na strychu, tak jak pisałem dom jest z poddaszem użytkowym? Na struchu zawsze będą straty na kanałach i na centrali chocbyś niewiem jak ocieplił a jeśli dasz w gospodarczym ogrzewanym kanały będą w bryle budynku ogrzewanego tak więc na nawiewach ci będzie może więcej dawało jak za wymienikiem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts