Adam_84 13.03.2016 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 No witam, poświęciłem kilkadziesiąt minut na "małą" przeróbkę syfonu ale z małą komplikacją bo musiałem wiercić otwór w posadzce na syfon by zachować spadek. Syfon przeniosłem z dala od centrali by nie zasysał wody wedle wskazówek Kolegi sherif 'a. Sprawdziłem też kanały i są one podłączone bardzo sztywno, siedzą na swoim miejscu. Po włączeniu centrali słychać było jak woda ścieka do syfonu, dobry znak. Poniżej zdjęcia jak było i jak jest obecnie.https://goo.gl/photos/87H7SB3K1MhAkon67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 14.03.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Mam podłączony rekuperator Airpack 400 od Thessli i od jakiegoś czasu pojawiają się problemy ze skroplinami. Woda wylewa się z każdej dziury poza tą właściwą mam tu na myśli tylną część obudowy. Założony jest syfon kulowy, który jak już wiem powinien temu przeciwdziałać ale jednak problem jest. Zaobserwowałem, że pomimo założenia syfonu nie odprowadza on wody (rurka odpływowa skierowana do naczynia kontrolnego). Sam rekuperator jest wypoziomowany, stoi na fabrycznych plastikowych stopkach, kanały zaizolowane. Tu mam pytanie czy możliwe że pomimo założenia syfonu z blokadą centrala zasysa wodę do środka? Jak długa powinna być rurka odprowadzająca skropliny od spody by urządzenie nie mogło zassać kondensatu? Mam w zamiarze podnieść rekuperator o jakieś 20 cm wyżej ale wiąże się to z przerobieniem kanałów doprowadzających więc chciałbym tego uniknąć. Proszę o pomoc, w serwisie powiedzieli, że z takim syfonem nie powinno być problemów. Domyślam się, że problem pojawił się przy temeraturach ujemnych na wejsciu centrali. Tez tak miałem. To nie kwestia syfonu. Serwis przyjechał i zmienił ustawienia grzałki - było juz o tym na forum. Dodatkowo zaizolowałem wełną króciec czerpni a matą kauczukową całą komorę czerpni. Jeśli centrala jest w ciepłym miejscu to nie inikniesz tego skraplania:( Wzywaj serwis do grzałki i niech Ci doradzą co i jak ocieplić. Pozdro Edytowane 14 Marca 2016 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 14.03.2016 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 No witam, poświęciłem kilkadziesiąt minut na "małą" przeróbkę syfonu ale z małą komplikacją bo musiałem wiercić otwór w posadzce na syfon by zachować spadek. Syfon przeniosłem z dala od centrali by nie zasysał wody wedle wskazówek Kolegi sherif 'a. Sprawdziłem też kanały i są one podłączone bardzo sztywno, siedzą na swoim miejscu. Po włączeniu centrali słychać było jak woda ścieka do syfonu, dobry znak. Poniżej zdjęcia jak było i jak jest obecnie. https://goo.gl/photos/87H7SB3K1MhAkon67 U mnie tak to było zrobione, bo było najwygodniej ale oczywiście spadki muszą być. Poobserwuj przez kilka dni czy nie przestało lecieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjytfc 14.03.2016 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam,Jestem nowym użytkownikiem Airpacka 300V. Dom jeszcze nie wykończony wewnątrz i nie ogrzewany, ale odpaliłem centralę aby wyciągnąć wilgoć z wnętrza i sprawdzić jak z hałasem (instalację montowałem sam).Zadziwiły mnie parametry odczytu:czerpnia: 4,1 st.nawiew za wymiennikiem 5,8 st.wywiew przed wymiennikiem: 5,3 st.Czy to możliwe, że załącza się grzałka przy tych temperaturach?Czy może wynika to z niedokładności czujników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.03.2016 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam, Jestem nowym użytkownikiem Airpacka 300V. Dom jeszcze nie wykończony wewnątrz i nie ogrzewany, ale odpaliłem centralę aby wyciągnąć wilgoć z wnętrza i sprawdzić jak z hałasem (instalację montowałem sam). Zadziwiły mnie parametry odczytu: czerpnia: 4,1 st. nawiew za wymiennikiem 5,8 st. wywiew przed wymiennikiem: 5,3 st. Czy to możliwe, że załącza się grzałka przy tych temperaturach? Czy może wynika to z niedokładności czujników? Może grzałka chodzić. Jaki masz sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjytfc 14.03.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Może grzałka chodzić. Jaki masz sterownik? Sterownik Air++ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.03.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Sterownik Air++ No to jak masz Air++ to wszystko zobaczysz, czy działa grzałka, jak wygląda spraw bajpasu itd. Jak instalacja zrobiona? Na czym, czym podejście do skrzynek? Gdzie rekuperator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjytfc 14.03.2016 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Rekuperator w kotłowni na parterze. Rozprowadzenie do skrzynek rozdzielczych na poddaszu rurami spiro 200, odcinkami (podł. rekuperatora do spiro, zakręt przy poddaszu, połączenie ze skrzynkami rozdzielczymi - rurami Termoflex. Od skrzynek kanały HDPE 64/75. Na końcach skrzynki do zamontowania anemostatów. Instalacja rozprowadzona na parter po skosach dachu i wpuszczona nieco w pustaki stropu (będzie sufit podwieszany), na poddaszu też nad sufitem podwieszanym, ale pod wełną, tak aby całość instalacji była po stronie ogrzewanej. Czerpnia ścienna, wyrzutnia przez dach.Jutro podjadę i poszukam w ustawieniach. Podłączę też miernik energii, zobaczę ile prądu ciągnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RychuRychu1 14.03.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam. Czy ktoś z użytkowników mógłby podać jakie dokładnie modele wentylatorów ebm papst zastosowano w centralach 300 i 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.03.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam. Czy ktoś z użytkowników mógłby podać jakie dokładnie modele wentylatorów ebm papst zastosowano w centralach 300 i 400. 300 mają Soler&Palau a 400 Papsty. Jakie modele mogę jutro napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjytfc 14.03.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Witam. Czy ktoś z użytkowników mógłby podać jakie dokładnie modele wentylatorów ebm papst zastosowano w centralach 300 i 400. U mnie w 300V są takie: Edytowane 14 Marca 2016 przez mjytfc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.03.2016 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 W 300v są takie: [ATTACH=CONFIG]349948[/ATTACH] Airpack kiedy kupiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjytfc 14.03.2016 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Airpack kiedy kupiony? W grudniu 2015 zamawiałem, pod koniec stycznia 2016 przywieziony i zamontowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.03.2016 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 W grudniu 2015 zamawiałem, pod koniec stycznia 2016 przywieziony i zamontowany. No to jeszcze te starsze wersje były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjytfc 15.03.2016 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Może grzałka chodzić. Jaki masz sterownik? Sprawdziłem. Grzałka nie chodzi. Dziś sprawność spadła do 100% Myślę, że przy małych różnicach temeperatur zew./wew. (+3,0/+6,9) nie ma co liczyć sprawności. Przy okazji sprawdziłem pobór prądu (ustawienia fabryczne): 30% - 34W 60% - 102W 100% - 247W A w instrukcji moc maksymalna to 195W.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 15.03.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Sprawdziłem. Grzałka nie chodzi. Dziś sprawność spadła do 100% Myślę, że przy małych różnicach temeperatur zew./wew. (+3,0/+6,9) nie ma co liczyć sprawności. Przy okazji sprawdziłem pobór prądu (ustawienia fabryczne): 30% - 34W 60% - 102W 100% - 247W A w instrukcji moc maksymalna to 195W.... Jak patrzę to u mnie się przez ostatni miesiąc nie załączała. Wcześniej, przy dużych mrozach przełączałem na GWC, więc dostawała dod temp. Jak mierzyłęś tą moc, watomierzem ? Muszę też sprawdzić u mnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.03.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jak patrzę to u mnie się przez ostatni miesiąc nie załączała. Wcześniej, przy dużych mrozach przełączałem na GWC, więc dostawała dod temp. Jak mierzyłęś tą moc, watomierzem ? Muszę też sprawdzić u mnie, U mnie onyx 400 dream bierze 12W teraz. Ma zadane 30%. Opory na wentylach będą zmieniać pobór nieco podobnie jak działająca w danej chwili automatyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 15.03.2016 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jak działa w Airpacku opcja wykorzystania sygnału z okapu? Zwiększa nawiew czy zmniejsza wywiew ? Z tego co wiem, to zwiększa nawiew, ale jeśli masz to 100%, to pewnie potraktujesz to jako zmniejszenie wywiewu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 15.03.2016 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Sprawdziłem. Grzałka nie chodzi. Dziś sprawność spadła do 100% Myślę, że przy małych różnicach temeperatur zew./wew. (+3,0/+6,9) nie ma co liczyć sprawności. Przy okazji sprawdziłem pobór prądu (ustawienia fabryczne): 30% - 34W 60% - 102W 100% - 247W A w instrukcji moc maksymalna to 195W.... 600V, sprawdzone watomierzem: 30% - 30W 60% - 83W 100%- 225W 115% - 296W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjytfc 15.03.2016 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Jak patrzę to u mnie się przez ostatni miesiąc nie załączała. Wcześniej, przy dużych mrozach przełączałem na GWC, więc dostawała dod temp. Jak mierzyłęś tą moc, watomierzem ? Muszę też sprawdzić u mnie, Mierzyłem marketowym miernikiem energii wkładanym w gniazdko: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts