Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jedno szybkie pytanie - jeśli chcę wyciągnąc na ścianę sterownik Air ++, ale jeszcze go nie mam, a chciałbym kable umieścić pod tynkiem, wylewką , po prostu je ukryć, to jaki kabel podciągnąc w okolice centrali? skrętkę???

Wystarczy zwykła skrętka.

U mnie w sumie działa nawet na zasilającym (4 żyły), bo takim miałem położony (miał być Aeris)

Jedno szybkie pytanie - jeśli chcę wyciągnąc na ścianę sterownik Air ++, ale jeszcze go nie mam, a chciałbym kable umieścić pod tynkiem, wylewką , po prostu je ukryć, to jaki kabel podciągnąc w okolice centrali? skrętkę???

skrętka tylko nie zarabiaj końcówek jeszcze :)

Dostałem link do allegro od kogoś z forum - że taki będzie dobry. 20m kosztowało chyba 35zł z wysyłką.

Za bardzo nie kojarzę o co Ci chodzi z tym "8par żył". U mnie jeden koniec jest na parterze drugi na strychu.

Chłopaki z thessli nie radzą stosować dłuższych niż 15 m. Przynajmniej jeszcze rok temu tak było i tego się trzymam.

Mi wystarczył akurat 10m który dali w komplecie ;)

Instalacja już prawie wisi w komplecie, za jakieś 2-3 tygodnie pewnie będę odpalał. Mam nadzieję, że toto ruszy :>

Tak, dają 10mb w standardzie a można poprosić o 15 mb. Toto ruszy :) przynajmniej do tej pory ruszało zawsze. Pamiętać proszę o tym by przygotować podłączenie elektrycznie nie poprzez jakieś przedłużki czy tego typu rzeczy bo urządzenie jest bardzo czułe i potrafi wyrzucić błąd.

OK dzieki za info.

A jeszcze zapytam - braliście Air ++, czy to zbędny bajer i wystarczy jak się ma zwykłe sterowanie?

Zwykle ludzie biorą air ++ jest też teraz air mobile. Karalogowo 855 i 1069 netto. Na tych panelach jest full opcji natomiast np. Air s to tylko pokrętło zgodnie z ustawieniami fabrycznie lub podczas montażu przez instalatora. Z praktyki widzę że często ktoś bierze sam airs a potem odmawia air ++. Ale sam air s też się spotyka. Zależy czego oczekujesz.

Czy jest gdzieś dostępny poradnik jak dociąć i wymienić filtry w Airpackach ?

czeka mnie pierwsza wymiana... wiadomo można kupic orygnał za ponad 100pln i włożyć ale można też samodzielnie - i właśnie chciałbym oblookać wersję samodzielną żeby zdecydować w co iść

A nie dostałeś instrukcji? I rozumiem że ramki wymienne dokupiłeś.

Czy jest gdzieś dostępny poradnik jak dociąć i wymienić filtry w Airpackach ?

czeka mnie pierwsza wymiana... wiadomo można kupic orygnał za ponad 100pln i włożyć ale można też samodzielnie - i właśnie chciałbym oblookać wersję samodzielną żeby zdecydować w co iść

Do czego manual ?

rozkładasz ramki i docinasz włókninę ro ramki, aby nie było szpar. Zakładasz zachowując kierunek przepływu powietrza przez włóknine, zgodnie z danymi producenta/sprzedawcy materiału.

• 2 weeks później...
Witam, planujemy zainstalować centralę 400v. W domu jest wentylacja na niebieskich, perforowanych, elastycznych przewodach (położone w sufitach podwieszanych), a kolektory są wykonane ze sztywnych, rur cynkowanych. Mam pytanie czy warto instalować tłumik na nawiewach? Czy ma sens instalacja tłumika na wyrzutni, bo tak proponuje wykonawca?

Witam, planujemy zainstalować centralę 400v. W domu jest wentylacja na niebieskich, perforowanych, elastycznych przewodach (położone w sufitach podwieszanych), a kolektory są wykonane ze sztywnych, rur cynkowanych. Mam pytanie czy warto instalować tłumik na nawiewach? Czy ma sens instalacja tłumika na wyrzutni, bo tak proponuje wykonawca?

Jaka długość będzie od reku do wyrzutni?

No, właśnie, chciałbym, aby była jak najkrótsza, czyli kolanko i wyjście przez ścianę. To dobrze czy źle?

Odcinek krótki zatem a nawet bardzo krótki. Stąd pomysł z tłumikiem. W normalnym trybie pracy to nie problem ale jak podkrecisz reku na wyższe obroty to będzie słychać.