Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Witam,

Załączam zdjęcia mojego wyświetlacza. Dom ogrzewany gazem (podłogówka) i mam ustawione na piecu że w domu ma być temp 21,5 stopnia C . Dodatkowo jest kominek wraz z rozprowadzeniem ciepła po pokojach i jak napalę w nim to temperatura w domu osiąga 23-25. Rano po nocy jak się budzimy to temperatura w domu 19 stopni i zimo. Domek parterowy bez lanego stropu ocieplony pianą a w pianie są rozprowadzone rury od reku PE flexy. Podejrzewam że reku wyciąga ciepło z domu.

[ATTACH=CONFIG]373007[/ATTACH]

Witam, ja mam taki sam problem, reku za kupę kasy a w domu zimnem wieje.

Pozdrawiam

Jacek

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Trochę podajecie za mało danych na to "wianie zimnem". Bubli w budowie domu może być dziesiątki, niekoniecznie

spartolona wentylacja...

Witam, posiadam WM wykonana na skrzynkach rozdzielczych system PE-FLEX, 8 kanałów nawiewnych i 8 wywiewnych.

Napiecie na wentylatorze nawiewnym 5V, wywiew 6.7V

Ostatni odczyt

T zew. 0,9

T wyw.21

T naw. 16.1

intensywnosc 30%

Pozdrawiam

Jacek

Kurczę to faktycznie niedobrze wygląda, a gdzie idą wszystkie rurki? Może łapią gdzieś chłodek?

Kto to kładł i w jaki sposób?

Nie bardzo rozumiem intensywność30% jak jest napięcie 5V, tam zdaje się jest regulacja 0-10V?

Może coś wykumam u siebie jak będzie moduł CF...

No, to jest jakaś masakra ;-) wychładza mi domek strasznie..

WM wykonałem sam-prościzna, kanały przykryte 30-35cm wełny

Edytowane przez 81jacek

Sam już nie wiem co mam myśleć, dzisiaj postanowiłem wyłączyć reku tak dla testów na 24h

Jakie u ciebie są temperatury naw/wyw?

Jak jest mróz to nie wyłączaj centrali! Wentylacja nie wychłodzi Ci domu nawet przy takich parametrach jak podajesz. Ile masz osób w domu? Ile poszło Ci rur na rozprowadzenie? Może te 5V to za dużo akurat w Twoim przypadku.

Jak jest mróz to nie wyłączaj centrali! Wentylacja nie wychłodzi Ci domu nawet przy takich parametrach jak podajesz. Ile masz osób w domu? Ile poszło Ci rur na rozprowadzenie? Może te 5V to za dużo akurat w Twoim przypadku.

W domu dwie osoby, pe-flexa wyszło niecałe 150m

Wywiew 73m

Nawiew 67m

Edytowane przez 81jacek

Sam już nie wiem co mam myśleć, dzisiaj postanowiłem wyłączyć reku tak dla testów na 24h

Jakie u ciebie są temperatury naw/wyw?

Ja nie jestem dla Ciebie miarodajny, bo mam 350m rury i wielką ruderę, poza tym nie mam ustawionej jeszcze

tej wentylacji. Ale różnicę między nawiewem a wywiewem mam jakieś 2-3 stopnie C.

A co do podciśnienia to nie jestem pewien czy faktycznie jest, na zdrowy rozum jak więcej wyrzucamy a mniej

pobieramy to temperatura na nawiewie powinna być dużo wyższa, bo więcej energii wywalamy niż zaciągamy.

A u Ciebie ta delta T na poziomie 5 stopni jest zastanawiająca...

Możesz mieć zawalony wymiennik kondensatem przez co tak naprawdę mniejszy wywiew....przydałby się CF.

Witam, posiadam WM wykonana na skrzynkach rozdzielczych system PE-FLEX, 8 kanałów nawiewnych i 8 wywiewnych.

Napiecie na wentylatorze nawiewnym 5V, wywiew 6.7V

Ostatni odczyt

T zew. 0,9

T wyw.21

T naw. 16.1

intensywnosc 30%

Pozdrawiam

Jacek

Witam,

U mnie też delta jest na poziomie 5 stopni. Dom partetowy bez lanego stropu. Wybudowany z Ytong 24cm na to 20cm styro grafitowe lambda 0,032. W podłodze 20 cm styro, okna 3 szybowe 6 komorowe. Strop ocieplony pianą 20cm. Rury PE flex zamontowane w stopie w pianie. Centrala 300H. Instalator wysterował tak anemostaty że centrala przy 100% daje 280m3 (tyle nawiewa i tyle wyciąga). Co jest nie tak??

Przepraszam Panowie ze w tym temacie zapytam ale śledzę ten wątek.

Czy taki wymiennik można myć wodą pod cisnieniem.

Robię w tej chwili małe czyszczenie i widzę ze wymiennik jest strasznie brudny.

rekuperator i instalacja ma 14 lat

http://images81.fotosik.pl/164/9af3abbdc65437fdmed.jpg

http://images84.fotosik.pl/164/833fc20ac97f8897med.jpg

Dzięki ze informację.