romano78 05.12.2016 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Jeśli chodzi o syfon to w szarej mufie jeśli dobrze widzę jest gumowa redukcja i stoi tam woda cały czas więc wcześniej czy później będzie zawsze przeciek o kielichach w odwrotną stronę to już nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnuczek99 05.12.2016 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 ok na odrowadzeniu to jeszcze rozumiem, ale to że kapie z centrali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 05.12.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 A ten panel do filtrów czy na pewno masz dobrze załozony. Krawędzie pownnny być na równi z duzym panelem. Od tej strony masz czerpnie? Jak tak to sprawdź czy kanałem z czerpni nie leci Ci woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.12.2016 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 U mnie kolejne problemy. W czwartek byłem na strychu i nic nie zauważyłem. Natomiast w piątek jak byłem to zauważyłem mokrą płytę OSB. Zaglądam pod centralę i patrzę a tam to co na zdjęciu. Zaznaczyłem gdzie się wykrapla. Centrala pracuje 4 miesiące i dopiero teraz coś takiego się stało. Ktoś coś??[ATTACH=CONFIG]375049[/ATTACH] Za krótkie przejście spadku też tu nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 05.12.2016 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 A syfon możesz zredukować tak aby zawsze woda spływała nie zatrzymując się na uszczelkach np. taką redukcją:https://www.castorama.pl/produkty/instalacja/instalacje-wodne/systemy-kanalizacyjne/ksztaltki/zlacze-skrecane-40-x-32-40-50-mm-kielichowe-60-cm.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 05.12.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 U mnie kolejne problemy. W czwartek byłem na strychu i nic nie zauważyłem. Natomiast w piątek jak byłem to zauważyłem mokrą płytę OSB. Zaglądam pod centralę i patrzę a tam to co na zdjęciu. Zaznaczyłem gdzie się wykrapla. Centrala pracuje 4 miesiące i dopiero teraz coś takiego się stało. Ktoś coś??[ATTACH=CONFIG]375049[/ATTACH] A ten syfon masz to z kulką? Automatyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 05.12.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) A nie dało by się gdzieś tam w podłodze czy poniżej przerobić a by kielichy szly tak jak powinny a nie odwrotnie i wtedy tą redukcję harmonijkowa dac tak jak należy czyli kielichem w stronę syfonu i bez szarej mufy bezpośrednio w syfon? Edytowane 5 Grudnia 2016 przez romano78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnuczek99 05.12.2016 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Przesyłam zdjęcie jak to stoi (w trakcie montażu). Te krótkie odcinki od nawiewu i wywiewu wchodzą na skrzynki rozdzielcze (są w pianie po bokach centrali). Ze skroplinami pokombinuję aby było fachowo i tu się nie boję ale obawiam się tego wykraplania z centrali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.12.2016 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Przesyłam zdjęcie jak to stoi (w trakcie montażu). Te krótkie odcinki od nawiewu i wywiewu wchodzą na skrzynki rozdzielcze (są w pianie po bokach centrali). Ze skroplinami pokombinuję aby było fachowo i tu się nie boję ale obawiam się tego wykraplania z centrali. [ATTACH=CONFIG]375084[/ATTACH] To wszystko trzeba docieplic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 05.12.2016 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Chłopie a jak ma się na tej centrali nie wykroplić? przecież ma czerpni leci zimne powietrze, chłodzi obudowę i każda wilgoć wyjdzie. Poza tym to kilka stopni straty na takiej centrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 05.12.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 Był dziś u mnie miły gość, podłączył moduł CF, porobił pomiary i wykonał kalibrację. Działa to wszystko fajnie, ale mam wrażenie,że producent robi mnie w wała podając parametry sprężu wentylatorów. Maksymalnie co się udało wycisnąć to niecałe 360 m3/h. Może ja źle liczę, niech ktoś mnie skoryguje, ale chyba dobrze to rozumiem. Przyłącza mam fi200, potem skrzynki rozdzielcze, na nawiewiei wywiewie po 17 rur pe-flex 75 (wewnętrzna 63). Po 2 rurki na każdej skrzynce mam przytłumione tłumikiem, więc nie biorę ich w ogóle pod uwagę(aczkolwiek tam sobie coś też leci). Tak więc mam 15 rur, dajmy na to są długaśne na 20m (choć ja tak długiej nie mam ani jednej).Przy 15 rurach i przepływie 360 m3/h daje 24 m3/h na rurę, czyli jakieś 42 Pa. Na czerpni dajmy na to jest 30, na 7 metrach rury fi 200 około 10. Puszka rozprężna niech łyknie z 10, anemostat z 15. Razem do kupy 107 Pa. Czyli zgodnie z tabelą producenta powinienem mieć nieco ponad 400 m3/h przepływu.Przepływ taki jaki mam, czyli 350 m3/h na pełnym gazie, powinienem mieć przy oporze 200Pa, a takiego tam za chiny nie ma.Pytanie czy ja coś źle rozumiem, czy Thessla oszczędza na wiatrakach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.12.2016 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 (edytowane) No to teraz pytanie z inne beczki: Jak zmienić zadaną prędkość wentylatorów po restarcie centrali podczas braku zasilania?Dzisiaj był brak zasilania i po jego załączeniu centrala wystartowała na 100% mocy. Myślałem, że UFO startuje.I jeszcze jeden temat: Jakie tłumik akustyczny macie sprawdzony aby zamontować na nawiewie? Edytowane 5 Grudnia 2016 przez PliP tłumik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 05.12.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 A dlaczego masz głośno? Moje jak nawet ruszy na full to słabo słychać w chacie. A tłumików żadnych nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.12.2016 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2016 A dlaczego masz głośno? ... Mam w domu tak jakby 3 sekcje i jedna jest zrobiona na sztywnych rurach plastykowych oraz rurach spiro - Noo tylko bez krytyki, bo do błędu sam się przyznaję. Tam gdzie rury te specjalistyczne to problemu brak i nie słychać silnika od nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 06.12.2016 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 To zamiast tracić kasę i czas na tłumiki, zainwestuj jedno i drugie w kupno sonoductów i wymień rury tam gdzie się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 06.12.2016 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 ....zainwestuj... w kupno sonoductów. Tylko tutaj nie chodzi o to, że w kanale niesie się dźwięk wentylatora i docelowo chcę go wyeliminować. Dźwięk ten słyszalny jest dopiero w nocy, jak już w domu jest piekielna cisza. Lubię przed snem posłuchać własnych myśli, a do tego potrzebuję idealnej ciszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 06.12.2016 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2016 Był dziś u mnie miły gość, podłączył moduł CF, porobił pomiary i wykonał kalibrację.. Witam, czy do montażu CF potrzebny jest moduł upgrade? Co on Ci tam mierzył, myślałem że system CF automatycznie zmierzy/dostosuje/zbilansuje strumienie powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 07.12.2016 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ja raczej nie mam modułu upgrade, w każdym razie nie mam dodatkowych wyjść z tego co mi się wydaje, a na pewno nie zamawiałem nigdy osobno tego modułu. Moduł CF jest łączony jednym przewodem z końcówkami RJ45 do płyty głównej sterownika. Kalibracja przebiega, tak jak opisane w instrukcji. Zapodajesz jakąś wartość na nawiew/wywiew którą chcesz mieć jako maksimumi potem reku automatycznie ustawia napięcia sterujące wentyli, żeby uzyskać żądany przepływ. No i u mnie udało się wycisnąć tylko 350 m3/h(wysterowanie wentyli około 10V, wywiew z pół wolta mniej chyba). A o pomiarach to miałem na myśli sprawdzenie anemostatów w pomieszczeniach za pomocą miernika przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.12.2016 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Ja raczej nie mam modułu upgrade, w każdym razie nie mam dodatkowych wyjść z tego co mi się wydaje, a na pewno nie zamawiałem nigdy osobno tego modułu. Moduł CF jest łączony jednym przewodem z końcówkami RJ45 do płyty głównej sterownika. Kalibracja przebiega, tak jak opisane w instrukcji. Zapodajesz jakąś wartość na nawiew/wywiew którą chcesz mieć jako maksimum i potem reku automatycznie ustawia napięcia sterujące wentyli, żeby uzyskać żądany przepływ. No i u mnie udało się wycisnąć tylko 350 m3/h (wysterowanie wentyli około 10V, wywiew z pół wolta mniej chyba). A o pomiarach to miałem na myśli sprawdzenie anemostatów w pomieszczeniach za pomocą miernika przepływu. Ok rozumiem, czy po montażu CF zauważyłeś jakieś zmiany dotyczące sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 07.12.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Na razie trudno cokolwiek powiedzieć, gdyż w chałupie mam 10-12 st. C. Jutro zalewamy instalację grzewcząi za jakiś czas powinienem mieć warunki "nominalne". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts