Lisciasty 07.12.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Tylko tutaj nie chodzi o to, że w kanale niesie się dźwięk wentylatora i docelowo chcę go wyeliminować. Dźwięk ten słyszalny jest dopiero w nocy, jak już w domu jest piekielna cisza. U mnie na 100% mocy centrali kompletnie nic nie słychać w pokojach, a cisza jest zupełna, gdyż w chałupie nikt jeszcze nie mieszka, nie ma wyposażenia, więc każde pierdnięcie myszy odbija się echem po ścianach. Od rekuperatora do skrzynek rozdzielczych mam takie coś: http://www.decinternational.com/uk/products/insulated_ducting/acoustically_insulated_ducting/sonodec_250/ http://www.decinternational.com/specs/uk/sonodec_250.pdf a cała dalsza instalacja zrobiona na pe-flexach fi75. Więc wywal te sztywne kanały główne co to je hodujesz przy centrali i problem będzie rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.12.2016 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Na razie trudno cokolwiek powiedzieć, gdyż w chałupie mam 10-12 st. C. Jutro zalewamy instalację grzewczą i za jakiś czas powinienem mieć warunki "nominalne". Ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.12.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2016 Czekam z niecierpliwością na więcej info Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 08.12.2016 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 U mnie kolejne problemy. W czwartek byłem na strychu i nic nie zauważyłem. Natomiast w piątek jak byłem to zauważyłem mokrą płytę OSB. Zaglądam pod centralę i patrzę a tam to co na zdjęciu. Zaznaczyłem gdzie się wykrapla. Centrala pracuje 4 miesiące i dopiero teraz coś takiego się stało. Ktoś coś??[ATTACH=CONFIG]375049[/ATTACH] Miąłem podobny problem chwilę po odpaleniu centrali. Z tego co pamiętam u mnie było to związane z tym że centrala została odpalona bez odpływu, po ok 2tyg hydraulik podłączył odpływ. Wniosek był taki, że podciśnienie zaciągnęło część wody do obudowy, potem ciekło mi jak u Ciebie u dołu i na łączeniu kolanka. Po wytarciu i ok 2-3tyg wszystko wyschło i już nie miałem tego problemu. Zadzwoń do serwisu, na pewno coś doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 08.12.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 a cała dalsza instalacja zrobiona na pe-flexach fi75. Więc wywal te sztywne kanały główne co to je hodujesz przy centrali i problem będzie rozwiązany. Sztywne kanały nic do tego nie mają. U mnie jest cała instalacja na zwykłych Spiro i przy 105% (650-ka) nic nie słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 08.12.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Panowie jak liczycie sprawność reku, tak się zastanawiam czy nie zautomatyzować odczytu i zapisu sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.12.2016 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2016 Sztywne kanały nic do tego nie mają. U mnie jest cała instalacja na zwykłych Spiro i przy 105% (650-ka) nic nie słychać. Na sztywnych nie będzie słychać jak dobrze dobrane i zrobione... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 09.12.2016 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ale skoro słychać to znaczy że jest problem. Pisanie że u mnie działa, czy też dobrze zrobione dobrze działa,pomoże gościowi jak umarłemu kadzidło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.12.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Widziałem i dotykałem oraz słuchałem w ostatnich dniach 2 instalacje i jeszcze mam do obejrzenia i obsłuchania trzecią. Okazuje się, że to co u mnie słychać, to to jest to, na co nie zwraca się uwagi i jest podobno standardem. U mnie słychać wentylator jak wejdę na krzesło i przyłożę ucho. Pozostaje jeszcze sprawa włączenia rekuperatora po załączeniu zasilania. Jak to macie rozwiązane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.12.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ale skoro słychać to znaczy że jest problem. . O jakiej mocy masz reku i na jakiej powierzchni lub kubaturze działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.12.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Pozostaje jeszcze sprawa włączenia rekuperatora po załączeniu zasilania. Jak to macie rozwiązane? A w czym tkwi problem? U mnie włączam do kontaktu potem pstryczek na reku oraz jeśli jest panel Aeris++ to na nim i po około 1-2min reku startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.12.2016 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 A w czym tkwi problem?. Jeżeli zabraknie zasilania to po jego powrocie centrala startuje i działa na pełnych obrotach. Po restarcie zapomina co robiła wcześniej. Mam Panel Air++. Zapewne w przyszłym tygodniu zadzwonię i tak do przedstawiciela i dopytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.12.2016 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 To coś nie tak. U mnie startuje od ostatnich ustawień na których pracowało przed zanikiem zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marty0000 09.12.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 U mnie startuje po zaniku zasilania na 59% i po kilku sekundach wskakuje na zadany program Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 09.12.2016 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 Ale skoro słychać to znaczy że jest problem. Pisanie że u mnie działa, czy też dobrze zrobione dobrze działa, pomoże gościowi jak umarłemu kadzidło. To nie pisz "wywal te sztywne kanały", bo nie w tym jest problem. Jak jest dobrze zaprojektowane i zrobione to nie ma prawa być głośno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.12.2016 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2016 U mnie startuje po zaniku zasilania na 59% i po kilku sekundach wskakuje na zadany program To jutro zrobię próbę - wyjmę wtyczkę, włożę ponownie i poczekam na efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 10.12.2016 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 U mnie najpierw startuje na pełnych obrotach, a potem wraca do zadanych ustawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 10.12.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 U mnie najpierw startuje na pełnych obrotach, a potem wraca do zadanych ustawień U mnie także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 10.12.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2016 Faktycznie- potwierdzam, że po braku zasilania centrala startuje na pełnych obrotach, a po kilku sekundach wraca do wcześniejszych ustawień. Jeśli chodzi o słyszalność wentylatora nawiewu to problem w 100% został rozwiązany poprzez zamontowanie tłumika akustycznego o wymiarach 150/1000mm. Teraz tylko ocieplić biały kanał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.12.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2016 U mnie także. I tak powinno to wyglądać w każdym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts