wnuczek99 12.12.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 To wszystko trzeba docieplic Tzn co konkretnie trzeba docieplić? Obecnie reku jest przykryta wełną. Co mam więcej zrobić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.12.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Tzn co konkretnie trzeba docieplić? Obecnie reku jest przykryta wełną. Co mam więcej zrobić?? prześlij jak to wygląda teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 12.12.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 To nie pisz "wywal te sztywne kanały", bo nie w tym jest problem. Jak jest dobrze zaprojektowane i zrobione to nie ma prawa być głośno. Kolejny Wujek Dobra Rada. Jak jest dobrze zaprojektowane i zrobione to nie ma prawa być głośno. Super, chłop sam by na to nie wpadł. Ale tak się składa że jest źle zrobione, więc trzeba to zmienić, czyli wywalić coś, co hałasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 12.12.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 O jakiej mocy masz reku i na jakiej powierzchni lub kubaturze działa? Mam airpacka 400, powierzchnia coś koło 240m2 x 2,7m czyli kubatura około 650m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 12.12.2016 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Mam airpacka 400, powierzchnia coś koło 240m2 x 2,7m czyli kubatura około 650m3. U mnie jakiej wielkości musiałby być airpack ? Użytkowej pow 164 x 2,75 m, kubatura ok 451 m3. Jak znam życie to wycenią również 400, nie będzie za duży ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.12.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 U mnie jakiej wielkości musiałby być airpack ? Użytkowej pow 164 x 2,75 m, kubatura ok 451 m3. Jak znam życie to wycenią również 400, nie będzie za duży ? Ile osób? Raczej będzie to 400 może być i 500... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 13.12.2016 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Ile osób? Raczej będzie to 400 może być i 500... 2+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 13.12.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 2+2 Więc potrzebujesz w zasadzie biorąc pod uwagę kuchnię, dwie łazienki i cztery osoby już z naddatkiem około 250. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 13.12.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Trzeba sprawdzić u handlowca jaka jest różnica w cenie między modelem 300 a 400, może być że będzie kosmetyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 13.12.2016 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Kolejny Wujek Dobra Rada. Jak jest dobrze zaprojektowane i zrobione to nie ma prawa być głośno. Super, chłop sam by na to nie wpadł. Ale tak się składa że jest źle zrobione, więc trzeba to zmienić, czyli wywalić coś, co hałasuje. Ja Wujek ? Czy to ja pisałem, żeby coś wywalał ? Rozumiem, że wg Ciebie jest zle .. bo tego nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wnuczek99 13.12.2016 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, Wstawiam zdjęcia. Normalnie jest przykryte wełną jak na foto, dla obrazu zdjąłem wełnę. Na jednym foto jest "długa" rura puszczona po pianie - jest to czerpnia. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez wnuczek99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 13.12.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2016 Ja Wujek ? Czy to ja pisałem, żeby coś wywalał ? Rozumiem, że wg Ciebie jest zle .. bo tego nie masz. Spójrz na to co napisałeś do tej pory i wskaż fragment, który zawiera jakiś konkret mający wkład w rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 14.12.2016 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 Więc potrzebujesz w zasadzie biorąc pod uwagę kuchnię, dwie łazienki i cztery osoby już z naddatkiem około 250. Rozwiń proszę myśl - skonczyłem wybierać PC, teraz zabieram się za temat wentylacji więc jeszcze z tydzień mi zejdzie zanim ogarnę co z czym i do czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.12.2016 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 A cóż tu rozwijać. Wentylacja jest dla ludzi a nie dla powierzchni. Cztery osoby to 120 m3 powietrza. I praktycznie na takiej wydajności będzie Ci chodziło reku przez 90% czasu bo inaczej przesuszysz i będziesz miał dyskomfort. Teraz załóżmy że żonka gotuje dla ciebie zupkę a dwie osoby idą do dwóch łazienek wziąć prysznic. Więc normowo powinieneś podnieść wydajność o 120m3 aby nie zrobiło się zbyt wilgotno. Czyli razem masz 240 m3. I praktycznie tyle potrzebujesz.Kupując trzysetkę masz już zapas na przewietrzenie a czterysetkę jeszcze większy. Pięćsetka będzie dla ciebie już przerostem formy nad treścią. Przy airpaku różnica pomiędzy 300 a 400 jest nie wilka więc powinieneś rozejrzeć się za którąś z nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.12.2016 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2016 A cóż tu rozwijać. Wentylacja jest dla ludzi a nie dla powierzchni. Cztery osoby to 120 m3 powietrza. I praktycznie na takiej wydajności będzie Ci chodziło reku przez 90% czasu bo inaczej przesuszysz i będziesz miał dyskomfort. Teraz załóżmy że żonka gotuje dla ciebie zupkę a dwie osoby idą do dwóch łazienek wziąć prysznic. Więc normowo powinieneś podnieść wydajność o 120m3 aby nie zrobiło się zbyt wilgotno. Czyli razem masz 240 m3. I praktycznie tyle potrzebujesz. Kupując trzysetkę masz już zapas na przewietrzenie a czterysetkę jeszcze większy. Pięćsetka będzie dla ciebie już przerostem formy nad treścią. Przy airpaku różnica pomiędzy 300 a 400 jest nie wilka więc powinieneś rozejrzeć się za którąś z nich Oczywiście. Jeżeli nie ma dużych oporów na instalacji to 300'tka jest wystarczająca! Pomiędzy 300' a 400' jest 550 zł różnicy netto. Do tego można doliczyć fakt, że 400' pasuje rozprowadzić kanałami fi 200 a 300 można puścić na fi 160. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 15.12.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 Oczywiście. Jeżeli nie ma dużych oporów na instalacji to 300'tka jest wystarczająca! Pomiędzy 300' a 400' jest 550 zł różnicy netto. Do tego można doliczyć fakt, że 400' pasuje rozprowadzić kanałami fi 200 a 300 można puścić na fi 160. itd. Czyli coś już wiem Wczytam się w inny temat o wentylacji i pewnie tam trochę popytam, żeby tu nie śmiecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 15.12.2016 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 I tak powinno to wyglądać w każdym przypadku. Sterownik zasilany jest z centrali, więc wstaje zaraz po. U mnie jest jeszcze nadrzędne sterowanie, ale rezultat ten sam, po restarcie centrali ustanowione jest połaczenie i zaczyna być realizowany zaprogramowany program. Spójrz na to co napisałeś do tej pory i wskaż fragment, który zawiera jakiś konkret mający wkład w rozwiązanie problemu. Wskazałem, po przez zanegowanie głupoty, którą napisałęś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 15.12.2016 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Więc potrzebujesz w zasadzie biorąc pod uwagę kuchnię, dwie łazienki i cztery osoby już z naddatkiem około 250. I te 250 m3/h ma być wymieniane w trybie zwykłej pracy rekuperatora? Nie za dużo? 4 osoby z górką to jakieś 120 m3 (w tym układzie jest aż 40 m3 zapasu na godzinę w stosunku do tego co faktycznie musi być wymienione). Normy na łazienkę dotyczą raczej momentu kiedy łazienka jest wykorzystywana, więc w ciągu doby uzbiera się tego przy 4 osobach jakąś godzinę z minutami, czyli dojdzie ok. 60 m3. Kuchnia też wedle użytkowania i też pewnie nie więcej niż 60 m3 na dobę, czyli razem jakieś 10 m3 na godzinę. W sumie 120 m3 brzmi rozsądnie. Można zaszaleć i zrobić 130 m3, ale 250? Nie jest tak przypadkiem tak, że w Polsce mamy przewymiarowane instalacje rekuperacji a później jest płacz, że powietrze za suche? EDIT: teraz dopiero przeczytałem wpis plusfoto. Pojawiają się jednak w sieci głosy rozsądku. Kto to wymyślił żeby ustawiać instalacje rekuperacji pod kubaturę? Do tego dochodzi, że "specjalista" od rekuperacji nie wnika nawet ile osób ma mieszkać w moim domu i nie widzi problemu żeby urządzenie działało na tej samej mocy przy 2 i 6 osobach, po prostu liczy od m2. Zatrważające. Jak tak dalej pójdzie sam sobie reku w domu zainstaluję. Edytowane 16 Grudnia 2016 przez alter2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.12.2016 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 I te 250 m3/h ma być wymieniane w trybie zwykłej pracy rekuperatora? Nie za dużo? 4 osoby z górką to jakieś 120 m3 (w tym układzie jest aż 40 m3 zapasu na godzinę w stosunku do tego co faktycznie musi być wymienione). Normy na łazienkę dotyczą raczej momentu kiedy łazienka jest wykorzystywana, więc w ciągu doby uzbiera się tego przy 4 osobach jakąś godzinę z minutami, czyli dojdzie ok. 60 m3. Kuchnia też wedle użytkowania i też pewnie nie więcej niż 60 m3 na dobę, czyli razem jakieś 10 m3 na godzinę. W sumie 120 m3 brzmi rozsądnie. Można zaszaleć i zrobić 130 m3, ale 250? Nie jest tak przypadkiem tak, że w Polsce mamy przewymiarowane instalacje rekuperacji a później jest płacz, że powietrze za suche? EDIT: teraz dopiero przeczytałem wpis plusfoto. Pojawiają się jednak w sieci głosy rozsądku. Kto to wymyślił żeby ustawiać instalacje rekuperacji pod kubaturę? Do tego dochodzi, że "specjalista" od rekuperacji nie wnika nawet ile osób ma mieszkać w moim domu i nie widzi problemu żeby urządzenie działało na tej samej mocy przy 2 i 6 osobach, po prostu liczy od m2. Zatrważające. Jak tak dalej pójdzie sam sobie reku w domu zainstaluję. Jak ja pytam ile mieszkańców w domu to od razu śmiech że po co mi to...a właśnie po to. Ja nie lubię narażać ludzi na niepotrzebne koszty oraz dyskomfort. Ale centrala powinna mieć możliwość dać z siebie więcej gdy pojawi się więcej ludzi czy chcemy przewietrzanie zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.12.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 I te 250 m3/h ma być wymieniane w trybie zwykłej pracy rekuperatora? Nie za dużo? .... Przecież napisałem że to jest max co mu potrzebne. A 90 % czasu ten reku będzie chodził na wydajności ~120m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts