Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Reku jest wyposażone w presostat i system CP.

System filtracji CP informuje użytkownika o konieczności wymiany filtrów po osiągnięciu przez nie rzeczywistego końcowego stanu zabrudzenia, także filtry są ok

Domawiałeś? Bo w wersji podstawowej jest tylko miejsce gdzie ten system możesz podłączyć.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ustawić nieskończona wentylacje i czy w ogóle się da (nieocieplane kanały, nieocieplane poddasze) aby przetrwać zimę możliwie ekonomicznie. W tej chwili na panelu temp. nawiewu to 14st (na zewnątrz około 0) wywiewu15 st a na anemostatach pewnie jeszcze mniej bo kanały leżą na stropie nieocieplonego poddasza jedynie przykryte od góry niezbyt dokładnie 20 cm welny.

Nie, to jest cena samej centrali poniżej dokładna wycena

AirPack 400V - 5400 zł netto.

Panel Air++ - 640 zł netto.

Transport kurierem 80 zł netto.

Konsola 119 zł netto

Jak już wcześniej pisałem Airpack 300v był tańszy o 450zl ale zdecydowalem sie na 400v ze wzgedu na wentylatory EBM papst.

Pozdrawiam

Jacek

Ja dostałem ofertę za 7000zł netto

w tym jest

AirPack 400V

Panel Air++

Moduł CF

Pytanie czy to dobra oferta.

Do takiej powierzchni to 170 wystarczy z nadmiarem. 300h ma minimalny wydatek około 120m3/h. No chyba że będziecie mieszkać w 5 osób. Niech się spece wypowiedzą zresztą bo nieczęsto zdarza się tu ktoś z domem poniżej 100m2.

Wydajność maksymalna tych rekuperatorów podawana jest dla sprężu 150 Pa.

Każda centrala może pracować z minimum 30% wydajności.

Przy 150 Pa sprężu centrala 300 ustawiona na 30% będzie nawiewać prawie NIC.

O ile centrala dobrana jest dobrze, to masz możliwość regulacji od 0 - do MAX.

Na tą chwilę 2+2 ale kto wie, może i będzie trzecie. Dom przejściowy na kilka lat, później na wynajem

Widziałem 170 ale podszedłem do niej trochę jako fajne ale mało popularne.

Skoro 300h kosztuje 5500-6000zł to zastanawiam się czy na wersji 170 aż tyle oszczędzę.

Nie chciałbym aby rekuperator chodził na granicy wydajności. Kubaturę mam 250m3, licząc wymianę 125m2/h to już jest ponad połowa maksymalnej wydajności 170

Poszukam cen tej 170 i co ma być w niej nowe.

Dzięki panowie

jeszcze edit:

Wsadzenie do szafy czy pomieszczenia gospodarczego i tak nie ma sensu bo kanały będą szły na stropie monolitycznym więc musiałbym robić 4 otwory i prowadzić przewody fi160. Chyba lepiej dac reku na poddaszu i mieć w pomieszczeniu gospodarczym tylko pion od GWC

NIE. Zdecydowanie lepiej dać centralę w pomieszczeniu gospodarczym.

Pożycz wiertnicę i po konsultacji z konstruktorem wierć otwory.

Jest masa tematów tutaj na forum o problemach z centralami zamontowanymi na nieogrzewanym poddaszu.

Ktoś mi wytłumaczy na czym polega ten moduł CF i dlaczego jest tak potrzebny ? :)

Centrala mierzy sobie ciśnienie powietrza i cały czas koryguje prędkość wentylatorów by nawiew i wywiew był zrównoważony.

Niezależnie od stopnia zabrudzenia filtra, lub zmiany nastawy którego z anemostatów centrala dąży do wyrównania wydatku nawiewu i wywiewu.

Wydajność maksymalna tych rekuperatorów podawana jest dla sprężu 150 Pa.

Każda centrala może pracować z minimum 30% wydajności.

Przy 150 Pa sprężu centrala 300 ustawiona na 30% będzie nawiewać prawie NIC.

O ile centrala dobrana jest dobrze, to masz możliwość regulacji od 0 - do MAX.

NIE. Zdecydowanie lepiej dać centralę w pomieszczeniu gospodarczym.

Pożycz wiertnicę i po konsultacji z konstruktorem wierć otwory.

Jest masa tematów tutaj na forum o problemach z centralami zamontowanymi na nieogrzewanym poddaszu.

Dzięki za uwagi. Otwory nie są problemem bo strop jeszcze nie istnieje. Na etapie wylewania mogę wsadzić rury z PCV.

Odnośnie tego poddasza... Rekuperator stałby bezpośrednio (no dobra na gumowych nogach) na stropie monolitycznym, czyli miałby "ogrzewanie podłogowe"

Cały strop będzie zasypany 40cm celulozy z wyjątkiem tego kawałka gdzie stoi rekuperator, nad rekuperatorem zbudowałbym "domek" z OSB i styropianu/wełny.

Będzie GWC rurowe 50mb, nie spodziewam się jakiś cudów co do temperatury ale na pewno nie będzie to -5*.

Co sądzisz o czymś takim?

Edytowane przez Konrad Podgórski

Dzięki za uwagi. Otwory nie są problemem bo strop jeszcze nie istnieje. Na etapie wylewania mogę wsadzić rury z PCV.

Odnośnie tego poddasza... Rekuperator stałby bezpośrednio (no dobra na gumowych nogach) na stropie monolitycznym, czyli miałby "ogrzewanie podłogowe"

Cały strop będzie zasypany 40cm celulozy z wyjątkiem tego kawałka gdzie stoi rekuperator, nad rekuperatorem zbudowałbym "domek" z OSB i styropianu/wełny.

Będzie GWC rurowe 50mb, nie spodziewam się jakiś cudów co do temperatury ale na pewno nie będzie to -5*.

Co sądzisz o czymś takim?

Generalnie w teorii to wygląda dobrze, ale naczytałem się tu sporo problemów z umiejscowieniem reku na strychu teoretycznie ocieplonym. Wymienniki zamarazają zdecydowanie częsciej niż np. tam gdzie reku jest w garażu czy "kotłowni". Ja u siebie w projekcie też miałem reku na strychu, ale przenoszę go własnie do kotłowni. Raz, że bedzie miał cieplej, a dwa, że zaoszczędzę parę groszy na specjalne ocieplenie pomieszczenia pod reku.

Dziękuję wszystkim za uwagi

Zgadzam się że umieszczenie rekuperatora na nieogrzewanym nie ocieplonym poddaszu to zły pomysł, natomiast ja chcę go umieścić w małym specjalnie do tego celu zbudowanym "domku". Tak żebym wchodził do niego przez właz, zamiast martwić się o szczelność izolacji całego poddasza będę miał prostokątną bryłę o kubaturze max 16m3 w środku, dodatkowo na rekuperator mogę przykleić dodatkowe kawałki styropianiu.

Kondensat nie zamarznie bo rura dla kondensatur będzie szła centralnie w dół, umieszczę rekuperator nad pionem od GWC i odpływu skroplin. Czyli już po kilkunastu centrymetrach będzie w pomieszczeniu gospodarczym

Wymiennik przy GWC też powinien mieć sie dobrze.

Wyrzutnią będzie podwójny kominek wentylacyjny fi125 idący w górę tak by nie dotykał izolacji na stropie i jej nie chłodził.

Muszę przemyśleć kwestie wentylacji tego pomieszczenia ;-)

@Konrad Podgórski

U siebie myślę zrobić bardzo podobnie. Osobny "domek" dla reku i dodatkowo naczynia wzbiorczego od CO. Ogrzewany będzie powietrzem wyrzucanym przez reku. Dalej to powietrze będzie wydostawało się przez kratkę wentylacyjną w "domku" i wylatywało na strych, gdzię będzie dobra wentylacja zapewniona przez kratki wentylacyjne w przeciwległych ścianach domu.

reku_na_strychu.jpg

@Konrad Podgórski

U siebie myślę zrobić bardzo podobnie. Osobny "domek" dla reku i dodatkowo naczynia wzbiorczego od CO. Ogrzewany będzie powietrzem wyrzucanym przez reku. Dalej to powietrze będzie wydostawało się przez kratkę wentylacyjną w "domku" i wylatywało na strych, gdzię będzie dobra wentylacja zapewniona przez kratki wentylacyjne w przeciwległych ścianach domu.

[ATTACH=CONFIG]376526[/ATTACH]

Też tak myślałem ale potwietrze o wilgotności 40% które masz w domu po oddaniu ciepła w wymienniku będzie miało wilgotność bliską 100% i takie powietrze powinno się wyrzucać na zewnątrz.

To co mogę zasugerować to nie izolowanie tej rury do wyrzutni tak by jej temperatura grzała lub chłodziła temperaturę w "domku" ale samo powietrze wyrzucać na zewnątrz.

Duzo osób narzeka na wodę lejącą się z wyrzutni ściennej, to właśnie ten problem

Edytowane przez Konrad Podgórski

@Konrad Podgórski

[ATTACH=CONFIG]376526[/ATTACH]

Ja mam tak zrobione ale nie wyrzucam powietrza zużytego do tego domku bo ono jest wilgotne i brudne. Jak dobrze zabudujesz to nawet przy -24 nie będzie problemu a sprawdzalem to rok temu gdy przez 2 noce tak spadła temp.

Też tak myślałem ale potwietrze o wilgotności 40% które masz w domu po oddaniu ciepła w wymienniku będzie miało wilgotność bliską 100% i takie powietrze powinno się wyrzucać na zewnątrz.

To co mogę zasugerować to nie izolowanie tej rury do wyrzutni tak by jej temperatura grzała lub chłodziła temperaturę w "domku" ale samo powietrze wyrzucać na zewnątrz.

Duzo osób narzeka na wodę lejącą się z wyrzutni ściennej, to właśnie ten problem

Rura do wyrzutni musi byc izolowana bo się będzie lać przy różnicy temperatur.

Wyrzutnie zawsze polecam w dachu pionowo. Co do kominków to polecam Vilpe.

tak też u mnie będzie, ale po drodze może trochę ciepła ta rura oddać tak by dogrzać do tych 12*... chociaż faktycznie latem będzie to działało w drugą stronę i rura będzie mokra na zewnątrz...

Zobaczę po wykonaniu.

Witam,

nie wiem czy ten temat już został poruszony w tym wątku, przeszukałem - nie znalazłem ;) Chodzi o komunikację ModBus w AirPacku. Chciałbym podłączyć centralę do systemu Ampio, wiem że potrzebuję modułu do komunikacji RS485, ale czy ktoś to już faktycznie wykonywał? Na jakie problemy mogę natrafić przy próbie integracji AirPacka z automatyką domową?

Pozdrawiam.