Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Czy wiadomo już co nowego znajdziemy w Airpack'ach w 2017?

Będzie nowa seria central pod nową nazwą airpacki base wylecą a zostaną te normalne. Na razie jeszcze trwają testy ale nowe centrale mają być w styczniu przynajmniej jeden model 300/450 ale też radzę wziąć na to ewentualną poprawkę.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

nie wiem czy ten temat już został poruszony w tym wątku, przeszukałem - nie znalazłem ;) Chodzi o komunikację ModBus w AirPacku. Chciałbym podłączyć centralę do systemu Ampio, wiem że potrzebuję modułu do komunikacji RS485, ale czy ktoś to już faktycznie wykonywał? Na jakie problemy mogę natrafić przy próbie integracji AirPacka z automatyką domową?

Pozdrawiam.

Z centralą można sie skomunikować za pomocą Modbus RTU.

Ja podłaczyłem komputer z centralą za pomocą zwyklej przejściówki USB-RS485 za 10 zł z Allegro.

Skleciłem sobie prosty skrypt w pythonie który odczytuje temperatury nawiewu.

A czy bedzie to działało z Ampio? To chyba juz zależy od producenta automatyki czy zaimplementował obsługę tych central.

Witam,

Dzwoniłem do serwisu Airpack'a w sprawie niskiej sprawności mojego reku. Problem zdiagnozowali w 10s najwidoczniej nie ja pierwszy dzwoniłem z tym problemem ;)

Otóż problem tkwi w kondensacie, który zalał wymiennik (tak jak kolega Beskidziak sugerował) po rozkręceniu reku i wyciągnięciu wymiennika wylałem z niego prawie 1l wody. Po wysuszeniu wszystko wróciło do normy. Recepta serwisu na pozbycie się wody z urządzenia to wietrzenie lub zakup systemu CF.

Niedawno wszyscy pisali o onyx'ie, że wymiennik zalany przez kondensat zamarza, a co za tym idzie obniża sprawność. Widać że Airpack ma ten sam problem...

Pozdrawiam

Jacek

...serwis kazał raz/dwa razy dziennie "wietrzyć" aby wentylatory wydmuchały wodę.

No to u mnie sprawę ewentualnego zalegania wody na wymienniku rozwiązuje chyba okap kuchenny.

Okap z wrzutem powietrza na zewnątrz mam podłączony kablem pod reku i w chwili gdy go załączam to cały czas nawiew idzie na 150%, a wywiew na 80 albo na 100%.

P.S.

wymiennik można wyjąć z każdej strony? Czy tez tak jak filtry zawczasu trzeba coś tam przestawić? Pytam bo wymiennika jeszcze nie wyjmowałem :/

...

Czy sprawność reku jakoś samo obliczacie/sprawdzacie czy gdzieś w Panelu np. Air++ jest ona pokazywana bieżąca już w procentach ?

Wszystko można łatwo policzyć z tzw. proporcji, czyli:

Bierzesz temperaturę nawiewu mnożysz razy 100 i następnie dzielisz przez temperaturę wywiewu.

Otrzymany wynik to sprawnosć twojego reku.

Np: na wywiewie masz 20*C a na nawiewie masz 16,8*C to:

16,8x100= 1680 / 20 = 84% sprawności.

Wszystko można łatwo policzyć z tzw. proporcji, czyli:

Bierzesz temperaturę nawiewu mnożysz razy 100 i następnie dzielisz przez temperaturę wywiewu.

Otrzymany wynik to sprawnosć twojego reku.

Np: na wywiewie masz 20*C a na nawiewie masz 16,8*C to:

16,8x100= 1680 / 20 = 84% sprawności.

Hmmm.

Nowy wzór.

A co z temperaturą zewnętrzną? - nie bierzesz jej pod uwagę?

Hmmm.

Nowy wzór.

A co z temperaturą zewnętrzną? - nie bierzesz jej pod uwagę?

Temperatura zewnętrzna ma wpływ na to jaka będzie temp nawiewu.

Im niższa temperatura zewnętrzna tym automatycznie gorsza sprawność rekuperatora, która i tak wyliczana jest z temp wywiewu oraz nawiewu.

Jeżeli jednak jest inny wzór na wyliczenie sprawności to bardzo chętnie go poznam i nie będę upierał się przy swoim.

Odczyt z teraz na moim reku, na panelu Air++ to:

- czerpnia = 2,1*C

- po GWC = 6,8*C

- nawiew = 17,9*C

- wywiew = 19,7*C

- temp otocz.= 15,8*C

wg moich wyliczeń sprawność to 90,86%.

Witam,

nie wiem czy ten temat już został poruszony w tym wątku, przeszukałem - nie znalazłem ;) Chodzi o komunikację ModBus w AirPacku. Chciałbym podłączyć centralę do systemu Ampio, wiem że potrzebuję modułu do komunikacji RS485, ale czy ktoś to już faktycznie wykonywał? Na jakie problemy mogę natrafić przy próbie integracji AirPacka z automatyką domową?

Pozdrawiam.

Wystarczy prosty moduł RS485 na USB. Jak dobrze połączysz i dostaniesz do producenta spis rejestrów to problemów nie powinno być :rolleyes: