oszczednyGrześ 27.12.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Czy wiadomo już co nowego znajdziemy w Airpack'ach w 2017? Będzie nowa seria central pod nową nazwą airpacki base wylecą a zostaną te normalne. Na razie jeszcze trwają testy ale nowe centrale mają być w styczniu przynajmniej jeden model 300/450 ale też radzę wziąć na to ewentualną poprawkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wa2 01.01.2017 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2017 Witam, nie wiem czy ten temat już został poruszony w tym wątku, przeszukałem - nie znalazłem Chodzi o komunikację ModBus w AirPacku. Chciałbym podłączyć centralę do systemu Ampio, wiem że potrzebuję modułu do komunikacji RS485, ale czy ktoś to już faktycznie wykonywał? Na jakie problemy mogę natrafić przy próbie integracji AirPacka z automatyką domową? Pozdrawiam. Z centralą można sie skomunikować za pomocą Modbus RTU. Ja podłaczyłem komputer z centralą za pomocą zwyklej przejściówki USB-RS485 za 10 zł z Allegro. Skleciłem sobie prosty skrypt w pythonie który odczytuje temperatury nawiewu. A czy bedzie to działało z Ampio? To chyba juz zależy od producenta automatyki czy zaimplementował obsługę tych central. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djsuszi 03.01.2017 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Skleciłem sobie prosty skrypt w pythonie który odczytuje temperatury nawiewu. mógłbyś go tu wrzucić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 03.01.2017 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam, Dzwoniłem do serwisu Airpack'a w sprawie niskiej sprawności mojego reku. Problem zdiagnozowali w 10s najwidoczniej nie ja pierwszy dzwoniłem z tym problemem Otóż problem tkwi w kondensacie, który zalał wymiennik (tak jak kolega Beskidziak sugerował) po rozkręceniu reku i wyciągnięciu wymiennika wylałem z niego prawie 1l wody. Po wysuszeniu wszystko wróciło do normy. Recepta serwisu na pozbycie się wody z urządzenia to wietrzenie lub zakup systemu CF. Niedawno wszyscy pisali o onyx'ie, że wymiennik zalany przez kondensat zamarza, a co za tym idzie obniża sprawność. Widać że Airpack ma ten sam problem... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 03.01.2017 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Czy ten cf to rzeczywiście taki złoty środek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.01.2017 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Witam, Dzwoniłem do serwisu Airpack'a w sprawie niskiej sprawności mojego reku. ... problem tkwi w kondensacie, który zalał wymiennik... Tzn, że tobie z rurki nic nie leciało? Czy jak to się stało, że tam tyle wody naleciało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 03.01.2017 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Tzn, że tobie z rurki nic nie leciało? Czy jak to się stało, że tam tyle wody naleciało? Przy małej wymianie powietrza kondensat zalega na wymienniku (nie spływa sam do tacy odprowadzającej), dlatego serwis kazał raz/dwa razy dziennie "wietrzyć" aby wentylatory wydmuchały wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 03.01.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 ...serwis kazał raz/dwa razy dziennie "wietrzyć" aby wentylatory wydmuchały wodę. No to u mnie sprawę ewentualnego zalegania wody na wymienniku rozwiązuje chyba okap kuchenny. Okap z wrzutem powietrza na zewnątrz mam podłączony kablem pod reku i w chwili gdy go załączam to cały czas nawiew idzie na 150%, a wywiew na 80 albo na 100%. P.S. wymiennik można wyjąć z każdej strony? Czy tez tak jak filtry zawczasu trzeba coś tam przestawić? Pytam bo wymiennika jeszcze nie wyjmowałem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 04.01.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 U mnie problem nie występuje, ale codziennie mam włączone wietrzenie. W zeszłym roku zamarzł mi wymiennik. Okazało się, że w oprogramowaniu, które miałem, grzałki działały za rzadko, po zmianie wszystko ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djsuszi 04.01.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Dzwoniłem do serwisu Airpack'a w sprawie niskiej sprawności mojego reku. ponoć nie ma głupich pytań, ale Czy sprawność reku jakoś samo obliczacie/sprawdzacie czy gdzieś w Panelu np. Air++ jest ona pokazywana bieżąca już w procentach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 04.01.2017 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 ... Czy sprawność reku jakoś samo obliczacie/sprawdzacie czy gdzieś w Panelu np. Air++ jest ona pokazywana bieżąca już w procentach ? Wszystko można łatwo policzyć z tzw. proporcji, czyli: Bierzesz temperaturę nawiewu mnożysz razy 100 i następnie dzielisz przez temperaturę wywiewu. Otrzymany wynik to sprawnosć twojego reku. Np: na wywiewie masz 20*C a na nawiewie masz 16,8*C to: 16,8x100= 1680 / 20 = 84% sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.01.2017 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Wszystko można łatwo policzyć z tzw. proporcji, czyli: Bierzesz temperaturę nawiewu mnożysz razy 100 i następnie dzielisz przez temperaturę wywiewu. Otrzymany wynik to sprawnosć twojego reku. Np: na wywiewie masz 20*C a na nawiewie masz 16,8*C to: 16,8x100= 1680 / 20 = 84% sprawności. Hmmm. Nowy wzór. A co z temperaturą zewnętrzną? - nie bierzesz jej pod uwagę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.01.2017 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 ponoć nie ma głupich pytań, ale Czy sprawność reku jakoś samo obliczacie/sprawdzacie czy gdzieś w Panelu np. Air++ jest ona pokazywana bieżąca już w procentach ? http://centrale-rekuperacyjne.pl/kalkulator/Kalkulator-sprawnosci-rekuperatora.aspx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 04.01.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Hmmm. Nowy wzór. A co z temperaturą zewnętrzną? - nie bierzesz jej pod uwagę? Temperatura zewnętrzna ma wpływ na to jaka będzie temp nawiewu. Im niższa temperatura zewnętrzna tym automatycznie gorsza sprawność rekuperatora, która i tak wyliczana jest z temp wywiewu oraz nawiewu. Jeżeli jednak jest inny wzór na wyliczenie sprawności to bardzo chętnie go poznam i nie będę upierał się przy swoim. Odczyt z teraz na moim reku, na panelu Air++ to: - czerpnia = 2,1*C - po GWC = 6,8*C - nawiew = 17,9*C - wywiew = 19,7*C - temp otocz.= 15,8*C wg moich wyliczeń sprawność to 90,86%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.01.2017 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Zawsze trzeba brać pod uwagę temperaturę zewnętrzną.Kolega plusfoto wkleił link do wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Zawsze trzeba brać pod uwagę temperaturę zewnętrzną. Kolega plusfoto wkleił link do wzoru. To raz, pamiętajmy, że wykresy na stronie thessli obejmują strumienie masowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 04.01.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Trochę off topic,ale trzymając się Thessli. Ktoś się orientuje czy w 170-ce jest opcja tej ramki na tanie filtry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.01.2017 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Trochę off topic,ale trzymając się Thessli. Ktoś się orientuje czy w 170-ce jest opcja tej ramki na tanie filtry? Będzie wchodzić nowa centrala za 170'kę warto czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 05.01.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2017 Będzie wchodzić nowa centrala za 170'kę warto czekać. Wiadomo jaka wydajność? Czyżby 200-ka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 06.01.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2017 Witam, nie wiem czy ten temat już został poruszony w tym wątku, przeszukałem - nie znalazłem Chodzi o komunikację ModBus w AirPacku. Chciałbym podłączyć centralę do systemu Ampio, wiem że potrzebuję modułu do komunikacji RS485, ale czy ktoś to już faktycznie wykonywał? Na jakie problemy mogę natrafić przy próbie integracji AirPacka z automatyką domową? Pozdrawiam. Wystarczy prosty moduł RS485 na USB. Jak dobrze połączysz i dostaniesz do producenta spis rejestrów to problemów nie powinno być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts