Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

P.S.

wymiennik można wyjąć z każdej strony? Czy tez tak jak filtry zawczasu trzeba coś tam przestawić? Pytam bo wymiennika jeszcze nie wyjmowałem :/

Możesz rozwinąć ten wyjmowania filtrów z jednej strony?

Byłem przekoany że przy ustalaniu montażu bedę miał tak zrobione, że się dostawi jedą stroną praktycznie do skosu a wyjmowanie filtrów z drugiej.

Niestety zrobione mam inaczej i teraz żeby wymienić filtra wywiewnego to muszę się strasznie nagimnastykować...

Da się coś jeszcze teraz poprawić?

Wydajnośc przy tych mrozach spadła dośc mocno (ale tak jakby się temperatura nawiewu zacieła na tej niskiej wartości, chociaż grzałka moduluje mocno):

Wywiew: 19.2

Nawiew: +6.3

czerpnia: -8.3 ( a po grzałce +0.4)

na strychu temperatura +9.3

Wentyluje na jakieś 18%.

Tak jak koledzy pisali, powodem mogą być zamarzające skropliny przy zamałej intensywności wentylacji?

Sprawdziłem filtr od strony nawiewnej i był bardzo malutki placek lodu na spodzie.

Jutro sprawdzę od drugiej strony.

Byłem przekoany że przy ustalaniu montażu bedę miał tak zrobione, że się dostawi jedą stroną praktycznie do skosu a wyjmowanie filtrów z drugiej.

Niestety zrobione mam inaczej i teraz żeby wymienić filtra wywiewnego to muszę się strasznie nagimnastykować...

Da się coś jeszcze teraz poprawić?

Wydajnośc przy tych mrozach spadła dośc mocno (ale tak jakby się temperatura nawiewu zacieła na tej niskiej wartości, chociaż grzałka moduluje mocno):

Wywiew: 19.2

Nawiew: +6.3

czerpnia: -8.3 ( a po grzałce +0.4)

na strychu temperatura +9.3

Wentyluje na jakieś 18%.

Tak jak koledzy pisali, powodem mogą być zamarzające skropliny przy zamałej intensywności wentylacji?

Sprawdziłem filtr od strony nawiewnej i był bardzo malutki placek lodu na spodzie.

Jutro sprawdzę od drugiej strony.

Od paru dni narzekania na airpacka zimą.... przy tych mrozach.

.

Filtry masz ustawione w jednym rzędzie i oddzielone są wyjmowaną ścianką.

Teraz zależnie od której strony wsadzisz tą ściankę to od tej strony będziesz mógł wyjmować oba filtry.

No bo jak dostawisz jedną stroną do ściany to nie wyjmiesz filtra, Wówczas masz dostęp z jednej strony i na etapie montaży najlepiej to przerobić.

Nie wyjmowałem jeszcze nigdy wymiennika i dlatego próbuję sie dowiedzieć czy też ma takie samo rozwiązanie, że wyjmowanie jest z jednej strony.

Od paru dni narzekania na airpacka zimą.... przy tych mrozach.

Przyznam, że rok temu również miałem problemy z moim Airpack 400V - skraplanie się wody wewnątrz reku i wylewanie się jej na zewnątrz....

Reku stoi w ogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym, gdzie jest też pralnia i suszarnia (wilgoć).

Tej zimy po modyfikacjach wszystko jest OK:)

Modyfikacja nr 1 - serwisant przyjechał i zmienił ustawienia grzałki - załącza się troszkę wcześniej i nie pozwala na zamarznięcie wymiennika.

Modyfikacja nr 2 - izolacja całej komory czerpni matą kauczukową - nie skrapla się woda wewnątrz reku.

Sprawność cały czas w okolicach 78 - 85 %, w reku sucho, nic nie kapie:)

Oczywiście teraz grzałka włącza się - nic dziwnego przy takich mrozach.

Foto robione wczoraj przy -13oC na zewnątrz.

Temp. przy czerpni wyższa, gdyż powietrze zdąży się ocieplić o kilka stopni przechodząc kanałem w kotłowni.

20170108_220616.jpg

Witajcie...

a ja torche od poczatku... Pisze to w celu upewnienia sie..

Niedawno zainstalowanli mi AirPack 300 v. Jest zainstalowany ale jeszcze - poza próbnym krótkotrwałym rozuchem - centrala nie pracowała.

Do cenreali będzie dopięty panel sterowanai Air++.

Zauwazylem że panel ten jest dopięty niezbyt długim przewodem. Centrlale mam w "kotłowni" a panel chcialbym miec w przedpokoju w części mieszklanej. czy wykonanie przedłuzenia jest wogole mozliwe? Jezlie tak to jakim kablem? Czy jest sens?

Czy też przedłuzanie tego nie ma sensu z racji - jak przypuszczam - rzadkiego korzystania z panelu sterowania?

Kolejne pytanie

czy sterując centralą poprzez Ari ++ konieczna jest jakas ingerencja w modułowy sterownikj GT? Czy cos w tym steroniku trzeba ustawiać przestawiać?

Jak wyglada kwestia z filtrami? Może jest na forum jakiś uzytkownik Airpacka ze Śląska i podpowie gdzie można sie zaopatrzyć w te filtry?

Pozdrawiam

Witajcie...

Niedawno zainstalowanli mi AirPack 300 v. Jest zainstalowany ale jeszcze - poza próbnym krótkotrwałym rozuchem - centrala nie pracowała.

Zauwazylem że panel ten jest dopięty niezbyt długim przewodem. Centrlale mam w "kotłowni" a panel chcialbym miec w przedpokoju w części mieszklanej. czy wykonanie przedłuzenia jest wogole mozliwe? Jezlie tak to jakim kablem? Czy jest sens?

Czy też przedłuzanie tego nie ma sensu z racji - jak przypuszczam - rzadkiego korzystania z panelu sterowania?

Kolejne pytanie

czy sterując centralą poprzez Ari ++ konieczna jest jakas ingerencja w modułowy sterownikj GT? Czy cos w tym steroniku trzeba ustawiać przestawiać?

Jak wyglada kwestia z filtrami? Może jest na forum jakiś uzytkownik Airpacka ze Śląska i podpowie gdzie można sie zaopatrzyć w te filtry?

Pozdrawiam

Kabel to skrętka w oryginale powinno być 10mb. Panelem raczej się nie bawi co chwila. Filtry to najtańsze rozwiązanie to ramka z tkaniną. Można u nich lub pytać instalatora.

@forscher

Air++ w połączeniu z centralą wykorzystuje tylko 4 przewody.

Na wtyczce RJ45 wykorzystane są 2 skrajne z lewej i prawej.

Ja wyprowadziłem kabel 6 x 0,5 , ale okazuje się, że wystarczy 4 x 0,5. Daj też 6 x0,5 (dwie żyły w zapasie) :)

Co to znaczy rzadkie korzystanie z panelu sterowania? Ja lubię podejść, sprawdzić, coś przestawić....:)

Sterownik po prostu podpinasz do centrali - nic nie ustawiasz, nie zmieniasz w reku.

Filtry - ja kupiłem z metra, na portalu aukcyjnym i sobie docinam, i wymieniam co 12tyg (wychodzi bardzo tanio).

W tym przypadku ustawiasz na sterowniku rodzaj filtra "płaski".

No i przede wszystkim musisz zakupić kasetę do filtrów płaskich (producent ma w ofercie) - to koszt jednorazowy, który zwróci się szybko ;)

rj45.jpg

Edytowane przez franco78

Witajcie...

Kolejne pytanie

Pozdrawiam

Poczytaj było nt sterownia. Możesz go przedłużyć zwykłym kablem cat5 lub od biedy nawet 2-parowym. Jeżeli sterownik będzie miał duży LAG wtedy trzeba włączyć wbudowany w niego wzmacniacz.

Filtry możesz dostać dedykowane w sklepach z wentylacjami lub przez net. Druga opcja (tańsza) to zakup ramek i wymiana samej włókniny.

U mnie podobnie od ok 76 do 86%. Na grzałkę skuteczny jest GWC :)

Potwierdzam z GWC. U mnie na dziś jest koło +5*C po podgrzaniu przez GWC. Pompka pompuje glikol pobierając 10W.

Koszt wybudowania GWC to: wykop-800zł, rura-500zł; wymiennik-1100zł; glikol-400zł; pompka-250zł; złączki, kolana, zawory-150zł. Razem: 3200zł + własna robota.

Okres użytkowania: chyba wieczne. Jednak o tym było już wiele godzin dyskutowane.

Potwierdzam z GWC. U mnie na dziś jest koło +5*C po podgrzaniu przez GWC. Pompka pompuje glikol pobierając 10W.

Koszt wybudowania GWC to: wykop-800zł, rura-500zł; wymiennik-1100zł; glikol-400zł; pompka-250zł; złączki, kolana, zawory-150zł. Razem: 3200zł + własna robota.

Okres użytkowania: chyba wieczne. Jednak o tym było już wiele godzin dyskutowane.

Wystarczy 10mb rury fi 200. Wyjdzie taniej.

kurczę, myślałem, że tak słabo u mnie przez Zimę, ale u was parametry całkiem OK

[ATTACH=CONFIG]378089[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378090[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378091[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378092[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]378093[/ATTACH]

świeża instalacja, jeszcze nie męczyłem instalatora, ale w czym może być problem ??

reku to AirPack 500H

do tego dość sporo mi ciągnie Reku (pewnie grzałka jakaś) prądu, bo z 400-500W potrafi ciągnąć dłuższy okres.

Ktoś coś podpowie ?

Przyznam, że rok temu również miałem problemy z moim Airpack 400V - skraplanie się wody wewnątrz reku i wylewanie się jej na zewnątrz....

Reku stoi w ogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym, gdzie jest też pralnia i suszarnia (wilgoć).

Tej zimy po modyfikacjach wszystko jest OK:)

Modyfikacja nr 1 - serwisant przyjechał i zmienił ustawienia grzałki - załącza się troszkę wcześniej i nie pozwala na zamarznięcie wymiennika.

Modyfikacja nr 2 - izolacja całej komory czerpni matą kauczukową - nie skrapla się woda wewnątrz reku.

Sprawność cały czas w okolicach 78 - 85 %, w reku sucho, nic nie kapie:)

Oczywiście teraz grzałka włącza się - nic dziwnego przy takich mrozach.

[ATTACH=CONFIG]378058[/ATTACH]

Rok temu miałem to samo - winien było oprogramowanie, które za późno załączało grzałkę. Serwisant po zeszłorocznych mrozach poprawił.

Myślałem że problem rozwiązany definitywnie...

Tą matę kauczukową to sam naklejałeś?

U mnie reku na nieogrzewanym strychu.

Wystarczy 10mb rury fi 200. Wyjdzie taniej.

Tez tak mam - 10mb rury 200 idzie na poddaszu i owinięte jest wełną około 20cm i póki co to temp nie spadła poniżej -1*C.

Jednak sam nie wiem o co chodzi, gdzie się podziewa ta ujemna temperatura. Na początku rury było np -15*C. a na końcu -1*C i po GWC było +5,5*C.

Dziś jednak zauważyłem błąd systemowy. Przy załączaniu okapu mam ustawiony nawiew jako 150% a wywiew jako 100%.

Podczas gdy jest załączona funkcja okap to na schemacie sterownika Air++ pokazuje na wywiewie i nawiewie 150%.

Tez tak mam - 10mb rury 200 idzie na poddaszu i owinięte jest wełną około 20cm i póki co to temp nie spadła poniżej -1*C.

Jednak sam nie wiem o co chodzi, gdzie się podziewa ta ujemna temperatura. Na początku rury było np -15*C. a na końcu -1*C i po GWC było +5,5*C.

Dziś jednak zauważyłem błąd systemowy. Przy załączaniu okapu mam ustawiony nawiew jako 150% a wywiew jako 100%.

Podczas gdy jest załączona funkcja okap to na schemacie sterownika Air++ pokazuje na wywiewie i nawiewie 150%.

Rura robi cuda :) Koszt mały, a potem grzałka w zasadzie nie musi działać. Najlepsze że są centrale na aluminiowych wymiennikach heatexa które bez grzałek chodzą. Były to prototypy robione lata temu i mróz w zasadzie im nie straszny.

Filtry masz ustawione w jednym rzędzie i oddzielone są wyjmowaną ścianką.

Teraz zależnie od której strony wsadzisz tą ściankę to od tej strony będziesz mógł wyjmować oba filtry.

No bo jak dostawisz jedną stroną do ściany to nie wyjmiesz filtra, Wówczas masz dostęp z jednej strony i na etapie montaży najlepiej to przerobić.

Nie wyjmowałem jeszcze nigdy wymiennika i dlatego próbuję sie dowiedzieć czy też ma takie samo rozwiązanie, że wyjmowanie jest z jednej strony.

Byłem na strychu i przełozyłem właśnie tą wyjmowaną ściankę. Dzięki za info :)

Nie ma śladu zamarznietego wymiennika, natomiast nie wiem jak się dostać do niego do środka.

Przy odpływie skroplin tez nie ma śladów wody, więc już w sumie nie wiem skąd ten nawiew mi się zblokował na tych 7 C ....

Ma ktoś jakieś pomysły jeszcze?

teraz na czerpni mam jakieś -5, na wywiewie prawie +20, a nawiew stoi na magicznych +7.

A jak robili reulację? Jakie masz napięcia wpisane w protokole uruchomienia?

Byłem na strychu i przełozyłem właśnie tą wyjmowaną ściankę. Dzięki za info :)

Nie ma śladu zamarznietego wymiennika, natomiast nie wiem jak się dostać do niego do środka.

Przy odpływie skroplin tez nie ma śladów wody, więc już w sumie nie wiem skąd ten nawiew mi się zblokował na tych 7 C ....

Ma ktoś jakieś pomysły jeszcze?

teraz na czerpni mam jakieś -5, na wywiewie prawie +20, a nawiew stoi na magicznych +7.

No tylko co się dzieje, co tam nagrzewa z -15*C na wlocie do -1*C na wylocie.

Skądś muszą pochodzić Waty tej energii, która podniosła tą temperaturę!!!

Na ile masz wkopane tę rurę tzn. głębokość? U mnie jest na 1,5 m. Wystarcza. Jeszcze potem idzie przez dom kawałek. A ogrzewa grunt. Tylko zimą musi iść na minimum bo jak za szybko pójdzie to lipa. Wymrozi.