bstach 11.01.2017 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Czyli co polecasz TG ? Ja się coraz bardziej utwierdzam w przekonaniu, że warto. Powiedzcie mi jeszcze jedno - ten cały CF - rozumiem, że instalacja rurowa jest standardowa ? Mogę zrobić sobie wszystko na peflexie i żadnych czujników nic później do anemostatów ciągnąć nie muszę ? Jestem na etapie myślenia o instalacji elektrycznej i pozostałych kablach więc jest to dal mnie dość istotne aby zrobić to przed tynkami. Osobiście polecam, moja instalacja na peflexach a centrala jest przygotowana do ewentualnego podłączenia płytki cf i mogę w każdej chwili ją dołożyć. Jak masz szczegółowe pytania co do airpacków to dzwoń do thessli, naprawdę bardzo dużo można się od nich dowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.01.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Czyli co polecasz TG ? Ja się coraz bardziej utwierdzam w przekonaniu, że warto. Powiedzcie mi jeszcze jedno - ten cały CF - rozumiem, że instalacja rurowa jest standardowa ? Mogę zrobić sobie wszystko na peflexie i żadnych czujników nic później do anemostatów ciągnąć nie muszę ? Jestem na etapie myślenia o instalacji elektrycznej i pozostałych kablach więc jest to dal mnie dość istotne aby zrobić to przed tynkami. Airpacki to najlepsze centrale obecnie. Ja zwyklę robię peflex i airpack. Problemów nie ma jak trzyma się zasad. NIe może być tak, że ktoś potem dzwoni że centrala zamarzła a na strychu -15'C.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 11.01.2017 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Pewnie że się obejdzie bez cf i gwc Przed świętami wymieniłem frapola na thesse. Też myślałem o cf (nawet był zamówiony) ale po rozmowie z instalatorem i gosciem z thessli na razie mam bez i centrala sobie radzi (również nie ma gwc) W duże mrozy oczywiscie chodził fpx ale nie było problemów ze sprawnością (wyw. ok. 18,5-19 a naw. ok. 15,5-16,5). A przy okazji montażu wreszcie dostałem kilka odpowiedzi od thessli na pytania z którymi miał problem frapol. Po pierwsze instalacje regulować albo sprawdzić regulację kiedy na zewnątrz jest ok. 0 ze względu na strumienie masowe: proste obliczenie dla +20 90m3 (przyjety strumień z reku przu ok 30%) x 1,2 kg/m3 (1m3 powietrza waży 1,200 kg przy 20st) = 108 teraz dla 0 90m3 x 1,3 kg/m3 (1m3 powietrza waży 1,300 kg przy 0st) = 117 i dla -10 90m3 x 1,35 kg/m3 (1m3 powietrza waży 1,350 kg przy -10st) = 121,5 po drugie jeżeli spada sprawność najpierw sprawdzić czy filtry są czyste, sprawdzić czerpnie i wyrzutnię czy się nie przybrudziły po trzecie nigdy nie ustawiam na 10-20% tylko min. 30% po czwarte centala thessli pracuje umnie ok 3 tygodni i miała akurat testy przy nawet -23,4 st (gdzie zeszłej zimy i wcześniejszej frapol już dawno poległ przy -10) i egzamin zadała Mogę spokojnie powiedzieć że to byla bardzo dobra decyzja zamiana dream na airpaka. No właśnie, pisałek kiedyś że podawane wyniki odzysku ciepła dotyczą strumieni masowych. Bo to często jest mylące dla ludzi co widzą na wykresach a w domu lipa. Piszesz o regulacji... Jak widzisz wiele wpływa na te strumienie i teraz po to wprowadzili ten CF aby na bieżąco korygować. Co nie oznacza, żę można i bez CF dobrze zrobić. Jeszcze pytanie, kiedy kupiłeś centralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 11.01.2017 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Czyli co polecasz TG ? Ja się coraz bardziej utwierdzam w przekonaniu, że warto. Powiedzcie mi jeszcze jedno - ten cały CF - rozumiem, że instalacja rurowa jest standardowa ? Mogę zrobić sobie wszystko na peflexie i żadnych czujników nic później do anemostatów ciągnąć nie muszę ? Jestem na etapie myślenia o instalacji elektrycznej i pozostałych kablach więc jest to dal mnie dość istotne aby zrobić to przed tynkami. Drobna podpowiedź, jak teraz "kablujesz" możesz sobie podłączyć wietrzenie z łazienek, kabel 2x cośtam w tessli powiedzą jaki. Podpinasz je w łazience do włącznika dzwonkowego i uruchamiasz kiedy jest taka potrzeba. Ta opcja jest w standardzie w centrali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 11.01.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 No właśnie, pisałek kiedyś że podawane wyniki odzysku ciepła dotyczą strumieni masowych. Bo to często jest mylące dla ludzi co widzą na wykresach a w domu lipa. Piszesz o regulacji... Jak widzisz wiele wpływa na te strumienie i teraz po to wprowadzili ten CF aby na bieżąco korygować. Co nie oznacza, żę można i bez CF dobrze zrobić. Jeszcze pytanie, kiedy kupiłeś centralę? Tak jak pisąłem w grudniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 11.01.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Drobna podpowiedź, jak teraz "kablujesz" możesz sobie podłączyć wietrzenie z łazienek, kabel 2x cośtam w tessli powiedzą jaki. Podpinasz je w łazience do włącznika dzwonkowego i uruchamiasz kiedy jest taka potrzeba. Ta opcja jest w standardzie w centrali Wiedzy nigdy nie za wiele Dzięki. Zatem czas zajrzeć na stronę thesli i ustalić z nimi gdzie jakie kable mogą być potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Do dzwonkowych wystarczą Ci 2*0.5, a do sterownika puść zwykłą skrętkę komputerową. Dzwonkowy daje tylko impuls do załączenia danej funkcji a czas jej działania ustawiasz na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 11.01.2017 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Panowie...Ten kabel od włącznika dzwonkowego dokąd prowadzimy, gdzie podłączamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2017 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 do reku. Na płycie są piny do podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 11.01.2017 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Czy instrukcja to opisuje? Czy mogę prosić o szczegółowe dane? Nie mogę znaleźć tego w instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) powinieneś dostać schemat płyty. A jak nie to na ich stronie jest. Tak z pamięci nikt nie pomoże bo jest ich kilka i umiejscowienie pinów może się różnić. U mnie jest tutaj: Edytowane 11 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 11.01.2017 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Sygnał z przełącznika przewietrzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 11.01.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Czy instrukcja to opisuje? Czy mogę prosić o szczegółowe dane? Nie mogę znaleźć tego w instrukcji Na stronie produktu jest dostępny np. plik .doc - nazwane jest to "Dokumentacja techniczna" - tam na schemacie jest rozrysowane gdzie co podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Sygnał z przełącznika przewietrzania? [ATTACH=CONFIG]378265[/ATTACH] Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 11.01.2017 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Czyli podsumowując: http://thesslagreen.com/files poniżej Schematy elektryczne, następnie wybieramy wersję Sterownika GT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Jak byś tam był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 11.01.2017 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 No dobra, to jeszcze jedno pytanie w sprawie tego wietrzenia łazienki uruchamianego przyciskiem dzwonkowym.Czy to jest dokładnie to samo, co aktywacja wietrzenia z panelu Air+ ?Bo jeśli tak, to mój panel wisi blisko łazienki i sens instalacji przycisku dzwonkowego wydaje się być marny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.01.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Przy air+ wietrzenie działa tak długo jak przełącznik jest włączony. Przy dzwonkowym działa tak długa na ile sobie zaprogramujesz przy montażu jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franco78 11.01.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Przy air+ czas wietrzenia wywołanego manualnie też można sobie zaprogramować... Mam, używam....Czyli montaż włącznika dzwonkowego pozwoli nam na ustawienie innego czasu wietrzenia...Innego niż przy wietrzeniu pokoi. aha oraz innej intensywności wietrzenia. Intensywność wentylacji oraz czas trwania funkcji wietrzenie aktywowanej w trybie manualnym jest definiowany w ustawieniach funkcji specjalnej Wietrzenie dla Pokoi (patrz pkt. 11.7.1.1). Edytowane 11 Stycznia 2017 przez franco78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRAB 11.01.2017 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam!Mam prośbę do wszystkich użytkowników airpacków, którzy mieli problem z grzałką.Czy możecie podać wersję tego błędnego oprogramowania? Mam problem, który objawia się w dokładnie taki sam sposób - gdy temperatura spada poniżej 0. Im niżej tym gorzej - tzn. leje się z obudowy i drastycznie spada sprawność. Centrala zakupiona poprzedniej zimy ale chodzi od wiosny 2016 więc dopiero tej zimy jest narażona na mrozy. Walczę z takim stanem rzeczy od miesiąca. Pan z serwisu widzi problem po kolei we wszystkim innym, tylko nie w tej grzałce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts