rk80 14.01.2017 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 skoro przewody masz niezaizolowane to się nie dziw.. btwobiektywnie patrząc na te wszystkie wpisy ludzi o nieprawidłowościach w działaniu reku, słabej sprawności, pozamarzanych wymiennikach itp to winni są w 90% sami użytkownicy WM bo np:-instalacja źle, słabo lub wcale niezaizolowana-instalacja lub/i rekuperator przewymiarowany-wyłączają reku na noc albo podczas mrozów Sam mam słabo zaizolowane przewody WM i reku obłożone byle jak styropianem na strychu i jakoś nie płacze po forach,że nie jest idealnie tak jak bym sobie tego życzył. Tylko ,że ja mam świadomość braków u mnie i ich konsekwencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 14.01.2017 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 skoro przewody masz niezaizolowane to się nie dziw.. btw obiektywnie patrząc na te wszystkie wpisy ludzi o nieprawidłowościach w działaniu reku, słabej sprawności, pozamarzanych wymiennikach itp to winni są w 90% sami użytkownicy WM bo np: -instalacja źle, słabo lub wcale niezaizolowana -instalacja lub/i rekuperator przewymiarowany -wyłączają reku na noc albo podczas mrozów Sam mam słabo zaizolowane przewody WM i reku obłożone byle jak styropianem na strychu i jakoś nie płacze po forach,że nie jest idealnie tak jak bym sobie tego życzył. Tylko ,że ja mam świadomość braków u mnie i ich konsekwencji. Jak rozmawiam z serwisem to przeważnie większość to wina użytkowników... od filtrów zaczynając a na braku zaizolowanych kanałów kończąc. A wyłączanie centrali też się zdarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Zygfryd_ 15.01.2017 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Jak rozmawiam z serwisem to przeważnie większość to wina użytkowników... od filtrów zaczynając a na braku zaizolowanych kanałów kończąc. A wyłączanie centrali też się zdarza. A u mnie temperatura nawiewu wróciła w końcu do w miarę normalnego poziomu. jednak musiał być lekko przymrożony wymiennik. Wyłączyłem na razie automatyczne wietrzenie, bo pewnie to było powodem zamarznięcia (grzałka nie dała rady ogrzać powietrza przy -20 przy takiej intensywnej wymianie). Będę obserwował dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 16.01.2017 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam, zakładam montaż rekuperatora ThesslaGreen. Dom już zamieszkały, więc będzie "troszkę" kombinacji.Mam przygotowaną wstępną wycenę. Zastanawia mnie dobór jednostki. Z informacji które uzyskałem aby dobrać odpowiednio urządzenie liczymy: Kubatura 430M^3 Ilość osób 5 x 40m^3 = 200m^3 Urządzenie powinno pracować na około 55%-60% wartości nominalnej Czyli wydajność centrali 320 m/h powinna być odpowiednia.? W załączeniu wysyłam bilans powietrza do mojego domu. Poprosze o komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.01.2017 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam, zakładam montaż rekuperatora ThesslaGreen. Dom już zamieszkały, więc będzie "troszkę" kombinacji.Mam przygotowaną wstępną wycenę. Zastanawia mnie dobór jednostki. Z informacji które uzyskałem aby dobrać odpowiednio urządzenie liczymy: Kubatura 430M^3 Ilość osób 5 x 40m^3 = 200m^3 Urządzenie powinno pracować na około 55%-60% wartości nominalnej Czyli wydajność centrali 320 m/h powinna być odpowiednia.? W załączeniu wysyłam bilans powietrza do mojego domu. Poprosze o komentarze.[ATTACH=CONFIG]378726[/ATTACH] Co to za wyliczenia? 40m3 na osobę? zimą centrala leci u mnie przy 5 osobach na 100m3/h! Inaczej byłoby za sucho. Latem przeważnie 120 %. Oczywiście od czasu do czasu więcej. Ja nie jestem fanem naciągania ludzi na centrale które im nie są potrzebne byleby więcej kasy wydali. A bilanse to można sobie liczyć dla obiektów przemysłowych Generalnie przyjąć warto sobie od 20-30 m3/h na osobę i zgodnie z normami łazienkę i kuchnię - dla normalnej pracy. Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 16.01.2017 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dzięki ,uważasz że 320 jest przewymiarowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.01.2017 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Dzięki , uważasz że 320 jest przewymiarowana? Nie, zapas przydaje się na imprezę, wietrzenie itd. Ale trzeba zdawać sobie sprawę, że wentylacja nie chodzi na takich parametrach na jakich większość "projektantów" ją oblicza... Nie da się dobrze mieszkać w domu gdyby ustawić teraz te 320 m3/h które ktoś Ci tam zaprojektował. Tłumacze to wielu klientom i dzięki temu są w stanie zaoszczędzić kasy a potem zdziwienia jak centralka przez 95% roku jedzie na 100-120m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thxluk 16.01.2017 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 To ostatnie pytanie.Czy któryś z Was, użytkowników WM i PC P-W kieruje w jakiś sposób wyrzutnie w stronę PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.01.2017 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 To ostatnie pytanie. Czy któryś z Was, użytkowników WM i PC P-W kieruje w jakiś sposób wyrzutnie w stronę PC? Broń boże! Przecież to jest wilgotne powietrze i będzie powodować zwiększone szronienie wymiennika zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 16.01.2017 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Witam, zakładam montaż rekuperatora ThesslaGreen. Dom już zamieszkały, więc będzie "troszkę" kombinacji.Mam przygotowaną wstępną wycenę. Zastanawia mnie dobór jednostki. Z informacji które uzyskałem aby dobrać odpowiednio urządzenie liczymy: Kubatura 430M^3 Ilość osób 5 x 40m^3 = 200m^3 Urządzenie powinno pracować na około 55%-60% wartości nominalnej Czyli wydajność centrali 320 m/h powinna być odpowiednia.? W załączeniu wysyłam bilans powietrza do mojego domu. Poprosze o komentarze.[ATTACH=CONFIG]378726[/ATTACH] Thxluk, kto Ci to projektował? Zasada jest bardzo prosta, do mokrych pomieszczeń dajesz wywiew a do suchych nawiew.. W projekcie masz wywiew z klatki schodowej i ganka, ja bym tam nic nie dawał, jak już to nawiew ale to nie ma sensu... Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 17.01.2017 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 Thxluk, kto Ci to projektował? Zasada jest bardzo prosta, do mokrych pomieszczeń dajesz wywiew a do suchych nawiew.. W projekcie masz wywiew z klatki schodowej i ganka, ja bym tam nic nie dawał, jak już to nawiew ale to nie ma sensu... Pozdrawiam Jacek Nawet na to uwagi nie zwróciłem, ale racja kolejne bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 18.01.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Wytłumaczy mi ktoś jak krowie na rowie jak to jest z tymi filtrami?Chciałem filtr gdzie można samemu wycinać z materiału i sprzedawca sprzedał mi Clean Pad Pure z dopłatą zamiast Clean Pad. Nie powinien mi sprzedać Clean Pad Frame? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.01.2017 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 Powinien:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alter2000 19.01.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Thxluk, kto Ci to projektował? Zasada jest bardzo prosta, do mokrych pomieszczeń dajesz wywiew a do suchych nawiew.. W projekcie masz wywiew z klatki schodowej i ganka, ja bym tam nic nie dawał, jak już to nawiew ale to nie ma sensu... Pozdrawiam Jacek No niestety szarlatanów widać w tym biznesie jest bez liku. Spotkałem takiego artystę w Trójmieście (m.in. przedstawiciel Thessli zresztą), który chciał mi robić wyciąg na korytarzu, nie wnikał w ogóle ile osób będzie w domu mieszkać i wciskał Onyxa 450 mówiąc, że to najlepszy produkt na rynku (skądinąd wiem, że po prostu na dobrych marżach się go sprzedaje). Ta 450-ka miała pracować przy 2 stałych mieszkańcach w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.01.2017 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Bo lepiej miec bardziej wydajna centrale niz mala.co do nawiewow i wywiewow to dzis bym zrobil w sypialnibnie tylko nawiew ale i wyciag. Podobnie wyciag bylby w salonie nad kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 19.01.2017 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Wyciag z korytarza czy wiatrolapu jak najbardziej ma sens bo jak schna kurtki lub buty to zwyczajnie z nich smierdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.01.2017 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Ja tam wolę taki smród jak miało być mi śmierdzieć z kibelka. Jeszcze raz nawiewy dajemy do czystych pomieszczeń (pokoje, sypialnie, salon i ewentualnie suszarnia) a wywiewy w brudnych (kibel, łazienka - najmocniejszy oraz kuchnia mniejszy). Pozostałe pomieszczenia można pominąć. Jeśli ktoś już się bardzo upiera to w wiatrołapie ewentualnie minimalny nawiew. Inaczej ubrania tam wiszące będą miały zapach - oczywiście do przesady aby trafiło - gotowanej kapusty czy innych potraw przyrządzanych w domu lub ewentualnie kabelka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.01.2017 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 A z suszarni to jednak nie powinien być wywiew? Tam może być duża wilgoć i jednak pranie czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.01.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Jak chcesz suszyć "zepsutym " iwilgotnym powietrzem to proszę bardzo. Ja tam wolę suchym i świeżym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 19.01.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 Mi się wydaje, że wyciągnę wilgotne i "zaciągnę" do suszarni suche, które zostało nawiane w pomieszczeniu za drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts