Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Dość dziwnie to wygląda. Ja też mam airpacka 400 i złego słowa nie powiem. Od momentu wymiany z dreama na Thessla wszytko, nawet w te mrozy. Na wyrzutni zawsze jest woda, dlatego tam montuje się kratki z okapnikiem.

Wyrzutnie najlepiej pionowo do góry a nie na elewacji, ale jak się nie da to oczywiście można na ścianie. Tylko tak jak kolega pisze tam woda zawsze będzie.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@MaPitu pokaż fotki reku bo od razu widać ,że stoi w nieogrzewanym pomieszczeniu

Jeśli stoi na nieogrzewanym pomieszczeniu to niestety ale mamy do czynienia z montażem wbrew instrukcji. kolejna sprawa, to serwis... dziwne bo z thessli serwis bywa bardzo szybko. W razie problemu proszę o namiar a serwis przyśpieszę jeśli są jakieś znaczne opóźnienia w dotarciu - chociaż zaznaczam, że dziwne. Dalej, problem z reku jeżeli występuje zgłasza się od razu bezpośrednio do serwisu thessli a powinno wyglądać to tak klient>instalator>serwis. Instalator nie prowadzi serwisu ich urządzeń!

Jak z kanałów kolece @MaPitu "wali" wodą to niestety niedocieplone wystarczająco dobrze...

Wyrzutnie najlepiej pionowo do góry a nie na elewacji, ale jak się nie da to oczywiście można na ścianie. Tylko tak jak kolega pisze tam woda zawsze będzie.

Mozna wyrzutnie wpiąc w komin nie używany,są dwa kanały wentylacyjne i jeden fi200 ceramika(czy da się wyciąć szlifierka,nie popęka?)

czy nie będzie się skraplać/lać woda jak z wyrzutni sciennej.

Zapodajcie jakiegoś linka do jakiejś wyrzutni dachowej czarnej.. macie coś takiego co by dachu nie szpeciło ? Kominki wentylacyjne w dachówce orea 9 są za niskie (śnieg je zatka) a i mają za mały prześwit.. chyba ze 4 na fi200 by trzeba było minimum :/ Pozostanie mi jak coś ściana :)

Ja zwykle polegam na Vilpe.

Zapodajcie jakiegoś linka do jakiejś wyrzutni dachowej czarnej.. macie coś takiego co by dachu nie szpeciło ? Kominki wentylacyjne w dachówce orea 9 są za niskie (śnieg je zatka) a i mają za mały prześwit.. chyba ze 4 na fi200 by trzeba było minimum :/ Pozostanie mi jak coś ściana :)

Ja zwykle polegam na Vilpe.

Ja przeważnie polecam wpinać się u samej góry poza strefą ciepłą :) Przeważnie reku jest na strychu.

Dokładnie tak mam. Reku mam na najwyższej kondygnacji i tuż przed skosem dachu kanał wyrzutni wchodzi do komina.

Ten sam kanał kilka centymetrów niżej jest zaślepiony (plomba z betonu) i służy jako wywiew z łazienki.

Ja mam na dachu 2 kominki fi160 Virtum przewidziane na wyrzutnię. Czarne z tworzywa, komplet: kominek, podstawa w ksztalcie dokladnie takiej dachówki jak mam i przyłącz elastyczny. Ale jak to działa to powiem dopiero za pół roku :-)

Wali wodą dosłownie wszędzie. Komora filtrów cała zalana, filtry mokre, zalało mi już łazienkę i pralnię,

mimo podłączenia rekuperatora do kanalizacji. Oczywiście rekuperator posiada zawór kulowy.

A jak jest ustawiony? Można lekko przechylić go do tyłu, żeby woda ściekała do dziury odpływowej.

Dodam tylko, że to gówno wysusza powietrze w domu i to wręcz straszliwie. Higrometry pokazują wilgotność na poziomie 31-33%, co jest absurdalnym wynikiem, przy wilgotności powietrza na zewnątrz budynku 60-90%.

Jakbyś nie uciekał z lekcji fizyki to byś wiedział, że to jest wilgotność względna. Względem temperatury konkretnie :>

Czy ktoś ma pomysł, dlaczego to moje dziadostwo tak pluje wodą ? Co możemy zrobić, żeby pozbyć się problemu ?

Mój też pluje, ale odpływem. Czasem i 10-15 litrów wody na dobę. Ale w kanałach sucho.

Porób fotki tej instalacji, może coś tam jest spieprzone?