l-poczta 19.02.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 Witam. Mam świerzo zamontowany reku, wiec kilku spraw chcialbym sie dowiedzieć i usprawnić. czy centrala v300 powinna wskazywać temperaturę z wyrzutni? na wyjściu widziałem czujnik a na Air++ takiej temperatury nie ma.czy można jakoś podłączyć dodatkowe czujniki temperatury np. temperaturę w salonie lub czujnik wilgotności w salonie czy na zewnątrz tak aby pokazywał go panel Air++?jak jeszcze usprawniacie swoje rekuperatory? co się przydaje dodatkowego? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 19.02.2017 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2017 ...czy centrala v300 powinna wskazywać temperaturę z wyrzutni? na wyjściu widziałem czujnik a na Air++ takiej temperatury nie ma... Niestety inne modele też tak mają, że nie pokazują temp na wyrzutni. Możesz tam podłączyć czujnik temp otoczenie i będzie widać jaka jest temp na wyrzutni. Jednak docelowo to nie jest rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radiorockpl 20.02.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witam, Nie ma podglądu temperatur na wyrzutni, można zrobić to samemu, pytanie tylko czy warto Skoro mamy podgląd temperatury na wyciągu i na nawiewie, łatwo zobaczyć ile wyrzucamy stąd producent nie dał tego czujnika w standardzie. Dodatkowe bajery? Czujniki dymu czyli jak się ma kominek bardzo przydatne. Dodatkowo klient u którego kiedyś montowaliśmy thesslę bodajże 600V dołączył sobie do zestawu płytkę która umożliwiała dodatkowy kontroler wyłączenia wyciągu przy rozpalaniu w kominku. Podobno się sprawdza Nie wiem czy jest to już dostępne ale Thessla Green myślała kiedyś nad modułem wifi czy gsm - nie pamiętam dokładnie - inaczej mówiąc dodatek który umożliwia sterowanie centralą przez smarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 20.02.2017 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 ...a jak to zrobić?Gdzie wpiąć czujniki tak aby wskazywały temperaturę na Air++ i gdzie umieścić i podłączyć czujnik dymu?Czy można też podłączyć czujnik temp oraz wilgotności wewnątrz pomieszczenia oraz zewnetrzy tak aby dane wyświetlaly sie na panelu Air++.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.02.2017 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witam, Nie ma podglądu temperatur na wyrzutni, można zrobić to samemu, pytanie tylko czy warto Skoro mamy podgląd temperatury na wyciągu i na nawiewie, łatwo zobaczyć ile wyrzucamy stąd producent nie dał tego czujnika w standardzie. Dodatkowe bajery? Czujniki dymu czyli jak się ma kominek bardzo przydatne. Dodatkowo klient u którego kiedyś montowaliśmy thesslę bodajże 600V dołączył sobie do zestawu płytkę która umożliwiała dodatkowy kontroler wyłączenia wyciągu przy rozpalaniu w kominku. Podobno się sprawdza Nie wiem czy jest to już dostępne ale Thessla Green myślała kiedyś nad modułem wifi czy gsm - nie pamiętam dokładnie - inaczej mówiąc dodatek który umożliwia sterowanie centralą przez smarta. Jest air mobile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 20.02.2017 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 ...a jak to zrobić? Gdzie wpiąć czujniki tak aby wskazywały temperaturę na Air++ i gdzie umieścić i podłączyć czujnik dymu? Czy można też podłączyć czujnik temp oraz wilgotności wewnątrz pomieszczenia oraz zewnetrzy tak aby dane wyświetlaly sie na panelu Air++.? Jak znajdę czas i komp to odpowiem na pytania. Na komórce ciężko pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 20.02.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 Witam, Skoro mamy podgląd temperatury na wyciągu i na nawiewie, łatwo zobaczyć ile wyrzucamy stąd producent nie dał tego czujnika w standardzie. hmm możesz podać ten wzór do wyliczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.02.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) ... Skoro mamy podgląd temperatury na wyciągu i na nawiewie, łatwo zobaczyć ile wyrzucamy stąd producent nie dał tego czujnika w standardzie. No właśnie, że czujnik jest i to w standardzie- jest nawet podłączony. Problem tylko w tym, że na wyświetlaczu nie widać jaka temp jest na wyrzutni! Dodatkowo klient u którego kiedyś montowaliśmy thesslę bodajże 600V dołączył sobie do zestawu płytkę która umożliwiała dodatkowy kontroler wyłączenia wyciągu przy rozpalaniu w kominku. Dokładnie- jest takie coś jak płytka- moduł upgrade 9.2. Możemy wtedy włączyć funkcję np rozpalanie, albo podłączyć centralę z wyciągiem kuchennym. Można ją też podłączyć do alarmu i w chwili gdy się załączą funkcja ochrony to centrala zmniejsza obroty do minimum. Albo gdy alarm wykryje pożar to wyłącza centralę. Dodatkowo sterowanie pompą GGWC itd itp. Jest tych funkcji tam sporo Edytowane 20 Lutego 2017 przez PliP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 20.02.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 ...a jak to zrobić? Gdzie wpiąć czujniki tak aby wskazywały temperaturę na Air++ i gdzie umieścić i podłączyć czujnik dymu? Czy można też podłączyć czujnik temp oraz wilgotności wewnątrz pomieszczenia oraz zewnetrzy tak aby dane wyświetlaly sie na panelu Air++.? Temperatury w centrali i na zewnątrz centrali pokazywane są na AIR++ z automatu Urządzenia zewnętrzne, czyli tzw peryferyjne podłączasz do dodatkowego modułu UPGRADE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 20.02.2017 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2017 ...mam ten moduł upgrade. ale do czego podłączyć czujnik temperatury zewnetrznej - do wejścia temperatura z czerpni GWC?i do czego podłączyc czujnik temperatury pokojowej? oraz czujniki wilgotności powietrza zewnętrznego oraz wilgotności pokojowej?mam także rurowe GWC ale z ręcznym sterowaniem wiec chyba nic tu nie zdziałam w kwestii jej podłaczania lub wykazywania jej na Air++.Na pewno podłączę funkcję pusty dom pod centralę alarmową - będzie to duża wygoda. I może założę przycisk w łazience do wietrzenia i przy kominku do rozpalania też będzie to wygodne bo panel mam trochę dalej od kominka.Do czego jest czujnik na wyjściu na wyrzutnię...bo wiadomo że jest? Chciałbym wykorzystywać Panel Air++ zamiast stacji pogodowej tak aby mi pokazal temperaturę i wilgotność zewnętrzna oraz wewnętrzną pokojową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.02.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Dodatkowo klient u którego kiedyś montowaliśmy thesslę bodajże 600V dołączył sobie do zestawu płytkę która umożliwiała dodatkowy kontroler wyłączenia wyciągu przy rozpalaniu w kominku. Podobno się sprawdza Jakoś tego nie widzę ... Co prawda w miejscu gdzie mam kominek jest duża kubatura, ale przełączanie strumieniami powietrza w wentylacji na kominku nie robi najmniejszego wrażenia. Jak dla mnie to jest zbyt duża bezwładność i zbyt mała wydajność wentylacji na taki kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 22.02.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Jakoś tego nie widzę ... Tutaj zapewne chodzi o etap rozpalania w kominku czy tez innym piecu. Wciskamy na włączniku przy kominku lub na sterowniku przycisk kominek i np przez 5 minut załącza się tylko nawiew a wyłącza wywiew. W domu panuje podciśnienie, które znacznie ułatwia proces rozpalania w piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.02.2017 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Tutaj zapewne chodzi o etap rozpalania w kominku czy tez innym piecu. Wciskamy na włączniku przy kominku lub na sterowniku przycisk kominek i np przez 5 minut załącza się tylko nawiew a wyłącza wywiew. W domu panuje podciśnienie, które znacznie ułatwia proces rozpalania w piecu. Przy kominkach "szczelnych" z dopuszczeniem do stosowania przy WM i doprowadzeniu powietrza z zewn to co na zewn kominka przy zamkniętych drzwiach jest bez różnicy na pracę samego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.02.2017 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Przy kominkach "szczelnych" z dopuszczeniem do stosowania przy WM i doprowadzeniu powietrza z zewn to co na zewn kominka przy zamkniętych drzwiach jest bez różnicy na pracę samego kominka.rozpalasz też przy zamkniętym kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 22.02.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 rozpalasz też przy zamkniętym kominku? Oczywiscie, a co mam przy otwartych drzwiczkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 22.02.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Czekaj, to jak Ty to robisz ? Przez komin ? No przecież musisz otworzyć szybę, żeby zapalić i zapewne po to masz funkcję wyłączenia wywiewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
l-poczta 22.02.2017 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2017 Pomoże ktoś koledzy z tymi czujnikami ze wcześniejszych moich postów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.02.2017 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 Oczywiscie, a co mam przy otwartych drzwiczkach ?WOW - to pokaż wszystkim to urządzenie do rozpalania które u siebie zamontowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sherif 23.02.2017 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 WOW - to pokaż wszystkim to urządzenie do rozpalania które u siebie zamontowałeś. Urządzenie nazywa się kominek. Do jego rozpalenia po przygotowaniu wygasłego paleniska wystarczy podłożenie ognia, a ile to trwa ? Dla mnie ok 2s, na tyle otwieram drzwiczki. Kolejne podłożenie gdzie jest już ogień i dym może 3s. Można tu sobie dowolnie nastawiać wentylację a ogień i kominek ma to gdzieć i w momencie otwierania drzwi nie robi to na nim wrażenia. Jeżeli ktoś odpala kominek i zostawia otwarte drzwiczki (rozumiem, to dla Ciebie norma) to może i ma to sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.02.2017 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2017 W rekuperatorze aeris ma temp nawiewu 17 stopni przy temperaturze 22C wyciagu. Odczyty z urzadzenia bo w realu to mam w domu okolo 23. A jak to u was wychodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts