Janek795 22.04.2017 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2017 Czyli drugi filtr jest na wywiewie. Swobodny dostęp mam do filtra czerpni, żeby dostać się do wywiewu to musiałbym reku ściągnąć z wieszaków, bo mi ściana blokuje dostęp. To zajebiście... Filtry są od siebie oddzielone dodatkowym uszczelnieniem w końcu nie chcemy aby się coś mieszało. Wszystko jest w instrukcji. Jak się wyjmie jedne jest faktycznie wrażenie jak by drugiego nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 23.04.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Czyli mam rozumieć że masz reku 60-80 m3/ h ? Jeśli to pytanie do mnie, to nie - Airpacka 400. Jest jeszcze kryterium wydajności sporadycznego przewietrzania, rezerwa na brudne filtry itd. Rzecz bardziej w tym, że reszta firm chciała ustawiać sporo większą wydajność roboczą, wg nich miało wiać np. 200m3/h cały czas, 24/7/365. Bo inaczej się pan udusi w tym domu. Rozważaliśmy Airpacka 300, ale różnica w cenie była śladowa, w wymiarach żadna. 400 jest minimalnie głośniejszy (wg specyfikacji) i ma podobno lepsze wentylatory EBM Papst, chociaż tej tezy (że lepsze) nie umiem zweryfikować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kicaj222 23.04.2017 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Czy istnieje możliwość wymiany filtrów z obu stron centrali, ? czytałem instrukcję ale jest mało czytelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.04.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2017 Czy istnieje możliwość wymiany filtrów z obu stron centrali, ? czytałem instrukcję ale jest mało czytelna. Możesz wymieniać z której chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 24.04.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Witam chciałbym do Air packa 400 podłączyć chłodnicę kanałową zasilaną glikolem z dolnego źródła pompy ciepła. W związku z tym mam pytanie do bardziej zorientowanych w temacie konfiguracji centrali. Czy jeżeli w menu serwisowym ustawię sobie typ chłodnicy na :"0-10 V" to czy będę miał aktywne wyjście 230V do zasilania pompki obiegowej chłodnicy ? Mam taką pompkę obiegową w chłodnicy kanałowej którą mogę sterować sygnałem 0-10 V i chciałbym z tego skorzystać, nie wiem jednak czy wtedy zasilanie tej pompki można wziąć z płytki upgrade czy należy podać z zewnątrz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mibas 24.04.2017 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Możesz wymieniać z której chcesz. nie do końca - jest możliwość wyboru strony, ale to instalator powinien założyć przegrodę z właściwej strony podczas montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.04.2017 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Swoją drogą - jak sprawuje się ten klimatyzator kanałowy produkcji Thesslagreen? Jest to jakaś tam prosta wykonawczo opcja na schładzanie domu, tyle że obawiam się, że wyjątkowo nieefektywna energetycznie, bo przecież schładza ciepłe powietrze zaciągane z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek2907 24.04.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2017 Nie wiem jak będzie się sprawował bo dopiero uruchamiam instalację, Chłodnicę kanałową mam Berlufa a nie Thesslagreen. Inwestycja nie była kosztowana bo wymiennik gruntowy i tak już miałem w postaci dolnego źródła PC . Zainwestowałem tylko w chłodnicę , pompkę obiegową i parę rurek do połączenia tego wszystkiego . Zdaję sobie sprawę ,że efekt może być nie do końca zadowalający ale przy okazji pracy chłodnicy kanałowej latem będę regenerował sobie dolne źródło PC . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 25.04.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 W Twojej sytuacji to oczywiście ma sens, bo tylko pompujesz glikol w obiegu. Natomiast używanie klimatyzacji jako takiej to już sporo energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 25.04.2017 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 witam zastanawiam się nad tym żeby przewód od wyrzutni z reku poprowadzić tak aby powietrze wywiewane dmuchało na pompę ciepła (powietrzna) rekuperator to airpack 300 a pompa buderus wpl 8ar .Czy ktoś ma takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.04.2017 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Było to nie raz poruszane - poszukaj i zastanów się co ma pompie dać max 1/20 w stosunku do jej potrzeb nieco cieplejszego i mocno wilgotnego powietrza. Chyba tylko szybsze szronienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 25.04.2017 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Było to nie raz poruszane - poszukaj i zastanów się co ma pompie dać max 1/20 w stosunku do jej potrzeb nieco cieplejszego i mocno wilgotnego powietrza. Chyba tylko szybsze szronienie. ok. tak więc to rozwiązanie odpada. Napisz jeszcze czy jesteś zadowolony z t-capa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.04.2017 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jak na razie nie mam jakichkolwiek zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 30.04.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Witam.Po wielu miesiącach użytkowania AirMobile stwierdzam,że drugi raz bym go nie kupił a sterowanie zrobił za pomocą Modbusa.AirMobile jako sterownik ręczny sprawdza się, ale nic więcej. O niczym cię sam niepoinformuje, o żadnym błędzie czy awarii. Aplikacja może działać w tle i nic nie zrobi dopóki sam nie odświeżysz i nie zobaczysz ikonek ostrzegawczych, wtedy musisz zagladnąć do zakładki alarmów i zobaczyć o co chodzi. ThesslaGreen powinna przemyśleć sprawe , dodać np. bramke sms i informować na bieżąco użytkowników Airmobile chociaż o najpoważniejszych alarmach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
offan 01.05.2017 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Podpowie ktoś co może być przyczyną bardzo małej sprawności ? Centralka flat 170 niedawno zainstalowana, filtry czyste. a odzysk ciepła bardzo mizerny jak widać na załączonym obrazku , gdzie szukać problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.05.2017 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Rzeczywiście coś musi być nie halo. Zmierzyłeś może samodzielnie temperaturę nawiewu w pokojach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.05.2017 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Podpowie ktoś co może być przyczyną bardzo małej sprawności ? Centralka flat 170 niedawno zainstalowana, filtry czyste. a odzysk ciepła bardzo mizerny jak widać na załączonym obrazku , gdzie szukać problemu [ATTACH=CONFIG]387872[/ATTACH] Gdzie znajduje się centrala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
offan 01.05.2017 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 temperaturę mierzyłem zgadza się miej więcej j z tym co pokazuje manipulator centrala na strychu, strych ocieplony aktualna temperatura na nim 16 stopni zauważyłem jeszcze jedno, jak puszcze wentylację na 100 to różnica nawiew-wywiew powoli zaczyna wynosić 3-4 stopnie jak zjadę do 30-40% to powoli spada do 9-10 stopni różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rk80 01.05.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 wcale lub za mało zaizolowane przewody wentylacyjne, albo się któryś odłączył od skrzynki i łapie lewe powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
offan 01.05.2017 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 (edytowane) przewody izolowane wprawdzie narazie rzeczywiście tylko standardową otuliną jaką miały czyli 3cm ale za to bardzo krótkie każdy tylko około 1m poza wyrzutnią ten dłuższy ale to chyba bez znaczenia.Poza tym objaw nie bardzo pasuje mi do problemu ocieplenia przewodów.Oba czujniki temperatury nawiewu i wywiewu są przecież w centrali a wiec do niej dolatuję powietrze z wywiewu o temperaturze takiej jak w pomieszczeniach czyli 20 stopni . Tylko na nawiewie jest za mało a czujnik jest przecież w centrali wiec nawet ewentualne straty na przewodach nawiewnych nie są przez niego pokazywane Przy okazji jeszcze jedno pytanie.Widzę że u niektórych zamiast procentowych wskazań nawiewów i wywiewów pokazywane są one w m3/h jak przełączyć na taki widok ? Edytowane 1 Maja 2017 przez offan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts