Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Czyli drugi filtr jest na wywiewie. Swobodny dostęp mam do filtra czerpni, żeby dostać się do wywiewu to musiałbym reku ściągnąć z wieszaków, bo mi ściana blokuje dostęp. To zajebiście...

Filtry są od siebie oddzielone dodatkowym uszczelnieniem w końcu nie chcemy aby się coś mieszało. Wszystko jest w instrukcji. Jak się wyjmie jedne jest faktycznie wrażenie jak by drugiego nie było :)

tesla.jpg

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli mam rozumieć że masz reku 60-80 m3/ h ?

Jeśli to pytanie do mnie, to nie - Airpacka 400. Jest jeszcze kryterium wydajności sporadycznego przewietrzania, rezerwa na brudne filtry itd. Rzecz bardziej w tym, że reszta firm chciała ustawiać sporo większą wydajność roboczą, wg nich miało wiać np. 200m3/h cały czas, 24/7/365. Bo inaczej się pan udusi w tym domu.

Rozważaliśmy Airpacka 300, ale różnica w cenie była śladowa, w wymiarach żadna. 400 jest minimalnie głośniejszy (wg specyfikacji) i ma podobno lepsze wentylatory EBM Papst, chociaż tej tezy (że lepsze) nie umiem zweryfikować.

Witam

chciałbym do Air packa 400 podłączyć chłodnicę kanałową zasilaną glikolem z dolnego źródła pompy ciepła. W związku z tym mam pytanie do bardziej zorientowanych w temacie konfiguracji centrali. Czy jeżeli w menu serwisowym ustawię sobie typ chłodnicy na :"0-10 V" to czy będę miał aktywne wyjście 230V do zasilania pompki obiegowej chłodnicy ? Mam taką pompkę obiegową w chłodnicy kanałowej którą mogę sterować sygnałem 0-10 V i chciałbym z tego skorzystać, nie wiem jednak czy wtedy zasilanie tej pompki można wziąć z płytki upgrade czy należy podać z zewnątrz.

Pozdrawiam

Nie wiem jak będzie się sprawował bo dopiero uruchamiam instalację, Chłodnicę kanałową mam Berlufa a nie Thesslagreen. Inwestycja nie była kosztowana bo wymiennik gruntowy i tak już miałem w postaci dolnego źródła PC . Zainwestowałem tylko w chłodnicę , pompkę obiegową i parę rurek do połączenia tego wszystkiego . Zdaję sobie sprawę ,że efekt może być nie do końca zadowalający ale przy okazji pracy chłodnicy kanałowej latem będę regenerował sobie dolne źródło PC .

Witam.

Po wielu miesiącach użytkowania AirMobile stwierdzam,że drugi raz bym go nie kupił a sterowanie zrobił za pomocą Modbusa.

AirMobile jako sterownik ręczny sprawdza się, ale nic więcej. O niczym cię sam niepoinformuje, o żadnym błędzie czy awarii. Aplikacja może działać w tle i nic nie zrobi dopóki sam nie odświeżysz i nie zobaczysz ikonek ostrzegawczych, wtedy musisz zagladnąć do zakładki alarmów i zobaczyć o co chodzi.

ThesslaGreen powinna przemyśleć sprawe , dodać np. bramke sms i informować na bieżąco użytkowników Airmobile chociaż o najpoważniejszych alarmach.

temperaturę mierzyłem zgadza się miej więcej j z tym co pokazuje manipulator

centrala na strychu, strych ocieplony aktualna temperatura na nim 16 stopni

zauważyłem jeszcze jedno, jak puszcze wentylację na 100 to różnica nawiew-wywiew powoli zaczyna wynosić 3-4 stopnie jak zjadę do 30-40% to powoli spada do 9-10 stopni różnicy

przewody izolowane wprawdzie narazie rzeczywiście tylko standardową otuliną jaką miały czyli 3cm ale za to bardzo krótkie każdy tylko około 1m poza wyrzutnią ten dłuższy ale to chyba bez znaczenia.

Poza tym objaw nie bardzo pasuje mi do problemu ocieplenia przewodów.Oba czujniki temperatury nawiewu i wywiewu są przecież w centrali a wiec do niej dolatuję powietrze z wywiewu o temperaturze takiej jak w pomieszczeniach czyli 20 stopni . Tylko na nawiewie jest za mało a czujnik jest przecież w centrali wiec nawet ewentualne straty na przewodach nawiewnych nie są przez niego pokazywane

Przy okazji jeszcze jedno pytanie.

Widzę że u niektórych zamiast procentowych wskazań nawiewów i wywiewów pokazywane są one w m3/h jak przełączyć na taki widok ?

Edytowane przez offan