Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Frapol wprowadza regulacje wentylatorów w nowym sterowniku ? Pisał o tym TB . przezież przez kilka lat sprzedają urzadzenie bez kalibracji . a nagle okazuje sie ze trzeba ?

Nie nagle. W szczelnym domu, chciał nie chciał i tak nawiew i wywiew się muszą zgadzać, nawet jak jeden wentylator będzie pracował.

Regulacja nadciśnienia jest przydatna np. przy takiej sytuacji kominek wiszący.jpg. Tu "kominek" WP_20150223_10_23_29_Pro.jpg 20% większy nawiew, bardzo się przyda.

WP_20141215_15_23_36_Pro.jpg

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja napisałem do nich tydzień temu,do dziś brak odpowiedzi.....

Najszybciej zadzwonić. Zapytać tutaj też warto, bo skorzystają wszyscy.

Dzwonilem do thessli i moim zdaniem między bajki mozna włożyć zuzycie prądu na poziomie 15 w tak jak to rozgłasza TB

Na ich stronie jest wykres pobieranej mocy przy konkretnych oporach i wydajności. Jak mniemam inni producenci pewnie maja podobne badania tylko nie publikują

TB jest dystrybutorem/instalatorem posługuje się hasłami reklamowymi.

Czy twój samochód spala tyle paliwa co przedstawia jego producent w folderze reklamowym?

Moim zdaniem plusem jest to, że Thessla zbadała opory przepływu przez centralę i udostępniła diagramy zużycia w zależności od skomplikowania instalacji.

Osoba, która walczy o każdy W, jest w stanie sobie policzyć mniej więcej ile prądu będzie zużywać centrala.

Nie wiem jeszcze jaka jest wydajność przy tych 30% ,napisałem jedynie ile W pobiera mi na poszczególnych biegach.

Wentylatory ustawione jak poniżej

Pan ustawi na 10V jedno i drugie. Będzie wszystko na max... tylko po to by było za sucho?

15W pobiera centrala na małym biegu , 20-30m3/h dla 3 osób.

A to, że w domach pierwszy to montuje (od 1989 ) to nic nie znaczy?

Moim zdaniem - NIE !

Można coś robić dobrze, albo źle - a to nie ma nic wspólnego z doświadczeniem.

Dla przykładu wklejam zdjęcie - ten Pan także buduje domy ponad 25 lat....

A czy robi to dobrze - pozostawiam do Waszej oceny.

IMG_0213.jpg

Moim zdaniem - NIE !

Można coś robić dobrze, albo źle - a to nie ma nic wspólnego z doświadczeniem.

Dla przykładu wklejam zdjęcie - ten Pan także buduje domy ponad 25 lat....

A czy robi to dobrze - pozostawiam do Waszej oceny.

W wentylacji, akurat łatwo poznać laika. Np blaszane kanały, brak wiedzy o prędkościach maksymalnych, czy trójniki. Czy "wiedza" z Malickiego.