Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doradzcie...

Zrobiłem instalacje na termoflehach 160 pod inny reku. Jednak prawdopodobnie kupię thessle, która ma przyłącze 200:-/

Czy założenie redukcji z 200 na 160 będzie błędem...?

Mam Thesslę i polecam.

Jak już masz podejścia 160 to rób redukcje przy samym rekuperatorze. Będzie OK. Różnica może być widoczna tylko na maksymalnych przepływach których się w praktyce prawie nie używa.

Dzięki za doradzenie.

A macie jeszcze jakiś namiar na jakiegoś sprzedawce, który daje fajne rabaty na Thesslę???

Najlepsza oferta za 300V + Air++ mam na 7500 z przesyłką...

Opłaca się brać Air++? może lepiej na razie wystarczy AIR+a potem dokupie AIRMOBILE.

Ja wybrałem AirMobile oraz Air+. Mając AirMobile nie da się zainstalować Air++, a strona www o tym nie mówi. AirMobile jest wygodne, ale nie da się zrobić np. kalibracji więc musiałem dokupić Air+ za 200.

Dzięki za doradzenie.

A macie jeszcze jakiś namiar na jakiegoś sprzedawce, który daje fajne rabaty na Thesslę???

Najlepsza oferta za 300V + Air++ mam na 7500 z przesyłką...

Opłaca się brać Air++? może lepiej na razie wystarczy AIR+a potem dokupie AIRMOBILE.

Najlepiej Air ++ bez mobili. Problematyczne bywają.

Polecałbym jednak wziąć reku z CF.

Czy da się taniej.... nieco tylko.

Tak zapytam. Czy da się dorobić filtr do Thessli ? Wiem, że można kupić tkaniny itp, ale czy ktoś tutaj dorabiał i podzieliłby się wiedzą?

Niby da się, ale...

U siebie zrobiłem tak:

Mata G3 na czerpni oraz anemostatach wywiewnych jako prefiltr.

Mata G3 (docelowo G4) na filtrach kanałowych z Allegro na czerpni i wywiewie.

M5 oryginalne w rekuperatorze - powinny żyć długo dzięki wcześniejszej filtracji G3 i G4.

W planach F8 na nawiewie.

Filtry kanałowe to tkanina z Allegro cięta na metry. Wychodzi bardzo tanio.

Na czerpni wyciąłem kółko z maty i wstawiłem.

Filtry anemostatów wywiewnych skleiłem w kształcie lejka https://www.facebook.com/groups/329438764201077/ fotki wstawiłem w grupie, bo tu nie mogę bez edycji.

Myślę że ciężko będzie podrobić filtr M5 i na razie skupię się na prefiltrach aby przedłużyć jego życie. Jest to filtr harmonijkowy mający powierzchnię tkaniny dziewięciokrotnie większą od powierzchni ramki. Zmniejszenie ilości zakładek to skrócenie żywotności i zwiększenie oporów.

Najlepiej Air ++ bez mobili. Problematyczne bywają.

Polecałbym jednak wziąć reku z CF.

Czy da się taniej.... nieco tylko.

Na czym polegają te problemy? U mnie były ale większość została rozwiązana. Za to wygoda obsługi centrali z dowolnego miejsca świata, z telefonu czy tabletu jest bardzo fajna.

Witam,'!

Możesz powiedzieć dlaczego nie Wanas? Mam ofertę WM właśnie z takim reku jest tańszy od airpacka o jakieś 2k.

Thessla ma parę wyróżniających ją rzeczy. Choćby umieszczenie wentylatorów przed wymiennikiem ciepła. System CF. Duże średnice rur. Dobre ocieplenie i wytłumienie.

Masz ofertę na Wanasa poniżej 5000 zł?

Dziś na ranem było -16,5*C. Powietrze po przejściu przez rurę fi 200 o długości 8m miało +2,6*C. Następnie po podgrzaniu przez GGWC miało +6,8*C

Aktualnie temp na zewnątrz -3*C na czerpni to +5,3*C i po przejściu przez GGWC 6,9*C. Przy +5,5*C na czerpni GGWC wyłączy się.

Ocieplona rura fi 200 o długości 8m bardzo podnosi temperaturę powietrza nawiewanego.