JanWerbinski 25.02.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Dzisiaj rano przy -15 stopni na zewnątrz rekuperator wyłączony i błąd S22. Po skasowaniu włączył się FPX2 i mam 3-4 stopnie na nawiewie. Grzałka chyba działa, bo pokazuje -6 stopni na czerpni. A jak u Was to wygląda przy takich mrozach? Normalnie. Nawiew 14° zamiast 16°. Moc pobierana 200W zamiast 17W. FPX2 się przy -10 nie włączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.02.2018 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ocieplona rura fi 200 o długości 8m bardzo podnosi temperaturę powietrza nawiewanego. Co świadczy o jakości jej ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 25.02.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Normalnie. Nawiew 14° zamiast 16°. Moc pobierana 200W zamiast 17W. FPX2 się przy -10 nie włączył. To chyba jednak grzałka mi poszła, bo męczy się na tym FPX2 i jest tylko gorzej - teraz już 1 stopień na nawiewie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.02.2018 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 To chyba jednak grzałka mi poszła, bo męczy się na tym FPX2 i jest tylko gorzej - teraz już 1 stopień na nawiewie Zamarzł wymiennik. Ile stopni wokół reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 25.02.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Co świadczy o jakości jej ocieplenia. Najcieńsza warstwa waty jaka do niej przylega to 15cm od strony pomieszczenia. Od strony ziemnej czyli dachu, to 30-35cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drizzt02 25.02.2018 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ile stopni w miejscu gdzie reku? Nie może zamarznąć odpływ skroplin. Na steroniku pokazuje 9 ale koło reku jest 5. Myślę że o zamarznieciu nie ma mowy. A ciekawi mnie czy kombinujecie coś z ustawieniami w sensie czy np napięcie zmieniacie żeby mniej zasysał zimnego a więcej wyrzucał ciepłego powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.02.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Na steroniku pokazuje 9 ale koło reku jest 5. Myślę że o zamarznieciu nie ma mowy. A ciekawi mnie czy kombinujecie coś z ustawieniami w sensie czy np napięcie zmieniacie żeby mniej zasysał zimnego a więcej wyrzucał ciepłego powietrza? No to jak jest ponad 0 to nie zamarznie. System CF masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 25.02.2018 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Zamarzł wymiennik. Ile stopni wokół reku? Ocieplony strych, mierzyłem temperaturę jest ok. 5-6 stopni. Wymontowałem wymiennik i rzeczywiście lód na ćwiartce od strony czerpni. Jak sprawdzić, czy grzałka jest sprawna? Włączyłem na chwilę reku, ale była zimna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.02.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ocieplony strych, mierzyłem temperaturę jest ok. 5-6 stopni. Wymontowałem wymiennik i rzeczywiście lód na ćwiartce od strony czerpni. Jak sprawdzić, czy grzałka jest sprawna? Włączyłem na chwilę reku, ale była zimna. Albo siadła grzałka albo sterowanie grzałką. Były partie reku z problematycznym sterowaniem grzałki (głupiała) wystarczyło zmienić soft. Może i tutaj ten sam przypadek. Trzeba najlepiej już napisać zgłoszenie serwisowe wraz z nr seryjnym centrali. A jutro jeszcze zadzwonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2018 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Fotka z wczoraj godz. 16 Temp. na strychu -4,7 Na dworze od -13 do -7 zużycie około 1,5kWh/doba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 25.02.2018 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 plusfoto - ocieplałeś jakoś reku, że masz takie temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2018 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nic nie ocieplałem. Latem będę chciał jedynie trochę docieplić kanały wywiewu i nawiewu.Od czerpni i do wyrzutni nie będę ruszał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 25.02.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nic nie ocieplałem. [ATTACH=CONFIG]408134[/ATTACH] Latem będę chciał jedynie trochę docieplić kanały wywiewu i nawiewu.Od czerpni i do wyrzutni nie będę ruszał Uważaj na skropliny aby nie zamarzły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.02.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Najcieńsza warstwa waty jaka do niej przylega to 15cm od strony pomieszczenia. Od strony ziemnej czyli dachu, to 30-35cm. No to nie wiem... Ja mam 5 cm waty, ale odcinek od ściany do rekuperatora ma około metr. Może zbyt wolny przepływ w stosunku do średnicy i ruchy Browna ogrzewają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 25.02.2018 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Ciekawostka energetyczna. Przez ostatnie dwie doby średnia temperatura na zewnątrz wyniosła -6,5°C. Zużycie energii przez rekuperator 8,62kWh przez dwie doby.Średnia temperatura stycznia to +3°C. Zużycie energii przez rekuperator w styczniu 17kWh.Zużycie energii podczas mrozów jest OSIEM RAZY większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2018 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Uważaj na skropliny aby nie zamarzły. Na wierzchu jest tylko ten widoczny kawałek. syfon i odpływ jest gdzieś 20 cm niżej już w warstwie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 25.02.2018 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Nic nie ocieplałem. [ATTACH=CONFIG]408134[/ATTACH] Latem będę chciał jedynie trochę docieplić kanały wywiewu i nawiewu.Od czerpni i do wyrzutni nie będę ruszał No to u mnie musi być coś nie tak z reku - mam dużo cieplej, na skosach 30cm wełny i zamarzł. Jak go otworzyłem, to oprócz zamrożonego wymiennika, na dnie rekuperatora była 3mm warstwa lodu. Swoją drogą konstrukcja rekuperatora chyba nie jest zbyt przemyślana, bo woda z wymiennika spłynie do odpływu, ale woda która się skropliła przy czerpni, czy którymkolwiek z pozostałych otworów nie ma ujścia i pozostanie tam chyba do lata kiedy będzie miała szansę odparować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 25.02.2018 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Zużycie energii podczas mrozów jest OSIEM RAZY większe. U mnie bez FPX zużywa około 20 - 21W co daje około 15 - 16 kWh/mc. W styczniu miałem 33 kWh więc FPX już pracował a do dziś w lutym mam 39. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 25.02.2018 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 U mnie aktualnie (Airpack Home 500):T zewn.: -9T na czerpni: -6,6 Pobór mocy : 650 WZużycie prądu dzisiaj: 10 kWhZużycie prądu wczoraj: 9,5 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.02.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 Dziś na ranem było -16,5*C. Powietrze po przejściu przez rurę fi 200 o długości 8m miało +2,6*C. Następnie po podgrzaniu przez GGWC miało +6,8*C Aktualnie temp na zewnątrz -3*C na czerpni to +5,3*C i po przejściu przez GGWC 6,9*C. Przy +5,5*C na czerpni GGWC wyłączy się. Ocieplona rura fi 200 o długości 8m bardzo podnosi temperaturę powietrza nawiewanego. Raczej ciągnie ci gdzieś lewe (pogrzane powietrze) Jakby nie patrzeć, w tej sytuacji używanie tego ggwc nie ma kompletnie sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts