Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Dzisiaj rano przy -15 stopni na zewnątrz rekuperator wyłączony i błąd S22. Po skasowaniu włączył się FPX2 i mam 3-4 stopnie na nawiewie. Grzałka chyba działa, bo pokazuje -6 stopni na czerpni. A jak u Was to wygląda przy takich mrozach?

Normalnie.

Nawiew 14° zamiast 16°. Moc pobierana 200W zamiast 17W.

FPX2 się przy -10 nie włączył.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ile stopni w miejscu gdzie reku? Nie może zamarznąć odpływ skroplin.

Na steroniku pokazuje 9 ale koło reku jest 5. Myślę że o zamarznieciu nie ma mowy.

A ciekawi mnie czy kombinujecie coś z ustawieniami w sensie czy np napięcie zmieniacie żeby mniej zasysał zimnego a więcej wyrzucał ciepłego powietrza?

Na steroniku pokazuje 9 ale koło reku jest 5. Myślę że o zamarznieciu nie ma mowy.

A ciekawi mnie czy kombinujecie coś z ustawieniami w sensie czy np napięcie zmieniacie żeby mniej zasysał zimnego a więcej wyrzucał ciepłego powietrza?

No to jak jest ponad 0 to nie zamarznie. System CF masz?

Ocieplony strych, mierzyłem temperaturę jest ok. 5-6 stopni. Wymontowałem wymiennik i rzeczywiście lód na ćwiartce od strony czerpni. Jak sprawdzić, czy grzałka jest sprawna? Włączyłem na chwilę reku, ale była zimna.

Albo siadła grzałka albo sterowanie grzałką. Były partie reku z problematycznym sterowaniem grzałki (głupiała) wystarczyło zmienić soft. Może i tutaj ten sam przypadek. Trzeba najlepiej już napisać zgłoszenie serwisowe wraz z nr seryjnym centrali. A jutro jeszcze zadzwonić.

Najcieńsza warstwa waty jaka do niej przylega to 15cm od strony pomieszczenia. Od strony ziemnej czyli dachu, to 30-35cm.

No to nie wiem... Ja mam 5 cm waty, ale odcinek od ściany do rekuperatora ma około metr.

Może zbyt wolny przepływ w stosunku do średnicy i ruchy Browna ogrzewają? ;)

Ciekawostka energetyczna.

Przez ostatnie dwie doby średnia temperatura na zewnątrz wyniosła -6,5°C. Zużycie energii przez rekuperator 8,62kWh przez dwie doby.

Średnia temperatura stycznia to +3°C. Zużycie energii przez rekuperator w styczniu 17kWh.

Zużycie energii podczas mrozów jest OSIEM RAZY większe.

Nic nie ocieplałem.

[ATTACH=CONFIG]408134[/ATTACH]

Latem będę chciał jedynie trochę docieplić kanały wywiewu i nawiewu.Od czerpni i do wyrzutni nie będę ruszał

No to u mnie musi być coś nie tak z reku - mam dużo cieplej, na skosach 30cm wełny i zamarzł. Jak go otworzyłem, to oprócz zamrożonego wymiennika, na dnie rekuperatora była 3mm warstwa lodu. Swoją drogą konstrukcja rekuperatora chyba nie jest zbyt przemyślana, bo woda z wymiennika spłynie do odpływu, ale woda która się skropliła przy czerpni, czy którymkolwiek z pozostałych otworów nie ma ujścia i pozostanie tam chyba do lata kiedy będzie miała szansę odparować.

Dziś na ranem było -16,5*C. Powietrze po przejściu przez rurę fi 200 o długości 8m miało +2,6*C. Następnie po podgrzaniu przez GGWC miało +6,8*C

Aktualnie temp na zewnątrz -3*C na czerpni to +5,3*C i po przejściu przez GGWC 6,9*C. Przy +5,5*C na czerpni GGWC wyłączy się.

Ocieplona rura fi 200 o długości 8m bardzo podnosi temperaturę powietrza nawiewanego.

Raczej ciągnie ci gdzieś lewe (pogrzane powietrze)

Jakby nie patrzeć, w tej sytuacji używanie tego ggwc nie ma kompletnie sensu.