PliP 25.02.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 No to nie wiem... Ja mam 5 cm waty, ale odcinek od ściany do rekuperatora ma około metr. Może zbyt wolny przepływ w stosunku do średnicy i ruchy Browna ogrzewają? Nie wiem co ogrzewa, ale na 100% ocieplenie jest perfekcyjne. Obecnie na zewnątrz jest -12,6*C. Czujnik czerpni ten który wskazuje +5,4*C jest w rurze 8m od siatki z czerpnią. Wywiew i nawiew są zaniżone przez powietrze z poddasza, a tam obecnie +16*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drizzt02 25.02.2018 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2018 No to jak jest ponad 0 to nie zamarznie. System CF masz? Mam w planach narazie ale nie jestem przekonany co do tego zakupu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.02.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Dziś poszły 3kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 26.02.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Nie wiem co ogrzewa, ale na 100% ocieplenie jest perfekcyjne. Obecnie na zewnątrz jest -12,6*C. Czujnik czerpni ten który wskazuje +5,4*C jest w rurze 8m od siatki z czerpnią. Wywiew i nawiew są zaniżone przez powietrze z poddasza, a tam obecnie +16*C. [ATTACH=CONFIG]408149[/ATTACH] Tylko na 10% ustawiłeś wentylację ? Ja mam 20% = pusty dom i zastanawiam sie czy to nie za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 26.02.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 Tylko na 10% ustawiłeś wentylację ? Ja mam 20% = pusty dom i zastanawiam sie czy to nie za mało. Ja mam u siebie AirPacka 500 i wentyluję teraz 300m3 pomieszczeń. Poddasze ma przykręcone anemostaty i tam powietrze chodzi tylko przez nieszczelności. delikatnie dmucha, ale nie za wiele. Jak w przyszłym roku będzie do wentylacji 550m3 pomieszczeń to 10% będzie za mało. Jeszcze pytanie jakie masz prędkości silników na ile V ustawione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesny_83 28.02.2018 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2018 Witam,mój reku zaczął w końcu pracować z dobrą sprawnością dobijał nawet do 87% co u mnie jest hitem, ale po wymianie filtrów znowu go porąbało i dzisiaj mam już 70% co przy obecnych mrozach daje dość zimne powietrze na nawiewie. Wymiennik nie zamarzł i nic mu nie jest, skalibrowałem centralę ale nic to nie dało. Ma ktoś pomysł o co może chodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 01.03.2018 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 No ok, mrozy mrozami. A u Was takie temperatury na nawiewie to norma, czy mój ma coś nie halo? Na zewnątrz w chwili robienia zdjęcia było ok -15 (tak pokazywał samochód) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 U mnie wczoraj na czerpni -10 wywiew 18 a nawiew 12-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek 01.03.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 No ok, mrozy mrozami. A u Was takie temperatury na nawiewie to norma, czy mój ma coś nie halo? Na zewnątrz w chwili robienia zdjęcia było ok -15 (tak pokazywał samochód) [ATTACH=CONFIG]408361[/ATTACH] U mnie przy podobnej temp. zewnetrznej o temp. wywiewu mam 15-16 na nawiewie, a to spora różnica w porównaniu do Twoich parametrów. Szukaj przyczyny: filtry, przymarznięty lub tylko zalany wymiennik (puść wietrzenie na maxa i zobacz czy sie poprawią parametry jak sie przedmucha). U mnie zazwyczaj przy tych mrozach mam różnice nawiew-wywiew max 4-5 stopni, a dodatkowo sprawność obniża mi wentylowana piwnica (80m2) z temperaturą ok 16-17oC i słabo docieplone kanały na poddaszu (musze je dodatkowo docieplić po sezonie). Szukaj przyczyny bo tak raczej nie powinno być. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 01.03.2018 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 U mnie wczoraj na czerpni -10 wywiew 18 a nawiew 12-13 taką temp. nawiewu masz na wyjściu z reku czy anemostacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 01.03.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Moduł CF i sprawność. W ostatnich tygodniach/miesiącach trochę poobserwowałem reku i jego wskazania. Okresami sprawność jednostki była powyżej 90%. Później spadała w zakres 70-80%. Aktualnie najczęściej jest to 80-90%. Tylko jedna ważna rzecz... musi pracować CF. Napisałem kilka uwag do Thessli i dostałem min. taką odpowiedź odnośnie skaczącej sprawności: Tak działa moduł CF, reaguje jak na wymienniku zgromadzi się woda która ogranicza przepływ ciepłego powietrza z domu co skutkuje spadkiem sprawności. Wtedy moduł CF zwiększa wydatek wentylatora wywiewnego, spycha wodę z wymiennika s sprawność wzrasta. Tyle, że moduł CF często się u mnie wyłączał/zawieszał. Widać to było na wskazaniach na Air++ gdzie była widoczna tylko wartość procentowa, bez wartości w m3. Jak sprawność była odpowiednio wysoka to na wyświetlaczu zawsze była widoczna wartość w m3. Jak sprawność była niska to widać było tylko wydajność w % czyli moduł CF był wyłączony/zawieszony. Sprawdziłem to też inaczej. Przy niskiej sprawności wymuszałem zepchnięcie wody z wymiennika trybem "otwarte okno" (i faktycznie uchylając okno). Sprawność po takiej dość krótkiej operacji szybko się podnosiła ale też szybko malała. Napisałem więc reklamację do Thessli. Oddzwonili i dowiedziałem się, że w przeciągu około 1-2 tygodni powinien pojawić się nowy, sprawdzony i przetestowany soft, który naprawi działanie modułu CF. Póki co kilka razy po prostu ręcznie wyłączyłem na chwilę centralkę. Gdy się uruchomi moduł CF działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.03.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 taką temp. nawiewu masz na wyjściu z reku czy anemostacie? Wyjście z reku. Na anemostacie może być o 1 stopień mniej bo około 5 m kanału do skrzynki idzie nieocieplonym strychem. Tak samo mam z wywiewem . Dlatego pisałem iż te odcinki będę chciał jeszcze latem docieplić. Obecnie na strychu -9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.03.2018 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Co do airpackow. Tak jak kolega wyżej pisał jest dziwny błąd w sofcie, który zachodzi przy pewnej sekwencji i pojawiają się problemy z cf. W każdym z takich przypadków należy zgłaszać do serwisu. Konieczne jest podanie nr seryjnego. Nowa seria central nie ma większego problemu i odzysk wygląda bdb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalx88 01.03.2018 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nowa seria w sensie Airpacki Home, czy nowsze serie starszej wersji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.03.2018 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Nowa seria w sensie Airpacki Home, czy nowsze serie starszej wersji? Home Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.03.2018 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A mnie najbardziej interesuje temperatura na wyrzutni...( Która tak naprawdę najwięcej mówi o sprawności centrali...)Jakoś tak dziwnym trafem wszyscy producenci zgodnie nie pokazują tej temperatury... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.03.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 A mnie najbardziej interesuje temperatura na wyrzutni...( Która tak naprawdę najwięcej mówi o sprawności centrali...) Jakoś tak dziwnym trafem wszyscy producenci zgodnie nie pokazują tej temperatury... Racja. Trzeba wrzucić czujnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 01.03.2018 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Racja. Trzeba wrzucić czujnik. U mnie na wyrzutni 9 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 01.03.2018 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2018 Racja. Trzeba wrzucić czujnik. Czujnik wyrzutni? Można to bardzo łatwo zrobić. Wystarczy wykręcić czujnik temperatury zewnętrznej reku, i wstawić w kanał wyrzutni. Wcześniej trzeba tylko dolutować chyba kabel 3 żyłowy, ale pewności nie mam jak to było. U mnie obecnie ten czujnik wisi na poddaszu gdzie jest reku i bada faktyczna temperaturę otoczenia, ale bez problemy mogę go wsadzić w mały otwór, który mam w rurze wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2018 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Czujnik wyrzutni? Można to bardzo łatwo zrobić. Wystarczy wykręcić czujnik temperatury zewnętrznej reku, i wstawić w kanał wyrzutni. Wcześniej trzeba tylko dolutować chyba kabel 3 żyłowy, ale pewności nie mam jak to było. U mnie obecnie ten czujnik wisi na poddaszu gdzie jest reku i bada faktyczna temperaturę otoczenia, ale bez problemy mogę go wsadzić w mały otwór, który mam w rurze wyrzutni. Widzisz skoro to takie proste to dlaczego fabrycznie nie ma...? Centrala kosztuje grubą kasę a szkoda kilka zł na czujnik...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts