plusfoto 02.03.2018 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Czujnik wyrzutni? Można to bardzo łatwo zrobić. Wystarczy wykręcić czujnik temperatury zewnętrznej reku, i wstawić w kanał wyrzutni. Wcześniej trzeba tylko dolutować chyba kabel 3 żyłowy, ale pewności nie mam jak to było. U mnie obecnie ten czujnik wisi na poddaszu gdzie jest reku i bada faktyczna temperaturę otoczenia, ale bez problemy mogę go wsadzić w mały otwór, który mam w rurze wyrzutni. Patrzyłeś może co to za czujnik? Na DS czy jakiś inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 02.03.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Widzisz skoro to takie proste to dlaczego fabrycznie nie ma...? Centrala kosztuje grubą kasę a szkoda kilka zł na czujnik...? W mojej centrali jest czujnik temperatury wyrzutni. Tylko nie wiem gdzie się odczytuje jego wartość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 02.03.2018 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 (edytowane) U mnie przy podobnej temp. zewnetrznej o temp. wywiewu mam 15-16 na nawiewie, a to spora różnica w porównaniu do Twoich parametrów. Szukaj przyczyny: filtry, przymarznięty lub tylko zalany wymiennik (puść wietrzenie na maxa i zobacz czy sie poprawią parametry jak sie przedmucha). U mnie zazwyczaj przy tych mrozach mam różnice nawiew-wywiew max 4-5 stopni, a dodatkowo sprawność obniża mi wentylowana piwnica (80m2) z temperaturą ok 16-17oC i słabo docieplone kanały na poddaszu (musze je dodatkowo docieplić po sezonie). Szukaj przyczyny bo tak raczej nie powinno być. Powodzenia Wczoraj wyjąłem jeszcze raz filtry i sprawdziłem je, wg mnie są ok, reku tez nic nie alarmuje. Zdjęcie macie. Sprawdziłem tace na dole reku - czyściutka i nie ma tam ani grama wody ani też lodu. Zdjęcie tez jest, choć tam trudno zrobić. Wymiennik czysty... Filtr kulowy założony tak jak w zaleceniach. Wietrzenie min raz dziennie, słychać, że syfonem schodzi woda ale tylko kilka sekund. Reku zresetowany. CF działa. Temperatury nadal takie do duszy trochę... Reku stoi w pomieszczeniu z pompą ciepła, tam jest ok 15 stopni , niektórym stoi na stychu i mają lepsze temperatury... [ATTACH=CONFIG]408361[/ATTACH] Edytowane 2 Marca 2018 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Sprawdzałeś czerpnię - nie jest czasem zasyfiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drizzt02 02.03.2018 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Jak szybko odpowiada serwis Thessli? Na nr +48 730 048 820 nie mogę się dodzwonić a na maila od 3 dni nie odpowiadają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drizzt02 02.03.2018 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wczoraj wyjąłem jeszcze raz filtry i sprawdziłem je, wg mnie są ok, reku tez nic nie alarmuje. Zdjęcie macie. Sprawdziłem tace na dole reku - czyściutka i nie ma tam ani grama wody ani też lodu. Zdjęcie tez jest, choć tam trudno zrobić. Wymiennik czysty... Filtr kulowy założony tak jak w zaleceniach. Wietrzenie min raz dziennie, słychać, że syfonem schodzi woda ale tylko kilka sekund. Reku zresetowany. CF działa. Temperatury nadal takie do duszy trochę... Reku stoi w pomieszczeniu z pompą ciepła, tam jest ok 15 stopni , niektórym stoi na stychu i mają lepsze temperatury... [ATTACH=CONFIG]408451[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408452[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408453[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408454[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408361[/ATTACH] a wyjmowałeś wymiennik? Może mimo wszystko ciągle jest w nim woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 02.03.2018 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Zgłosiłem miesiąc temu że mi CF działa z przerwami (tzn. tak samo jak u innych, reset zasilania pomaga).Dzisiaj wysłałem ponaglenie i dostałem info:"Niestety nadal trwają prace testowe nad najnowszą wersją oprogramowania. Jak tylko soft będzie gotowy, skontaktujemy się z Panem."Od kiedy jest znany ten feler? Bo mam wrażenie że już ponad pół roku będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 02.03.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Wczoraj wyjąłem jeszcze raz filtry i sprawdziłem je, wg mnie są ok, reku tez nic nie alarmuje. Zdjęcie macie. Sprawdziłem tace na dole reku - czyściutka i nie ma tam ani grama wody ani też lodu. Zdjęcie tez jest, choć tam trudno zrobić. Wymiennik czysty... Filtr kulowy założony tak jak w zaleceniach. Wietrzenie min raz dziennie, słychać, że syfonem schodzi woda ale tylko kilka sekund. Reku zresetowany. CF działa. Temperatury nadal takie do duszy trochę... Reku stoi w pomieszczeniu z pompą ciepła, tam jest ok 15 stopni , niektórym stoi na stychu i mają lepsze temperatury... [ATTACH=CONFIG]408451[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408452[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408453[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408454[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408361[/ATTACH] Z tego co widać masz syfon założony "pod prąd" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 02.03.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Z tego co widać masz syfon założony "pod prąd" ??? Rurka od thessli, guma na rurce wchodzi normalnie na rurkę od góry... Kulka jest na samym dole pierwszego kolanka wychodzącej rury od rekuperatora... A kolanka że tak dziwnie? No inaczej nie dało rady. Ale syfon wczoraj zdejmowałem i normalnie wyleciało z niego pół szklanki wody... Wg mnie jest ok, poprawcie mnie jeśli się mylę... Czerpnia nie jest zasyfiona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bstach 02.03.2018 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 ??? Rurka od thessli, guma na rurce wchodzi normalnie na rurkę od góry... Kulka jest na samym dole pierwszego kolanka wychodzącej rury od rekuperatora... A kolanka że tak dziwnie? No inaczej nie dało rady. Ale syfon wczoraj zdejmowałem i normalnie wyleciało z niego pół szklanki wody... Wg mnie jest ok, poprawcie mnie jeśli się mylę... Czerpnia nie jest zasyfiona... Stosują syfon od alcaplast, nie ma mnie w domu to nie mam jak wysłać zdjęcia. Poniżej masz jak powinien być zamontowany ze strony alcaplast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 04.03.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Wczoraj wyjąłem jeszcze raz filtry i sprawdziłem je, wg mnie są ok, reku tez nic nie alarmuje. Zdjęcie macie. Sprawdziłem tace na dole reku - czyściutka i nie ma tam ani grama wody ani też lodu. Zdjęcie tez jest, choć tam trudno zrobić. Wymiennik czysty... Filtr kulowy założony tak jak w zaleceniach. Wietrzenie min raz dziennie, słychać, że syfonem schodzi woda ale tylko kilka sekund. Reku zresetowany. CF działa. Temperatury nadal takie do duszy trochę... Reku stoi w pomieszczeniu z pompą ciepła, tam jest ok 15 stopni , niektórym stoi na stychu i mają lepsze temperatury... [ATTACH=CONFIG]408451[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408452[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408453[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408454[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]408361[/ATTACH] Zalączam poprzedniego posta, żeby było widać, o co chodzi. Wczoraj poszedłem na wyrzutnie zmierzyć temperatury. Okazało sie, że na wyrzutni już jest 11,5 stopnia, czyli więcej ciepła wyrzuca na zewnątrz, niż zostaje w domu.... Wyjąłem zatem wymiennik i co się okazało? Że jest w nim pełno wody i lodu... Około 1 litra tam było... A taca na skropliny sucha, tam woda nie stoi... Wrzuciłem w miarę wyschnięty wymiennik odwrotnie do reku, niż był, żeby resztka wody wysuszyła się na wywiewie... Temperatury przy -12 na zewnątrz były zadowalające, +15 na nawiewie. Ale o 1 w nocy znów było już tylko 12 stopni. Więc wkurzyłem się i wyjąłem wymiennik znowu. Znów w wymienniku było ze 200 ml wody od strony nawiewu... Nie mam do tego siły już... FPX chodzi - przez 18h nabił 2 kWh, przez te duże mrozy nabił ze 25 kWh. FPX nie włączył się ani razu, przynajmniej ja tego nie widziałem... Dlaczego wymiennik zamarzł??? Wietrzenie włączam przynajmniej raz dziennie. Reku nie chodził na dużych wymianach, zimą wystarcza u mnie w domu 50-70m3... Wilgotność ok 40%. Dziś temp mają się tak Ta temperatura jest niezmienna czy to na dworze jest -12 czy -2, czyli znów w wymienniku jest woda... CZy jak wyjąłem ten wymiennik to przed włożeniem on powinien być całkiem suchy? Co robię źle, że ta woda tam siedzi na nim? Czemu wymiennik zamarzł??? Też tak macie, czy u mnie tylko zamarza wymiennik, gdy w pomieszczeniu jest 15 stopni celsjusza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 04.03.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Dziś temp mają się tak [ATTACH=CONFIG]408541[/ATTACH] Ta temperatura jest niezmienna czy to na dworze jest -12 czy -2, czyli znów w wymienniku jest woda... CZy jak wyjąłem ten wymiennik to przed włożeniem on powinien być całkiem suchy? Co robię źle, że ta woda tam siedzi na nim? Czemu wymiennik zamarzł??? Też tak macie, czy u mnie tylko zamarza wymiennik, gdy w pomieszczeniu jest 15 stopni celsjusza... U mnie też zamarzł w niedzielę, wymontowałem wymiennik i rozmroziłem, ale we wtorek znów zamarzł. Na nawiewie 0 stopni. Odpuściłem sobie i wczoraj przez przypadek włączyłem tryb "otwarte okno". W ciągu 15 minut się rozmroził. Niby takie oczywiste ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
btheb 04.03.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 (edytowane) Cześć, mam pytanie odnośnie przegrody między filtrami: czy u was jest to bardzo szczelnie oddzielone? Ja dziś wymieniałem filtry i zauważyłem taką oto szczelinę: No i zobaczcie jak u mnie wyglądają filtry po miesiącu... przy tych mrozach powinienem pewnie wymieniać co tydzień (tak jak rekuperator zaczyna "krzyczeć" ;( Na następny sezon grzewczy muszę coś zrobić, aby zwiększyć powierzchnię filtracyjną. Maty: najpierw G4, potem F7 ze znanego portalu. Edytowane 4 Marca 2018 przez btheb redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 04.03.2018 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Patrzyłeś może co to za czujnik? Na DS czy jakiś inny? Jak wykręcisz czujnik temperatury- jest na 3 stykach to na nim będzie dokładny symbol napisany. Nasze centrale są standardowo wyposażone w czujnik temperatury na wyrzutni. My jako użytkownicy tej temperatury nie możemy niestety odczytac aby głowa nas nie bolała Jak zrobisz przedłużkę czujnika otoczenia i zamontujesz go w wyrzutni, to temp otoczenia, która widzisz na wyświetlaczu będzie właśnie temperaturą wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Nowe ceny obowiązują od 17 marca.AirPack Home +4%AirPack +7%Air+ +5%CF -5%Reszta bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 04.03.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Może troche OT ale doradzcie. W tym tygodniu w końcu ma przyjechać reku - Thessla 300v z CF i AIR++. Dom jeszcze nie zamieszkały, nie ogrzewany - moze rusze z grzaniem za 2 tygodnie.Duża wilgoć z tynków na razie. Braka ocieplenia przewodów flex (są na podłodze na strychu). Na co zwrócić uwagę jak przyjdzie reku?Od razu bym go powiesił gdzie ma być, podłączył ale rozumiem, że na razie go nie odpalać?Choć dodatkowe wentylowanie by sie przydało by wszystko szybciej schnęło...wiec może go uruchomić? Inna rzecz czy na wyposazeniu jest syfon - czy zrobić go trzeba samemu (jakis od pralki, kulkowy będzie dobry?)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 04.03.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Żeby uruchomić rekuperator musisz mieć skończoną instalację czerpni i wyrzutni. Te kanały muszą być ocieplone. Nawiewu i wywiewu nie musisz mieć. Będziesz miał rekuperację jednego pomieszczenia.Nie ogrzewany dom z mokrymi tynkami przy -14? Hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesny_83 04.03.2018 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Cześć, mam pytanie odnośnie przegrody między filtrami: czy u was jest to bardzo szczelnie oddzielone? Ja dziś wymieniałem filtry i zauważyłem taką oto szczelinę: [ATTACH=CONFIG]408547[/ATTACH] No i zobaczcie jak u mnie wyglądają filtry po miesiącu... przy tych mrozach powinienem pewnie wymieniać co tydzień (tak jak rekuperator zaczyna "krzyczeć" ;( Na następny sezon grzewczy muszę coś zrobić, aby zwiększyć powierzchnię filtracyjną. Maty: najpierw G4, potem F7 ze znanego portalu. [ATTACH=CONFIG]408548[/ATTACH] U mnie było dokładnie tak samo, Szczelina w przegrodzie tak na 2-3 mm, powodowało to dość mocne gromadzenie się kondensatu w komorze filtra czerpni i wigoći na samym filtrze. Dostałem nową przegrodę o producenta dodatkowo wsadzone nowe filtry M5 i reku w końcu zaczął działać jak trzeba dzisiaj nawet chodzi na 90 % sprawności i problem z wilgocią na razie zniknął a co do źle działającego Cf u mnie wymienili już dawno i od tamtej pory działa ok tz bez wieszania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 05.03.2018 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Żeby uruchomić rekuperator musisz mieć skończoną instalację czerpni i wyrzutni. Te kanały muszą być ocieplone. Nawiewu i wywiewu nie musisz mieć. Będziesz miał rekuperację jednego pomieszczenia. Nie ogrzewany dom z mokrymi tynkami przy -14? Hmm... Czerpnia i wyrzutnia są ocieplne. Tynki zrobione w listopadzie.... i nadal są mokre (na elementach z żelbetu.... mam nadzieję że nie spadną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 05.03.2018 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2018 Jak wykręcisz czujnik temperatury- jest na 3 stykach to na nim będzie dokładny symbol napisany. Nasze centrale są standardowo wyposażone w czujnik temperatury na wyrzutni. My jako użytkownicy tej temperatury nie możemy niestety odczytac aby głowa nas nie bolała Jak zrobisz przedłużkę czujnika otoczenia i zamontujesz go w wyrzutni, to temp otoczenia, która widzisz na wyświetlaczu będzie właśnie temperaturą wyrzutni. A czy to skomplikowana operacja ? trzeba serwisanta czy można samemu ? Fajnie byłoby mieć podgląd na temp. wyrzutni bo temp otoczenia to dla mnie bezsensu wskazanie. Reku mam na strychu nieogrzewanym ocieplonym a sama centrala obłożona styrodurem 5cm plus 2 cm, co do temp otoczenia to mi pokazuje cały czas w granicach 12-17 stopni gdzie na strychu temp spada do około 4 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts