qrko 13.03.2018 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) plusfoto - też myślałem, że może to powiązane z FPX2, ale tutaj: ma to wyświetlone przy dodatniej temp bez aktywnego FPX. Marty0000 - A jak Ci to aktywowali? Ja mam hasło serwisowe i jedyne co znalazłem pasującego w konfiguracji to "przewód grzejny", mam ustawione na "brak", jak zmienię na "jest" to temperatura się nie pojawia. (ale to chyba nie to, bo jak wspomniałem mam wybrane brak, a FPX działał normalnie przy mrozach). W ustawieniach FPX tylko 1 pozycja - temp poniżej której ma nie schodzić z tego co pamiętam. Przegrzebałem inne opcje i żadna inna nie zdradza swoją nazwą aby mogła aktywować ten dodatkowy pomiar. Chyba że faktycznie ta dodatkowa temp pochodzi z modułu Expansion którego nie posiadam. Ty go masz? Jest tam w opisie taki punkt: 2. Czujnik temperatury powietrza po wymienniku kanałowym ale wydaje mi się, że gdyby to było to, to powinno pisać przed wymiennikiem kanałowym (ruch powietrza w obiegu na mój rozum liczy się od czerpni: czerpnia -> fpx -> wymiennik -> nawiew -> wywiew -> wymiennik -> wyrzutnia) Napisałem zapytanie do działu technicznego w niedziele, ale jak dotąd nie odpisali. Jak się dowiem to dam znać, chyba że ktoś wie to proszę zdradzić. PS. podtrzymuje pytanie o wersje oprogramowania poszczególnych modułów z mojego poprzedniego posta. Edytowane 13 Marca 2018 przez qrko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 13.03.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Tak z ciekawości - jakie macie u siebie wersje oprogramowania (po kliknięciu w logo w lewym górnym rogu air++) U mnie sterownik 2.25, air++ 0.3, a CF 0.6. Mam sterownik 2.8, Air++ 2.5 Temperatura jest tylko jedna przed FPX, ale jakoś podejrzanie wysoka. Przy 15 stopniach mrozu pokazywał mi -7, a rura od czerpni Sonodec ocieplana ok. 5 metrów na strychu z temperaturą ok. +5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marty0000 13.03.2018 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2018 Serwis aktywował mi to podczas próby naprawy reku. Ot taki bajer w sumie do niczego nie potrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 14.03.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Mam sterownik 2.8, Air++ 2.5 Temperatura jest tylko jedna przed FPX, ale jakoś podejrzanie wysoka. Przy 15 stopniach mrozu pokazywał mi -7, a rura od czerpni Sonodec ocieplana ok. 5 metrów na strychu z temperaturą ok. +5. Straszna różnica w wersji oprogramowania. Kiedy kupowałeś? Ja końcem grudnia zaraz przed świętami. Co do temp to mi przy 12 stopniach mrozu pokazuje -9, rury od czerpni do reku mam ok. 2-2.5m czyli chyba realna jest taka temp, w kotłowni było wtedy ok 8-10 stopni. Serwis aktywował mi to podczas próby naprawy reku. Ot taki bajer w sumie do niczego nie potrzebny Czy ja wiem czy niepotrzebny? Jeżeli to faktycznie temp za grzałką a przed wymiennikiem, to ja osobiście chciałbym wiedzieć czy grzałka wyrabia i np. przy -20C utrzymuje ten +1C przed wymiennikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 14.03.2018 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Straszna różnica w wersji oprogramowania. Kiedy kupowałeś? Ja końcem grudnia zaraz przed świętami. Kupowałem latem, ponad 2.5 roku temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 14.03.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2018 Witam wszystkich, właśnie czekam na Airpack Home 500h. Mam całą instalację gotową. Na co zwrócić uwagę w czasie montażu rekuperatora? Na czym polega kalibracja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 15.03.2018 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Na czym polega kalibracja? Jak wziąłeś wersje z modułem CF to na ustawieniu oczekiwanych przepływów m3/h i wciśnięciu przycisku kalibracja Reku sprawdzi czy da rade osiągnąć i utrzymać zadane ustawienia, następnie puści wentylatory na full (10volt) i ta wartość będzie dostępna jako max podczas opcji wietrzenie, a potem zmierzy przepływy na minimum (bodajże 1,4volta) i to będzie najniższa możliwa wartość przepływów do ustawienia. Potem co tydzień będzie sobie sprawdzał przepływy (zgodnie z tym co ustawisz w opcji "kontrola filtrów") i jak któryś spadnie drastycznie to zasygnalizuje jego sprawdzenie. Sama kalibracja jest praktycznie bezobsługowa, potem tylko doglądanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 15.03.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Jak wziąłeś wersje z modułem CF to na ustawieniu oczekiwanych przepływów m3/h i wciśnięciu przycisku kalibracja Reku sprawdzi czy da rade osiągnąć i utrzymać zadane ustawienia, następnie puści wentylatory na full (10volt) i ta wartość będzie dostępna jako max podczas opcji wietrzenie, a potem zmierzy przepływy na minimum (bodajże 1,4volta) i to będzie najniższa możliwa wartość przepływów do ustawienia. Potem co tydzień będzie sobie sprawdzał przepływy (zgodnie z tym co ustawisz w opcji "kontrola filtrów") i jak któryś spadnie drastycznie to zasygnalizuje jego sprawdzenie. Sama kalibracja jest praktycznie bezobsługowa, potem tylko doglądanie. Dzięki wielkie:) Nie rozumiem tylko co to znaczy "Potem co tydzień będzie sobie sprawdzał przepływy". Kto będzie sprawdzał? A regulacja anemostatów w poszczególnych pomieszczeniach? Czy tam się nie sprawdza przepływów powietrza. I jeszcze "głupie pytanie" - skąd rekuperator wie gdzie ma mocniej dmuchać są przecież po drodze skrzyżowania rur. Mam budynek trzy kondygnacyjny + strych nieogrzewany(tu będzie centrala AirPack 500h). Jak powietrze dotrze np. na sam dół do salonu jeżeli po drodze musi jeszcze "obsłużyć" dwie kondygnacje a rura jest jedna i po drodze odnogi do poszczególnych pomieszczeń. Były liczone tzw. wydatki dla poszczególnych pomieszczeń (tzn. chyba ilość wymienianego powietrza w pomieszczeniu). W jaki sposób to się ustawia? Domyślam się że regulując właśnie anemostaty i mierząc ilość przepływającego powietrza. Czy jest to usługa dodatkowo płatna i czy jest to konieczne w przypadku modułu CF? Jaki przyrząd jest potrzebny? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 15.03.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2018 Nie powielaj postów w kilku wątkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.03.2018 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Powiesiłem Thessle 300V - przez weekend chce pociągnąć rury czerpni i wyrzutni.Jako, że czerpnia tp tylko dziura przez ścianę mam pytanie o wyrzutnie.Kanał będzie miał 7m fi160 (1m do góry na strop i po stropie przez ścianę na dwór).Rurami zrobić spadek w kierunku rekuperatora czy na zewnątrz domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 16.03.2018 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Kto będzie sprawdzał? Rekuperator. Sprawdza przepływy wewnętrzne, innych nie ma prawa znać, bo skąd. A regulacja anemostatów w poszczególnych pomieszczeniach? Czy tam się nie sprawdza przepływów powietrza. I jeszcze "głupie pytanie" - skąd rekuperator wie gdzie ma mocniej dmuchać są przecież po drodze skrzyżowania rur. Nie wie, on ma jeden nawiew na dom i tam daje tyle ile mu zadasz. Resztę regulujesz sobie na anemostatach aby było tak jak chcesz, a potem do końca życia już tego nie ruszasz W jaki sposób to się ustawia? Domyślam się że regulując właśnie anemostaty i mierząc ilość przepływającego powietrza. Tak, dokładnie. Czy jest to usługa dodatkowo płatna i czy jest to konieczne w przypadku modułu CF? Zależy od Twojego sprzedawcy/montażysty i tego jak się z nim umówiłeś. Mi tylko uruchamiali reku, całą instalacje + montaż i podłączenie centrali robiłem sam. Przepływy również mierzyłem sam, na spokojnie, kilka godzin kręcąc wszystkimi anemostatami tak aż wysterowałem tak jak mi odpowiada. CF nie robi nic poza tym, że mierzy przepływy w rekuperatorze, czyli jak po 3 tygodniach Ci się filtr na czerpni przybrudzi, to podniesie lekko napięcie wentylatora nawiewnego, aby skorygować opór filtra i zachować zadany przepływ. Jaki przyrząd jest potrzebny? Z góry dziękuję Anemometr. Mi sprzedawca wypożyczył na tydzień, miałem dużo czasu aby się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.03.2018 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Powiesiłem Thessle 300V - przez weekend chce pociągnąć rury czerpni i wyrzutni. Jako, że czerpnia tp tylko dziura przez ścianę mam pytanie o wyrzutnie. Kanał będzie miał 7m fi160 (1m do góry na strop i po stropie przez ścianę na dwór). Rurami zrobić spadek w kierunku rekuperatora czy na zewnątrz domu? Jak dasz spadek na zewnątrz to Ci się będzie lać po elewacji. Na forum znajdziesz kilka zdjęć takich zacieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jockeri 16.03.2018 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Rekuperator. Sprawdza przepływy wewnętrzne, innych nie ma prawa znać, bo skąd. Nie wie, on ma jeden nawiew na dom i tam daje tyle ile mu zadasz. Resztę regulujesz sobie na anemostatach aby było tak jak chcesz, a potem do końca życia już tego nie ruszasz Tak, dokładnie. Zależy od Twojego sprzedawcy/montażysty i tego jak się z nim umówiłeś. Mi tylko uruchamiali reku, całą instalacje + montaż i podłączenie centrali robiłem sam. Przepływy również mierzyłem sam, na spokojnie, kilka godzin kręcąc wszystkimi anemostatami tak aż wysterowałem tak jak mi odpowiada. CF nie robi nic poza tym, że mierzy przepływy w rekuperatorze, czyli jak po 3 tygodniach Ci się filtr na czerpni przybrudzi, to podniesie lekko napięcie wentylatora nawiewnego, aby skorygować opór filtra i zachować zadany przepływ. Anemometr. Mi sprzedawca wypożyczył na tydzień, miałem dużo czasu aby się pobawić. Dzięki - duża pomoc. Pozdrawiam. A czy ktoś może ma i używa AirPack z serii HOME. Jak się sprawują? Co z wilgocią na wymienniku? Jakie zużycie prądu tej mroźnej zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 16.03.2018 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Jak dasz spadek na zewnątrz to Ci się będzie lać po elewacji. Na forum znajdziesz kilka zdjęć takich zacieków. Wyrzutnia będzie w podbitce wiec po ścianie nie powinno leciec.... ale spadek dam chyba w stronę reku, i odpływem skropliny sobie zlecą do kanalizy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 16.03.2018 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Niektórzy zacieki mieli i na czerpni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.03.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 U mnie właśnie pojawiły się zacieki poniżej czerpni.Wyrzutnie mam wysuniętą 30 cm od ściany i tam jest w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 16.03.2018 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 U mnie właśnie pojawiły się zacieki poniżej czerpni. Wyrzutnie mam wysuniętą 30 cm od ściany i tam jest w porządku. u mnie również zaciek na czerpni ściennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 16.03.2018 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Dziwne, na czerpni bym się tego nie spodziewał. Co innego w przypadku wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 16.03.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Kurcze a ja nie mam u siebie spadków ani na czerpni ani na wyrzutni, aż sprawdzę dziś jak to z zewnątrz wygląda. Dostałem odpowiedź z serwisu thessli odnośnie drugiej temp koło FPX - jest ona możliwa do włączenia z panelu Air+ oraz AirL+, samym Air++ niestety nie da się jej aktywować. Najaktualniejsza wersja oprogramowania Air++ to na dzień dzisiejszy v. 0.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.03.2018 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2018 Tak, dokładnie. Powodzenia. Opisz jak to robiłeś. Napisz czy przy zamkniętych wszystkich drzwiach czy otwartych a może tylko jedne były otwarte a reszta zamknięta lub odwrotnie. A jak jeden przykręciłeś to gdzie się podziało to powietrze które wcześniej tam leciało i.t.p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts