Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator ThesslaGreen AirPack 400V wymiana doświadczeń i porady

Recommended Posts

Reku Thessla 300V - musze podłączyć czerpnie i wyrzutnie.

Czy wurzutnie mogę zrobić ze spadkiem w stronę rekuperatora?

Czy woda nie będzie zalewała wentyli?

Reku jest w kotłowni i rury czerpni I wyrzutni przehhodzą pionowo do góry przez strop na strych. Potem nad murłatą chciałem je wyprowadzić na dwór - czyli kolano 90 i kawałek rury. Potem kolano 45 i na dól by zakończyć je kratkami w podbitce.

By obie nie były koło siebie jedną chciałem oddalić o około 6m (po ścianie kolankowej) ale wtedy robi mi się duży/długi spadek w kierunku rekuperatora.

Jak to zrobić by było dobrze :-)

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzień Dobry

Używam reku AirPack Home 400 (nie ta najnowsza wersja, tylko poprzednia) już parę miesięcy i mam parę pytań do użytkowników:

1. Aktualnie w upały mam problem ze schłodzeniem domu w nocy. Temperatura na zewnątrz ok. 20 stopni, a reku wieje 24, mimo niby załączonego bypassa. W ustawieniach mam temperaturę nawiewu nastawioną na 15 stopni, wiec powinien starać się wiać najniżej jak może. Czy 4 stopnie "straty" na bypasie to normalka? Jak w takim razie radzicie sobie w upały? Załączam zdjęcie z temperaturami.

2. Pierwotnie powietrze miałem rozprowadzone rurami PE-FLEX (takie plastikowe, antybakteryjne). Niestety przepływające powietrze strasznie hałasowało, więc końcowe odcinki (4-5 metrów) przewodów zastąpiono rurami THERMOFLEX (dwie warstwy folii z wełną pośrodku). Zastanawiam się jednak jak taka zamiana wpływa na jakość powietrza - czy z czasem nie namnożą się tam bakterie lub grzyby i czy powietrze przepływające przez wełnę (wewnętrzna warstwa folii jest perforowana) nie niesie potem jej drobinek do pomieszczenia?

IMG_1850.jpg

1. Aktualnie w upały mam problem ze schłodzeniem domu w nocy. Temperatura na zewnątrz ok. 20 stopni, a reku wieje 24, mimo niby załączonego bypassa.

Jest tam jeszcze jedna temperatura podana - temperatura otoczenia reku. W twoim przypadku jest to ponad 31*C. Tak więc to jest problemem, że reku nie jest w stanie wiać chłodniejszego powietrza. Roleta cieniującą- markiza na oknie dachowym i roleta wewnętrzna dadzą kilka stopni mniej w pomieszczeniu i znacząco zmniejsza problem.

Jest tam jeszcze jedna temperatura podana - temperatura otoczenia reku. W twoim przypadku jest to ponad 31*C. Tak więc to jest problemem, że reku nie jest w stanie wiać chłodniejszego powietrza. Roleta cieniującą- markiza na oknie dachowym i roleta wewnętrzna dadzą kilka stopni mniej w pomieszczeniu i znacząco zmniejsza problem.

Ooo.. dobrze, że zwróciłeś na to uwagę :) Znajomy cały czas próbuje mi wyperswadować umieszczenie reku w pom. gospodarczym (moja opcja, choć mam tylko 3m2 na reku, umywaleczkę, kibelek, i źródło ciepła p,gaz lub PC) i poleca poddasze nieużytkowe (bo tak jego znajomi mają i działa...tylko jak?)

Na poddaszu, gdzie jest tylko ocieplany strop, musi być teraz nie 31 a ok 50stC

Ja mój reku tez mam w najwyższym możliwym miejscu budynku na środku domu na poddaszu. Ocieplonym poddaszu z delikatnym dogrzewaniem w okresie zimowym, bo pod spodem mam bufor 1000 litrów.

Docelowo, to zamontuję automatykę do otwierania okna dachowego, aby latem otwierało się w chwili gdy na zewnątrz jest chłodniej niż wewnątrz i nie pada deszcz.

... Czujnik jest na płycie i to temperatura elektroniki w reku. Jest ona z reguły 3 do 5 stopni wyższa od temp. otoczenia.

Raczej temp jest wyższa o 2-3 stopnie przynajmniej w moim przypadku. Mam czujnik podłączony do kabla 3 metrowego i mogę go wsadzić gdzie tylko chcę. Np do wyrzutni, albo wisi nad rekuperatorem... mogę se go nawet wsadzić w d..pe ;)

Witam, czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego w moim reku przy aktywnym bypass'ie działa tylko nawiew?

Na zdjęciu które umieścił kolega hincu widać że działa nawiew i wywiem.

Dlatego że nie przeczytałeś instrukcji gdzie piszą o trzech trybach pracy bypassu albo czytałeś nieaktualną instrukcję z zeszłego roku. Ściągnij aktualną instrukcję.

Raczej temp jest wyższa o 2-3 stopnie przynajmniej w moim przypadku. Mam czujnik podłączony do kabla 3 metrowego i mogę go wsadzić gdzie tylko chcę. Np do wyrzutni, albo wisi nad rekuperatorem... mogę se go nawet wsadzić w d..pe ;)
Wszystko zależy od warunków zewnętrznych. To że ty swój czujnik wygrzebałeś z płyty to ja wiem ale Pytajnik niekoniecznie.;)

Dlatego że nie przeczytałeś instrukcji gdzie piszą o trzech trybach pracy bypassu albo czytałeś nieaktualną instrukcję z zeszłego roku. Ściągnij aktualną instrukcję.

Czytałem instrukcje którą dostałem wraz z urządzeniem, i nie jest tam nic napisane o trzech trybach pracy, co prawda reku ma prawie dwa lata a nowy soft był wgrywany parę miesięcy temu.

Czytałem instrukcje którą dostałem wraz z urządzeniem, i nie jest tam nic napisane o trzech trybach pracy, co prawda reku ma prawie dwa lata a nowy soft był wgrywany parę miesięcy temu.

W mojej instrukcji którą otrzymałem z urządzeniem w październiku też nic nie było. Ściągnij aktualną!

Z moich obserwacji póki co wychodzi, że najskuteczniejszym rozwiązaniem na schłodzenie domu w nocy jest uchył kilku okien w różnych częściach domu i włączenie opcji otwarte okna. Nawiew się wyłączy i będzie zasysać powietrze oknami, bez ogrzewania go w kotłowni / na poddaszu, etc. Prędkość wentylatora można sobie wcześniej zmienić ręcznie na żądaną, ja najczęściej ustawiam 70%. Minus jest taki, że nie posiadając w oknach moskitier owady wlatują do domu ;(

Z moich obserwacji póki co wychodzi, że najskuteczniejszym rozwiązaniem na schłodzenie domu w nocy jest uchył kilku okien w różnych częściach dom

Doszedłem do takich samych wniosków jak Ty. Bypass to zmiana o 1°C przez całą noc. Uchylenie okien to spadek o 3-5°C. Zatem jeśli chcemy schłodzić porządnie to otwieramy okna lub włączamy klimatyzator.

Bypass coś daje. Mamy ten sam efekt co otwieranie okna, ale automatycznie i w kilka razy mniejszej skali. Licząc 150m3/h i różnicę temperatur 5°C przez 12 godzin wychodzi moc chłodnicza/grzewcza 240W i energia 2,9kWh/24h. Zawsze coś.

Tymczasem przez okna od strony południowej może latem wpadać kilka kW ciepła.

• 2 weeks później...