uciu 16.05.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2018 Reku Thessla 300V - musze podłączyć czerpnie i wyrzutnie. Czy wurzutnie mogę zrobić ze spadkiem w stronę rekuperatora? Czy woda nie będzie zalewała wentyli? Reku jest w kotłowni i rury czerpni I wyrzutni przehhodzą pionowo do góry przez strop na strych. Potem nad murłatą chciałem je wyprowadzić na dwór - czyli kolano 90 i kawałek rury. Potem kolano 45 i na dól by zakończyć je kratkami w podbitce. By obie nie były koło siebie jedną chciałem oddalić o około 6m (po ścianie kolankowej) ale wtedy robi mi się duży/długi spadek w kierunku rekuperatora. Jak to zrobić by było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hincu 05.06.2018 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Dzień Dobry Używam reku AirPack Home 400 (nie ta najnowsza wersja, tylko poprzednia) już parę miesięcy i mam parę pytań do użytkowników: 1. Aktualnie w upały mam problem ze schłodzeniem domu w nocy. Temperatura na zewnątrz ok. 20 stopni, a reku wieje 24, mimo niby załączonego bypassa. W ustawieniach mam temperaturę nawiewu nastawioną na 15 stopni, wiec powinien starać się wiać najniżej jak może. Czy 4 stopnie "straty" na bypasie to normalka? Jak w takim razie radzicie sobie w upały? Załączam zdjęcie z temperaturami. 2. Pierwotnie powietrze miałem rozprowadzone rurami PE-FLEX (takie plastikowe, antybakteryjne). Niestety przepływające powietrze strasznie hałasowało, więc końcowe odcinki (4-5 metrów) przewodów zastąpiono rurami THERMOFLEX (dwie warstwy folii z wełną pośrodku). Zastanawiam się jednak jak taka zamiana wpływa na jakość powietrza - czy z czasem nie namnożą się tam bakterie lub grzyby i czy powietrze przepływające przez wełnę (wewnętrzna warstwa folii jest perforowana) nie niesie potem jej drobinek do pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.06.2018 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 1. Aktualnie w upały mam problem ze schłodzeniem domu w nocy. Temperatura na zewnątrz ok. 20 stopni, a reku wieje 24, mimo niby załączonego bypassa. Jest tam jeszcze jedna temperatura podana - temperatura otoczenia reku. W twoim przypadku jest to ponad 31*C. Tak więc to jest problemem, że reku nie jest w stanie wiać chłodniejszego powietrza. Roleta cieniującą- markiza na oknie dachowym i roleta wewnętrzna dadzą kilka stopni mniej w pomieszczeniu i znacząco zmniejsza problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 05.06.2018 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Jest tam jeszcze jedna temperatura podana - temperatura otoczenia reku. W twoim przypadku jest to ponad 31*C. Tak więc to jest problemem, że reku nie jest w stanie wiać chłodniejszego powietrza. Roleta cieniującą- markiza na oknie dachowym i roleta wewnętrzna dadzą kilka stopni mniej w pomieszczeniu i znacząco zmniejsza problem. Ooo.. dobrze, że zwróciłeś na to uwagę Znajomy cały czas próbuje mi wyperswadować umieszczenie reku w pom. gospodarczym (moja opcja, choć mam tylko 3m2 na reku, umywaleczkę, kibelek, i źródło ciepła p,gaz lub PC) i poleca poddasze nieużytkowe (bo tak jego znajomi mają i działa...tylko jak?) Na poddaszu, gdzie jest tylko ocieplany strop, musi być teraz nie 31 a ok 50stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 05.06.2018 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Nie przesadzaj w tej chwili mam 30,4 stopnia. A ta temp. którą się sugerujesz to tylko teoretycznie temp. otoczenia. Czujnik jest na płycie i to temperatura elektroniki w reku. Jest ona z reguły 3 do 5 stopni wyższa od temp. otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.06.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Ja mój reku tez mam w najwyższym możliwym miejscu budynku na środku domu na poddaszu. Ocieplonym poddaszu z delikatnym dogrzewaniem w okresie zimowym, bo pod spodem mam bufor 1000 litrów.Docelowo, to zamontuję automatykę do otwierania okna dachowego, aby latem otwierało się w chwili gdy na zewnątrz jest chłodniej niż wewnątrz i nie pada deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 05.06.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 ... Czujnik jest na płycie i to temperatura elektroniki w reku. Jest ona z reguły 3 do 5 stopni wyższa od temp. otoczenia. Raczej temp jest wyższa o 2-3 stopnie przynajmniej w moim przypadku. Mam czujnik podłączony do kabla 3 metrowego i mogę go wsadzić gdzie tylko chcę. Np do wyrzutni, albo wisi nad rekuperatorem... mogę se go nawet wsadzić w d..pe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 06.06.2018 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Witam, czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego w moim reku przy aktywnym bypass'ie działa tylko nawiew? Na zdjęciu które umieścił kolega hincu widać że działa nawiew i wywiem. PozdrawiamJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 06.06.2018 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Witam, czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego w moim reku przy aktywnym bypass'ie działa tylko nawiew? Na zdjęciu które umieścił kolega hincu widać że działa nawiew i wywiem. Dlatego że nie przeczytałeś instrukcji gdzie piszą o trzech trybach pracy bypassu albo czytałeś nieaktualną instrukcję z zeszłego roku. Ściągnij aktualną instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.06.2018 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Raczej temp jest wyższa o 2-3 stopnie przynajmniej w moim przypadku. Mam czujnik podłączony do kabla 3 metrowego i mogę go wsadzić gdzie tylko chcę. Np do wyrzutni, albo wisi nad rekuperatorem... mogę se go nawet wsadzić w d..pe Wszystko zależy od warunków zewnętrznych. To że ty swój czujnik wygrzebałeś z płyty to ja wiem ale Pytajnik niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 06.06.2018 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Dlatego że nie przeczytałeś instrukcji gdzie piszą o trzech trybach pracy bypassu albo czytałeś nieaktualną instrukcję z zeszłego roku. Ściągnij aktualną instrukcję. Czytałem instrukcje którą dostałem wraz z urządzeniem, i nie jest tam nic napisane o trzech trybach pracy, co prawda reku ma prawie dwa lata a nowy soft był wgrywany parę miesięcy temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 06.06.2018 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 ... soft był wgrywany parę miesięcy temu. Kto ci wgrywał soft i jakie są w nim zmiany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
81jacek 07.06.2018 00:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Kto ci wgrywał soft i jakie są w nim zmiany? Soft mi wgrywał Pan Wiesław z serwisu Thessla. Co do zmian to CF już się nie zawiesza i miało to poprawić sprawność mojego reku no ale niestety to nie pomogło. Serwis nadal twierdzi że to jest wina niedopracowanego softu także znowu czkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 07.06.2018 04:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Czytałem instrukcje którą dostałem wraz z urządzeniem, i nie jest tam nic napisane o trzech trybach pracy, co prawda reku ma prawie dwa lata a nowy soft był wgrywany parę miesięcy temu. W mojej instrukcji którą otrzymałem z urządzeniem w październiku też nic nie było. Ściągnij aktualną! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.06.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 W mojej instrukcji...... To może być sprawa softu. U mnie nawet nie ma możliwości przejścia na kolejną stronę ustawień bypasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qrko 07.06.2018 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Z moich obserwacji póki co wychodzi, że najskuteczniejszym rozwiązaniem na schłodzenie domu w nocy jest uchył kilku okien w różnych częściach domu i włączenie opcji otwarte okna. Nawiew się wyłączy i będzie zasysać powietrze oknami, bez ogrzewania go w kotłowni / na poddaszu, etc. Prędkość wentylatora można sobie wcześniej zmienić ręcznie na żądaną, ja najczęściej ustawiam 70%. Minus jest taki, że nie posiadając w oknach moskitier owady wlatują do domu ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 07.06.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Z moich obserwacji póki co wychodzi, że najskuteczniejszym rozwiązaniem na schłodzenie domu w nocy jest uchył kilku okien w różnych częściach dom Doszedłem do takich samych wniosków jak Ty. Bypass to zmiana o 1°C przez całą noc. Uchylenie okien to spadek o 3-5°C. Zatem jeśli chcemy schłodzić porządnie to otwieramy okna lub włączamy klimatyzator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 07.06.2018 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 A tak bardzo reklamowali ten by-pass 100%, takie cudo miało być.A wniosek zawsze ten sam: Wentylacja to nie Klimatyzacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.06.2018 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Bypass coś daje. Mamy ten sam efekt co otwieranie okna, ale automatycznie i w kilka razy mniejszej skali. Licząc 150m3/h i różnicę temperatur 5°C przez 12 godzin wychodzi moc chłodnicza/grzewcza 240W i energia 2,9kWh/24h. Zawsze coś. Tymczasem przez okna od strony południowej może latem wpadać kilka kW ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 21.06.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Podpowie ktos gdzie znajde kod serwisowy by przeprowadzic kalibracje przez Air++. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts