Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudowanie sciany fundamentowej z bloczka czy już Poro?

nikefan

Recommended Posts

Witam! Mam pytanie ,mianowicie ''fachowcy'' skończyli właśnie prace nad moim fundamentem .....

tylko mam ALE , ponieważ grunt jest powyżej ostatniej warstwy bloczków (zakładając jeszcze +10cm wylewka +styropian 10cm + ogrzewanie podłogowe + płytki itd ) i tak wychodzi za nisko wg mnie :(

A moje pytanie brzmi : jeśli chciałbym podnieść troszkę ponad grunt ściane fundamentową , czy musze kontynuować ją z bloczka czy mogę już startować porothermem i zaizolować (poniżej amatorski rysunek o co mnie chodzi)

Za wszelkie sugestie i profesjonalne wypowiedzi dziękuję !

A- Jak to wygląda obecnie

B- Czy mogę w taki sposób to wykonać

Plan.jpgPomysł.jpg

Edytowane przez nikefan
Nieaktualne

• 2 weeks później...
Witam! Mam pytanie ,mianowicie ''fachowcy'' skończyli właśnie prace nad moim fundamentem .....

tylko mam ALE , ponieważ grunt jest powyżej ostatniej warstwy bloczków (zakładając jeszcze +10cm wylewka +styropian 10cm + ogrzewanie podłogowe + płytki itd ) i tak wychodzi za nisko wg mnie :(

A moje pytanie brzmi : jeśli chciałbym podnieść troszkę ponad grunt ściane fundamentową , czy musze kontynuować ją z bloczka czy mogę już startować porothermem i zaizolować (poniżej amatorski rysunek o co mnie chodzi)

Za wszelkie sugestie i profesjonalne wypowiedzi dziękuję !

A- Jak to wygląda obecnie

B- Czy mogę w taki sposób to wykonać

[ATTACH=CONFIG]296237[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]296238[/ATTACH]

Nie zasypywałbym porothermu nawet zaiolowanego na stałe gruntem.

A nad czym się tu w ogóle zastanawiać ???

Dom jeszcze nie zbudowany a już zakopany parter w ziemi ???

Weź pod uwagę że poziom terenu w czasie budowy i użytkowania taka jakoś sam się z siebie podnosi :cool:

Podnosisz poziom "0" oczywiście bloczkami betonowymi, albo wieńcem betonowym zbrojonym...