basia_22 30.12.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Witam, Zakupiłam mieszkanko po generalnym remoncie. Na ścianach są już położone gładzie, okna plastikowe, mieszkanko gotowe do wprowadzenia się. Jednak mam problem z parapetami w całym mieszkaniu. Są zbyt wąskie (max 7-10 cm), natomiast ja jestem wielbicielką kwiatów i nie mam gdzie ich stawiać. Dlatego zastanawiam się w jaki sposób można by było je poszerzyć - tak aby zakrywały kaloryfery. Wymiana, tj. wyszarpywanie ich spod okien i instalacja nowych nie wchodzi w grę Szukam więc jakiejś alternatywy, jednak brakuje mi pomysłów na poszerzenie parapetu - nie mam doświadczenia z takimi sprawami. Dlatego zwracam się do was - doświadczonych Forumowiczów z gorącą prośbą o zaproponowanie jakiegoś sensownego rozwiązania.. Z góry dziękuję za pomoc! Poniżej zdjęcia tego oto cuda. Duży pokój: [ATTACH=CONFIG]296240[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]296242[/ATTACH] i kuchnia: [ATTACH=CONFIG]296243[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 30.12.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Basia_22 - myślę, że dobry stolarz zaproponuje dobrą zabudowę - może być cała z drewna, łącznie z pionową zakrywającą grzejniki. Można też połączyć szkło - jakiś lacobel w kolorze z drewnianym pionem. Wyguglaj sobie "zabudowa parapetów" - jest sporo inspiracji. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_22 30.12.2014 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Basia_22 - myślę, że dobry stolarz zaproponuje dobrą zabudowę - może być cała z drewna, łącznie z pionową zakrywającą grzejniki. Można też połączyć szkło - jakiś lacobel w kolorze z drewnianym pionem. Wyguglaj sobie "zabudowa parapetów" - jest sporo inspiracji. Powodzenia! Nie chciałabym zabudowywać kaloryferów - zależy mi jedynie na wydłużeniu parapetów. I zastanawiam się w jaki sposób możnaby tego dokonać.. Googlowałam i ciężko o jakieś rozsądne pomysły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 30.12.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 (edytowane) pierwszy z brzegu http://www.zach-pol.pl/galerie/8/9/64_P2100015.JPG ciężko radzić na forum - nie widać na zdjęciach wysokości od parapetu do okien - a to będzie rzutować na to czym przedłużysz parapety (drewno, szkło). Wiele zależy od tego jakie chcesz wnętrze, w jakim stylu. Ciężko radzić jak się ma tak mało informacji. A może można wykorzystać gotowe parapety (zaokrąglone) i po prostu przykleić na te obecne? http://nowydom.dom.pl/wp-content/uploads/2013/06/cieply-parapet.jpg Edytowane 30 Grudnia 2014 przez ana289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Catti 31.12.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Baśka, po wpisaniu w google "obudowa starego parapetu" trafiasz na konkrety: http://czterykaty.pl/czterykaty/5,57581,6567125,Zrob_to_sam__Nakladka_na_parapet.html http://allegro.pl/nakladka-pcv-na-parapet-nakladki-obudowa-renowacja-i4784993697.html to przykładowe dwa z brzegu.... jeśli parapet chcesz dodatkowo poszerzyć, to zostaje ci tylko stolarz ja bym jednak nie kombinowała, tylko po prostu wymieniła na nowe, bo przypuszczam, ze koszty nie będą wiele większe... Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Catti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 01.01.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 pierwszy z brzegu http://www.zach-pol.pl/galerie/8/9/64_P2100015.JPG Parapetu raczej nie przykryje wiórówką. Grzejniki są zbyt odsunięte od ściany, okna płytko obsadzone i stary parapet jest zdecydowanie za wąski, szczególnie w salonie. Nie ma tego jak zamocować. Po prostu nie będzie stabilnie. Oprzesz się o brzeg i może być niewesoło. Albo przedłużyć parapet tylko o kilka cm, byle by kwiatek postawić, albo zastosować twardszy materiał. W salonie pomyślałbym o całkowitej zabudowie grzejnika, bo powierzchnia, na której ma się trzymać parapet to tylko 7cm, Po bokach nie da się zamocować, a parapet do grzejnika pewnie ze 30 musiałby mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 01.01.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 I żadnych kątowników nie da się tam zamocować? Pod parapetem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 01.01.2015 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) I żadnych kątowników nie da się tam zamocować? Pod parapetem? Powiesić się da, zwróciłem uwagę, że to będzie niestabilne. W każdym razie sobie bym takiego nie zrobił. Na twoim zdjęciu jest ściana obok, i stary parapet jest głębszy, to on wszystko trzyma. Optymalnie będzie przedłużyć, ale nie do końca grzejnika, takie jest moje zdanie. Ew może jakieś podpórki po bokach, ale nie wiadomo ile do drzwi balkonowych. Na pewno byłoby lepiej z konkretnym wymiarem tak jak pisałaś. Nie chciałbym opierając się o kant parapetu przy balkonie poczuć jak się macha. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez arek570 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 01.01.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Szanowne Panie, kombinujecie w złą stronę. Montaż przedłużek, nakładek wygląda mało estetycznie i z racji użytych materiałów może być mało trwałe. Proponowałbym raczej wyrwać te okropne parapety- brzmi na wielki remont jednak zapewniam, że trzymają się na paru kleksach z pianki i 10 min to tyle ile potrzeba na demontaż. Proponowałbym przy okazji wszystko uszczelnić pod oknem z pasków sturoduru- koszt niewielki a zyski ogrome. Założę się, że po wyrwaniu będzie widać "świat" pod parapetem zewnętrznym. Kiedy wsuniemy nowy parapet POD okno wtedy nawet przy ciężkich donicach nic z nim się nie stanie. Poniżej pare fotek z "ciepłego" montażu home made drewnianych parapetów. A sturodur można łatwo dociąć taka maszyną: Samo wykończenie parapetu mozna zrobic w dowolnym materiale. Drewno, kamień naturalny a dla indywidualistów nowinka: płyta osb obłożona gresem 3mm np Kerlite. (Po prawej) http://www.ideal-casa.net/files/prodotti/119_627_gallery_normal_Kerlite_Buxy_04_imbr.jpg Oznacza to prawie nieograniczone możliwości odcieni i kolorów. Widziałem to na jednej budowie w Poznaniu w wykończeniu "półpoler" i wyglądało całkiem fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 01.01.2015 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Szanowne Panie, kombinujecie w złą stronę. Montaż przedłużek, nakładek wygląda mało estetycznie i z racji użytych materiałów może być mało trwałe. Proponowałbym raczej wyrwać te okropne parapety- brzmi na wielki remont jednak zapewniam, że trzymają się na paru kleksach z pianki i 10 min to tyle ile potrzeba na demontaż. Proponowałbym przy okazji wszystko uszczelnić pod oknem z pasków sturoduru- koszt niewielki a zyski ogrome. Założę się, że po wyrwaniu będzie widać "świat" pod parapetem zewnętrznym. Kiedy wsuniemy nowy parapet POD okno wtedy nawet przy ciężkich donicach nic z nim się nie stanie. Poniżej pare fotek z "ciepłego" montażu home made drewnianych parapetów.. Tak jak mówisz, jest to najlepsze rozwiązanie ale... "Wymiana, tj. wyszarpywanie ich spod okien i instalacja nowych nie wchodzi w grę" I tu się zaczyna problem. Nie wiem czy chodzi o same wyrwanie, bardziej prawdopodobne, że o koszty. Dla majstra to niewielki problem, ale za usługę i nowe parapety trzeba zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana289 01.01.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Macie rację - tak byłoby pewnie najszybciej i najestetyczniej. Tak już proponowano autorce postu w dziale okien - bo i tam jest ten wątek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts