Langi_84 31.12.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Witam Mam dylemat, które rozwiązania wprost nie znalazłem.Obecnie szykuję się do zakupu dachówki, którą docelowo dach będzie pokryty. Na chwilę obecną dach pokryty jest deskami oraz pokryty papą wierzchniego krycia na podbudowie papierowej (jakaś taka standardowa Izolmatu), dach w takiej formie miał być na kilka lat, jednakże chyba uda mi się na wiosnę pokryć go dachówką.Papa w czasie wielkich ulew przecieka w kilku miejscach (w koszu i gdzieś na połaci), dlatego rozważam przed ułożeniem łat pokryć całość jakąś membraną, aby "doszczelnić" całość. I tutaj pojawia się pytanie jaką zastosować membranę, albo czy w ogóle stosować?Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 31.12.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Wystarczy porządnie wyreperować dach. Ma byc szczelny przed kryciem dachówką. Najlepiej polać woda po przybiciu łat. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 31.12.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ja mam dach dwuspadowy 45' przykryty porządną papą podkładową z SBS- cena prawie 15zł./m2 pod kontrłaty taśmy uszczelniającą DORKEN i jeszcze boki kontrłat posmarowane jakąś masą bitumiczną do renowacji....jak jest porządna ulewa - ostatnie grudniowe, gdzie padało po 12 godzin to też jeszcze na trzech krokwiach w jakimś miejscu delikatnie przecieka Jak popada normalny deszcz jest sucho.... Obserwowałem dach codziennie przez trzy miesiące i stwierdziłem, że już nic nie dotykam, myślę, że jak nawet nawieje śniegu pod dachówkę to gdy będzie się topił to szkody nie narobi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.12.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Ilość wody z wytopionego śniegu jest nieporównywalnie mniejsza od kilkunastogodzinnego moczenia łat. Przy takim wykonaniu będzie OK. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 31.12.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Dziękuję za fachowe zdanie. Panie Andrzeju, Szczęśliwego Nowego 2015.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Langi_84 01.01.2015 01:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Chyba i tak jednak zastosuje dodatkowo membranę, aby mieć spokojność na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krystian78 04.01.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 widzisz , ja teraz jestem na etapie własnego dachu , już opapowałem , zastosowałem papę izolmat z firmy selena , nie tani produkt ,ale na co dzien pracuję w tym i przekonać kogoś na dobrą papę ,jest problem . A podejrzewam że masz papę nie zbrojoną potocznie mówiąc i dlatego miejscami podcieka , lecz oile w koszu jest podwójnie wyłożona to nie powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.01.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Chyba i tak jednak zastosuje dodatkowo membranę, aby mieć spokojność na przyszłość. Oczywiście możesz zastosować ale to pozorna "spokojność" na krótką przyszłość. Natomiast prawdziwą spokojność da Ci uszczelnienie przecieków. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 07.01.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Proponuje uszczelnienie po przez zastosowanie płynnej masy bitumicznej np. firmy weber. Z głowy nie pamiętam dokładnej nazwy ale jak jesteś zainteresowany to mogę pstryknąć fotki z gotowego dachu i przeczytać z puszki czym tam smarujemy Malujesz pędzlem po papie tekturowej razem z kontrłatami i wsio gra Membrana raczej nie. Stosujemy ją jako zabezpieczenie prowizoryczne podczas remontu dachu użytkowego budynku i później możemy spokojnie płytować lub deskować pod papę . PS. w większości zleceń te prowizoryczne krycie wstępne już jest wystarczające ze względu na koszty inwestora Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila_OLS 02.02.2018 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Witam chciałabym odświeżyć wątek.Mamy dach pokryty papą która trochę przeciekała w kilku miejscach. Po rozmowie z dekarzem zdecydowaliśmy się na dodatkową membranę ( tak nam doradzał fachowiec). W czasie zakładania membrany i łat okazało się że dach cieknie jak sito, dekarz tłumaczył że to dlatego że na samej górze nie ma membrany jeszcze. Sytuacja wcale nie była lepsza po położeniu całości dalej leci woda. Przykro dach dachówka jest lepiej ale przy montażu okien i komórkę wentylacyjnych jest tragedia. Przy oknach cieknie przy kominkach też. Okna obroniono dachówka już tak nie leci ale przy kominkach tak. Może ją się mylę ale chyba z tą membrana chodziło o to że miała uszczelnić dach a nie odwrotnie. Dekarz tłumaczy że będzie dobrze dachówka na dwa zamki śniegu nie nawieje, a jak nawieje? Możecie mi coś doradzić? Czy to jest dobrze czy tak może być i ja się czepiam? Czy może ta membrana jest źle położona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2018 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Twój dekarz nie ma zielonego pojęcia funkcji dachu. Zamontował folę na papie bo nie potrafił uszczelnić papy. Nie potrafi szczelnie obrobić komina i okna. Opowiada bzdury o zamkach w dachówkach. Oczywiście te zamki ograniczają dostęp śniegu ale nie w 100 %. Gdyby gwarantowały szczelność to krycie wstępne byłoby zbyteczne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts