Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobry, intuicyjny PŁATNY program do projektowania wnętrz

ana289

Recommended Posts

Witam Was serdecznie,

poszukuję dobrego, płatnego programu do projektowania wnętrz, jak i brył budynków, oczywiście z fajnymi fotorealistycznymi wizualizacjami. Wiem, że jest temat dotyczący programów, ale w dużej mierze dotyczy programów darmowych, które już przestudiowałam i niestety nie spełniają one moich oczekiwań.

Ważne dla mnie, aby program był w miarę intuicyjny w obsłudze, żeby zrobienie wizualizacji nie powodowało konieczności ukończenia kursów, szkoleń i przeczytania 300-stronicowej książki (aczkolwiek biorę pod uwagę korepetycje z ww). Znam i pracuję w AutoCad 2d, więc fajnie aby program miał możliwość importu plików dwg. I żeby był przyjazny:) I oczywiście z porządną biblioteką.

Czy jesteście w stanie mi coś polecić? To na czym pracujecie - to jest dla mnie ważne - Wasze opinie, czas poświęcany projektom, czas nauki programu, itd. Fajnie, gdybyście wrzucili przykładową pracę w danym programie, choć to jest pewnie do wyguglania;)

Cenowo maksymalnie do 10.000, ale oczywiście im mniej tym lepiej;)

Fajnie, gdyby była możliwość przed właściwym zakupem wykupienia licencji testowej.

Z góry dziękuję za sugestie i wszelką pomoc w dokonaniu wyboru:)

Edytowane przez ana289

http://www.intersoft.pl/cad/index.php?kup-program-cad=arcon-17 ten program ma spore możliwości i spełnia oczekiwania..

do niego wypadało by dokupić jeszcze silnik renderujący, http://www.ense-soft.de/arcon-render-studio/arcon-render-studio.html

Edytowane przez מרכבה

Sam mam Cad Decor Pro, cały pakiet wyszedł odrobinę więcej niż 10k. Wizualizacja? Ponad konkurencją. Ze środowiskiem 3D brak problemów, wszystkie popularne rozszerzenia otworzysz. Z projektem na pewno dłużej schodzi niż w Pro100. Zależy co chcesz pokazać klientowi. Czy mniej więcej, czy dopracować każdy detal. Pamiętaj o sprzęcie, żeby się nie okazało, że kupisz program za parę tysięcy, a przy kliencie będzie Ci się wieszał.

arek, dzięki za opinię:) to już druga na tak dla cad decor. Plus, że można kupić wersję 30 lub 90 dniową i się pobawić przed podjęciem decyzji.

Rozumiem, że bibliotekę mebli mają potężną?

Dla klienta mniej więcej, dla siebie każdy detal;) o sprzęcie wiem, że musi dobrze śmigać:)

Standardowa nie jest potężna(choć porównując z pro100 jest, nie mam innych odnośników), ale jest bardzo dużo darmowych modeli w sieci. Nie wiem dokładnie o jakie meble pytasz. Do prostych szafek jest moduł. Jako, że robię meble na zamówienie, skomplikowane szafki tworzę element po elemencie, od razu mam gotowy rozkrój. Z wyszukanymi drewnianymi meblami potrzeba już trochę umiejętności.

Meble nie wyszukane, trochę sieciówek, trochę znanych designerskich - żadnych bajerów i wymyślnych mebli - raczej chodzi o takie, którymi można dziś bez zbędnego kłopotu i odwiedzania Europy wyposażyć dom zgodnie z obowiązującymi trendami (łącznie z ikea). Pro 100 ma rzeczywiście mniejszy wybór. Teraz chwilę pobawiłam się w seethome 3d (fajny i łatwy) no ale wyposażyć się go nie da w nic;)

Czy cad decor plus importuje dwg?

A próbowałaś z Blenderem? Jest on darmowy, ale wbrew pozorom prawdę dobry (tak, jak np. Linux jest darmowym systemem operacyjnym i lepszym od Windowsa ;) ). Nie ma biblioteki mebli, ale możesz sama wymodelować, lub z neta pobrać, ponieważ współpracuje od z dużą ilością formatów ;) No i jest jeszcze duży plus, że blender współpracuje z Windowsem, Makiem i Linuxem :)

Meble nie wyszukane, trochę sieciówek, trochę znanych designerskich - żadnych bajerów i wymyślnych mebli - raczej chodzi o takie, którymi można dziś bez zbędnego kłopotu i odwiedzania Europy wyposażyć dom zgodnie z obowiązującymi trendami (łącznie z ikea). Pro 100 ma rzeczywiście mniejszy wybór. Teraz chwilę pobawiłam się w seethome 3d (fajny i łatwy) no ale wyposażyć się go nie da w nic;)

Czy cad decor plus importuje dwg?

Tak, wszystkie popularne rozszerzenia plików 3D. Biblioteki BRW, IKEA czy innych popularnych firm są dostępne odpłatnie lub darmowe w ramach współpracy.

Jeśli chcesz i możesz zainwestować w dobry program, to profesjonaliści polecają Cad Decor Pro lub Interi Cad. Ten pierwszy z Poznania, drugi bodajże z Krakowa, ale chętnie organizują prezentacje w Poznaniu. Mogę dać Ci znać, kiedy zorganizują najbliższą. Oba pozwalają na tworzenie świetnych renderingów, oba mają też jakiś segment bardziej rozwinięty (np. InteriCad posiada świetną aplikację Panorama).

InteiCad jest tańszy, ponoć nie dopłaca się za aktualizacje. Mam znajomych pracujących na obu i każdy jest zadowolony. Ja ciągle zastanawiam się, który wybrać - oba droższe niż 10 tys.:(

Na razie musi starczyć Skechup, który jest zdecydowanie łatwiejszy i bardziej intuicyjny. Ściany 3D buduje się w nim błyskawicznie. Nie wiem, dlaczego sprawia Ci problem, bo śmigasz w bardziej skomplikowanym AutoCadzie :))))

Pozdrawiam równeż z Wiekopolski ;)

P.S - dopiero doczytałam, że oba kojarzysz

Edytowane przez martahp

Dzięki Marta:) No z tym sketchupem jakieś jajo:) Ale prawdą jest że pierwszą próbę podjęłam po wrzuceniu całego domu z AC2d i jak zaczęłam wyciągać ściany, to pogubiłam kąty, długości i chyba wszystko. Druga próba - narysowałam ścianę, zaczęłam wyciągać i stworzyłam diament:P Pewnie zabrakło mi cierpliwości bo w ac jest to takie proste - podaję długości, wielkości i wszystko się pięknie rysuje. Czytam właśnie instrukcję do cad decor pro - brzmi znajomo:) I cieszę się, że są z Poznania, w razie wątpliwości już doczytałam, że robią 1-osobowe szkolenia.

Niestety ceny trochę zabijają, no ale co zrobić:bash:

Na pewno wezmę wersję testową, pewnie nawet na 90 dni i potem podejmę decyzję co do zakupu. Nie znalazłam informacji o demo intericad - jedynie kdmax, ale pewnie muszę dopytać u źródła. I na prezentację też chętnie się udam - będę wdzięczna za info:)

• 2 weeks później...
  • 3 years później...

Cześć. Pracuje na CAD Decor od 2 lat i jestem bardzo rozczarowana tym oprogramowaniem (cena nieadekwatna do możliwości). Jest sprawny w wykonywaniu wizualizacji małych pojedynczych pomieszczeń, ale zupełnie nie nadaje się do pracy z dużymi wnętrzami (powierzchnia pomieszczeń pow. 100m2). W programie jest bardzo dużo błędów, które uniemożliwiają sprawną pracę. Psują się pliki z teksturami, co wymaga wielokrotnego żmudnego ich nanoszenia. Podczas pracy program często się zawiesza. Wszystkie błędy jakie utrudniają pracę, zgłaszałam dystrybutorowi oprogramowania, ale z tego co widzę producent mało co robi w kierunku ich wyeliminowania. Program nie obsługuje wszystkich rodzajów plików 3ds. Nie ma dobrego narzędzia do przygotowywania dokumentacji technicznej. Jest to program stricte dedykowany dla np. sklepów z wyposażeniem wnętrz, które swoim klientom robią szybkie bezpłatne wizualizacje, nie nadaje się natomiast do profesjonalnego zastosowania.

W najbliższym czasie planuję przetestować Sketch Up i czym prędzej zmienić program.