artek687 31.12.2014 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Witajcie drodzy koledzy ! Mam dość duży dom, bo ma ok 200m/2 , lecz ma on już on 20 lat. W tamtym roku wymieniałem okna i od tego czasu gdy jest minusowa temperatura to na dole szyb zbiera się para , woda. Ściany zaatakował grzyb, i jestem pewien że jest to wina wentylacja której nie ma bądź jest uszkodzona. Dom ma 2 piętra piwnice i poddasze. Chciałby zamontować na poddaszu centrale wentylacyjną i rozprowadzić to na pokoje, kuć w ścianach za bardzo nie chce więc wchodzi w grę tylko rozprowadzenie tego przez regipsy na suficie na drugim piętrze ew. można wykorzystać drogi wentylacyjne. Moje pytanie brzmi jaką centrale wentylacyjną kupić która będzie miała dobry stosunek cena/jakość , chce przeznaczyć na całą instalacyje 4 tys nie więcej. W przyszłości myślałem też nad zamontowaniem pompy ciepła, jest możliwość połączenia jej z centralą wentylacyjną ? Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Witajcie drodzy koledzy ! Mam dość duży dom, bo ma ok 200m/2 , lecz ma on już on 20 lat. W tamtym roku wymieniałem okna i od tego czasu gdy jest minusowa temperatura to na dole szyb zbiera się para , woda. Ściany zaatakował grzyb, i jestem pewien że jest to wina wentylacja której nie ma bądź jest uszkodzona. Dom ma 2 piętra piwnice i poddasze. Chciałby zamontować na poddaszu centrale wentylacyjną i rozprowadzić to na pokoje, kuć w ścianach za bardzo nie chce więc wchodzi w grę tylko rozprowadzenie tego przez regipsy na suficie na drugim piętrze ew. można wykorzystać drogi wentylacyjne. Moje pytanie brzmi jaką centrale wentylacyjną kupić która będzie miała dobry stosunek cena/jakość , chce przeznaczyć na całą instalacyje 4 tys nie więcej. W przyszłości myślałem też nad zamontowaniem pompy ciepła, jest możliwość połączenia jej z centralą wentylacyjną ? Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi Powietrze wentylacyjne z reku jest już podgrzane, nie potrzeba więcej podgrzewać. Nie łączy się ogrzewania i chłodzenia z wentylacją. A 4000zł... to dużego wyboru nie ma, Dwie skrzynki i kanały izolowane + luna. I można się zmieścić, jak się chce samemu wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 31.12.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Rzadko się to zdarza TB ale tutaj prawidłowo, krótko na temat i celnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 31.12.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Rzadko się to zdarza TB ale tutaj prawidłowo, krótko na temat i celnie. Może jakiś jeden przykład tego "nieprawidłowego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 31.12.2014 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Nie kuś Panie Tomaszu , nie kuś. W pełni zgadzam się z przedmówcą. Panie Tomaszu więcej takich postów i mniej mniemanologi a będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artek687 01.01.2015 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Powietrze wentylacyjne z reku jest już podgrzane, nie potrzeba więcej podgrzewać. Nie łączy się ogrzewania i chłodzenia z wentylacją. A 4000zł... to dużego wyboru nie ma, Dwie skrzynki i kanały izolowane + luna. I można się zmieścić, jak się chce samemu wykonać. Jaka jest temperatura wylotu powietrza w okresie zimowy gdy na polu jest np. -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 U mnie... koło 18st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.01.2015 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Jaka jest temperatura wylotu powietrza w okresie zimowy gdy na polu jest np. -20. Przy lunie będzie okolo 2C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Przy lunie będzie okolo 2C Przy lunie to nie wiadomo. Jej parametry, delikatnie pisząc, nie są stałe. Poza tym, duże znaczenie ma temperatura powietrza wywiewanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 02.01.2015 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Panie Tomaszu a jaką alternatywę dla Luny pan proponuje .... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ile kasy jest na całą wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 02.01.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No dom z poddaszem rury w wylewce już zalane więc tylko kwestia reku , bo te na poddaszu będą w wełnie. (termokontrol) , A reku hm ,,, do 3tys to chyba max na chwile obecną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 02.01.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No i reku na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No i reku na poddaszu To tylko luna . Najlepiej kupić bez sterownika, . Sterowanie transformatorem jest cichsze i pozwli dłużej popracować wentylatorom. Całość od razu rozłożyć i złożyć na silikon nie wchodzący w reakcję ze styropianem. Po prostu skleić uszczelniając . Dokupić dwie skrzynki z filtrami. Radziłbym też pianką potraktować bypass. Zlikwidować go izolując. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamihi 02.01.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts