Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Crawl Space kto używa ? Wady i zalety...

cazp3r

Recommended Posts

hej

W związku z tym, że chcę wybudować dom metodą szkieletową nadal rozważam różne opcje taniego/ciepłego fundamentu. Proszę forumowiczów o porady jaki fundament najlepszy wybrać pod powierzchnię 7,5x11 (Z12 D). Prosiłbym też o opinie osób posiadających crawl space lub ewentualnie firm, które budują tą metodą. Dziękuję.

hej

W związku z tym, że chcę wybudować dom metodą szkieletową nadal rozważam różne opcje taniego/ciepłego fundamentu. Proszę forumowiczów o porady jaki fundament najlepszy wybrać pod powierzchnię 7,5x11 (Z12 D). Prosiłbym też o opinie osób posiadających crawl space lub ewentualnie firm, które budują tą metodą. Dziękuję.

Drożej wychodzi od podłogi na gruncie więc trochę bez sensu.

pod szkielet najlepiej wykonać to z pełnego betonu ! nie z bloczków , niestety to może być droższe - pracowałem przy budowie bodajże dwóch domów z takim stropem , bo należy rozważać to jako dodatkowy strop , pomimo powierzchni nieużytkowej pod spodem też należy go zabezpieczyć od dołu , to wszystko generuje koszty - izolacyjność na pewno lepsza ! Metoda stosowana głównie na skalistym i nierównym terenie .

• 2 weeks później...

w moim przypadku crawl space z 28 cm ocieplenia = podłoga na gruncie z 15 cm ocieplenia. Cenowo.

Najfajniejsza jest jednak elastyczność - zawsze można przesunąć instalacje :)

Wady to ewentualne problemy z wilgocią. Mam zamiar na wszelki wypadek wsadzić tam jakiś higrometr.

Ale ja mam czyściutki piaseczek i zero wody gruntowej do 3m.

Edytowane przez enedue

w moim przypadku crawl space z 28 cm ocieplenia = podłoga na gruncie z 15 cm ocieplenia. Cenowo.

Najfajniejsza jest jednak elastyczność - zawsze można przesunąć instalacje :)

Wady to ewentualne problemy z wilgocią. Mam zamiar na wszelki wypadek wsadzić tam jakiś higrometr.

Ale ja mam czyściutki piaseczek i zero wody gruntowej do 3m.

Możesz opisać jaką masz konstrukcję swojego "Crawl Space"? Warstwy, powiedzmy od dołu i konstrukcja.

Tak niezbyt dokładnie chyba - na ziemi folia przysypana warstwą piasku, czasem robią cienką wylewkę, u mnie tylko folia, 65 cm pustki , potem wiatroizolacja ma chyba iść - montują ją na końcu, potem mam szkielet 23 cm wysokości wypchany wełną, potem 5 cm rusztu z wełną dodatkowo, potem płyta osb. Na to pójdą kafle i panele na szczelnym podkładzie . Zdjęcia są w moim dzienniku budowy. Oczywiście podwalina też jest. I wentylacja - otwory w ścianie fundamentowej - nie wolno jej zasłaniać.

Tak niezbyt dokładnie chyba - na ziemi folia przysypana warstwą piasku, czasem robią cienką wylewkę, u mnie tylko folia, 65 cm pustki , potem wiatroizolacja ma chyba iść - montują ją na końcu, potem mam szkielet 23 cm wysokości wypchany wełną, potem 5 cm rusztu z wełną dodatkowo, potem płyta osb. Na to pójdą kafle i panele na szczelnym podkładzie . Zdjęcia są w moim dzienniku budowy. Oczywiście podwalina też jest. I wentylacja - otwory w ścianie fundamentowej - nie wolno jej zasłaniać.
No to jakim cudem będzie taniej skoro sama konstrukcja to jakieś 60 - 70 zł/m2? Bez robocizny. Chudziak plus wylewka, materiał z robocizną to jakieś 50 - 60 zł/m2. Izolacja liczmy tyle samo.

Nie wiem, podaję ci to co mi podała firma, która robi na życzenie wszystko, co sobie zamarzysz - zwykłe fundamenty, płytę i właśnie crawl space.

Może nie trzeba sypać tych ton piachu? Może wełna do crawl space jest tańsza niż styropian do wylewek? Poza tym chudziak to chyba tylko jedna z warstw, prawda ? Nie wiem, naprawdę.

Nie wiem, podaję ci to co mi podała firma, która robi na życzenie wszystko, co sobie zamarzysz - zwykłe fundamenty, płytę i właśnie crawl space.

Może nie trzeba sypać tych ton piachu? Może wełna do crawl space jest tańsza niż styropian do wylewek? Poza tym chudziak to chyba tylko jedna z warstw, prawda ? Nie wiem, naprawdę.

:) Firmy niestety często stosują dezinformację w celu nakłonienia klienta na korzystny dla siebie nie dla niego wybór. Pod wylewkę nadaje się praktycznie każdy EPS więc trudno tu mówić o oszczędnościach. Crawl space to w rzeczywistości strop. Od stropu między kondygnacjami różni go tylko brak wykończenia od dołu. Konstrukcja musi spełniać te same wymagania. Nawet gdy przestrzeń między fundamentami trzeba w pełni zasypać nie wyjdzie drożej.

• 1 year później...
Coraz bliżej budowy i nadal mętlik w głowie. Jedyna obawa jaka mnie do końca nie przekonuje do CR to sposób na poradzenie sobie z zawilgoceniem tej pustki. W lecie i porach wilgotnych wpływa tam ciepłe i wilgotne powietrze ochładzając się i nierzadko wykraplając. Jak temu zaradzić? Zamknąć i wentylować?