Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Ojciec mi i mojej siostrze chce przepisać po kawałku ziemi około 750m2 na głowę. Działki będziemy mieli każdy osobno żadnej wspulnoty czy czego tam. No i teraz mam takie pytanko czy koniecznie trzeba występować do gminy o MPZP?? Z miłą chęciom zaraz z papierami od geodety że działki wydzielone poleciałbym do notariusza porobił te darowiznę na mnie i siostrę . Zależy mi na czasie ponieważ jestem tylko do końca Stycznia w kraju a puźniej dopiero wracam z początkiem Czerwca. A nie ma kto pozałatwiać za mnie spraw z tym całym podziałem.

Żeby zrobić darowiznę działki potrzebujesz:

1. SPRZEDAŻ LUB DAROWIZNA DZIAŁKI:

a) odpis zwykły z księgi wieczystej,

b) podstawa nabycia: czyli jeden z wymienionych dokumentów to jest wypis aktu notarialnego umowy sprzedaży, darowizny lub prawomocne postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia w przypadku spadkobrania łącznie z zaświadczeniem urzędu skarbowego o wywiązaniu się spadkobierców z obowiązku podatkowego,

c) dane osobowe kupujących i sprzedających, obdarowanych (imiona, nazwisko, imiona rodziców, stan cywilny, nr dowodu osobistego lub paszportu PESEL, NIP, adres zameldowania),

d) dodatkowo w przypadku firm – aktualny odpis z KRS lub wpis do ewidencji działalności gospodarczej, REGON, NIP,

e) wartość rynkowa działki (cena sprzedaży),

f) warunki i data wydania działki,

g) nr konta bankowego,

h) dowód opłacenia podatku od nieruchomości lub opłaty za wieczyste użytkowanie gruntu,

i) wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego o przeznaczeniu gruntu lub zaświadczenie o jego braku lub decyzja o warunkach zabudowy,

j) wypis z rejestru gruntów wraz z wyrysem z mapy ewidencyjnej gdy będzie wydzielana działka do nowej księgi wieczystej,

k) ostateczna decyzja zatwierdzająca podział nieruchomości gdy następuje podział,

l) mapa sytuacyjna do celów prawnych.

Dla Twojego zdrowia wypis z MPZP jest konieczny, bo nie wiesz, czy na wydzielonej działce będziesz mógł coś zbudować. W mojej gminie minimalna wielkość wydzielonej działki budowlanej to 1000mkw. Więc jeśli chcesz ryzykować - ryzykuj - ale działki i tak ojciec Ci nie przekaże bez powyższych dokumentów.

No to wszystko już wiem.

Pofatygowałem się to Urzędu Gminy i tam mi miła pani po sprawdzeniu powiedziała że w MPZP działka nie jest przeznaczona do podziału na mniejsze i mam złożyć wniosek o zmianę MPZP dla działki z moźżliwościom podzielenia na mniejsze. Czas oczekiwania 2 lata :jawdrop: . Trudno się poczeka .Chyba że jest taki sposób by to ominąć np. wspólna własność z siostrą to wtedy byłby tam budynek gospodarczy a zaś już po podziale jako wspolność się poprostu oddzielić. Niestety oboje z siostrom nie chcemy mieć wspólności majątkowej terenu/działki tylko każdy swoje i osobno. Jakiś pomysł by wyjść z tego pata??

• 3 weeks później...

z pata nie wyjdziesz .

Po pierwsze jeżeli jest uchwalony MPZP to jego zmiana jest bardzo trudna i 2 lata to dość szybko bym powiedział. Uchwały czy zmiany MPZP to jedyne działania które nie są obarczone jakimikolwiek sankcjami zatem jeżeli uchwalać będą nawet i 10 lat będziesz musiał cierpliwie czekać.

Jeżeli obecnie nie ma możliwości podziału działki z uwagi na MPZP to albo czekacie na jego zmianę albo ojciec daruje wam działkę tzn każdemu po udziale wynoszącym 1/2. Ja na Twoim miejscu bym nie czekał a to z uwagi na obowiązujące zwolnienia z podatku od darowizn. Nie wiadomo czy przepisy się nie zmienią i nie będzie płacił 10 tyś lub więcej podatku. Bycie współwłaścicielem to nic strasznego. Jeżeli będzie współwłaścicielami i uda się zmienić MPZP ( czego serdecznie życzę) wystarczy w sądzie złożyć wniosek o zniesieni współwłasności. Jeżeli będzie zgodni koszt wniosku to 600 zł i sąd podzieli wam grunt na 2 działki ale to jeżeli będzie zgodne z MPZP.

Nic więcej nie zrobisz na chwilę obecną :(