Lise 01.01.2015 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Witam. Ojciec mi i mojej siostrze chce przepisać po kawałku ziemi około 750m2 na głowę. Działki będziemy mieli każdy osobno żadnej wspulnoty czy czego tam. No i teraz mam takie pytanko czy koniecznie trzeba występować do gminy o MPZP?? Z miłą chęciom zaraz z papierami od geodety że działki wydzielone poleciałbym do notariusza porobił te darowiznę na mnie i siostrę . Zależy mi na czasie ponieważ jestem tylko do końca Stycznia w kraju a puźniej dopiero wracam z początkiem Czerwca. A nie ma kto pozałatwiać za mnie spraw z tym całym podziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 01.01.2015 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Żeby zrobić darowiznę działki potrzebujesz: 1. SPRZEDAŻ LUB DAROWIZNA DZIAŁKI:a) odpis zwykły z księgi wieczystej,b) podstawa nabycia: czyli jeden z wymienionych dokumentów to jest wypis aktu notarialnego umowy sprzedaży, darowizny lub prawomocne postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku lub akt poświadczenia dziedziczenia w przypadku spadkobrania łącznie z zaświadczeniem urzędu skarbowego o wywiązaniu się spadkobierców z obowiązku podatkowego,c) dane osobowe kupujących i sprzedających, obdarowanych (imiona, nazwisko, imiona rodziców, stan cywilny, nr dowodu osobistego lub paszportu PESEL, NIP, adres zameldowania),d) dodatkowo w przypadku firm – aktualny odpis z KRS lub wpis do ewidencji działalności gospodarczej, REGON, NIP,e) wartość rynkowa działki (cena sprzedaży),f) warunki i data wydania działki, g) nr konta bankowego,h) dowód opłacenia podatku od nieruchomości lub opłaty za wieczyste użytkowanie gruntu,i) wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego o przeznaczeniu gruntu lub zaświadczenie o jego braku lub decyzja o warunkach zabudowy, j) wypis z rejestru gruntów wraz z wyrysem z mapy ewidencyjnej gdy będzie wydzielana działka do nowej księgi wieczystej,k) ostateczna decyzja zatwierdzająca podział nieruchomości gdy następuje podział,l) mapa sytuacyjna do celów prawnych. Dla Twojego zdrowia wypis z MPZP jest konieczny, bo nie wiesz, czy na wydzielonej działce będziesz mógł coś zbudować. W mojej gminie minimalna wielkość wydzielonej działki budowlanej to 1000mkw. Więc jeśli chcesz ryzykować - ryzykuj - ale działki i tak ojciec Ci nie przekaże bez powyższych dokumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lise 02.01.2015 05:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Jeny a ile to wszystko może trwać ta cała procedura ?? Mi zależy na czasie bo później może mnie go braknąć to jest ten bul. Wiem tylko tyle że za MPZP czeka się 3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lise 02.01.2015 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 No to wszystko już wiem. Pofatygowałem się to Urzędu Gminy i tam mi miła pani po sprawdzeniu powiedziała że w MPZP działka nie jest przeznaczona do podziału na mniejsze i mam złożyć wniosek o zmianę MPZP dla działki z moźżliwościom podzielenia na mniejsze. Czas oczekiwania 2 lata . Trudno się poczeka .Chyba że jest taki sposób by to ominąć np. wspólna własność z siostrą to wtedy byłby tam budynek gospodarczy a zaś już po podziale jako wspolność się poprostu oddzielić. Niestety oboje z siostrom nie chcemy mieć wspólności majątkowej terenu/działki tylko każdy swoje i osobno. Jakiś pomysł by wyjść z tego pata?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 19.01.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 z pata nie wyjdziesz . Po pierwsze jeżeli jest uchwalony MPZP to jego zmiana jest bardzo trudna i 2 lata to dość szybko bym powiedział. Uchwały czy zmiany MPZP to jedyne działania które nie są obarczone jakimikolwiek sankcjami zatem jeżeli uchwalać będą nawet i 10 lat będziesz musiał cierpliwie czekać. Jeżeli obecnie nie ma możliwości podziału działki z uwagi na MPZP to albo czekacie na jego zmianę albo ojciec daruje wam działkę tzn każdemu po udziale wynoszącym 1/2. Ja na Twoim miejscu bym nie czekał a to z uwagi na obowiązujące zwolnienia z podatku od darowizn. Nie wiadomo czy przepisy się nie zmienią i nie będzie płacił 10 tyś lub więcej podatku. Bycie współwłaścicielem to nic strasznego. Jeżeli będzie współwłaścicielami i uda się zmienić MPZP ( czego serdecznie życzę) wystarczy w sądzie złożyć wniosek o zniesieni współwłasności. Jeżeli będzie zgodni koszt wniosku to 600 zł i sąd podzieli wam grunt na 2 działki ale to jeżeli będzie zgodne z MPZP. Nic więcej nie zrobisz na chwilę obecną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts